Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Nightstalker

 

Πώς να αισθάνεσαι όταν κανονίζεις συνέντευξη με μια από τις πιο ιστορικές μπάντες της ελληνικής rock σκηνής; Με μια ψιλή βροχούλα συντροφιά, μίλησα με τον μπασίστα της μπάντας, Αντρέα, για τη σκηνή τώρα, για τα σχέδια των Nightstalker και το καινούριο καταπληκτικό δίσκο “Dead Rock Commandos”, την κατάσταση στην Ελλάδα και συμβουλές για νέες μπάντες. Βέβαια, η συζήτηση μας επεκτάθηκε περαιτέρω, μιλώντας για την οικονομική κατάσταση σήμερα που φυσικά δεν θα συμπεριλάβουμε εδώ.

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ “Dead Rock Commandos”! Πως αισθάνεσαι για το αποτέλεσμα; Ποιες είναι οι αντιδράσεις κοινού και κριτικών μέχρι στιγμής;

Εμάς μας άρεσε όχι μόνο εμένα αλλά και στα άλλα παιδιά. Και από πριν που είχαμε κάνει μια προπαραγωγή. Βασικά είναι να σου αρέσουν τα κομμάτια, αυτό είναι όλο το ζητούμενο. Να φτιάχνεις καλά κομμάτια και να γουστάρεις με αυτά. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι πολύ καλές, δεν έχω δει κάτι αρνητικό, όλα είναι super!

Υπογράψατε πρόσφατα στην αμερικάνικη Small Stone. Πως και έκατσε αυτό;

Το προηγούμενο άλμπουμ ήταν με την Meteor City, μίλησα λίγο με την εταιρεία, η οποία ήταν λίγο πνιγμένη οικονομικά και αποφασίσαμε να κοιτάξουμε και αλλού. Στείλαμε περίπου 10 ντεμάκια επιλεκτικά σε εταιρείες του χώρου και ήταν ο πρώτος που απάντησε, οπότε και κλείσαμε και εκεί. Το έχει κάνει μόνο αυτός και στην Ελλάδα έρχεται εισαγωγή.

Θα κυνηγούσατε μια καριέρα έξω;

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα ότι και να κυνηγήσεις πια είναι μόνο έξω, γιατί εδώ πέρα δεν υπάρχει τίποτα σε οτιδήποτε και να κάνεις, όχι μόνο στην μουσική. Όταν πας να κυνηγήσεις κάτι στο εξωτερικό σημαίνει ότι πας να κυνηγήσεις και πιο ευρύ κοινό. Εδώ το κοινό είναι αυτό, είμαστε 10 εκατομμύρια κόσμος και κάποιοι από αυτούς ακούνε rock. Απευθύνεσαι σε πιο μεγάλο κοινό.

Τι έγινε με την Mad Prophet Records; (σ.σ.: εταιρεία που είχαν ιδρύσει οι Nihgtstalker)

Δεν την έχουμε πια. Δεν γίνεται να την έχουμε ρε συ. Αφού βλέπεις η οικονομική κατάσταση και όλα αυτά δεν μπορείς να κάνεις κάτι, δεν σε αφήνουν να κάνεις κάτι. Το μόνο ζητούμενο ήταν να πληρώνεις φόρους χωρίς να έχεις τα ανάλογα έσοδα.

Η stoner σκηνή όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, και από θέμα μπαντών και οπαδών. Πιστεύεις ότι είναι απλά μια φούσκα που θα σκάσει;

Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχε κανένας στην σκηνή, δηλαδή εμείς παίζαμε στον αέρα να στο πω έτσι. Κάπου στο 2000 έγινε ένα μπαμ, και βγήκε αυτό το stoner υποτίθεται. Τώρα που ξαναβγήκε δεν σημαίνει ότι είναι φούσκα, αλλά και να συμβαίνει αυτό οι καλές οι μπάντες θα μείνουνε. Αν κάτι αξίζει είναι αυτό που θα μείνει στον χρόνο.

Όπως εσείς…

Τώρα πια μπορώ να το πω, ναι!(γέλια) Έχουμε παραμείνει.

