nocturnelogo
Συνεντεύξεις

Nocturne

Οι Nocturne είναι το σόλο project του Dan Klein. Αυτός παίζει όλα τα όργανα και κάνει και τα φωνητικά στον δίσκο του, “Ave Noctem”. Κομμάτια του οποίου οι Βόρειο Ευρωπαϊκές πινελιές, με ταξίδεψαν ευχάριστα και μ’ έφεραν σ’ επαφή με τον δημιουργό τους για μια περαιτέρω πληροφοριακή συζήτηση εκ των έσω… Enjoy!

Γεια! Είμαι ο Άγγελος από το Greek Rebels. Χαίρομαι που σε γνωρίζω. Πως είσαι;

Γεια, είμαι ο Dan. Είμαι καλά, μόλις ξύπνησα και πίνω καφέ. Τίποτα δεν με τσάντισε προς το παρόν, αλλά είναι νωρίς ακόμα…Χαχαχα!

Πες μου μερικά πράγματα για τους Nocturne…

Οι Nocturne είναι το σόλο project μου. Παίζω κιθάρα, μπάσο, τύμπανα και κάνω τα φωνητικά. Η μπάντα όπως την ξέρουμε τώρα, δεν έχει κλείσει πάνω από χρόνο ζωής, αλλά γράφω κομμάτια γι’ αυτήν, τα τελευταία έξι χρόνια, περίπου. Απλά δεν έτυχε να βρω κάποιο όνομα, η να τελειώσω κάποια απτή δισκογραφία, έως πρόσφατα. Οι Nocturne είναι μια ιδέα από progressive Black/Death Metal κι έρχεται απ’ όλα τα προσωπικά μου γούστα κι επιρροές ως μουσικός, αλλά και τις εμπειρίες μου ως άτομο.

Γιατί αποφάσισες να κάνεις ένα σόλο project κι όχι μια ολοκληρωμένη μπάντα;

Βασικά, είναι μια μεγάλη ιστορία, αλλά η σύντομη εκδοχή είναι ότι τα τύμπανα ήταν το αρχικό μου όργανο, από τότε που ήμουν σε μερικές τοπικές Metal μπάντες, στο σχολείο. Έπειτα τραυμάτισα το πόδι μου, οπότε σταμάτησα να παίζω τύμπανα κι άρχισα την κιθάρα. Ποτέ δεν είχα παίξει και σε καμία μπάντα, αλλά άρχισα να γράφω κομμάτια σχετικά γρήγορα. Έτσι, έπρεπε να διοχετεύσω ολη μου την δημιουργική ενέργεια, μέσω της κιθάρας, εφόσον το πόδι μου ήταν σε αυτή την κατάσταση. Οι Nocturne είναι λοιπόν, το αποτέλεσμα αυτής της φάσης. Ευχαριστιέμαι το να γράφω και να παίζω μόνος μου, όλα τα όργανα. Μ’ αρέσει η ιδέα ότι οι ιδέες έρχονται μόνο από ένα μυαλό. Αυτό και τα όταν γράφεις / δουλεύεις μόνος, είναι ό,τι καλύτερο εάν πρόκειται να διοχετεύσεις στοχευόμενα την δημιουργική σου ενέργεια. Νομίζω ότι τα πράγματα κυλούν πολύ καλύτερα όταν βασίζομαι σε κανέναν άλλο, παρά στο εαυτό μου. Δεν βασίζομαι σε κανέναν άλλο, για να γράψουμε μονομιάς ένα κομμάτι, για να προχωρήσουμε, ούτε για το αν θα είμαι στη ώρα μου. Πίστεψε το αν θες, αλλά έτσι κυλάει πολύ γρηγορότερα η όλη διαδικασία με μια μπάντα. Κι οσο αφορά εμένα, τουλάχιστον όταν δεν παραπαίει το εργασιακό μου ηθικό. Χαχαχα! Έτσι λοιπόν, νομίζω ότι μπαίνω μέσα σε ένα «καρυδότσουφλο», γιατί πολύ απλά προτιμώ να δουλεύω μόνος.

