Συνεντεύξεις

Dormant Ordeal

Οι Πολωνοί Dormant Ordeal μόλις κυκλοφόρησαν το “It Rains, It Pours” και μ’ αυτόν το δίσκο θέτουν το ερώτημα: «είναι εδώ για να μείνουν;». «Ναι», εύχομαι εγώ και για να σιγουρέψω καταστάσεις και σκηνικά, ρωτάω τον κύριο Maciek (κιθάρα), για τη δική του άποψη….

Καλημέρα, από Αθήνα – Ελλάδα! Συγχαρητήρια για το νέο και full length άλμπουμ σας, “It Rains, It Pours”. Δώσε μας μερικές πληροφορίες, σχετικά με την δημιουργία του.

Καλημέρα κι ευχαριστώ! Το “It Rains, It Pours”, είναι το ντεμπούτο μας, εφόσον είχαμε μόνο δυο demos και το “More Τo Come” EP πριν από αυτό. Τα κομμάτια του δίσκου άρχισαν να ετοιμάζονται από την ημέρα που μπήκα στη μπάντα, πέντε χρόνια πριν. Άρα, υπάρχει το κομμάτι που ονόμασα “Your Mother – Slave”, το οποίο έγραψα λίγες μέρες αφού μπήκα στην μπάντα – για παράδειγμα – και το “Man From The Water”, το οποίο έγραψα ένα μήνα μετά την έναρξη των ηχογραφήσεων, τον Ιούνιο του 2012. Είναι ένα ποικίλο άλμπουμ, πακεταρισμένο με βιαιότητα, ένταση και χρήσιμους ρυθμούς.

Που ηχογραφήσατε τον δίσκο και πως πήγε η όλη διαδικασία;

Η ηχογράφηση έγινε στον προσωπικό μας χώρο, κάτω από την καθοδήγηση κι επίβλεψη του φίλου μας και μηχανικό ήχου, Lech Lesniewski. Η διαδικασία της ηχογράφησης ήταν πολύ ευχάριστη και γρήγορη, εκτός από κάποιες μεγάλες παύσεις μεταξύ ανεξάρτητων sessions κι αυτό, λόγω των καθημερινών μας δουλειών. Τον Δεκέμβριο, στάλθηκε το υλικό στον Pawel “Janos” Grabowski, των Progresja Studios, στο Warsaw κι εκεί έγινε η μίξη και το mastering. Νομίζουμε ότι όλα πήγαν τέλεια. Ήταν ευχαρίστηση μας να δουλεύουμε με κάποιον που έχει προτάσεις κι όχι απαιτήσεις. Η όλη διαδικασία τελείωσε τον Μάρτιο και δεκαεφτά μέρες μετά, κυκλοφόρησε το “It Rains, It Pours”.

Πως νιώθετε τώρα που έχετε το δικό σας, νέο full length άλμπουμ;

Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Παίζω κιθάρα για πάρα πολλά χρόνια και πάντα ήταν ένα όνειρο το να γράψω και να κυκλοφορήσω ένα άλμπουμ. Και δεν μιλάω για τυχαία και προχειρογραμμένα κομμάτια που γράφονται μέσα σε οχτώ ώρες. Μιλάω για πόσο καιρό αναμονής για να ηχογραφηθεί και να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ, που έγινε με τόσο κόπο, τρέξιμο και χρόνο. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το άλμπουμ.

Ήταν δύσκολο ν’ αντεπεξέρθετε στην όλη διαδικασία;

Βασικά, δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Προφανώς κι υπήρχαν εμπόδια, αλλά όχι κάτι που δεν μπόρεσε να λυθεί. Standard ερωτήσεις για το που να ηχογραφήσουμε, με ποιον, ερωτήσεις για τη μίξη, το artwork, την εταιρεία κ.α. Είχαμε ένα καθαρό όραμα περί του τι θα έπρεπε να πετύχουμε, συγκεκριμένο ήχο. Υπήρχαν «φωτογραφίες» στο μυαλό μας, τις οποίες τώρα βλέπετε στο booklet. Ήμασταν υπεύθυνοι για όλα κι όλη την ώρα.

