Συνεντεύξεις

Cast The Stone

Οι Cast The Stone υπάρχουν από το 2002 αποτελούμενοι από (νυν και πρώην) μέλη των Misery Index, Scour και Cattle Decapitation. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν μέσω της Agonia Records το νέο τους EP με τίτλο Empyrean Atrophy”. Περάσαμε από ανάκριση τον κιθαρίστα του σχήματος, Mark Kloeppel, ώστε να μας πει δυο λόγια για την νέα τους δουλειά.

Γεια σας, είμαι ο Νίκος από το Greek Rebels και θέλω να μάθω για τους δημιουργούς του αριστουργήματος Empyrean Atrophy”. Πιθανώς εδώ στην Ελλάδα το κοινό δεν γνωρίζει τους Cast The Stone. Θα θέλατε να μας συστήσετε τα μέλη σας και να δώσετε ένα μικρό βιογραφικό;

Αυτή ήταν η μπάντα στην οποία ήμασταν πριν προχωρήσουμε σε αυτές που κατέληξαν να γίνουν μόνιμες, δηλαδή τους Misery Index, Scour, Cattle Decapitation και λοιπά. Οι Cast The Stone είναι μία περίπτωση πραγμάτων που έκαναν τον κύκλο τους. Αποτελείται από μέλη των Misery Index, Scour (νυν και πρώην), πρώην Cattle Decapitation και Legend. Δημιουργήθηκαν το 2002 και μετά το ντεμπούτο τους Dark Wings Descending (2005), χάθηκαν στην επιτυχία των προαναφερθέντων συγκροτημάτων. Αφού έδωσαν το ταλέντο τους αλλού, το αρχικό line-up αφυπνίστηκε για εκδίκηση. Το νέο EP Empyrean Atrophy” χαράζει το βασίλειό τους, δίνοντας σήμα στους όμοιούς τους ότι οι Cast The Stone είναι έτοιμοι να σταθούν μαζί με τις πιο άγριες μπάντες.

Όταν δημιουργήθηκε το συγκρότημα, ποια ήταν τα κίνητρά σας;

Οι Cast The Stone ξεκίνησαν το 2002 από τους Derek Engemann, Jesse Schobel και εμένα όταν μέναμε μαζί στο ίδιο σπίτι ενώ πηγαίναμε στο Πανεπιστήμιο του Missouri. Δίναμε συναυλίες παίζοντας σε άλλα συγκροτήματα και απλά θέλαμε να κάνουμε μαζί κάτι πιο ακραίο. Ηχογραφήσαμε ένα demo και ένα full-length σε ένα σπίτι με εξοπλισμό που “δανειστήκαμε” από το Πανεπιστήμιο δίπλα μας. Ήταν μία αρχάρια προσέγγιση στο θέμα της σύνθεσης, αλλά μέσα από αυτό βγήκαν μερικές μαγικές μουσικές στιγμές. Προχωρώντας μπροστά τώρα, σημειώσαμε αυτές τις καταστάσεις και μέσα από μια πιο έμπειρη σκοπιά δημιουργήσαμε τραγούδια που πιάνουν καλύτερα την ουσία και τον ήχο μας. Κοιτώντας πίσω, το υλικό μας ήταν ένα συνονθύλευμα από τις επιρροές μας.Το νέο EP είναι περισσότερο δικό μας. Ακόμα εξελισσόμαστε και μεγαλώνουμε και αυτό θα φανεί στο full-length που θα ακολουθήσει αυτό το EP.

Γιατί βγάλατε καινούριο album μετά από τόσα χρόνια; Εννοώ ότι ένα διάλειμμα 13 ετών είναι πολύ για ένα συγκρότημα. Τι έγινε στο ενδιάμεσο;

Ήμασταν αρκετά γνωστοί στην περιοχή μας και πάντα μας έβαζαν σαν το τοπικό support στις περιοδείες που περνούσαν. Μεγάλες περιοδείες όπως των Lamb Of God, Anthrax, Satyricon, Dying Fetus Ουσιαστικά, οι μπάντες που έρχονταν μας διάλεγαν έναν-έναν για να παίξουμε σε αυτές πριν προλάβουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό με το δικό μας σχήμα. Είχαμε μεγάλες καριέρες από τότε και απλά αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σε αυτό.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο ήχος σας είναι σαν οι Amon Amarth της Αμερικής  (που μου αρέσουν πολύ). Θα συμφωνούσατε με αυτό;

Είναι λίγο-πολύ αμερικανοποιημένο σουηδικό death metal, αλλά αν ακούν αυτό, cool! Πάντα μου άρεσε αυτή η μπάντα.

