Συνεντεύξεις

Mother Turtle

Οι Mother Turtle για όσους δεν τους ξέρουν, είναι ένα συγκρότημα με βάση την Θεσσαλονίκη και παίζουν prog rock. Απλά τα πράγματα. Αφορμή για αυτή τη συνέντευξη ήταν το ομώνυμο άλμπουμ των Mother Turtle το οποίο είναι πάρα πολύ καλό και έχουν γίνει πλέον καθημερινό άκουσμα ανάμεσα στις μουσικές επιλογές μου (και ας άργησα λίγο). Σε αυτή τη συνέντευξη, την οποία με χαρά δέχτηκαν τα παιδιά να κάνουν, μας βοήθησε ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ασχολείται με τα πλήκτρα της μπάντας ως επί το πλείστον. Με περίσσιο χιούμορ λοιπόν και καλή διάθεση, οι όποιες απορίες είχα λύθηκαν σε μια από τις πιο διασκεδαστικές, με την καλή έννοια, συνεντεύξεις που έχω κάνει.

Γεια σας παιδιά! Καταρχήν να σας δώσω συγχαρητήρια για το πρώτο σας άλμπουμ “Mother Turtle”. Ένα πολύ καλό άλμπουμ που μου προκάλεσε ένα μείγμα συναισθημάτων, όλα θετικά. Θα θέλατε καταρχήν να μου πείτε λίγα πράγματα για τους Mother Turtle; Ένα μικρό βιογραφικό ας πούμε.

Ευχαριστούμε πολύ. Η Χελώνα ξεκίνησε το αργό ταξίδι της κάπου στα μέσα του 2011 ως jam σχήμα από τους Κώστα Κωνσταντινίδη (κιθάρα, φωνή), Κωστή Χασόπουλο (μπάσο, φωνητικά) και Γιώργο Μπαλτά (τύμπανα, φωνητικά). Έπειτα από 2-3 συναντήσεις προστέθηκα και ο εγώ στο σχήμα και όλοι μαζί ξεκινήσαμε την σύνθεση πρωτότυπου υλικού για τον πρώτο δίσκο μας.

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κάποιος είναι το όνομα σας που αν και ταιριάζει σε μια μπάντα που ασχολείται με το prog rock πρέπει να παραδεχτείτε πως ακούγεται λίγο ασυνήθιστο. Πως προέκυψε αυτό το όνομα;

Το πρώτο μας live έγινε υπό το όνομα Hogweed, το οποίο και εγκαταλείψαμε λίγο μετά, για ευνόητους λόγους. Είμαστε φανατικοί με το αγγλικό χιούμορ, τους Monty Python, τον Terry Pratchett και βέβαια αγαπάμε και τον «θείο» Frank (Zappa). Κάπου εκεί, ανάμεσα στον Δισκόκοσμο και στο ομώνυμο τραγούδι μας (Mother Turtle and the evil mushroom pt1: The Turtle Conjuration) πήραμε το όνομα της μπάντας. Δεν θυμάμαι ακριβώς πως έγιναν τα βαφτίσια, ούτε ποιός είναι ο νονός, αλλά μικρή σημασία έχει.

Το feedback που έχετε δεχθεί έως τώρα, τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς είναι ιδιαίτερα θετικό. Ήταν κάτι που περιμένατε με την κυκλοφορία του άλμπουμ;

Κοίτα, ήταν κάτι που ελπίζαμε, προφανώς, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να προχωράς σε κυκλοφορία φυσικού προϊόντος (CD) αν δεν έχεις την ελπίδα ότι αυτό που παράγεις θα έχει απήχηση και μάλιστα θετική. Πιστεύαμε στο υλικό μας από την πρώτη στιγμή και αυτό το αντλούσαμε από το πως παίζαμε στις πρόβες και τι κλίμα μας δημιουργούσε η μουσική μας. Πρώτα από όλα θέλουμε να αρέσει σε εμάς. Να μας εξιτάρει.

Πες μου λίγα πράγματα για την διαδικασία ηχογράφησης του “Mother Turtle” Που ηχογραφήθηκε, από ποιον κτλ, κτλ. Πρόσεξα ότι έχει μια αίσθηση παλαιομοδίτικη που ταιριάζει στις prog rock συνθέσεις.

