Συνεντεύξεις

Rhapsody Of Fire

Πρόσφατα ανακοίνωσαν την εμφάνιση τους στην χώρα μας δίπλα στους Manowar, στα πλαίσια του Release Athens Festival. Ο λόγος για τους Rhapsody Of Fire, οι οποίοι πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησαν τον νέο τους δίσκο ονόματι “The Eighth Mountain”. Ο mastermind του σχήματος, Alex Staropoli, μας μιλά γύρω από αυτόν.

Γεια χαρά Alex. Ευχαριστώ που διέθεσες από τον χρόνο σου για να απαντήσεις  τις ερωτήσεις μου. Πρώτα απ’όλα πολλά συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ, ακούγεστε πολύ ανανεωμένοι σε αυτό. Κάνατε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά;

Γεια σου Θοδωρή, χάρηκα για την γνωριμία! Υπήρχε πολύς ενθουσιασμός για το νέο κεφάλαιο της μπάντας, νέα μέλη, νέοι φίλοι, νέα ενέργεια και νέα επιθυμία να δώσουμε στους fans μας την καλύτερη δυνατή μουσική εμπειρία. Ξεκίνησα να συνθέτω με ανανεωμένο ενθουσιασμό και ένα μεγάλο όραμα. Ήθελα να δημιουργήσουμε ένα άλμπουμ με θετική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα πολύ δυναμικό με ορχηστρικά σημεία, αλλά και κάποια στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά για τα πρώτα μας άλμπουμ: περισσότερη φωτεινότητα, διαύγεια, μελωδίες, επική θεματολογία και βεβαίως μια πολύ δυνατή πεντακάθαρη μίξη.

Ποία ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στο να γράψετε το νέο σας άλμπουμ;

Πάντα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο χρόνος. Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα, ειδικά όταν προσπαθείς να μείνεις εντός των διοριών, όμως ξεκίνησα να δουλεύω πιο γρήγορα από ότι συνήθως, ώστε είχα τον χρόνο που χρειαζόμουν για να συνθέσω, να κανονίσω και να ηχογραφήσω κάθε ένα όργανο, κιθάρες, χορωδίες, φωνητικά και να τα βάλω όλα σε μια σειρά ώστε να ναι έτοιμα για το mix. Μόνο τα drums ηχογραφήθηκαν στην Γερμανία στα Greenman Studios του SebastianSeebLevermann (Orden Ogan) και τον Manu (σ.σ.: Lotter; τύμπανα). Τους εμπιστεύομαι και τους δύο. Η σύνθεση του νέου άλμπουμ ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ο Roby De Micheli βοήθησε πολύ δίνοντας μας φανταστικά riffs, solo και πολλά ακόμα. Υπήρχε συνεχώς ενέργεια κατά τη διάρκεια της σύνθεσης και της παραγωγής. Είμαι ενθουσιασμένος, ήδη δουλεύω υλικό για το επόμενο άλμπουμ!

Οι Rhapsody Of Fire είναι επίσης γνωστοί για το “Emerald Sword Saga”. Το νέο άλμπουμ σχετίζεται με αυτή στιχουργικά;

Το “The Eighth Mountain” είναι ανεξάρτητο και ξεκινάει έναν νέο εκπληκτικό μύθο που θα ακολουθήσουν οι μελλοντικές κυκλοφορίες.

Από πού αντλείτε την έμπνευση σας ώστε να γράψετε ποιοτικά κομμάτια για τους Rhapsody Of Fire;

Απλά ξέρω τι θέλω. Η σύνθεση μουσικής είναι τμήμα της ζωής μου από τις αρχές των ’90s. Πιστεύω ότι όσο ταλέντο και αν έχει ένας μουσικός είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχει ώριμη εμπειρία τόσο από το στούντιο όσο και από τις liveεμφανίσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι εκτός από το ταλέντο, η σκληρή δουλειά και ο χρόνος θα επιτρέψουν σε κάποιον να κατακτήσει τα όνειρα και τους στόχους του.