Ε, δεν θα το έλεγα αυτό. Είστε στην σκηνή από το 1989-1990. Πως έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε δισκογραφικά;

Για το συγκεκριμένο το είδος είναι πιο εύκολο τώρα γιατί η σκηνή είναι ήδη έτοιμη. Για κάποια μπάντα που βγαίνει υπάρχει ήδη κοινό,. Δεν ήταν όταν βγήκαμε εμείς που δεν υπήρχε τίποτα, τους Kyuss να φανταστείς δεν τους ήξερε κανένας, μόνο εμείς και οι φίλοι μας. Άρα είναι πιο εύκολο τώρα. Από την άλλη όμως, υπάρχει και ο ανταγωνισμός, δηλαδή πολλές μπάντες παίζοντας το ίδιο πάνω κάτω. Ειδικά στο stoner κινούνται σε συγκεκριμένες κλίμακες. Και όχι μόνο αυτό από ότι έχω καταλάβει είναι 3-4 είδη φωνών, κυρίως ένα, που το ακούς συνέχεια.

Και οι οπαδοί;

Οι οπαδοί όταν ήταν στην εποχή μου ήταν λίγο πιο αυστηρά τα πράγματα, ή θα άκουγες thrash, black, death, grunge, τώρα πλέον τα ακούνε όλα, εγώ αυτό το θεωρώ πολύ καλό. Αν κάτι είναι καλό το υποστηρίζουνε.

“Dead Rock Commandos”. Γιατί; Εγώ θα έλεγα καλύτερα “alive and kicking asses”! Σε τι αναφέρεται το κομμάτι και ο δίσκος;

Λογοπαίγνιο του Αργύρη ήτανε. Όταν παίζαμε το κομμάτι στο στούντιο, του ήρθε εκείνη την ώρα και το κρατήσαμε. Ο Αργύρης τα τελευταία χρόνια έχει και μια άλλη ιδιαίτερη σχέση με τον θάνατο, είχε πάθει καρδιακό επεισόδιο πριν κάνα χρόνο, οπότε τα έβλεπε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Γενικά έχει μια τέτοια αντιμετώπιση. Ειδικά κάποια κομμάτια. Αρχίζοντας να διαβάζω και εγώ τους στίχους του Αργύρη, συνειδητοποίησα πως έχει κάτι να πει γι’ αυτό.

Περνάτε κάποιο πολιτικό μήνυμα; Πως βλέπεις την κατάσταση στην Ελλάδα;

Όχι δεν περάσαμε ποτέ πολιτικό μήνυμα. Εμείς από τότε που ξεκινήσαμε ήμασταν του περιθωρίου, παραμείναμε στο περιθώριο και είμαστε στο περιθώριο ακόμα και τώρα. Και άλλοι υποτίθεται ότι είναι ροκ, του στυλ Μαχαιρίτσας και Παπακωνσταντίνου, που νομίζουν ότι είναι ροκ. Εγώ δεν το νομίζω για παράδειγμα. Πολύς κόσμος νομίζει ότι είναι ροκ. Για μένα δεν είναι αυτό το ροκ. Ποτέ δεν είχαμε, πάντα ήμασταν στο όριο και τώρα στο όριο είμαστε. Όχι ότι δεν μας έχει επηρεάσει. Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Πάντα ήλπιζες ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, άσχετα αν δεν πάνε. Αλλά τώρα ξέρεις ότι δεν θα πάνε, οπότε αυτή η ελπίδα δεν είναι καλό.

Λένε όμως ότι αυτές οι σκοτεινές εποχές γεννάνε καινούρια καλλιτεχνικά κινήματα..

Αυτό είναι κάτι που το λένε όλοι. Εγώ δεν μπορώ να στο πω με σιγουριά. Περιμένω όπως και εσύ να το δω αυτό. Το τελευταίο καιρό έχει φορεθεί πολύ ότι «στις σκοτεινές εποχές η τέχνη θα δημιουργήσει» κτλ. Αυτό περιμένω και εγώ να σου πω την αλήθεια.

Μπορεί δηλαδή μια νέα μπάντα στην εποχή μας να τα καταφέρει με μικρό budget;

Στις εποχές μας μπορεί, όχι απλά με μικρό αλλά και σχεδόν με no budget γιατί έχει επεκταθεί αυτό το DIY(Do It Yourself). Και καλύτερα να τα κάνεις όλα μόνος σου. Αν έχεις εταιρεία βέβαια καλύτερα είναι, αν και στις καινούριες μπάντες δεν δίνουν καθόλου, οπότε πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου. Δεν πουλάνε και τα cd πια, και από την στιγμή που δεν έχουν έσοδα οι εταιρείες, έχουν κόψει και το να δίνουνε.