Ηχογραφήσαμε στο Sin City Studio στη Θεσσαλονίκη και την παραγωγή την κάναμε μαζί με τον Κώστα Κοφίνα, πλέον 5ο μέλος της μπάντας. Ο Κώστας μας βλέπει να παίζουμε από την πρώτη πρόβα, μετέπειτα εξέφρασε την διάθεση του να μας βοηθήσει με την όλη ιστορία και πριν καλά, καλά το καταλάβει, είχε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μπάντας. Το υλικό το συνθέσαμε περίπου από τον Σεπτέμβρη του 2011 μέχρι τον Ιούνη του 2012 και οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2013. Η παλιομοδίτικη αίσθηση που αναφέρεις, ήταν κάτι που θέλαμε πολύ, απλά είχαμε τεχνικά προβλήματα με τα πλήκτρα (τα οποία είχαν οικονομική βάση…) σχετικά με το να ακουστούν vintage καθώς χρησιμοποιήθηκαν κυρίως VSTs.

Η κυκλοφορία του δίσκου ήταν ανεξάρτητη. Εσείς ψάχνετε για εταιρία ή είστε από αυτές τις μπάντες που εκτιμά ας πούμε την αίσθηση ελευθερίας που δίνει μια “do it yourself” ανεξάρτητη κυκλοφορία;

Η κυκλοφορία του δίσκου ήταν ανεξάρτητη γιατί πλέον έτσι δουλεύει το πράγμα ειδικά αν είσαι πρωτοεμφανιζόμενος. Δυστυχώς, όλα είναι θέμα χρημάτων. Καμιά εταιρία δεν ξοδεύει λεφτά για να σου κάνει μια παραγωγή, για να αναλάβει κοπή θέλει έτοιμο μάστερ, ΑΝ αναλάβει κοπή. Γενικά, συμφωνήσαμε ότι κάνουμε το πρώτο βήμα μόνοι μας και έπειτα βλέπουμε. Μην ξεχνάς ότι είμαστε χελώνες, χα χα χα. Το θετικό του να έχεις εταιρία να σε στηρίζει είναι ότι θα μπορέσεις ευκολότερα να κλείσεις μια θέση σε κάποιο φεστιβάλ στο εξωτερικό, που και αυτό σύμφωνα με την εμπειρία μας πλέον, δεν είναι και τόσο σίγουρο.

Από συναυλίες προγραμματίζετε τίποτα; Πρόσφατα ήσασταν και μέρος ενός mini prog fest που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπως και μια παρουσίαση δίσκου. Πως ήταν αυτές οι εμπειρίες;

Επειδή ασχολούμαι επαγγελματικά με το άθλημα, δηλαδή προσπαθώ να ζω σαν μουσικός, έχω αρκετή εμπειρία σχετικά με τις διάφορες σκηνές στην Ελλάδα και κατά συνέπεια με μαγαζιά και μαγαζάτορες. Γενικά αντιμετωπίσαμε αρκετές θολές συμπεριφορές το χρόνο που πέρασε και δεν καταφέραμε να παίξουμε όσο θα θέλαμε. Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο δεν εφαρμόστηκε μέχρι τώρα αλλά ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί σύντομα. Για την παρουσίαση, να πω ότι ήταν υπέροχο να παίζεις το υλικό σου σε κόσμο ο οποίος αλληλεπιδρά μαζί σου και επίσης να σε στηρίζει και με λόγια αλλά και με πράξεις, αγοράζοντας από το merch της μπάντας. Το mini prog fest ήταν μια οικεία εμπειρία καθώς με τους POEM είχαμε παίξει στο ίδιο μέρος ένα χρόνο πριν, οι Dustynation είναι φίλοι από τα παλιά και οι Need είναι μια νέα γνωριμία που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Υπήρχε φανταστικό κλίμα και δεν μας πτόησε το ότι δεν μαζεύτηκε πολύς κόσμος (την προηγούμενη μέρα π.χ. ήταν ασφυκτικά γεμάτο το μέρος αλλά φταίμε και εμείς που δεν έχουμε το σωστό μήκος γενειάδας…γέλια).

Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι ιδιαίτερο και κάπως διαστημικό, ποιος το επιμελήθηκε;

Το artwork του cd το επιμελήθηκε ο φίλος μας Αριστοτέλης Μαυρόπουλος, της Passatempo Collective και μέλος των Straw Tone, ο οποίος θεωρώ ότι έκανε πολύ, πολύ καλή δουλειά, χωρίς να έχει ουσιαστική επαφή με το prog rock σαν άκουσμα αλλά και σαν artwork και κατά συνέπεια σαν ερέθισμα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι τα πολύ όμορφα κιθαριστικά solos. Γεμάτα μελωδία! Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει κάτι αρνητικό για τα υπόλοιπα όργανα. Η ερώτηση μου είναι τι σας εμπνέει κατά την διάρκεια της σύνθεσης και από που αντλείται όλη αυτή τη μελωδικότητα; Φταίει μήπως η Θεσσαλονίκη που γενικώς επιδεικνύει μπάντες με πολύ όμορφες μελωδίες στον ήχο τους.