Ο Fabio Lione είναι μια μοναδική φωνή  και ένας από τους πολλούς λόγους που οι Rhapsody είχαν τέτοια επιτυχία. Πως ήταν για τον Giacomo να αντικαταστήσει έναν τραγουδιστή τέτοιου βεληνεκούς;

Ο Giacomo είναι ο τέλειος τραγουδιστής για τους Rhapsody Of Fire και συμβάλλει στο να χτίσουμε μια μπάντα με ενέργεια και αφοσίωση. Η φωνή του πραγματικά μου ταιριάζει στην εικόνα που έχω για έναν metal τραγουδιστή, έναν τραγουδιστή που επίσης μπορεί να προσθέσει πολλά χρώματα στη φωνή του και να αλλάξει το στυλ του ανάλογα με το τραγούδι. Ο Giacomo δεν είναι απλά ένας αφοσιωμένος τραγουδιστής που διαβάζει καθημερινά για να βελτιώσει τις ικανότητές του, αλλά είναι και μουσικός. Παίζει πιάνο και κιθάρα. Αυτό του δίνει καλύτερο γνωστικό υπόβαθρο και μια καλύτερη οπτική γωνία όσο αφορά τη μουσική αλλά και τη θεωρία. Επιπλέον πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα δυνατότατα βελτίωσης των φωνητικών του ικανοτήτων. Περιμένετε και θα δείτε!

Ο Luca Turilli ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία της μπάντας. Πως δούλεψε ο Roberto De Micheli για να γεμίσει το κενό;

O Luca Turilli είναι ένας εργασιομανής ταλαντούχος μουσικός και χαίρομαι πολύ που συναντηθήκαμε οι δυο μας όταν ήμασταν απλά έφηβοι και φτιάξαμε αυτή τη μπάντα απλά οι δυο μας και κανείς άλλος. Θυμάμαι την τρομερή έμφαση που δίναμε καθώς γράφαμε τα πρώτα κομμάτια, κομμάτια που μετά από λίγα χρόνια δουλειάς έγιναν τα Legendary Tales και Symphony of Enchanted Lands. Αυτή η περίοδος ήταν φανταστική, γεμάτη ιδέες, στόχους και όνειρα. Πιστεύαμε ότι είχαμε ότι είχαμε μια ιερή αποστολή , κάτι που θα κάναμε και θα χε πραγματική αξιοπρέπεια μουσικά και πνευματικά. Ήταν το όνειρό μας να δώσουμε στον κόσμο μουσική με επίκεντρο τη φαντασία. Δεν μετανιώνω τίποτα ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Μετά από πολλά άλμπουμ και πολλά χρόνια δεν συμφωνούσαμε πλέον οπότε αποφασίσαμε να  ακολουθήσουμε ξεχωριστά μονοπάτια. Βέβαια αυτό δεν με σταμάτησε από το να επικεντρωθώ στο μέλλον των Rhapsody Of Fire με ανανεωμένη δύναμη και βαδίζοντας τον δρόμο μου για να γράψω νέα μουσική και να πετύχω νέους στόχους. Ο Roby De Micheli ήταν μέλος της πρώτης περιόδου αυτής της μπάντας, οι τρείς μας, μαζί με τον Daniele Carbonera, τον πρώτο μας drummer, ηχογραφήσαμε το πρώτο μας demo κομμάτι σε ένα μικρό στούντιο. Μετά από πολλά χρόνια ήταν αναμενόμενο να καλέσω τον Roby και να του προσφέρω τη θέση του κιθαρίστα. Και χαίρομαι τρομερά που το έκανα. Όχι μόνο ξαναανακάλυψα έναν τρομερό κιθαρίστα αλλά και έναν πολύ καλό φίλο. Έχει ταλέντο, είναι ευγενικός γενναιόδωρος, έχει αξίες και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ τρομερά.

Ποια είναι η πλοκή πίσω από το νέο άλμπουμ;

Το “The Eighth Mountain” είναι το πρώτο κεφάλαιο από την Nephilims Empire Saga και είναι η ιστορία για μια χαμένη και διεστραμμένη ψυχή που τελικά εξιλεώνεται μέσω του κουράγιου της αφοσίωσης και της αξιοπρέπειας. Αυτός ο μύθος είναι γεμάτη με στοιχεία από το είδος της φαντασίας. Ο Roby και εγώ γράψαμε την ιστορία και ο Giacomo έγραψε όλους τους στίχους και πρέπει να πω έκανε τρομερή δουλειά.

