Συνεντεύξεις

Manntra

Στον πέμπτο τους δίσκο έφτασαν αισίως οι industrial metallers Manntra, ο οποίος φέρει τον τίτλο Monster Mind Consuming”. Ο Marko M. Sekul μας μίλησε για λογαριασμό της  μπάντας, τόσο για την νέα τους δισκογραφική δουλειά όσο και για το ξεκίνημα τους.

Γεια σας, συγχαρητήρια για τον πέμπτο ολοκληρωμένο σας δίσκο. Θέλω να πιστεύω πως κάθε ένα από τα άλμπουμ σας έχει και μια διαφορετική σημασία για εσάς. Παρόλα αυτά πως θα περιγράφατε τον τελευταίο σας δίσκο και ποια πιστεύετε πως είναι τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τις παλαιότερες δουλειές σας;

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Βασικά δεν σχεδιάζουμε τίποτα για να είμαι ειλικρινής. Είναι απλά οι Manntra και το ποιοι είμαστε, είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει. Θέλουμε απλά να γράφουμε αυτό που νιώθουμε την δεδομένη στιγμή. Αν βγει ένα σκοτεινότερο άλμπουμ σημαίνει πως έτσι νιώθαμε, αν βγει πιο δυνατό αυτό σημαίνει ότι νιώσαμε πως έπρεπε να πάμε προς τα εκεί. Όσο μεγαλώνουμε θέλουμε να γινόμαστε όλο και περισσότερο «σκληροί». Είναι αστείο καθώς θα έπρεπε να συμβαίνει το ανάποδο κανονικά.

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Ποιοι είναι οι Manntra; Πείτε μας μερικά πράγματα για το όνομα της μπάντας και την ανάγκη της να πάρει σάρκα και οστά το 2011.

Το 2011 «τζαμάραμε» και γράψαμε μερικά demos. Ουσιαστικά ξεκινήσαμε το 2012, όταν και γράψαμε και κυκλοφορήσαμε σαν single το πρώτο το μας κομμάτι, Kisa, το οποίο και έγινε αμέσως επιτυχία στην εναλλακτική σκηνή της Κροατίας και που μας έκανε από μία ανύπαρκτη μπάντα με ένα demo σε μία που περιόδευε την χώρα και έκανε sold out πολλά μαγαζιά. Ήταν πολύ σουρεαλιστικό αλλά ήταν και η εποχή που η Κροατία χρειαζόταν μια μπάντα σαν και τους Manntra.

Όπως κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει, όχι μόνο από τον ιδιαίτερο ρουχισμό στις φωτογραφήσεις αλλά και από τους στίχους, γράφεται σχετικά με τον πόλεμο αλλά με μία πραγματικά όμορφη ενορχήστρωση. Αυτός ο πόλεμος είναι με την κλασική έννοια των ανθρώπων που πολεμούν για μία χώρα ή αναφέρεται και σε μία εσωτερική ατομική μάχη μέσα από την οποία επιβιώνουν ο άνθρωπος;

Είναι για όλα. Όλα είναι μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, πραγματικά μηνύματα και ιστορίες. Θέλουμε να προσκολλούμαστε στην ιστορία και να ξαναλέμε πολλούς μύθους, θρύλους και πραγματικά γεγονότα. Αλλά αν πρέπει να απαντήσω με κάτι ξεκάθαρο, τότε πρόκειται για μία μάχη που δίνουμε όλοι μέσα μας.