Τελευταία μόδα είναι και η εφημερίδα ή το περιοδικό. Θα μπορούσαν ποτέ οι Nightstalker να το έκαναν αυτό;

Δεν μπορώ να στο πω αυτό με σιγουριά. Ίσως με κάποια μουσικό περιοδικό να ήταν πιο εύκολο. Δεν ξέρω βέβαια αν σαν Nightstalker θα το κάναμε γιατί έχουμε την πολυτέλεια, σε σχέση με τις νέες μπάντες, να το κάνουμε αυτό. Για μια νέα μπάντα δεν είναι άσχημο να το κάνει. Αν μπορέσεις να ακουστείς και είσαι καλός, τότε κάτι θα μπορέσεις να κάνεις. Στις παλιές τις εποχές ήταν μεγάλη επιτυχία να βγάλει μια μπάντα δίσκο. Έβγαλες δίσκο έλεγες, όχι άλμπουμ(γέλια). Όλα γινόντουσαν μέσω εταιρειών. Τότε στις αρχές των 90s αρχίσανε και οι ανεξάρτητες εταιρείες και δώσανε ευκαιρίες σε μικρές μπάντες.

Τι θα συμβούλευες δηλαδή μια νέα μπάντα;

Αυτό που νομίζω είναι να βγάλεις καλά κομμάτια. Τη στιγμή που θα το κάνεις αυτό και είναι όντως καλά κομμάτια και 20 χρόνια να τα παίζεις θα αρέσουνε. Υπάρχουν πολλές μπάντες που γίνονται χωρίς να έχουνε καλά κομμάτια και βλέπεις μετά από λίγο χάνονται. Αν θες να σου πω οδηγό για νέες μπάντες είναι 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις, και για όλες τις μπάντες. Το ένα είναι να έχεις καλή μουσική, το άλλο είναι να έχεις δημόσιες σχέσεις. Εμείς σαν Nightstalker ποτέ δεν ήμασταν καλοί στις δημόσιες σχέσεις, ή μάλλον καλύτερα δυσκολεύονταν να πάρουν στα σοβαρά ανθρώπους σαν και εμάς. Μην με βλέπεις εμένα τώρα, αν μας δεις όλους μαζί είμαστε αγριάνθρωποι (γέλια). Τώρα το τρίτο, θα στο πω να δω τι είχα στο μυαλό μου, το ξέχασα, θα το θυμηθώ (σ.σ.: δεν μου ανέφερε το τρίτο).

Έχεις κάποια μουσική σοφία να περάσεις στον λαό;

Πρέπει να βρεις ανθρώπους που καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον, μουσικά κυρίως, γιατί φιλικά τα βρίσκεις. Θέλει και λίγο αυτογνωσία και μετριοπάθεια στην αρχή, γιατί όταν ξεκινάς ενθουσιάζεσαι με ό, τι και ναι παίζεις και νομίζεις ότι είναι καλό. Αν δεν είναι συνέχισε να βγάζεις άλλα κομμάτια, αν είναι go for it, που λένε. Και μετά συναυλίες full όπου και αν είναι, δηλαδή όταν ξεκινήσαμε παίζαμε οπουδήποτε. Τώρα είμαστε πιο επιλεκτικοί για να μην γίνουμε και μαϊντανοί(γέλια). Δυστυχώς παίζουν ρόλο και οι δημόσιες σχέσεις και λέω δυστυχώς γιατί εγώ δεν είμαι καλός εκεί. Έχω δει από δημόσιες σχέσεις να γίνονται πράγματα. Πρέπει να είσαι συνέχεις έξω και να γνωρίζεις κόσμο και να είσαι μέσα στην σκηνή. Εμείς δεν έχουμε πια προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, απλά στο λέω γιατί έχουμε περάσει και εμείς από εκεί. Εν τω μεταξύ σκέφτομαι να σου πω και το τρίτο…

Το τρίτο μήπως είναι καλή παραγωγή;

Πολύ πιθανό. Μπορείς πλέον στις μέρες μας να κάνεις κάτι υποδεέστερο αλλά εξίσου καλό και να στέκει, αλλά το θέμα είναι πάλι να έχεις καλή κομμάτια. Δηλαδή, καλή παραγωγή με άσχημα κομμάτια δεν λέει κάτι, ενώ το αντίθετο με όχι τόσο καλή παραγωγή που μπορείς να κάνεις κάτι. Ας πούμε τα Black Sabbath στα 70s, που δεν είναι η παραγωγή που υπάρχει σήμερα τα ακούς ακόμα και σήμερα.

Το καινούριο Rotting Christ το έχεις ακούσει;

Όχι από τότε που έφυγα από την μπάντα δεν έχω καμία επαφή με τα παιδιά οπότε δεν ξέρω τίποτα.

Αλήθεια, γιατί έφυγες από την μπάντα;

Καλύτερα ρώτα άλλους.

