Συνεντεύξεις

Voyager

Από την Αυστραλία κατάγονται οι Voyager και αισίως με το “Colours In The Sun” έφτασαν στον έβδομο, αισίως, δίσκο της καριέρας τους. Για λογαριασμό του pop progressive metal σχήματος μας μίλησε ο frontman DanielNephilEstrin. Ναι καλά διαβάσατε, αναλύει και αυτόν το όρο…

Κατ’ αρχάς, θέλω να σας δώσω πολλά συγχαρητήρια για το νέο σας album! Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των οπαδών σας σε όλο τον κόσμο;

Απίστευτη. Μπήκαμε στην πρώτη θέση των αυστραλιανών ανεξάρτητων chart και η παγκόσμια ανταπόκριση είναι πρωτοφανής. Ο κόσμος φαίνεται πως εκτιμάει πραγματικά το κλίμα του album και τα τραγούδια τα πάνε πολύ καλά και ζωντανά!

Από μία ατμοσφαιρική progressive metal μπάντα σε ένα progressive pop metal σχήμα,  σύμφωνα με την ιστοσελίδα σας, το συγκρότημα έχει περάσει μέσα από πολλές αλλαγές. Φανταζόσουν, όταν ξεκινούσες τη μπάντα το 1999, ότι θα έκανες μια τόσο μεγάλη διαδρομή;

Δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τις στιλιστικές αλλαγές, αλλά αυτό που ξέραμε ήταν ότι πάντα μας άρεσε να σπρώχνουμε τους εαυτούς μας στο επόμενο επίπεδο και ποτέ να μη μένουμε στάσιμοι. Υπάρχουν συγκροτήματα που κυκλοφορούν το ίδιο album δέκα φορές – δε θα μπορούσα να το κάνω αυτό με τίποτα. Οπωσδήποτε, είναι σκληρή δουλειά και δε μας βγαίνει πάντα εύκολα – υποθέτω πως, όταν ξεκινάς, πάντα ελπίζεις ότι η μουσική θα σε πάει σε μέρη που ποτέ πριν δεν είχες φανταστεί.

Ο όρος “pop” δεν κάθεται καλά στο κεφάλι των metalheads. Ποια είναι η pop πλευρά του δίσκου σας κατά τη γνώμη σου;

Πιστεύω ότι σε όλους τους metalheads αρέσει λίγο η pop, αλλά δεν το παραδέχονται, ειδικά η φάση της δεκαετίας του ’80. Το κεντρικό στοιχείο είναι το συνθεσάιζερ και η μελωδία. Πάντα είχα μια φωνή που θύμιζε ‘80s και Tears for Fears, INXS κ.α. (σ.σ.: σύμφωνα με τους άλλους, τουλάχιστον), οπότε αυτό ήταν ένας τεράστιος παράγοντας. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι η μουσική μας δουλεύει σε πολλαπλά επίπεδα – πιασάρικα pop ‘80s στοιχεία και βαριά “djenty” πολυπλοκότητα. Το αστείο είναι ότι, χρόνια πριν, ξεκίνησα ως ένας μανιασμένος οπαδός του black metal και τώρα παίζω τελείως μελωδικά πράγματα. Άντε βγάλε άκρη!

Πες μας λίγα λόγια για τις ηχογραφήσεις του “Colours…”. Που ηχογραφήθηκε το album; Πόσο καιρό σας πήρε; Τέτοια πράγματα…