Σχεδόν μία δεκαετία στην σκηνή, έχοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και τρόπο που δουλεύετε. Μία συνταγή που δείχνει να δουλεύει και να αντέχει καλά μέσα στην πορεία σας. Είναι έτσι ή είναι όλα ένας καθαρός αυτοσχεδιασμός που απλά δουλεύει;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, απλά κάνουμε αυτό που ξέρουμε και με τον τρόπο που ξέρουμε. Έχουμε απλά αυτό ας το πούμε στυλ με το οποίο νιώθουμε άνετα και μέσα στο οποίο μπορούμε να κάτσουμε και να εστιάσουμε στα τραγούδια και στο τι θέλουμε να πούμε. Προσπαθήσαμε να πειραματιστούμε προς άλλες κατευθύνσεις αλλά ποτέ δεν νιώσαμε το αποτέλεσμα Manntra και ποτέ δεν μας ικανοποίησε το αποτέλεσμα. Οπότε απλά απορρίψαμε αυτό τον τρόπο.

Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη μπάντα από την Κροατία. Πως είναι τα πράγματα εκεί όσον αφορά την metal σκηνή γενικά και πως αντέδρασαν οι συμπατριώτες σας στον νέο δίσκο;

Το metal είναι δημοφιλές στην underground σκηνή, τίποτα δεν συμβαίνει στην βασική μουσική σκηνή, οπότε δεν μπορώ να πω πως υπάρχει metal σκηνή πραγματικά. Δεν υπάρχει κανένα φεστιβάλ και κανένα μαγαζί που θα μπορούσε ίσως να δημιουργήσει κάτι πραγματικά, δυστυχώς.

Αν αναλογιστώ τις διαφορετικές ζωντανές εμφανίσεις σας όλα αυτά τα χρόνια, φαντάζομαι πως η πανδημία του Covid-19 ήταν επιβλαβής παράγοντας. Πως διαχειριστήκατε αυτή την περίοδο; Δούλεψε σαν περίοδος σύνθεσης νέου υλικού ή απλά σαν περίοδος διαλείμματος;

Δουλεύαμε για να διατηρήσουμε τα λογικά μας. Ήταν μια σκοτεινή περίοδος για όλο τον κόσμο και χρησιμοποιήσαμε αυτή την σκοτεινή ενέργεια, διοχετεύοντας την σε ένα νέο άλμπουμ υπό τον τίτλο “Monster Mind Consuming” . Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι και περήφανοι για τον δίσκο και ταιριάζει τέλεια σαν soundtrack αυτής της εποχής.

Δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση στην χώρα σας, αλλά εδώ δειλά επιστρέφουμε στις συναυλίες, με κάποιους περιορισμούς βέβαια, όπως μόνο καθήμενοι και στο 50% της χωρητικότητας του χώρου. Θα ήταν κάτι τέτοιο αρκετό για εσάς για να παίξετε ή το σκεπτικό του live stream σας ελκύει περισσότερο;

Χορτάσαμε από live stream. Είναι κάτι που δούλεψε το 2020 καθώς ο κόσμος ήταν πολύ υποστηρικτικός στο θέμα της μουσικής, αλλά πλέον και ο κόσμος χόρτασε. Υποθέτω πως το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Θα κάνουμε μερικές εμφανίσεις με περιορισμούς βέβαια αλλά πραγματικά μου λείπει η πραγματική φάση. Είναι ωραία τα show με περιορισμούς, αλλά νιώθεις σαν να πήγες σε εστιατόριο μόνο για ποτό, το φαγητό δεν σερβιρίστηκε ποτέ.

Ας επιστρέψουμε στον δίσκο. Παρότι παίζετε διαφορετικά από τους Rammstein, ένιωσα λίγο από τον παλμό τους στο άλμπουμ. Αρχικά, είστε οπαδοί των Rammstein; Ποιες είναι οι επιρροές σας τόσο στην μουσική όσο και εκτός μουσικής;

Οι Rammstein έγιναν τεράστια μπάντα. Πραγματικά μου αρέσουν τα πρώτα τους άλμπουμ από τα ’90s και αρχές ’00s, αλλά δεν τους έχω ακολουθήσει στα τελευταία τους άλμπουμ. Σίγουρα άφησαν μεγάλο σημάδι σε εμένα όπως και οι Iron Maiden, Depeche Mode και όλες οι σπουδαίες μπάντες που άκουγα σαν νεαρός στα ‘90s. Επηρεάστηκα περισσότερο από τους Laibach οι οποίοι με την σειρά τους αποτέλεσαν επιρροή για τους Rammstein. Είναι από την Ljubljana,  μια πόλη 100 χιλιόμετρα από την δικιά μας, οπότε συνδεόμαστε περισσότερο κατά κάποιο τρόπο και μπορούμε να ταυτιστούμε παραπάνω.