Ποιος γράφει τη μουσική και τους στίχους στη μπάντα; Είναι ομαδική δουλειά, ή εξαρτάται κάθε φορά;

Η περισσότερη μουσική γράφτηκε από εμένα, εφόσον είμαι μόνος κιθαρίστας στη μπάντα. Γράφω στο σπίτι και μετά τα δείχνω στα παιδιά. Ένα κομμάτι έγινε από τον Radek (τύμπανα) και μετά εγώ προσάρμοσα τις κιθάρες, συν άλλα δυο επίσης, τα οποία είχαμε ξεκινήσει να γράφουμε εξ’ αρχής. Όσο αφορά τους στίχους, όλοι γράφονται από τον Radek κι εμένα. Είμαι τόσο υπεύθυνος γι’ αυτούς, που κάθομαι και τους γράφω ακόμα και όταν οι υπόλοιποι της μπάντας, ολοκληρώνουν τα μέρη τους.

Το artwork ποιος το έφτιαξε και τι συμβολίζει;

Το artwork έγινε από μια καλλιτέχνη που βρήκαμε στο διαδίκτυο, την Agnieszka Osipa. Πήρε τις ιδέες του Radek κι επέστρεψε με τις φωτογραφίες που βλέπετε στο εξώφυλλο. Είμαστε χαρούμενοι με τ’ αποτέλεσμα, είναι όντως πιασάρικο. Συμβολίζει τέλεια την ιδέα των στίχων. Υπάρχουν πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο, πραγματικά λυπηρά. Πράγματα, όπως η παγκόσμια απερισκεψία και η άσκοπη καταστροφή, η οποία φωνάζει για κάποια αλλαγή, είναι αυτό που βλέπουμε ως η μεταφορική αποτύπωση του στο χαρτί. Είναι όλα εκεί… Η απειλή, η λύση και η τιμωρία.

Ο δίσκος αποτελείται από δώδεκα κομμάτια, τρία εκ των οποίων είναι instrumental. Πως κι έτσι;

Δεν είναι ακριβώς έτσι. To “Depopulation Of Io” είναι ένα εισαγωγικό κομμάτι τριάντα δευτερόλεπτων και δεν θα έλεγα ότι θεωρείται κανονικό κομμάτι. Το “Dememorization” είναι άλλο ένα μικρό κομμάτι, αλλά το πιάνω ως ιντερλούδιο. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, μόνο το “Depopulation Of Earth” είναι κανονικό κομμάτι, αλλά και πάλι, εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα. Αυτό είναι ένα αγνό κι οργανικό κομμάτι, το οποίο έγινε για να είναι η προέκταση του “Here Be Lions” και την ίδια στιγμή, η «σούμα» όλου του δίσκου. Είμαι τρελά ερωτευμένος μ’ αυτό το είδος μουσικής, το οποίο απαιτεί την σωστή δόση υπομονής – προκειμένου να εκτιμηθεί – κι έχει κάποιες ομοιότητες με το Death Metal. Και τα δυο είδη πάντως, δεν δημιουργήθηκαν για να ικανοποιούν τους πάντες. Όσο μπορώ να θυμηθώ, ήταν δική μου ιδέα για να μπουν στον δίσκο κι όλοι συμφώνησαν στο ότι του δίνει ένα ενδιαφέρον κι ανήσυχο vibe.

Η μπάντα ξεκίνησε την σταδιοδρομία της ως ένα απλό project, αλλά να που τελικά καταφέρατε να έχετε το δικό σας ντεμπούτο. Τι άλλαξε στην πορεία, σχετικά με αυτό;

Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις τον Radek για τους λόγους που οι Dormant Ordeal ήταν το προσωπικό του project για κάποια χρόνια. Κατάφερε να κυκλοφορήσει δυο demos, τα οποία πήραν ζεστή υποδοχή από το underground Metal. Απ’ όσο ξέρω, από την αρχή ήταν προσηλωμένος στο να μετατρέψει αυτό το project, σε κανονική μπάντα. Μια μέρα άρχισε να ψάχνει για μουσικούς και τότε μπήκα κι εγώ. Βρήκαμε τον Maciek (φωνητικά) και τον Kacper (μπάσο), λίγους μήνες αργότερα και η μπάντα ολοκληρώθηκε.

Θέλετε να βρείτε κάποια εταιρεία; Προς το παρόν βλέπω πως είστε σε «ανεξάρτητη» φάση…

Ναι, το “It Rains, It Pours” κυκλοφόρησε ανεξάρτητα. Στείλαμε σε δισκογραφικές εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν σε Πολωνία κι Ευρώπη. Λίγες απάντησαν, αλλά μετά από πολλές συζητήσεις τους απορρίψαμε. Η ανεξάρτητη κυκλοφορία μας δίνει τον πλήρη έλεγχο, για να κάνουμε ό,τι αφορά την μπάντα. Βέβαια, θα θέλαμε να υπογράψουμε σε μια σεβαστή εταιρεία που σέβεται, κάτι που είναι ακόμα ανοιχτό σενάριο.