Στα τραγούδια σας έχετε βάλει την βιαιότητα του αμερικάνικου death metal μαζί με την μελωδικότητα και την απειλητική ατμόσφαιρα του σουηδικού στυλ και το αποτέλεσμα είναι φοβερό. Οπότε, θα ήθελα να ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος για τις συνθέσεις και ποιες μπάντες σας έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει.

Για αυτή την κυκλοφορία συγκεκριμένα, ο Derek κι εγώ κάτσαμε σε ένα δωμάτιο με ακουστικές κιθάρες και απλά τζαμάραμε. Μέσα από αυτό, μας ήρθαν τα θέματα και τα μοτίβα τα οποία μετά αναπτύξαμε σε δομές τραγουδιών. Μετά από αυτό, φτιάξαμε demos για τον Jesse ώστε να βάλει τα μέρη του. Όταν τέλειωσε, ο Derek έβαλε τις μπασογραμμές του μέσα σε όλο αυτό ώστε να τα “δέσει” όλα μαζί, κατά κάποιο τρόπο. Μετά, ο Andy κι εγώ δουλέψαμε με τους στίχους και πώς τα φωνητικά μπορούσαν να κάτσουν μέσα στο κομμάτι. Ο τρόπος που δουλέψαμε διαφέρει από τραγούδι σε τραγούδι, αλλά αυτή είναι σε γενικές γραμμές η διαδικασία. Οι επιρροές μας είναι απλά οτιδήποτε ακούμε. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη μπάντα που μπορούμε να ορίσουμε σαν έμπνευση, αφού η αντιγραφή δεν ήταν μέρος της διαδικασίας, μας λένε ότι η μουσική θυμίζει Dismember, παλιούς Opeth και Dissection μαζί.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τους στίχους και τι θέμα έχουν;

Ο Andyκι εγώ σκαρφιζόμαστε αυτές τις ιδέες.

Θα ήθελα να μάθω για τη συνεργασία με τον Dan Swanö. Πώς έγινε; Το τραγούδι “Jesusatan” είναι σαν φόρος τιμής σε αυτόν;

Το Jesusatan είναι διασκευή στους Infestead από Σουηδία. Οπότε ναι, είναι φόρος τιμής σε αυτόν και στο πνεύμα του deathmetalτην περίοδο που κυκλοφόρησε. Στο επίσημο videoγια το κομμάτι, η γραμμή “dangersoforalandanalsexthatGodwarnedabout” αναβοσβήνει στην οθόνη, ο Bill Cosby είναι ανάμεσα από τέρατα, ο Ιησούς βγαίνει μέσα από μία τουαλέτα, ο πόλεμος και ο Χριστιανισμός είναι βαριά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο David Hall (Melvins, Portal) έκανε αυτό το video με την πρόθεση να γίνει όσο το δυνατόν πιο γελοίο. Απλά τον αφήσαμε να το τρέξει. Έπρεπε να το αναθεωρήσουμε μερικές φορές, επειδή ήταν πολύ προσβλητικό αρχικά. Όσο για το κομμάτι, είναι μία death metal διασκευή που έρχεται από μία εποχή που το death metal προσπαθούσε σκληρά να είναι προσβλητικό. Οπότε, είναι αρκετά ειρωνικό και πρέπει να βλέπεται έτσι. Οπότε, υπάρχει ένα έμφυτο μήνυμα για τον παραλογισμό της οργανωμένης θρησκείας το οποίο άγγιξε και το οποίο υποστηρίζουμε. Στην τελική, απλά μας άρεσαν τα riffs και θέλαμε ένα video για να ταιριάξει στο τραγούδι. Έχουμε επηρεαστεί πολύ από τις δουλειές του Dan Swanö όπως και άλλων συγκροτημάτων από τη Σουηδία, οπότε είναι μία ευτυχής σύμπτωση που τυχαίνει να είναι τόσο ο metal ήρωας μας όσο και ένας εξαιρετικός παραγωγός.