Πέντε άλμπουμ από το 2011 ακούγονται σαν αρκετή και ιδανική ποσότητα υλικού. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσατε να μας περιγράψετε την διαδικασία σύνθεσης, από την σύλληψή της ιδέας ή τους riff μέχρι το τελικό στάδιο του mix και mastering.

Άλλαξε αρκετά από δίσκο σε δίσκο. Κάποιες φορές ήμουν μόνο εγώ που έγραψα τα πάντα, άλλες φορές όλη η μπάντα, άλλες φορές στο στούντιο και άλλες στις πρόβες. Δοκιμάσαμε διάφορους τρόπους και κανένας δεν είναι καλύτερος γιατί έχουμε βρει στιγμές διαύγειας σε όλους κατά περιόδους.

Από την πείρα σας τόσα χρόνια, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε κατά την διάρκεια δημιουργίας ενός δίσκου;

Πάντα η ίδια πρόκληση, ξεκινάς και αναρωτιέσαι, θα αρέσει στον κόσμο; Θα ωθήσει την καριέρα μας μπροστά; Είναι αρκετά καλό; Και τότε το ακούς μια μέρα και λες “πω είναι το καλύτερο μας μέχρι τώρα” και το ξανά ακούς την επόμενη μέρα και λες “ω σκατά, δεν είναι καλό”. Οπότε είναι ένα τρενάκι από συναισθήματα και προκλήσεις. Μια μάχη ενάντια στον εαυτό σου.

Δουλεύετε πάνω σε κάποιο νέο υλικό; Μια πιθανή συνεργασία με κάποια άλλη μπάντα ή ίσως ένα δίσκο με επιλογές;

Σκεφτόμαστε να μερικές ενδιαφέρουσες συνεργασίες για τον επόμενο δίσκο στα σίγουρα.

Τι μπορείτε να μας πείτε για την συνεργασία σας με την NoCut Entertainment; Υπάρχει κάποιος που θα θέλατε να ευχαριστήσετε για την συνεισφορά του στον δίσκο; Νομίζω πως είναι μια καλή στιγμή.

Η NoCut ήταν και είναι πάντοτε πολύ δεκτική, ακούει και στηρίζει την δημιουργική μας κατεύθυνση και τις αποφάσεις μας. Είναι πάντοτε εύκολη και πραγματικά καρποφόρα συνεργασία με πολύ υποστήριξη από μεριάς τους. Το ευχαριστώ πάει σίγουρα σε όλους τους, αλλά και στους φίλους μας που ώθησαν με την αγάπη και την υποστήριξη τους, τους Manntra και σε όλους τους φίλους που ήταν πάντα εκεί να μας δώσουν την ευκαιρία και την στήριξή τους. Είναι ένα ταξίδι που δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου.

Φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξης. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας όποιες τελευταίες λέξεις, είναι δικές σας.

Ευχαριστούμε. Ελπίζω να επισκεφτούμε την χώρα σας σύντομα. Παραμείνετε δυνατοί.

Συνέντευξη: Γιώργος Χατζηιωαννίδης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Facebook
YouΤube
Spotify
Bandcamp

Band Members
Marko M. Sekul – Lead Φωνητικά
Andrea Kert – Τύμπανα
Zoltan Lecei – Μπάσο, Φωνητικά
Marko Purišić – Κιθάρα, Φωνητικά

Discography
Horizont, 2012
Venera, 2015
Meridian, 2017
Oyka, 2019
Monster Mind Consuming, 2021        

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X