Συνεντεύξεις

Okkultist

Η Πορτογαλία, πέρα από χώρα των Moonspell, έχει να δείξει και άλλα αξιόλογα σχήματα. Ένα από αυτά είναι και οι Okkultist που κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους album, Reinventing Evil. Στην επικοινωνία μας μαζί τους για τις απαραίτητες πληροφορίες, απαντά η τραγουδίστριά τους Beatriz Mariano η οποία έχει πολλά ταλέντα αφού είναι επίσης μοντέλο καθώς και φωτογράφος μόδας.

Γεια σου Beatriz και συγχαρητήρια για το ντεμπούτο album σας, ήταν πολύ καλό. Τι ανταπόκριση έχετε λάβει μέχρι στιγμής από τους οπαδούς και τον Τύπο;

Γεια σου Γιώργο! Μέχρι τώρα έχουμε μια απίστευτη αντίδραση. Το κοινό γενικά ήταν απίστευτα ανοιχτό στο να ακούσει τον καινούριο τύπο ήχου και φαίνεται να το απολαμβάνει. Έχουμε πολλούς ανθρώπους να μας προσεγγίζουν τόσο διαδικτυακά όσο και αυτοπροσώπως και να μας λένε πόσο απολαμβάνουν το album.

Είστε σχετικά μια καινούργια μπάντα. Ένα σύντομο βιογραφικό σας;

Ξεκινήσαμε το 2015. Στην αρχή, σκεφτόμασταν να είμαστε απλώς μια παρέα που θα έκανε τραγούδια εδώ και εκεί. Στην πορεία, όμως, το πήραμε πιο σοβαρά και βγάλαμε και το πρώτο μας EP Eye Of The Beholder το 2016. Πέρυσι με χαρά μπήκαμε στην Alma Mater και το “Reinventing Evil” δεν άργησε να βγει.

Το όνομα της μπάντας σας είναι ορθογραφικά λάθος. Είναι για να αποτίσετε φόρο τιμής σε πολλές ακραίες metal μπάντες, που έκαναν το ίδιο, ή γιατί σας άρεσε τόσο πολύ και υπάρχουν ήδη οι Occultist από τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Εκείνη την περίοδο δούλευα σε μια collection που λεγόταν Okkultist από την εταιρία κοσμημάτων και μόδας Rogue & Wolf. Σκέφτηκα ότι ακούγεται αρκετά καλό και έτσι πρότεινα στα παιδιά να είναι το όνομά μας. Δεν ήταν χαρούμενοι αλλά ήταν αρκετά υποστηρικτικοί από την πρώτη μέρα. Το αστείο είναι πως δεν ξέραμε ότι υπάρχουν και οι Αμερικανοί Occultist. Το ανακαλύψαμε αργότερα αλλά μας φάνηκε αρκετά cool καθώς έχουν εντελώς διαφορετικό ήχο από εμάς αλλά έχουν και εκείνοι γυναικεία φωνητικά.

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές της μπάντας;

Deicide, Morbid Angel, Carcass, Death, Dismember.

Και οι δικές σου προσωπικά; Φαντάζομαι το ακούς συχνά, αλλά η φωνή σου μου θυμίζει την Angela Gossow, αν την είχαν κυριεύσει δαίμονες.

Άρα λες ότι δεν την έχουν; Αστειεύομαι! Το ακούω συχνά ναι, αλλά υποθέτω πως όλα τα κορίτσια που κάνουν growls δέχονται το ίδιο σχόλιο απλά και μόνο επειδή η Angela είναι από τις πιο εμβληματικές κυρίες του metal. Την θαυμάζω πολύ και νομίζω δεν μοιάζουν οι φωνές μας.