Είναι απλά ευλογία να έχεις για συμπαίκτη σου έναν τύπο που βγάζει τόσο μελωδικές νότες από την κιθάρα του με την άνεση που εσύ μασάς μια τσίχλα. Αυτό.

Τι διαδικασία ακολουθείται όταν γράφετε μουσική; και πες μου λίγα πράγματα και για τους στίχους γιατί φαίνονται λίγο… ας πούμε ψυχεδελικοί.

Μας έρχονται ιδέες κυρίως για μουσική, κάνω ένα οδηγό, τον στέλνω στα παιδιά (από πέρυσι έχω μετακομίσει στην Αθήνα) ακούνε, προτείνουν, τζαμάρουν και έπειτα βρισκόμαστε στο στούντιο για να δουλέψουμε την ιδέα και καταλήγουμε να κάνουμε κάτι εντελώς καινούριο που βγήκε εκείνη τη στιγμή! Ευτυχώς δεν είμαστε χελώνες στη σύνθεση! Χαχαχα! Για τους στίχους υπεύθυνος είναι κυρίως ο Κώστας. Αυτός ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το στίχο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί και κάποιος άλλος να φέρει στίχο ή να πει γνώμη και να προτείνει αλλαγή. Γενικά δεν έχουμε λάβει σχόλια για τους στίχους, για να καταλάβεις είσαι αν όχι ο δεύτερος, το πολύ, ο τρίτος που ρωτάει για τους στίχους. Πιστεύω ότι έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσα και ποιοτική δουλειά ο Κώστας. Οι στίχοι του έχουν άλλοτε προσωπικό χαρακτήρα με σουρεαλιστική διάθεση (Attic) άλλοτε φρενήρη ταχύτητα και σουρεαλιστικό παραμυθένιο χιούμορ (Mother Turtle and the Evil Mushroom…) άλλοτε είναι γεμάτοι με προβληματισμό για την καθημερινότητα και το χρήμα (God Games). Γενικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητοι.

Δεν ξέρω αν είναι νωρίς ακόμα αλλά μήπως ετοιμάζετε υλικό για νέο δίσκο;

Ναι. Έχουμε αρκετό υλικό που συνθέσαμε από τον Δεκέμβρη του 2013 μέχρι και τώρα. Αλλά θα έχουμε αρκετά διαφορετική συμπεριφορά και πιστεύω θα γίνει μια δουλειά που θα δώσει πιο συγκεκριμένη ταυτότητα στη Χελώνα. Το είδος παραμένει, η προσέγγιση θα αλλάξει. Ίδωμεν.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Mother Turtle;

Αυτό δεν το ξέρω. Ξέρω όμως τι επιφυλάσσουν οι Mother Turtle για το μέλλον. Ο στόχος είναι τα live. Και διάφορα άλλα καλούδια τα οποία όμως δεν θα στα πω εδώ, θα τα μαθαίνουμε (και εσείς και εμείς) από την σελίδα μας.

Για το τέλος ένα μήνυμα προς τους φίλους της μπάντας και τους αναγνώστες του περιοδικού…

Να κάνετε πάντα αυτό που γουστάρετε, να ακούτε πάντα αυτό που θέλετε και να στηρίζετε την ελληνική σκηνή όποτε το αξίζει. Και τα τελευταία χρόνια το αξίζει όλο και συχνότερα. Η χελώνα σας ευχαριστεί πολύ και σας εύχεται ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού και επίσης τονίζει… Brace yourselves…Turtle-Winter is coming!

Ευχαριστώ πολύ.

Κωνσταντίνος Καραγεώργος

https://www.facebook.com/MotherTurtleBand

Band Members:
Κωστής Χασόπουλος – Μπάσο, Δεύτερα Φωνητικά
Κώστας Κωνσταντινίδης – Κιθάρα, Φωνητικά
Γιώργος Μπαλτάς – Τύμπανα, Δεύτερα Φωνητικά
Γιώργος Θεοδωρόπουλος – Πιάνο, όργανο, synths, programming, Δεύτερα Φωνητικά

Discography:
Mother Turtle (2013)

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X