Συνεντεύξεις

The Committee

Οι The Committee κυκλοφόρησαν το τέταρτο fulllength album τους Utopian Deception και εμείς ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους με σκοπό μας να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό. Τις απαντήσεις έδωσε ο Marc Abre, μπασίστας και τραγουδιστής του σχήματος.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου. Επίσης, συγχαρητήρια για το νέο album σας Utopian Deception. Υπάρχει ανταπόκριση μέχρι στιγμής; Είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Σ’ ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη στους The Committee. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση που είχε το νέο μας album Utopian Deception. Ήταν ένα ταξίδι τριών ετών. Όπως όλοι οι metal μουσικοί, έτσι και εμείς δεν είμαστε, πλήρως ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα και έχουμε ακούσει μερικά λάθη που θα μπορούσαμε να είχαμε  διορθώσει. Πάντα μπορεί να είναι καλύτερα, αλλά είμαστε εντάξει με το τελικό αποτέλεσμα. Εν γένει είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι ακροατές έχουν αντιληφθεί το θέμα του album.

Η παραγωγή του album είναι φανταστική. Μπορείς να μας πεις κάτι για τη διαδικασία των ηχογραφήσεων;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαστε αρκετά εξελιγμένοι και  Αφού κάναμε τις πρώτες ηχογραφήσεις, απευθυνθήκαμε στα Hertz Studio για να μας βοηθήσουν με την εμπειρία που έχουν. Έκαναν φοβερή δουλειά καθώς έδωσαν προσοχή στις λεπτομέρειες και διόρθωσαν πράγματα που εμείς δε μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Σε γενικές γραμμές ο ήχος μας ήταν πάντα στα πλαίσια του doom  metal και χρειαζόμασταν κάποιον με εμπειρία να δώσει μια καινούρια διάσταση.

Ποιος έχει γράψει τους στίχους και ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες του δίσκου;

Αν και εγώ έχω γράψει τους περισσότερους στίχους, όλα τα μέλη έχουν προσδώσει τις προσωπικές τους ιδέες για το album. Έτσι δουλεύαμε πάντα. Για παράδειγμα, ο τίτλος του τέταρτου κομματιού Harrowing The Sane είναι γραμμένος από τον κιθαρίστα μας Aristo Crassade. Τα θέματα που εξερευνούμε σε αυτό το album ακολουθούν την προηγούμενη κυκλοφορία μας “Memorandum Occultus”, αν και αυτή τη φορά στρέψαμε την προσοχή μας στο ανθρώπινο μυαλό. Το Utopian Deception είναι μια φανταστική ιστορία που αφηγείται ένας απρόσωπος και ανώνυμος πρωταγωνιστής. Μας εξηγεί σε έξι βήματα πως σκοπεύει να «εκτελέσει» την ατζέντα του. Ο πρωταγωνιστής χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους χειραγώγησης, από τη διαστρέβλωση της γλώσσας , την κανονικοποίηση της κοινωνικά καταστροφικής συμπεριφοράς μέχρι τη μαζική χειραγώγηση μέσω των ΜΜΕ. Είναι ένας δρόμος προς την αυτοκαταστροφή, τον οποίο η μάζα ακολουθεί με τη θέληση της στη σφαγή. Είναι σαν μια κοινωνική στρατηγική που δεν έχει ξανά χρησιμοποιηθεί ποτέ  αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ξανά και ξανά. Το album δε θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει σε καλύτερη χρονική περίοδο, αν και το είχαμε ολοκληρώσει από το 2019.