Ποιες είναι οι επιρροές σου και τι σ’ εμπνέει για να δημιουργήσεις μουσική, όλα αυτά τα χρόνια;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Χαχαχα! Λίγο περίεργη στο ν’ απαντήσω, βέβαια. Θα μπορούσα να σου πω χιλιάδες ονόματα από τους οποίους εμπνεύστηκα κι εμπνέομαι ολ’ αυτά τα χρόνια, αλλά η μουσική είναι αυτό για το οποίο νοιάζομαι όλο αυτό τον καιρό κι αυτό είναι ό,τι με κάνει και συνεχίζω, παραπάνω απ’ ό,τι θέλω να παραδεχθώ. Χωρίς την μουσική, την μουσική που παίζω, γράφω, παράγω, δεν έχω κάτι που ν’ αξίζει να ζω. Αυτό που με κράτησε ολ’ αυτά τα χρόνια, είναι το να βρίσκω τα κατώτατα όρια κι ένα συγκεκριμένο σκεπτικό καθήκοντος. Έτσι ακριβώς είναι ο τρόπος που νιώθω, για να καταλάβεις. Στόχοι κι άλλοι στόχοι, βασισμένοι σ’ αυτή την ιδέα. Έχω εμπλακεί σε πολλά projects και μπάντες, ως μουσικός και παραγωγός κι έφυγα από το καθένα έχοντας μάθει κάτι, νιώθοντας ευγνώμον που βοήθησα σε κάτι αξίας για κάποιου αλλού τ’ όραμα, μουσικού κι αν κάτι βγήκε σε καλό, αποχώρησα με την περηφάνια κι ευχαρίστηση, στο ότι εξέπνευσα ζωή σε κάτι που κι άλλοι θ’ απολαύσουν, επίσης. Είναι περίεργη κι υπαρξιακή η ερώτηση στο γιατί ένας καλλιτέχνης δημιουργεί. Αυτό που με κρατάει στο να γράφω τη δική μου μουσική, τόσα χρόνια, είναι το συναίσθημα που έχω όταν ακούω τα κομμάτια μου στην ολοκληρωμένη τους μορφή. Με κάνει να νιώθω ότι έχω έναν σκοπό, ότι αξίζει να υπάρχω και εχει την αίσθηση του «σωστού». Νομίζω ότι είναι στερεότυπη η απάντηση, αλλά αληθινή πάραυτα και γεμίζει το κενό μέσα μου. Παίρνω το ίδιο συναίσθημα κι όταν παίζω κιθάρα, αλλά δεν συγκρίνονται. Σχεδόν σαν ναρκωτικό. Οι περισσότεροι μουσικοί, ίσως και να συμφωνούσαν. Ή όχι, δεν ξέρω. ‘Ετσι λοιπόν νομίζω ότι έκανα μουσική ολ’ αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσω, απλά επειδή νομίζω ότι έτσι μόνο θέλω να συνεχίσω να υπάρχω.

Συγχαρητήρια για το “Ave Noctem” άλμπουμ!

Ευχαριστώ!

Που έγιναν οι ηχογραφήσεις του δίσκου;

Ηχογράφησα κι έκανα μίξη και mastering, μόνος μου. Έχω ένα μικρό στούντιο ηχογράφησης που ονομάζεται Arcane Audio κι εκεί έκανα τα πάντα. Αν δεν το ήξερες, είμαι και μηχανικός ήχου. Αυτό είναι το άλλο μου πάθος / επάγγελμα και το ανέφερα διακριτικά στην προηγούμενη σου ερώτηση.

Ήταν δύσκολο το να κάνεις όλο το άλμπουμ, μόνος σου;

Ήταν για κάποιους λόγους, αλλά για κάποιους άλλους, όχι. Δεν ήταν εύκολο να γράφεις, να τραγουδάς και να φτιάχνεις τον ήχο σε ένα δίσκο μόνος σου, για προφανής λόγους που ίσως κάποιος μπορεί να φανταστεί. Αλλά ήταν ωραίο το ότι είχα μόνο τον εαυτό μου να βασιστώ. Με αυτή την έννοια, ήταν λίγο στρεσαριστώ το να έχω μόνιμη δουλειά και πόσα πράγματα να περνάν από το χέρι μου. Αλλά δεν γινόταν και τόσο πανικός, όσο θα γινόταν αν έπρεπε να βασιστώ σε άλλα άτομα. Τα πράγματα γενικότερα, δεν πάνε πάντα όπως τα σχεδιάζεις, ή τα περιμένεις…

….και ποιο ήταν το πιο εύκολο μέρος όλου αυτού;

Μιλώντας τεχνικά, δεν υπήρχε κάποιο εύκολο κομμάτι. Χαχαχα! Το κοντινότερο πράγμα σε ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί «εύκολο» ήταν το ότι δούλευα μόνο με το δικό μου πρόγραμμα και κανενός άλλου.

Ποια ήταν η αντίδραση των οπαδών σου, όταν άκουσαν το “Ave Noctem” άλμπουμ;

Είχα περισσότερες θετικές αντιδράσεις, νομίζω. Χαχαχα! Δεν έχω και πολλούς οπαδούς. Έχω κάποιες καλές κριτικές και καλό feedback από αρκετά άτομα, αλλά ακόμα προσπαθώ να χτίσω μια πιο γερή βάση ανθρώπων που λέγονται «οπαδοί».

Μπορώ ν’ ακούσω πολλά στοιχεία από Βόρειο Ευρωπαϊκό Black Metal, στη μουσική σου… Συμφωνείς;

Ναι. Είμαι σίγουρα επηρεασμένος από έναν αριθμό μπαντών από εκείνη την εποχή/σκηνή, μέσα σ’ άλλα.

Αscension, Vreid, Windir, Woods Of Ypres… Πες μου τι πιστεύεις γι’ αυτές τις μπάντες!

