Συνεντεύξεις

Mob Rules

Σαφώς υποτιμημένοι σε σχέση με την ποιότητά τους διαχρονικά, οι Γερμανοί εργάτες του Power Metal, Mob Rules, πρόσφατα έκλεισαν είκοσι ολόκληρα χρόνια στην πιάτσα και το γιορτάζουν με μια ιδιέταιρη κυκλοφορία που ανακεφαλαιώνει σημαντικές στιγμές της καριέρας τους και διανθίζεται από την συμμετοχή κάποιων ξεχωριστών και διάσημων καλεσμένων. Μιλήσαμε με τον κιθαρίστα της μπάντας Sven Luedke ο οποίος αν και λακωνικός, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις σχετικά με την συγκεκριμένη κυκλοφορία, αλλά και γενικά για την καριέρα της μπάντας όλα αυτά τα χρόνια.

Γεια χαρά, είμαι ο Νίκος και σε καλωσορίζω στους Greek Rebels. Λοιπόν, είστε 20 χρόνια ενεργοί ως μπάντα και έχουν περάσει 15 χρόνια από το ντεμπούτο άλμπουμ σας, το “Savage Land”. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Sven: Γεια σου Νίκο, νιώθουμε υπέροχα γι’ αυτό. Πιστεύω πως κανείς μας δεν θα είχε σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν ακόμη ενεργός με αυτή την μπάντα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που όλα πήγαν τόσο καλά.

Αποφασίσατε να γιορτάσετε αυτές τις δύο ιστορικές δεκαετίες με ένα ξεχωριστό δώρο στους οπαδούς, το “Timekeeperbox set. Πόσο καιρό το δουλεύατε αυτό;

Sven: Πιστεύω πως ολόκληρη η παραγωγή μας πήρε περίπου ένα χρόνο. Ήταν πολλή δουλειά το να μαζέψουμε όλες αυτές τις ιδέες μας για το box set και να τις ενώσουμε.

Το “Timekeeper” σηματοδοτεί την επιστροφή σας στην SPV/Steamhammer μετά από μια απουσία τριών δίσκων, τα οποία κάνατε με την AFM. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Sven: Η SPV μας προσέφερε ένα νέο συμβόλαιο για καινούργιο δίσκο και ήμασταν ελεύθεροι χωρίς καμιά δέσμευση να αποφασίσουμε με ποιους θα θέλουμε να κάνουμε την φάση αυτή. Έτσι πήγαμε με την SPV γιατί πιστεύαμε πως θα ήταν μια καλή ευκαιρία. Είμαστε ευχαριστημένοι με την εξέλιξη της συνεργασία αυτής.

Κάνατε remastering στα τραγούδια του πρώτου δίσκου της συλλογής, το “The Best” ;

Sven: Πιστεύω πως υπήρξε λίγη επεξεργασία στο mastering του “Best-Of” CD. Την δουλειά στο mixing  και στο mastering την ανέλαβε ο Markus Teske.  Ίσως θα πρέπει να ρωτήσω αυτόν γι’ αυτό το θέμα.

Ας μιλήσουμε τώρα για αυτή την εντυπωσιακή λίστα των φιλικών συμμετοχών (guests) στο δεύτερο δίσκο “Friends”. Πόσο δύσκολο ήταν να μαζέψετε τόσους πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες;

Sven: Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να τους καταφέρουμε να συμμετάσχουν στο “Friends” CD. Η δυσκολία ήταν να καταφέρουμε να τελειώσουμε όλες τις ηχογραφήσεις στον χρόνο που έπρεπε καθώς υπήρξαν και πολλά τεχνικά θέματα που έπρεπε να λυθούν.

Πως επιλέξατε ποιος guest θα συμμετάσχει σε κάθε τραγούδι; Τους ρωτήσατε για τις προτιμήσεις τους;

Sven: Αυτό ήταν μια από τις δουλειές του Klaus στην δημιουργία του “Timekeeper” box. Πιστεύω πως είχε κάτι στο μυαλό του, για τον ποιόν θα ήθελε σε πιό τραγούδι. Πάντα έλεγε: “Eντάξει ας ζητήσουμε απ’ αυτόν να κάνει ένα σόλο στην κιθάρα και την άλλην να κάνει ένα ντουέτο…” κλπ. κλπ.