Ποι0ς σχεδίασε το εξώφυλλο και τι συμβολίζει;

Κατεβάζαμε ιδέες εδώ και πολύ καιρό για την εικονογράφηση και τον συμβολισμό πίσω από το album, για αυτό και δουλέψαμε με  τρεις φανταστικούς καλλιτέχνες. Διαλέξαμε να συνεργαστούμε με τον Demir Septic Pavic στις γενικές εικονογραφήσεις και τα σχήματα που συμβολίζουν το κάθε κομμάτι στον δίσκο σχεδιάστηκαν από τον Dan Capp. Η ερμηνεία της «αντίστροφης εξέλιξης» του ανθρώπινου μυαλού είναι ακριβής. Τέλος, τις εικονογραφήσεις με τα σύμβολα  συνέδεσε ο Csaba Nemet . Και οι τρεις είναι καταπληκτικοί σε αυτό που κάνουν και ήταν χαρά μας που δουλέψαμε μαζί τους. Σχετικά με το εξώφυλλο, θέλαμε να παρουσιάσουμε τις στάχτες του παρελθόντος, που εξαφανίζονται και ξεχνιούνται σιγά σιγά και σβήνεται από την ιστορία και το μυαλό μας.

Tι μπορείς να μας πει για τη δημιουργία του συγκροτήματος; Ποιος είχε την ιδέα για το διεθνές lineup; Γνωριζόσασταν από πριν;

Αν και είχαμε γράψει τρία τραγούδια για το demo μας Holodomor το 2007, είχε παραμείνει «ανενεργό» μέχρι που ο drummer μας αποφάσισε να ασχοληθεί με το υλικό. Θέλαμε να παραμείνουμε ως project όμως μετά την κυκλοφορία του Power Through Unity αρχίσαμε να δεχόμαστε προσκλήσεις από διοργανωτές. Ακόμα και τώρα βέβαια δεν πραγματοποιούμε πολλές εμφανίσεις. Όλοι έχουμε τις καθημερινές μας δουλειές και τις οικογένειες μας οπότε το να κάνουμε μακροσκελείς περιοδείες και πολλές εμφανίσεις κάθε χρόνο είναι σχεδόν ανέφικτο αυτή τη στιγμή. Σχετικά με τον διεθνή μας χαρακτήρα, είναι πολύ απλό. Το Βέλγιο είναι μια μικρή χώρα και πολλές metal μπάντες έχουν μέλη και από άλλες χώρες στη σύνθεση τους. Δε διαφέρουμε. Ήμασταν βέβαια φίλοι πριν σχηματίσουμε τους The Committee. Νιώθουμε ότι η συνεισφορά όλων είναι σημαντική και μας βοηθάει να δίνουμε έμφαση στη μουσική μας με αποφασιστικότητα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αλλά μπαίνουμε σε μια περίοδο μαζικής λογοκρισίας και πληροφορίας. Για αυτό το λόγο μας βοηθάει να κάνουν την έρευνα μας σε άλλες γλώσσες και να μαζέψουμε πληροφορίες για τα albums μας καθώς, αν και φαίνεται περίεργο, η αγγλική γλώσσα έχει αρχίσει και εξαλείφεται από το χώρο της ποίησης και το έργο σημαντικών συγγραφέων.

Το όνομα σας τι σημαίνει, γενικότερα αλλά και για εσάς;

Το The Committee είναι κάτι ανώνυμο και χωρίς μορφή. Είναι μια χρήση αφηρημένων εννοιών χωρίς κάποια υποκειμενικότητα. Μας αρέσει να δίνουμε έμφαση τη μουσική και στο μήνυμα, παρά στη μοναδικότητα του κάθε μέλους μας. Εξερευνώντας τα θέματα που πραγματεύονται τα albums μας, δίνουμε έμφαση στη μεγάλη εικόνα, όχι συγκεκριμένα στην πολιτική και στις ιδεολογίες. Προσπαθούμε να παραμένουμε αντικειμενικοί και αμερόληπτοι, κάνοντας πάντα σημαντικές ερωτήσεις. Στους οπαδούς μας, οι The Committee είναι η black metal μουσική που καμιά φορά πραγματεύεται θέματα ταμπού και προκαλεί τον ακροατή να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις. Για εμάς οι The Committee είναι μια προσωπική πρόκληση, θέλουμε να παίζουμε μουσική που ακούγεται καλή στα αυτιά μας και να πραγματευόμαστε θέματα που ίσως να μην εκπροσωπούνται στο χώρο του extreme metal. Κάθε φορά που οι οπαδοί μας ανταποκρίνονται στη μουσική και τα μηνύματα μας ξέρουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Ποιος γράφει τη μουσική και από πού εμπνέεστε;