Τα πάντα ηχογραφήθηκαν στο Perth της Αυστραλίας, όπως και η παραγωγή και το mastering. O Matt Templeman στο Templeman Audio ανέλαβε την ηχοληψία, την ηχογράφηση, την παραγωγή και τη μίξη του album και έπειτα το στείλαμε στον Simon Struthers των Forensic Audio για το mastering. Με δεδομένο ότι και οι δύο ζουν στο Perth, σημαίνει ότι μπορούμε να παίρνουμε μέρος σε κάθε βήμα της διαδικασίας και να σπρώξουμε τους εαυτούς μας μέχρι να καταφέρουμε να φτιάξουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο. Ήταν επίσης καλό που είχαμε τον Aidan Barton, ο οποίος παρεμπιπτόντως ηχογράφησε τα δύο πρώτα μας album, μαζί μας για να ηχογραφήσει τα φωνητικά – πήρε κάποια καλά takes μου σε τρομερές στιγμές και βοήθησε επίσης στην παραγωγή. Έχουμε μαζέψει τόσα ταλέντα στο πλαίσιο της ηχογράφησης και της παραγωγής που δε νιώθαμε ότι χρειαζόμασταν κανέναν άλλο!

Οι Voyager έχουν υποστεί πολλές αλλαγές στο lineup. Πιστεύεις ότι αυτό ήταν εμπόδιο για τη μπάντα ή στην πραγματικότητα η κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη του ήχου σας;

Το line-up είναι σταθερό από το 2012 και πιστεύω ότι αυτό έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη δομή και στη ροή της μουσικής. Δε μπορώ να φανταστώ να δημιουργώ μουσική με άλλους!

Βλέποντας το βίντεο του “Colours…”, έχω την εξής ερώτηση: Ποιος έχει κασετόφωνο στο αυτοκίνητό του το 2019;

Εγώ! Στην πραγματικότητα, και τα δύο μου αυτοκίνητα έχουν, το ένα είναι από το 1988 και το άλλο από το 1975. Κανένα δεν έχει bluetooth και τέτοια, χαχα!

Υπάρχει μια συνεργασία με τον Einar Solberg στο album. Πώς προέκυψε; Είσαι οπαδός της μπάντας;

Όλοι μας είμαστε μεγάλοι οπαδοί των Leprous και έχουμε παίξει μαζί τους αρκετά στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Γίναμε φίλοι με τα παιδιά – είναι φανταστικοί μουσικοί και φανταστικοί άνθρωποι. Ο Einar έχει ένα από τα πιο μοναδικά στυλ και αντίληψη όσον αφορά φωνητικές μελωδίες στην προοδευτική μουσική του σήμερα και θα ήταν αμέλειά μου να μην του ζητήσω να συμμετάσχει ως καλεσμένος σε αυτό το κομμάτι. Έδωσα στον Einar το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει – μία, συνήθως, ριψοκίνδυνη κίνηση, αλλά όχι και τόσο όταν έχεις να κάνεις με τον κύριο Solberg.

Να djentάρει κανείς, ή να μη djentάρει; Θεωρείς ότι το djent παίξιμο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον ήχο σας αυτή την εποχή;

Όπως και να ονομάσεις αυτή τη χοντροκομμένη, στακάτη κιθάρα, ναι, όντως πιστεύω ότι παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί εξισορροπεί τις κυρίαρχες μελωδίες και ατμόσφαιρες.

Η Αυστραλία έχει μια πολύ ζωηρή metal σκηνή. Ωστόσο, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς να φτάσετε σε μεγαλύτερα ακροατήρια εξαιτίας των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων αυτής της χώρας;

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Μας κοστίζει μια περιουσία να κάνουμε περιοδεία παντού, ακόμα και μέσα στην Αυστραλία, και δε μπορούμε απλώς να κάνουμε μια περιοδεία στα γρήγορα όπως άλλα ευρωπαϊκά συγκροτήματα. Πολλές μπάντες υποφέρουν από αυτό, ειδικά εκείνες από το Perth. Αν δεν ήταν τόσο δύσκολο από λογιστικής απόψεως, θα κάναμε πολλές περισσότερες περιοδείες.