Με ποια μπάντα θα ήταν το ονειρικό σου tour;

Motorhead. Είμαι οπαδός και θα ήθελα να τους βλέπω κάθε βράδυ.

Ποιες είναι οι επόμενες συναυλίες των Nightstalker; Κάποιο tour;

Έχουμε κλείσει ένα φεστιβάλ τον Μάιο στην Γερμανία και είναι ένας Ολλανδός που μας κανονίζει ένα tour εκείνη την περίοδο. Μέχρι να το δω τι είναι ακριβώς δεν μπορώ να πω επίσημα. Και τώρα θα προσπαθήσουμε κάτι για Αμερική, αλλά κοστίζει… στην μπάντα βέβαια δεν κάνει κανένας τίποτα άλλο εκτός από αυτό, οπότε λέμε αφού δεν κάνουμε τίποτα εδώ ας πάμε εκεί πέρα και ας μην κάνουμε και εκεί τίποτα.

Αυτό με το Χριστουγεννιάτικο πως έχει κάτσει (σ.σ.: Χ – mass Explode στο An Club, 24 Δεκεμβρίου);

Έχει κάτσει, όπως το είπες. Δεν ξέρω και εγώ πως, αλλά μετά από κάποια φάση έγινε παράδοση οπότε λέμε να την τιμήσουμε και φέτος. Και κάθε χρόνο λέμε θα το κάνουμε, δεν θα το κάνουμε αλλά τελικά… λόγω παράδοσης το κάνουμε και φέτος.

Σκέφτεστε για κάποια στιγμή να κυκλοφορήσετε κάποιο DVD, μετά από 20 χρόνια;

Μόλις μιλήσαμε με κάτι παιδιά τα οποία ήρθαν και στο Gagarin και θέλουν να μας κάνουν το video clip και έχουν τραβήξει όλη την συναυλία. Είδαμε ήδη ένα κομμάτι είναι πάρα πολύ καλό και σκεφτόμασταν μπας και το κάναμε DVD, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι δεν αγοράζει κανένας DVD, οπότε υπάρχει περίπτωση, ακόμα δεν είναι σίγουρο, μήπως το βγάλουμε αυτό το πράγμα απλά στο internet. Αν δεν υπήρχε αυτή η φάση με το YouTube σίγουρα θα βγάζαμε το DVD, αλλά μάλλον έτσι το σκεφτόμαστε.

Για ποιο κομμάτι θα βγάλετε δηλαδή video clip;

Το ομώνυμο. Αυτό άρεσε και στα παιδιά και για τον τρόπο που λέει ο Αργύρης το ρεφρέν (γέλια).

Τελευταία ερώτηση. Τι θες να πεις στους αναγνώστες και οπαδούς;

Ξέρω ‘γω τώρα τι να πω;

Ε, συνήθως λένε ευχαριστώ και τέτοια…

Τέτοια να πω;

Ό, τι θες.

Το σκεφτόμουνα σήμερα βασικά. Το γενικότερο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα ίσως θέλει περισσότερη στήριξη στις ελληνικές μπάντες, παρά στις ξένες. Πια οι ελληνικές οι μπάντες είναι καλές, δεν ήταν όπως παλιά που ήταν μεγάλη η διαφορά. Άκουγες μια ελληνική και μια ξένη μπάντα και έλεγες ελληνική με την μία, έχει κλείσει η ψαλίδα.

Ναι έχεις δίκιο. Όταν μάλιστα έρχονται και ξαναματαέρχονται ξένες μπάντες με εισιτήριο 20 και 30 ευρώ και ο κόσμος πηγαίνει ξανά και ξανά, ενώ όταν οι ελληνικές μπάντες βάζουν από δωρεάν είσοδο μέχρι 12 ευρώ όπως εσείς και δεν υποστηρίζει, τι να πεις;

Ακριβώς, ακριβώς.

Σε ευχαριστώ πολύ Αντρέα για τον χρόνο σου και για την συνέντευξη.

Τένια Λάρδα

http://www.nightstalkerband.com/

http://www.facebook.com/pages/Nightstalker-Official/197523303626555

http://www.myspace.com/nightstalkermusic

Band:

Argy – Φωνητικά

Ανδρέας Λάγιος – Μπάσο

Τόλης Μότσιος – Κιθάρα

Ντίνος Ρούλος – Τύμπανα

Discography:

Side FX EP, 1994

Use, 1996

The Ritual EP, 2000

Just a Burn, 2004

Superfreak, 2009

Dead Rock Commandos, 2012

Russian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X