Και τι γίνεται με τους στίχους; Ποια είναι τα θέματα που περιγράφονται και ποια είναι η έμπνευση σας για να γράψετε;

Μιλάμε για την άρνηση συμμόρφωσης με την κοινωνία ή οτιδήποτε έχει να κάνει με τον «κανόνα», όποιος κι αν είναι αυτός, μέσω του μυστικισμού ως σύμβολο. Το EP είναι πιο υποσυνείδητο, γι’ αυτό και έλκεται περισσότερο μέσα από τα λόγια του απόκρυφου, το album είναι απλώς ένα “go fuck yourself” στο πρόσωπο.

Μετά το πρώτο σας ΕP, αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τους Moonspell με περισσότερους από έναν τρόπους. Πρώτον, πείτε μας για την επιλογή σας για τον παραγωγό. Πώς καταλήξατε με τον Pedro Paixão;

Αυτό προέκυψε ως πρόταση από τον Fernando Ribeiro, οπότε μας έκανε ομάδα με τον Pedro για να μπορέσουμε να βάλουμε μαζί τις ιδέες μας με τον σωστό τρόπο. Ο Pedro ήταν ένας απίστευτος ακούραστος επαγγελματίας και φίλος, συνεργάστηκε μαζί μας με τον καλύτερο τρόπο που γνώριζε και βγήκε καταπληκτικό.

Και φυσικά, η εταιρία Alma Mater για το ντεμπούτο fulllength σας . Ήταν η πρώτη σας επιλογή;

Με κάθε ειλικρίνεια, δεν είχαμε επιλογές. Δεν σκεφτήκαμε εταιρίες. Ο Fernando ήταν αρκετά ευγενικός για να μας προσφέρει αυτήν την καταπληκτική ευκαιρία, η οποία μας άφησε έκπληκτους και είπαμε ναι με μεγάλη χαρά.

Μιλώντας για τους απίθανους Moonspell δεν υπάρχουν άλλες μπάντες δίπλα τους που έκαναν τεράστιο όνομα στην metal σκηνή. Γιατί νομίζετε πως συνέβη αυτό; Είναι δύσκολο για τα πορτογαλικά συγκροτήματα να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα;

Νομίζω ότι δεν θα ήταν απαραιτήτως μια δυσκολία να είναι όλοι στην κοινότητα υποστηρικτικοί και ταπεινοί γι’ αυτό. Υπάρχει πάρα πολύ μια νοοτροπία “θα σε υποστηρίξω, αλλά δεν μπορείς να είσαι καλύτερος από εμένα”. Αρχίσαμε να παρατηρούμε μια διαφορά όταν ξεκίνησαν οι κριτικές. Είχαμε μια τεράστια αγκαλιά από την Αμερικανική κοινότητα και συνεχίζουμε να βλέπουμε από ανθρώπους στο εξωτερικό πράγματα όπως «αυτό μπορεί να μην είναι το είδος της μουσικής μου, αλλά καταλαβαίνω τι θέλουν και προς τα πού θέλουν να πάνε» και μας δίνουν πάντα λογική βοήθεια. Από την άλλη βλέπουμε διάφορα όπως «δεν αξίζετε να είστε σε μια εταιρία», «είναι σε εταιρία μόνο και μόνο επειδή έχουν ένα κορίτσι», «έχουν views επειδή έχουν ένα κορίτσι» και άλλα σχόλια επιπέδου Δημοτικού. Έχω ακόμη και μηνύματα στο e-mail μου που μου λένε να πεθάνω. Δεν λέω ότι όλοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, επειδή είχαμε πολύ μεγάλη υποστήριξη από το πορτογαλικό κοινό, μοιράζονται απλώς σε μια αναλογία 50/50 και των δύο. Δεν έχω δει τόσο αρνητικό feedback από το εξωτερικό, αν υπάρχουν, εκτός από την μία ή τις δύο μεσήλικες παρθένες με το «αν ακούγεται σαν μια γάτα που τσιρίζει τότε δεν θα ακούσω» ως βασικό σχόλιο.