Από τη στιγμή που οι The Committe αποτελούνται από κανονικούς metalheads όπως εσύ και οι αναγνώστες σας, εμπνεόμαστε από μπάντες που βλέπουμε ζωντανά αλλά και από τη μεγάλη συλλογή από albums που έχει ο drummer μας. Όλα τα μέλη μας διαφέρουν και αυτό φαίνεται στη μουσική μας. Γενικότερα όμως, αγαπάμε όλες τις εκφάνσεις του black metal, 70’s rock, το κλασικό heavy metal, thrash και death metal. Σχετικά με αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως υπήρξαν σπουδαίες κυκλοφορίες στο χώρο του black metal και ανυπομονούμε να ακούσουμε και άλλες. Είμαστε τυχεροί που είμαστε μέρος αυτής της σκηνής.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κάθε φορά που γράφετε μουσική, δεδομένου ότι ζείτε σε διαφορετικές χώρες;

Η κύρια δυσκολία μας αυτή τη στιγμή είναι οι ατέλειωτες διορθώσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι σε κάθε album που δημιουργούμε, σχεδόν το 150% του επιπλέον υλικού που έχουμε συνθέσει απορρίπτεται, γιατί δε θεωρούμε ότι είναι αρκετά καλό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους στίχους. Γράφουμε σελίδες και τις πετάμε. Οι πρόβες δεν αποτελούν πρόβλημα και η διαδικασία που γράφουμε το νέο υλικό θα παραμείνει έτσι. Κατά αυτό τον τρόπο έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε και αυτό μας δίνει κίνητρο.

Τι σας έκανε να διαλέξετε τη black metal σκηνή;

Στην αρχή ξεκινήσαμε ως doom/black metal μπάντα, λόγω της φύσης του πρώτου album. Σιγά σιγά όμως, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, πήγαμε προς το black metal. Ήμασταν οπαδοί του black εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, αν και ακούγεται παράδοξο, σε έναν πολιτικοποιημένο κόσμο νιώθουμε ότι το black metal παραμένει ένας από τους λίγους χώρους όπου μπορούμε νε εκφράσουμε ελεύθερα αυτά που σκεφτόμαστε.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες σας επιρροές;

Όπως είπα και πριν ο καθένας μας αγαπά διαφορετικά είδη και καλλιτέχνες. Μας αρέσει βέβαια να αντλούμε έμπνευση από τους DNS, Immortal, Forteresse, Winterfylleth, Mgla, Dissection, Bathory, Destroyer666 και πολλούς ακόμα. Κάποιοι από εμάς επίσης ακούνε old punk και συγκροτήματα όπως οι Danzig, Type O negative. Είναι πολλά για να τα συνοψίσω. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι σεβόμαστε ο ένας τις επιρροές του άλλου.

Έχετε μια εντυπωσιακή παρουσίαση στις ζωντανές εμφανίσεις σας. Πώς καλύπτετε τα πρόσωπα σας και καταφέρνετε να ντύνεστε με αυτόν τον τρόπο;

Στην αρχή δε σχεδιάζαμε να πραγματοποιήσουμε ζωντανές εμφανίσεις. Από τότε, όμως, που οι The Committee έκαναν την πρώτη τους συναυλία, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δώσουμε έμφαση στη μουσική, τους στίχους και τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε. Για αυτό και δεν επικεντρωνόμαστε στις περσόνες μας αλλά στη μουσική. Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία εδώ. Απλά έμφαση στη μουσική. Στεκόμαστε ως ένα σώμα χωρίς κάποιο συναίσθημα.