Το εξώφυλλο φαίνεται εκπληκτικό και θα ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτό. Ποιος το σχεδίασε, γιατί το επιλέξατε και ποιος είναι ο συμβολισμός του;

Ο Gary Ronaldson των Bite Radius Designs (Pig Destroyer, Napalm Death) το έφτιαξε βασισμένος σε ιδέες που σκεφτήκαμε και οι δύο. Το Empyrean Atrophy” ουσιαστικά σημαίνει “αστέρι που πεθαίνει” και είναι μεταφορά για τον τρόπο που ο χαρακτήρας κάποιου μπορεί κάποιες φορές να αλλάξει δραματικά και ξαφνικά. Αφήνοντας το κέλυφος κάποιου που μπορεί κάποτε να αγάπησες, αλλά με ένα εντελώς διαφορετικό άτομο μέσα. Αυτό το άτομο που ήταν κάποτε, είναι το αστέρι που πεθαίνει. Στο εξώφυλλο, ο σκοτεινός μοναχός που κάθεται συμβολίζει τον αρνητικό παράγοντα αυτής της αλλαγής. Αυτός ο απόστολος του “κενού” απορροφάει την ενέργεια του αστεριού για να καταστρέψει τον πλανήτη, το οποίο είναι απλά συμβολικό για την ερωτική απογοήτευση που νιώθεις όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην τελική, είναι μία ωδή σε αυτή τη μάχη μεταξύ σταθερότητας χαρακτήρα και απότομης αλλαγής χαρακτήρα με κάποιον που έχεις δεθεί συναισθηματικά.

Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνική metal σκηνή και τους metal οπαδούς;

Δεν έχω έρθει ποτέ, αλλά έχω ακούσει ιστορίες. Έπαιξα με τους Soulfly στο Kansas και λέγαμε ιστορίες για τις περιοδείες με τον Max Cavalera. Μου έλεγε για μία περιοδεία για το Arise με τους Sepultura, όπου οι Έλληνες οπαδοί κουνούσαν το tour bus για να τους κάνουν να βγουν έξω και παραλίγο να το αναποδογυρίσουν! Ο Γιώργος Κόλλιας ήταν σε αυτή τη συναυλία σαν πιτσιρικάς. Μικρός που είναι ο κόσμος.

Έχετε σκεφτεί για τα επόμενα βήματα του συγκροτήματος; Έχετε πλάνα για ένα fulllength;

Μόλις ξεκινήσαμε. Θα βγάλουμε τουλάχιστον άλλα δύο full-length με την Agonia Records, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί. Το EP ήταν ουσιαστικά μία συλλογή ιδεών που είχαμε μαζέψει τα προηγούμενα χρόνια, οπότε το επόμενο albumθα είναι μία πιο στοχευόμενη προσπάθεια.

Έχετε πλάνα για περιοδεία ή μεμονωμένες συναυλίες; Με ποιες μπάντες θα θέλατε να περιοδεύσετε;

Αυτό εξαρτάται από τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. Έχουμε επικοινωνία με διοργανωτές αλλά έχουμε βγάλει μόνο ένα EP. Οπότε θα δούμε τι ζήτηση υπάρχει και θα την κυνηγήσουμε. Όσο για συγκεκριμένες μπάντες, γουστάρουμε οποιονδήποτε που προσπαθεί να κάνει το ίδιο, οπότε δεν κάνουμε διάκριση. Θα περιόδευα με brutal death metalμπάντες, αλλά και με τους Lamb Of God ή τους All That Remains αν μας το πρότειναν.

Τι να περιμένουμε από τους Cast The Stone στο μέλλον;

Περισσότερη δολοφονική μουσική και μία ωραία συνέχεια της ιστορίας μας. Έχουμε ένα σχέδιο για όλο αυτό.

Νίκος Λίλλης
Μετάφραση: Γιώργος Τερζάκης

https://www.facebook.com/castthestoneofficial/
https://www.instagram.com/cast_the_stone/
https://twitter.com/CastStone
https://www.youtube.com/channel/UC409hVWrNwgmepXJFVzWIUg

Band Members
Andrew Huskey – Φωνητικά
Mark Kloeppel – Κιθάρες, Δεύτερα Φωνητικά
Derek Engemann – Μπάσο, Δεύτερα Φωνητικά
Jesse Schobel – Τύμπανα

Discography
Dark Wings Descending, 2005
Empyrean Atrophy (EP), 2018

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X