Αν δεν κάνω λάθος, εσύ ο ίδιος ηχογράφησες κάποια κομμάτια με τον Midnight των Crimson Glory. Υπάρχει περίπτωση να δούμε ποτέ αυτό το υλικό;

Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να μπω στο στούντιο και να ηχογραφήσω με τον Midnight. Ο Midnight ακόμα έγραφε στίχους και φωνητικές μελωδίες αυτή την περίοδο στο σπίτι μου στην Τριέστη, όπου γνώρισε την οικογένεια μου και πέρασε μαζί μας δυο μήνες την περίοδο των Χριστουγέννων. Είχαμε σχέδια να μπούμε στο στούντιο μερικούς μήνες μετά, την άνοιξη ή το καλοκαίρι αλλά δυστυχώς απεβίωσε. Ήταν μια πολύ μεγάλη απώλεια… Τον αγαπούσαν και τον σέβονταν όλοι… Ήταν πολύ ξεχωριστός και είχαμε πολύ στενές επαφές. Είμαι πολύ χαρούμενος που εγώ και ο αδερφός μου ο Manuel περάσαμε υπέροχο χρόνο μαζί του. Ένα από τα όνειρα του Midnight ήταν να επισκεφτεί την Βενετία, οπότε οδηγήσαμε μέχρι εκεί και περάσαμε εκεί μια ολόκληρη μέρα. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος που επισκέφτηκε μέρη με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία. Δεν είχαμε καμία μάταιη συζήτηση. Πάντα ήταν για τη μουσική για τις τέχνες ή τη ζωή.

Πως ακούγονταν τα κομμάτια αυτής της συνεργασίας;

Μερικά από τα κομμάτια που γράψαμε εγώ και ο αδερφός μου για αυτό το project κατέληξαν σε μια νέα μορφή στο άλμπουμ Dark Wings Of Steel, και πρέπει να πω ότι λατρεύω το κάθε δευτερόλεπτο του.

Πίσω στο νέο άλμπουμ. Έχετε κανονίσει περιοδείες;

Κάναμε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία στην Ευρώπη μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Σε μερικές μέρες πετάμε για Ιαπωνία για να παίξουμε στην Osaka και στο Tokyo και έχουμε κάποιες εμφανίσεις για αυτό το καλοκαίρι και περισσότερα να έρθουν τον χειμώνα του 2020. Το νέο άλμπουμ έχει θετική ανταπόκριση από τους fans και σκοπεύουμε να είμαστε δραστήριοι σε πολλά επίπεδα. Περισσότερα νέα σύντομα!

Πως νιώθετε που θα έρθετε στην Ελλάδα για να παίξετε μαζί με τους Manowar;

Εννοείται ότι νιώθω υπέροχα. Θα είναι ένα τρομερά επικό event για την Ελλάδα. Χιλιάδες fans διψασμένοι για heavy metal! Δεν μπορώ να περιμένω. Είδα πρόσφατα τους Manowar να παίζουν στην Αγγλία και πρέπει να πω ότι έμεινα άφωνος. Απλά φανταστικοί. Εμείς ετοιμαζόμαστε. Εσείς;

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, το κλείσιμο της συνέντευξης είναι δικό σου.

Πρέπει να κλείσω λέγοντας ότι το να γυρίσω στην Ελλάδα είναι φανταστικό και ένα τεράστιο προτέρημα. Πάντα αγαπούσα τη χώρα σας έχουμε παίξει εκεί πολλές φορές και έχω κάνει τρομερά ταξίδια και διακοπές σε διάφορες περιπτώσεις. Το νιώθω στο αίμα μου σίγουρα έχω Έλληνες προγόνους! Ελπίζω να σας δω εκεί στις 14 Ιουνίου.

Θοδωρής Κατσικονούρης
Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

https://www.rhapsodyoffire.com/
https://www.facebook.com/rhapsodyoffire
https://www.instagram.com/rhapsodyoffireofficial/
https://www.youtube.com/user/rhapsodyoffire
https://twitter.com/_rhapsodyoffire

Band Members
Alex Staropoli – Πλήκτρα, Πιάνο, Δεύτερα Φωνητικά
Roberto De Micheli    – Κιθάρες
Alessandro Sala – Μπάσο
Manuel Lotter – Τύμπανα
Giacomo Voli – Φωνητικά

Discography
Legendary Tales, 1997
Symphony of Enchanted Lands, 1998
Dawn of Victory, 2000
Rain of a Thousand Flames, 2001
Power of the Dragonflame, 2002
Symphony of Enchanted Lands II – The Dark Secret, 2004
Triumph or Agony, 2006
The Frozen Tears of Angels, 2010
From Chaos to Eternity, 2011
Dark Wings of Steel, 2013
Into the Legend, 2016
Legendary Years, 2017
The Eighth Mountain, 2019

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X