Έχετε παίξει σε πολλές σκηνές, ποια είναι η χειρότερη ανάμνηση σας μέχρι στιγμής;

Είναι δύσκολο να πω, έχουμε παίξει σε μεγάλες σκηνές όπως στα Eindhoven Metal Meeting, Throne Fest και Party San Open Air αλλά και σε μικρότερες όπως στη Βιέννη, στη Γενεύη και φυσικά στο θρυλικό  Skull Crusher Club. Θα ήθελα να προσθέσω εδώ και να πω στους αναγνώστες σας ότι ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει στη metal σκηνή (ο Enni, ο ζωντανός θρύλος από το Skull Crusher στο Dresden) έφυγε στις 22 Ιουνίου. Αυτός και η γυναίκα του ήταν υπεύθυνοι για μία από τις πιο αγαπημένες και αξέχαστες εμφανίσεις μας. Θα μας λείψει και θα θυμόμαστε πάντα αυτά που έκανε για εμάς. Όλη η σκηνή έχει χάσει έναν σπουδαίο πολεμιστή.

Τι πρέπει να περιμένουμε από τους The Committee στο μέλλον; Σας έχει επηρεάσει η πανδημία;  

Η περίοδος της πανδημίας υπήρξε ιδιαιτέρως παραγωγική για εμάς. Σε προσωπικό επίπεδο, όλοι διαβάσαμε αρκετά, εξελίξαμε τους εαυτούς μας και προσπαθήσαμε απλά να κάνουμε πράγματα , βέβαια ήμασταν και απασχολημένοι με την προώθηση του νέου μας album. Για το μέλλον έχουμε δύο θεματικές που θέλουμε να εξερευνήσουμε μουσικά και μόλις βρούμε τον χρόνο θα βάλουμε τα δυνατά μας. Πάντα παίρνουμε τον χρόνο μας και δε θέλουμε να πιέζουμε καταστάσεις. Αν όλα πάνε καλά θα υπάρξει νέο υλικό μέσα στο 2023. Μέχρι τότε θα ήθελα να προσθέσω ότι μπαίνουμε σε πρωτοφανείς περιόδους. Πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αλλά η ζωή όπως την ξέραμε το 2019 έχει φύγει, όπως και αυτός ο τρόπος ζωής και δε θα επιστρέψει σύντομα. Τώρα θα δουλέψουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας και θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε τη μουσική και τα θέματα που ενδιαφέρουν εμάς και τους οπαδούς μας.

Θέλω να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά. Μπορείς να κλείσεις τη συνέντευξη όπως επιθυμείς.

Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία Νίκο! Ήταν χαρά μου που έγραψα αυτή τη συνέντευξη. Θα ήθελα να σημειώσω ότι από το 2020 και έπειτα θα βιώσουμε ακραίες καταστάσεις που οι γενιές μας δεν έχουν ξαναζήσει. Θα δούμε περιόδους που θα κάνουν την κρίση του 2008 να φαίνεται μικρή, θα υπάρξει μεγάλο χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών. Η σύνοψη είναι όντως λίγο πεσιμιστική. Ωστόσο, θα προκύψουν νέες ευκαιρίες. Θέλω όμως οι αναγνώστες να είναι προετοιμασμένοι για τους δύσκολους καιρούς που θα έρθουν. Μάθετε νέα πράγματα, προετοιμαστείτε και πάνω απ’ όλα ξεφορτωθείτε τη τηλεόραση σας και ξεκινήστε να διαβάζετε βιβλία. Το 2020 θα είναι ένα μελανό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας.

Νίκος Λίλλης
Μετάφραση: Σοφία Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

http://thecommitteeband.weebly.com/
https://www.facebook.com/The-Committee-band/

Band Members
Marc Abre “The Mediator” – μπάσο, φωνητικά
William Auruman “The Charter” – τύμπανα, κρουστά
Aristo Crassade “The Trigger” – κιθάρες, φωνητικά
Igor Mortis “The Conspirator” – φωνητικά, κιθάρες
Urok “The Inquisitor” – πλήκτρα

Discography
Power Through Unity, 2014
Memorandum Occultus, 2017
Utopian Deception, 2020

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X