Συνεντεύξεις

Vision Divine

Μονάχα ως εξαιρετική μπορείς να χαρακτηρίσεις την τελευταία δουλειά των Vision Divine, “When All The Heroes Are Dead”. Ο κιθαρίστας της μπάντας, Olaf Thörsen, μιλά σχετικά με την νέα κυκλοφορία και το concept γύρω από αυτήν.

Θα ξεκινήσω με το γεγονός ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους κυκλοφορείτε καινούριο υλικό. Γιατί σας πήρε επτά ολόκληρα χρόνια να κυκλοφορήσετε ένα νέο album;

Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ! Θ’ απαντήσω στην ερώτηση σου όσο καλύτερα μπορώ: μας πήρε επτά χρόνια για πολύ συγκεκριμένους λόγους: αρχικά, θεωρώ πως αν δεν νιώθεις πως έχεις κάτι καλό να μοιραστείς καλό θα ήταν να περιμένεις. Μερικές φορές βέβαια μπορεί να μη θέλεις να το κάνεις αλλά να αναγκάζεσαι, τότε κυκλοφορείς κάτι που σίγουρα δε θα σε κάνει να νιώθεις περήφανος μελλοντικά. Μετά από τόσα χρόνια και τόσους δίσκους, θεώρησα ότι δεν πρέπει να κυκλοφορήσουμε κάτι αν δεν το νιώθουμε. Ο δεύτερος  λόγος είναι ότι όταν εγώ ήμουν έτοιμος να το κάνω, η μπάντα δεν ήταν απολύτως αφοσιωμένη σε αυτό: πολλές άλλες μπάντες και projects, δεν άφηναν χώρο για τους Vision Divine, οπότε αποφάσισα να περιμένω λίγο καιρό και παράλληλα να κάνω αλλαγές στα μέλη της μπάντας ώστε να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά.

Το “When All The Heroes…” είναι ένα concept album; Αυτή την αίσθηση μου δίνει.

Μπορεί να μην είναι μια ιστορία κατανεμημένη σε κεφάλαια όπως συνηθίζαμε να κάνουμε, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ένα concept album. Όλα τα κομμάτια αναφέρονται σε ήρωες του παρόντος και του παρελθόντος που σιγά σιγά απομακρύνονται στο χρόνο και από τις μνήμες μας. Η κοινωνία μας δείχνει να μη χρειάζεται ήρωες , και αυτοί που κατά μία έννοια υπάρχουν όπως για παράδειγμα στη μουσική βιομηχανία, προέρχονται από το παρελθόν και δεν είναι πια νέοι. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσο άσχημα πάνε τα πράγματα.. υπάρχει άραγε κάποιος πραγματικός αρχηγός, ένας “ήρωας”, που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα; Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει.

Τι θα μπορούσες να μας πεις για τη διαδικασία ηχογράφησης του album; Πού το ηχογραφήσατε και πόσο καιρό σας πήρε;

Ηχογραφήσαμε τα όργανα στα δικά μας studios. Οι κιθάρες ηχογραφήθηκαν στο δικό μου studio, τα πλήκτρα και το μπάσο στου Alessio, και ο Ivan ηχογράφησε τα φωνητικά στο δικό του, ενώ τα drums και η μίξη έγιναν στα Domination Studios. Μετά από 20 χρόνια όλοι έχουμε τον δικό μας χώρο από τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε γρηγορότερα και καλύτερα και πιστεύω πως αυτό είναι ένα πλεονέκτημα της τεχνολογίας. Η ηχογράφηση του δίσκου μαζί με τη μίξη μας πήρε τρεις εβδομάδες.