Τα video σας είναι άρρωστα. Ιδιαίτερα το “I Spit On Your Grave” μου έδωσε σχεδόν εφιάλτες. Ένιωσα λες και θα έβγαινες από την οθόνη μου για να με δαγκώσεις. Παρ’ όλα αυτά, μας δείχνει ένα από τα πολλά ταλέντα σου. Τα άλλα μέλη σου δίνουν ιδέες ή εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα η κατεύθυνση του video;

Σε ευχαριστούμε πολύ. Είμαι χαρούμενη που τα ευτυχισμένα οράματα μου σου έδωσαν εφιάλτες! Λοιπόν, μέχρι τώρα είμαι αυτή που ήρθε με όλες τις ιδέες και οι υπόλοιποι είπαν «ναι, ας το κάνουμε». Αλλά ξέρουν ότι μπορούν να προτείνουν οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό τους, απλά έτυχε να έχω αμέσως αυτές τις ιδέες εκ των προτέρων, και συμφώνησαν μαζί μου.

Στα videoclips σας καθώς και στη σκηνή υιοθετείς μία πολύ ακραία προσωπικότητα, η οποία διαφέρει πάρα πολύ από αυτή που είσαι στην πραγματική σου ζωή. Νομίζεις ότι αυτό είναι απαραίτητο γιατί είσαι σε μία extreme metal μπάντα ή εκφράζεσαι καλύτερα αυτό τον τρόπο;

Όχι. Δεν νομίζω. Μην με παρεξηγείς αλλά δεν κατάλαβα αυτό το είδος της ερώτησης, για να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαι μονοδιάστατη. Δεν κάνω τίποτα άλλο εκτός από τον κανονικό εαυτό μου. Οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι υπάκουες ή μετριοπαθείς ανά πάσα στιγμή. Ή πάντα. Αυτός δεν είναι κανόνας.

Γιατί επιλέξατε να διασκευάσετε το “Satan My Master” των Bathory; Είναι ένα ασυνήθιστο τραγούδι νομίζω.

Το Satan My Master στην πραγματικότητα επιλέχθηκε από τον πρώην κιθαρίστα μας Moisés Filho. Ο Fernando πρότεινε να κάνουμε μία διασκευή και θα μπορούσε να είναι οι Bathory. Μάλιστα, πρότεινε το “Woman Of Dark Desire” αλλά η πρόταση του Moises μας άρεσε περισσότερο και ο Fernando υποστήριξε αμέσως την ιδέα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τυχόν ζωντανές εμφανίσεις, κάποια περιοδεία ή νέα μουσική;

Έχουμε δώσει κάποιες συναυλίες, αλλά δεν υπάρχει κάτι πιο σίγουρο για την ώρα. Όλα μας τα νέα μπορεί να τα βλέπει όποιος θέλει από την σελίδα μας στο Facebook η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

Beatriz, θέλω να σε ευχαριστήσω που αφιέρωσες τον χρόνο σου να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Ως ακροατής, είναι υπέροχο να ακούω νέες μπάντες που έχουν κάτι συναρπαστικό να προσφέρουν. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και ελπίζω να σας δω κάποια μέρα στην Ελλάδα. Οι τελευταίες λέξεις σου ανήκουν.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή. Ελπίζουμε να παίξουμε στην Ελλάδα κάποια μέρα! Cheers!

Γιώργος Τερζάκης
Μετάφραση: Χριστίνα Γιαννούλη

https://www.facebook.com/okkultistband/
https://www.instagram.com/okkultistband/
https://twitter.com/OKKULTIST_BAND
https://www.youtube.com/okkultistband
https://okkultist.bandcamp.com/

Band Members
Beatriz Mariano – Φωνητικά
Leander Sandmeier – Κιθάρες
Rui Belchior – Κιθάρες
David J. Rodrigues – Μπάσο
The Lorke – Τύμπανα

Discography
Reinventing Evil, 2019

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X