Μιλώντας, για περιοδείες, θα υπάρξει καμία; Επίσης, υπάρχει καμιά περίπτωση να σας δούμε στην Αθήνα;

Θα ήταν όνειρο να έρθουμε να παίξουμε εκεί. Θυμάμαι ένα ταξίδι μου στη Χαλκιδική όταν ήμουν παιδί και μια εκδρομή με το αυτοκίνητο γύρω από την Αθήνα με τους γονείς μου – η Ελλάδα είναι ένα μέρος που θα μου άρεσε πολύ να εξερευνήσω, τόσο σε μουσικό, όσο και σε προσωπικό βαθμό. Αν είμαστε κοντά στην περιοχή και τύχει κάποια καλή πρόσκληση για να παίξουμε, να έρθουμε εκεί στο πι και φι! Βασικά, σε δύο 12ωρες πτήσεις καλύτερα (σ.σ.: γέλια)!

Το πρώτο τραγούδι των Voyager που άκουσα ήταν το “The Eleventh Meridian” (σ.σ.: ναι, είμαι γέρος.) Ακούγοντας σας τώρα… Πιστεύω ότι o ουρανός είναι το όριο για τον ήχο σας; Θέλετε να συνεχίσετε να εξελίσσεστε;

Ουάου, πραγματικά είσαι οπαδός από τις αρχές! Σε ευχαριστούμε! Είναι υπέροχο που ακόμα σου αρέσει ο ήχος μας, ο οποίος έχει αλλάξει τόσο πολύ μέσα στα χρόνια. Δε μπορώ να φανταστώ να ξαναπαίζω τα ίδια πράγματα, για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι οτιδήποτε αγγίζουμε πάντα θα εξελίσσεται, αλλά θα παραμένει ξεκάθαρα Voyager – αυτό δεν αλλάζει. Ίσως ένα εξ ολοκλήρου synthwave album; Θα δούμε.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Voyager;

Ελπίζουμε πολλούς περισσότερους οπαδούς και πολλές περισσότερες ευκαιρίες για περιοδεία. Το να παίζουμε ζωντανά, όσο λογιστικά δύσκολο κι αν είναι, παραμένει μία από τις κύριες ασχολίες αυτής της μπάντας – όποιος μας έχει δει, πιστεύουμε ότι θα συμφωνούσε!

Κλείσε αυτή τη σύντομη συνέντευξη με ένα μήνυμα προς όλους τους αναγνώστες μας…

Ευχαριστώ όλους τους καταπληκτικούς Έλληνες οπαδούς μας και ευχαριστώ το Greek Rebels για το «approved» σήμα στο νέο μας album. Ελπίζουμε να έρθουμε στην όμορφη χώρα σας μια μέρα! Στο μεταξύ, συνεχίστε να ακούτε και να μας λέτε την άποψή σας για το νέο album!

Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου. Σε έναν πιο προσωπικό τόνο, οφείλω να πω ότι λυπάμαι βαθύτατα για την ολική καταστροφή που συνέβη στη χώρα σας με όλες αυτές τις πυρκαγιές. Ελπίζω ότι όλοι οι φίλοι και η οικογένειά σου να ήταν ασφαλείς από τον κίνδυνο.

Σε ευχαριστώ πολύ. Μόλις παίξαμε σε ένα φεστιβάλ και είχαμε ένα meet & greet με έναν νικητή ενός διαγωνισμού, του οποίου το σπίτι κάηκε ολοσχερώς – είναι ολέθριο το να ακούς τέτοιες ιστορίες – ζούμε σε μία υπέροχη χώρα, αλλά γεγονότα όπως αυτά μας θυμίζουν πόσο εύθραυστα είναι όλα!

Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Τζούλια Τσαγκάρη

https://www.voyagerau.com/
https://www.facebook.com/voyageraustralia/
https://voyager.bandcamp.com/
https://twitter.com/voyagerau
https://www.youtube.com/user/voyageraustralia

Band Members
Alex Canion – μπάσο
Daniel “Nephil” Estrin – φωνητικά, πλήκτρα
Simone Dow – κιθάρες
Scott Kay – κιθάρες
Ashley Doodkorte – drums

Discography
Element V, 2003
uniVers, 2007
I Am the Revolution, 2009
The Meaning of I, 2011
V, 2014
Ghost Mile, 2017
Colours in the Sun, 2019

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X