Οι Vision Divine ξεκίνησαν ως ένα power metal σχήμα. Στη συνέχεια αποκτήσατε μια  progressive αίσθηση, και μετά ξαναγυρίσατε στην power νοοτροπία. Σήμερα πώς θα περιέγραφες τον ήχο σας σ’ έναν ακροατή;

Πραγματικά δε ξέρω πώς ν’ απαντήσω. Μας αποκαλούν power metal ή progessive metal  και η αλήθεια είναι πως δεν με νοιάζει όπως και να μας χαρακτηρίζουν. Παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει, με τον τρόπο που μας αρέσει. Μερικές φορές ο ήχος είναι γρήγορος ή πιο βαρύς και άλλες περισσότερο progressive, αλλά εμείς παραμένουμε η ίδια μπάντα και η μουσική μας αντανακλά τα διαφορετικά μουσικά είδη που εμείς ακούμε.

Η μπάντα έχει δει πολλά μέλη να έρχονται και να φεύγουν. Θεωρείς ότι αυτό δυσκολεύει τη μπάντα ή λειτουργεί θετικά για την εξέλιξη της;

Είναι σίγουρα μια πρόκληση, αλλά συγχρόνως φέρνει καινούρια ενέργεια στο σχήμα καιβτο γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη μας.

Μπορεί να φανταστείς έναν κόσμο όπου “όλοι οι ήρωες μας έχουν πεθάνει”; Μιλάω φυσικά για τους καθημερινούς ήρωες αυτού του πλανήτη.

Ναι, γιατί εκεί οδηγούμαστε με γρήγορους ρυθμούς. Οι περισσότεροι από τους “ήρωες” είναι νεκροί, ή πολύ μεγάλοι όπως προείπα.

Μπορείς να μας βοηθήσεις με την αφήγηση στο “The Nihil Propaganda”; Δε μιλάω ιταλικά!

Το απόσπασμα αυτό είναι ένα ποίημα από έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές του παρελθόντος, τον Giacomo Leopardi. Το ποίημα ονομάζεται Linfinito (σ.σ.: Το Άπειρο) και αποτελείται από τους εξής στίχους:

Sempre caro mi fu quest’ermo colle,
E questa siepe, che da tanta parte
Dell’ultimo orizzonte il guardo esclude.
Ma sedendo e mirando, interminati
Spazi di là da quella, e sovrumani
Silenzi, e profondissima quiete
Io nel pensier mi fingo; ove per poco
Il cor non si spaura. E come il vento
Odo stormir tra queste piante, io quello
Infinito silenzio a questa voce
Vo comparando: e mi sovvien l’eterno,
E le morte stagioni, e la presente
E viva, e il suon di lei. Così tra questa
Immensità s’annega il pensier mio:
E il naufragar m’è dolce in questo mare.

Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές του δίσκου; Τι μπορείς να μας πεις γι’ αυτές;

Η μόνη διαφορά είναι το έξτρα κομμάτι: για την Ιαπωνική εκδοχή ηχογραφήσαμε το Rusty Nail από X Japan, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο, επειδή μας το ζητούσαν επιμόνως, συμπεριλάβαμε το πρώτο μας  single Angel Of Revenge, το οποίο είχαμε κυκλοφορήσει λίγο καιρό πριν δωρεάν. Τα υπόλοιπα είναι ακριβώς τα ίδια!

Τι γίνεται με τις συναυλίες. Υπάρχουν κάποια σχέδια; Θα σας δούμε επιτέλους στην Ελλάδα;

Θα θέλαμε να επισκεφθούμε την Ελλάδα, που είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη, μιας και πρέπει να ομολογήσω ότι έχω κάνει κλασσικές σπουδές  σχετικά με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, τα αρχαία ελληνικά και φυσικά τους Έλληνες φιλοσόφους! Για να δούμε αν κάποιος Έλληνας promoter ενδιαφέρεται να μας φέρει προς εσάς!

Η Ιταλία ανέκαθεν αποτελούσε βάση για power metal μπάντες και γενικότερα μελωδικές μπάντες. Μπορείς να το εξηγήσεις αυτό;

Αν και έχω ερωτηθεί πολλές φορές, ακόμη δε μπορώ να απαντήσω. Δε μπορώ να το εξηγήσω γιατί δεν το προκάλεσα εγώ. Όταν ξεκινούσαμε να παίζουμε αυτή τη μουσική, δεν υπήρχαν άλλες τέτοιες μπάντες στη χώρα μας  και άλλες όπως οι Helloween από την Γερμανία ήταν σίγουρα περισσότερο “power metal”…  θεωρώ ότι κάποια χρόνια αργότερα, με την επιτυχία σχημάτων όπως οι Rhapsody, οι Labyrinth και μετά οι Vision Divine, φάνηκε φυσικό για πολλά άτομα να δημιουργήσουν μπάντες με αυτό το στυλ.