Μπήκατε στο πειρασμό να αλλάξετε κάποια μέρη των τραγουδιών που επαναηχογραφήσατε ή το είχατε αποκλείσει αυτό εξ αρχής;

Sven: Αλλάξαμε κάποια παλαιότερα τραγούδια όπως το “Insurgeria” και το “Coast To Coast”. Πιστεύαμε πως ήταν καλή ιδέα να τους δώσουμε κατά κάποιο τρόπο μια πιο εκσυγχρονισμένη μορφή.

Σχετικά με το DVD και το “Mob Rules Over America”, είναι ένα αποκλειστικό show ή απαρτίζεται από πολλά shows; Επειδή το DVD δεν συμπεριλαμβανόταν στο promo, δεν έχω πληροφόρηση γι’ αυτό.

Sven: Είναι ένα και μοναδικό show. Βιντεοσκοπήθηκε στο Prog Power USA Festival στην Atlanta το 2011. Αλλά υπάρχει πολύ υλικό ακόμη στο DVD, όπως επίσημα βίντεο κλιπ που κάναμε, αποσπάσματα με οπαδούς, και πολλά αστεία πράγματα που συνέβησαν στα παρασκήνια.

Έχετε επίσης και δύο νέα κομμάτια, το  “Broken” και το “My Kingdome Come”, τα οποία ακούγονται λίγο πιο «συμφωνικά» από το προηγούμενο υλικό σας. Σχεδιάζετε να ακολουθήστε αυτήν την κατεύθυνση και στο μέλλον;

Sven: Δεν είμαι σίγουρος αν θα ακολουθήσουμε αυτήν την «συμφωνική» κατεύθυνση. Ήθελα κάποιο νέο υλικό σε αυτή την παραγωγή και έτσι πήρα κάποιες από τις μουσικές ιδέες που είχα γράψει μέσα στα τελευταία χρόνια. Αυτά τα δύο ήταν τα πιο ολοκληρωμένα. Έτσι αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτά και μ’ αυτόν τον τρόπο εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Κοιτώντας πίσω στα χρόνια, σοφότεροι και εμπειρότεροι πλέον, υπάρχει κάτι που θα κάνατε διαφορετικά;  Έχετε μετανιώσει πολύ για κάτι;

Sven: Πιστεύω πως θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερες περιοδείες, ειδικά σε άλλες χώρες.

Πιστεύεις πως η μπάντα έχει λάβει την αναγνώριση που της αξίζει έως τώρα;

Sven: Πιστεύω πως οι Mob Rules πάντα ήταν λίγο υποτιμημένοι. Αλλά αυτό δεν μας προβληματίζει.

Βλέπω πως το “Hollowed Be Thy Name” είναι το άλμπουμ με τα περισσότερα τραγούδια σ’ αυτήν την συλλογή. Το θεωρείς το καλύτερο σας άλμπουμ;

Sven: Όχι, πιστεύω πως το γεγονός αυτό ήταν τυχαίο. Μου αρέσει υπερβολικά αυτό το άλμπουμ αλλά δεν είναι το αγαπημένο μου.

Στα μέσα τις δεκαετίας του 2000, τα μισά μέλη της αρχικής μπάντας αντικαταστάθηκαν μέσα σε μια περίοδο δύο ετών αλλά η ποιότητα παρέμεινε στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Ποιο είναι το μυστικό;

Sven: Το μυστικό είναι να αντικαθιστάς καλούς μουσικούς με ακόμη καλύτερους μουσικούς. Πιστεύω πως οι αλλαγές στο σχήμα ήταν αναγκαίες για να προχωρήσει η μπάντα.

Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές στην ιστορία της μπάντας, κατά την γνώμη σου;

Sven: Δύσκολη ερώτηση αυτή! Μέσα στα 20 χρόνια συνέβησαν τόσα πολλά που δεν μπορείς να επιλέξεις κάποια στιγμή, ούτε την καλύτερη, ούτε την χειρότερη. Οι καλύτερες στιγμές είναι όταν κυκλοφορείς καινούργιο άλμπουμ ή όταν παίζεις σε κάποιο σπουδαίο live, και οι χειρότερες στιγμές είναι όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως θα ήθελες, ή  όταν υπάρχουν κάποια προβλήματα και δυσκολίες μέσα στην μπάντα.

Εμένα μου φαίνεται πως εδώ και μια δεκαετία, υπάρχει κρίση στην παραδοσιακή power metal σκηνή καθώς υπάρχουν λίγες νέες μπάντες που αναδύονται μέσα από την underground σκηνή. Συμφωνείς μ’ αυτή την άποψη; Αν ναι, ποια είναι τα αίτια αυτής της πτώσης;

Sven: Πιστεύω πως έχεις δίκιο. Ίσως το παραδοσιακό metal είναι ξεπερασμένο. Υπάρχουν άλλα στυλ πιο δημοφιλή σήμερα. Αλλά δεν με ανησυχεί αυτό το γεγονός. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα είναι στην μόδα και δυστυχώς αυτό ισχύει και για το metal. Αλλά πρέπει κανείς να γράφει την μουσική που πηγάζει από μέσα του και όχι απλά να ακολουθεί κάποιες τάσεις.

Σε ένα κόσμο όπου ο καθένας έχει πρόσβαση σε δωρεάν μουσική, πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να επιβιώσει;

Sven: Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ δύσκολο! Γι’ αυτό πολλές μπάντες διαλύονται ή ένα μεγάλο ποσοστό μουσικών παίζει και σε διαφορετικές μπάντες.

Φαντάζομαι πως θα έχετε σχεδιάσει και κάποιες περιοδείες για να γιορτάσετε την 20η επέτειο σας. Πες μας μερικές λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Sven: Κάναμε κάποια live στην Γερμανία για να προωθήσουμε το επετειακό box set. Δυστυχώς έπρεπε να ακυρώσουμε ένα από αυτά τα live και να παίξουμε και τα υπόλοιπα shows με αντικαταστάτη στο μπάσο, γιατί ο Markus τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του χέρι.

Έχετε κάποια σχέδια για νέο άλμπουμ στο κοντινό μέλλον;

Sven: Φυσικά. Μόλις τελειώσει και το τελευταίο live, θ’ αρχίσω να δουλεύω πάνω σε νέο υλικό για το επόμενο άλμπουμ. Πάντα μαζεύω ιδέες στο στούντιο μου όταν παίζω ή μελετάω κιθάρα. Έτσι συνήθως υπάρχουν αρκετές ιδέες για τραγούδια για να ξεκινήσουμε.

Υπάρχει τίποτα άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις που δεν έχω ρωτήσει;

Sven: Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Χαιρετίσματα σε όλους του μεταλάδες στην Ελλάδα!

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, ελπίζουμε να σας δούμε live στην Ελλάδα κάποια στιγμή.

Sven: Να ‘σαι καλά! Μόλις υπάρξει Έλληνας διοργανωτής που θα μας ζητήσει να έρθουμε στην Ελλάδα, εμείς θα είμαστε εκεί.

Νίκος Κεφαλίδης
Μετάφραση: Χρήστος Μπαμπαλής

http://www.mobrules.de/
https://www.facebook.com/mobrulesband
https://twitter.com/mobrulesband
http://www.youtube.com/user/mobrulesband
https://myspace.com/mobrulesband

Μέλη:

Matthias Mineur – Κιθάρες
Klaus Dirks – Φωνητικά
Markus Brinkmann – Μπάσο
Sven Lüdke – Κιθάρες
Nikolas Fritz – Ντραμς
Jan Christian Halfbrodt – Πλήκτρα

Discography

Savage Land (1999)
Temple of Two Suns (2000)
Hollowed Be Thy Name (2002)
Among the Gods (2004)
Signs of the Time – Live (2005)
Ethnolution A.D. (2006)
Radical Peace (2009)
Cannibal Nation (2012)
Timekeeper (2014)

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X