Ποια είναι η συναυλιακή σας εμπειρία και πες μας πως αυτή σας βοήθησε στη δημιουργία του εν λόγω δίσκου.

Έχουμε παίξει κάποιες δεκάδες με την μπάντα μας, έως τωρα και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Έως τώρα πάντως, είμαστε τυχεροί που έχουμε μοιραστεί τη σκηνή με μπάντες όμως: Christ Agony, Svart Crown, Uganga, Sceptic, έτσι για δείγμα. Επίσης, όλοι από εμάς έχουμε παρελθόν με προηγούμενες μπάντες, εξ’ ου και η συναυλιακή μας εμπειρία , στη σκηνή. Η δημιουργία του δίσκου, δεν βοήθησε σε αυτό πάντως. Τουλάχιστον όχι εμένα.

Πες μας μερικές αγαπημένες σου μπάντες, ή μπάντες που σ’ εμπνέουν.

Μεγάλωσα ακούγοντας μπάντες, όπως Cannibal Corpse και Sepultura και είναι πάντα ευχαρίστηση το να επιστρέφω νοητά σε αυτές τις εποχές. Για την τωρινή μας έμπνευση, θ’ ανέφερα μπάντες όπως: Hate Eternal, Decapitated, Marduk. Όπως είπα, ακούω κι αρκετό ambient κι επίσης μ’ εμπνέει αρκετά.

Τι πλάνα έχετε σχετικά με την προώθηση του δίσκου και τα μελλοντικά σας live, τώρα που κυκλοφόρησε ο δίσκος;

Για το νέο δίσκο, συνεργαστήκαμε με τις Godz Οv War Productions και Mythrone Promotion. Είναι έμπειροι άνθρωποι και ξέρουν πώς να μεταχειριστούν νέες μπάντες. Ως τώρα η συνεργασία μας είναι πραγματικά επιτυχής. Όσο αφορά τα live πλάνα μας τώρα, θα προσπαθήσουμε να παίξουμε σε όσο πιο πολλά μπορούμε για να προωθήσουμε τον δίσκο. Αν ο promoter είναι τουλάχιστον σε θέση να καλύψει τα ταξιδιωτικά μας έξοδα, είμαστε σε θέση να το δοκιμάσουμε.

Νομίζω ότι το “It Rains, It Pours”, είναι σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τους Dormant Ordeal στο μέλλον, εφόσον κατάφεραν τόσα πολλά με την κυκλοφορία του πρώτου τους κιόλας, δίσκου;

Ευχαριστούμε. Ωριμάσαμε σαν μουσικοί με το κάθε μας τραγούδι και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πάμε πιο βαθιά, πιο μακριά. Αν ακούσετε τα τελευταία τρία κομμάτια του δίσκου και στη συνέχεια πολλαπλασιάσετε την όλη εμπειρία μας, θα βρείτε το τι να περιμένετε από τους Dormant Ordeal στο μέλλον.

Κλείσε, λέγοντας κάτι στους οπαδούς σας, αλλά και σε αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία να σας ακούσουν έως τώρα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες οπαδούς μας για την υποστήριξη τους. Κάποιοι από τους πρώτους που αγόρασαν το άλμπουμ μας, ήταν από την Ελλάδα και πραγματικά το εκτιμούμε. Όσο γι’ αυτούς που δεν ξέρουν ακόμα την μπάντα μας, ακούστε το άλμπουμ μας, μια – δυο φορές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ακούτε για καιρό. “Last but not least – special thanks to you, Greekrebels.gr”, για τον ενδιαφέρον και τη στήριξη σας!

Ευχαριστώ για την κουβέντα κι εύχομαι ό,τι καλύτερο!

Άγγελος “Kilmistered”

http://www.facebook.com/dormant.ordeal

Μέλη Μπάντας:

Maciej Nieścioruk – Κιθάρα, φωνητικά

Maciej Proficz – Φωνητικά

Radek Kowal – Τύμπανα

Kacper Działdowski – Μπάσο

Δισκογραφία:

2005 – Demo I [Demo]

2006 – Rotten Hearts [Demo]

2009 – More Τo Come [Demo]

2013 – It Rains, It Pours

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X