Έχεις δουλέψει με την Scarlet Records στο παρελθόν, ήταν μια ασφαλής επιλογή για σένα; Ποια είναι η άποψη σου για τους καλλιτέχνες που προτιμούν να κυκλοφορούν τη δουλειά τους μόνοι τους, με τη βοήθεια πλατφορμών όπως το Kickstarter κτλ.;

Γνωρίζω τον Filippo και τα παιδιά στη Scarlet τουλάχιστον 20 χρόνια τώρα, γίνονταν όλο και καλύτεροι και σήμερα είναι σίγουρα από τις πιο επαγγελματικές δισκογραφικές εταιρείες στη metal σκηνή. Δε νομίζω ότι το Kickstarter ή κάτι παρεμφερές είναι το μέλλον. Μπορεί να αποτελεί λύση για κάποιον αλλά ακόμη πιστεύω πως ένα μουσικός πρέπει να κάνει τη δουλειά του, να γράφει και να παίζει μουσική δηλαδή, ενώ μια εταιρεία πρέπει να κάνει τη δική της, που είναι να προωθεί και να βοηθάει μια μπάντα να κυκλοφορεί τη δουλειά της με όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικό τρόπο.

Κοιτώντας πίσω… οι Vision Divine είναι 22 χρονών! Είχες φανταστεί ότι θα φτάνατε τόσο μακριά;

Όχι, με τίποτα! Ξεκίνησα να παίζω μουσική για πλάκα, και έτσι συνέχισα. Δεν προγραμματίζω πράγματα, δε μπορώ να σκεφτώ πως θα είμαι σε δύο χρόνια, πόσο μάλλον και για είκοσι χρόνια από τώρα.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Vision Divine;

Μια περιοδεία, σίγουρα, γιατί το να παίζουμε ζωντανά είναι το καλύτερο μας, ύστερα καινούριο album το οποίο έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω και ελπίζω να έχω ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Και τώρα θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη αυτή με ένα μήνυμα από εσένα στους αναγνώστες μας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που περίμεναν ένα καινούριο album από εμάς, και ένα ακόμη γι’ αυτούς που ξόδεψαν μερικά λεπτά από τη ζωή τους για να διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη. Υπάρχει πολύς κόσμος στην Ελλάδα που τους αρέσει η μουσική μας και παραμένουν σ’ επαφή μαζί μας μέσω από τα social μας, όποτε ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την όμορφη χώρα σας για να παίξουμε μερικά shows.

Σ’ ευχαριστώ για το χρόνο σου! Ελπίζω να σας δω μελλοντικά στην Αθήνα!

Αντίο και θα σας δω σύντομα!

Συνέντευξη: Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Ναταλία Μπογδάνου

http://www.visiondivine.com/
https://www.facebook.com/visiondivineofficial
https://twitter.com/visiondivine 
https://www.youtube.com/visionDivineofficial
https://open.spotify.com/artist/5L6lO4X5v3GJpTkBg1BdW2?si=DJ23TjZDTEuNw-jBUVhgWA

Band Members
Olaf Thörsen – Κιθάρα
Andrea “Tower” Torricini – Μπάσο
Federico Puleri – Κιθάρες
Alessio Lucatti – Πλήκτρα
Mike Terrana – Τύμπανα
Ivan Giannini – Φωνητικά

Discography
Vision Divine, 1999
Send Me an Angel, 2002
Stream of Consciousness, 2004
The Perfect Machine, 2005
The 25th Hour, 2007
9 Degrees West of the Moon, 2009
Destination Set to Nowhere, 2012
When All the Heroes Are Dead, 2019

Russian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X