Νομίζω ότι ποτέ δεν έχω ακούσει Ascension, ούτε και πολύ από Vreid. Θυμάμαι ότι άκουσα κάτι από αυτούς πολύ καιρό πριν, αλλά δεν μου έκαναν εντύπωση. Βέβαια, έχουν κυκλοφορήσει πολλά άλμπουμ από τότε και τα γούστα μου αλλάζουν, οπότε υποθέτω πως θα μπορούσα να τους ξανα τσεκάρω. Είμαι σίγουρα οπαδός των Windir και πιο πρόσφατα γνώρισα τους Woods Οf Ypres. Τους οποίους δεν είχα ακούσει μέχρι που κάποιος ανέφερε σε ένα review ότι άκουσε πολλά στοιχεία από την μουσική τους, στα κομμάτια μου κι έτσι τους τσέκαρα. Είμαι οπαδός τους τώρα. Χαχαχα! Περίεργος τρόπος για να συστηθείς τη μουσική σου σε μια μπάντα. Περίεργο είναι και το γεγονός ότι δεν είχα ακούσει ποτέ την μουσική τους κι όμως κάποιοι πίστευαν ότι έχω επηρεαστεί από αυτούς. Αυτό για μένα σημαίνει ότι οι μπάντες μας είχαν τις ίδιες επιρροές. Γενικότερα όμως, δεν πιστεύω ότι μοιάζουμε, ακριβώς.

Για πες μας τώρα, ποια είναι η αγαπημένη σου μπάντα, ή καλλιτέχνης και γιατί;

Αν έπρεπε να ονομάσω κάποια, θα ήταν οι Enslaved. Γιατί; Γιατί όχι; Χαχαχα! Αντιπροσωπεύουν ό,τι αγαπάω στη μουσική, το κάνουν καλά και διατηρούν το υλικό τους πολύ φρέσκο, ενδιαφέρον κι ακόμα εμπνεύσιμο, δίσκο με το δίσκο..

Έτυχε να έχεις κάποιες ειδικές απαιτήσεις από τους οπαδούς σου, έως τώρα;

Όχι, δε νομίζω. Όπως είπα, δεν έχω και πολλούς οπαδούς.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη σύνδεση/σχέση που εχει η δουλειά σου/το project σου, με τα live shows;

Βασικά, δεν είναι δυνατόν να κάνω κάποιο live show, μέχρι ν’ αποκτήσω κάποιο απτό live line up. Αυτό δεν θα γίνει, έως και την κυκλοφορία του δευτέρου μου άλμπουμ κι αν κυκλοφορήσει κι αυτό. Δεν είναι ο πρωταρχικός μου στόχος, τουλάχιστον όχι τώρα.

Είναι δύσκολο για ένα one man project, να περιοδεύει και να κάνει διαφορά live shows;

Έτσι φαντάζομαι… Χαχαχα! Ποτέ δεν θα ήθελα να παίξω ζωντανά με backing κομμάτια, ή οτιδήποτε τέτοιο. Αν έπαιζα live, θα ήταν με πραγματικό line up.

Πως είναι η Black Metal σκηνή στο Chicago; Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες μπάντες που θα μπορούσες να μας προτείνεις;

Καλά είναι, νομίζω. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο ν’ απαντήσω οποιαδήποτε ερώτηση για τη «σκηνή» γιατί είναι πολύ υποκειμενικό και συχνά οι απόψεις επηρεάζονται από underground πολιτικές. Αλλά για ν’ απαντήσω απλά, οι Kommandant, παιζουν ώρα Black Metal. Μια μπάντα που ονομάζεται Fin, μου αρέσει πολύ, επίσης. Μου αρέσει και το υλικό των Nachtmystium, αλλά δεν μου έρχεται κάτι άλλο «ενδιαφέρον» στο μυαλό, αυτή τη στιγμή. Αν ξεχνώ κάτι, συγχωρέστε με.

Τι θα ήθελες να πεις στους Έλληνες οπαδούς σου και που θ’ αφιέρωνες το άλμπουμ αυτό;

Ευχαριστώ που ακούτε Nocturne! Το “Ave Noctem”, ντεμπούτο, full length, κυκλοφόρησε από την Do Or Die Records, μόνο για $5! Μπορείτε ν’ αγοράσετε κάποιο από ‘μενα, ή της εταιρείας μέσω Facebook, μηνυματίζοντας τωρα! Αν έπρεπε ν’ αφιερώσω αυτό το άλμπουμ σε κάτι, ή σε κάποιον, αυτή θα ήταν ένα κορίτσι που ακούσει στ’ όνομα Sherrie.

Ευχαριστώ πολύ… Cheers!

Ευχαριστώ για το χρόνο και το ενδιαφέρον σου.

Άγγελος “Kilmistered”

http://www.facebook.com/NocturneChicago

http://www.facebook.com/DoOrDieRecords?fref=ts

http://www.facebook.com/ArcaneAudioChicago

Μέλη Μπάντας:

Dan Klein – Φωνητικά, κιθάρες, μπάσο, τύμπανα

Δισκογραφια:

2013: Ave Noctem

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X