Συνεντεύξεις

Drakkar

Έξι χρόνια μετά την τελευταία ολοκληρωμένη τους δουλειά, οι Drakkar επιστρέφουν με τον έκτο τους δίσκο ονόματι “Chaos Lord”. Ομιλητικότατοι και αναλυτικοί οι Davide DellOrto (φωνητικά), Simone Pesenti Gritti (μπάσο) και Dario Beretta (κιθάρες) απαντούν στις ερωτήσεις μας.

Γεια σας, αρχικά συγχαρητήρια για το έκτο σας άλμπουμ. Κλασικό heavy metal υψηλής ποιότητας κατά την γνώμη μου. Ποιες οι προσδοκίες σας;

Davide: Γεια σου Ηλία, ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Είμαστε περήφανοι και έχουμε μεγάλες προσδοκίες από το “Chaos Lord” γιατί πιστεύουμε πολύ σε αυτό. Όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την δημιουργία των κομματιών και από την στιγμή που όλοι έχουμε διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, νομίζω πως καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάτι που ηχεί κλασικό αλλά με μία προσωπική αισθητική. Ελπίζω πως οι οπαδοί θα το παρατηρήσουν.

Simone: Γεια σας φίλοι. Συμφωνώ με τον Davide, αυτός ο δίσκος σημαίνει πολλά για εμάς. Θέλω να το σκέφτομαι σαν μία θετική εκδίκηση απέναντι στα άσχημα συναισθήματα και την κακή τύχη. Είναι σαν μια ένεση αυτοπεποίθησης και χαράς. Το ότι ίσως ανεβάσει το ηθικό του ακροατή είναι απλά φοβερό. Πάμε με τέρμα τα γκάζια.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από την προηγούμενη ολοκληρωμένη σας κυκλοφορία. Δώστε μας μερικές πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει η μπάντα τον τελευταίο καιρό.

Davide: Μεγαλώνουμε και οι ζωές μας γίνονται πιο πολυάσχολες. Μερικοί από τους μουσικούς που συμμετείχαν στο Run With The Wolfαποφάσισαν να εγκαταλείψουν γιατί ήταν πολύ απασχολημένοι με την δουλειά τους και την ζωή τους. Είμαστε ακόμα καλοί φίλοι βέβαια. Φτιάξαμε μια καινούργια ομάδα με τον Simone Pesenti Gritti στο μπάσο, τον Daniele Ferru στα τύμπανα και τον  Marco Rusconi σαν δεύτερο κιθαρίστα, κάτι που μας ξαναγυρίζει σε διπλό κιθαριστικό line-up. Αυτό είχε να συμβεί από την εποχή των demo μας. Με αυτό το line-up ηχογραφήσαμε το EP Cold Winters Night το 2018 προκειμένου να παρουσιάσουμε τα καινούργια μέλη. Παράλληλα, ο Dario συνέχισε να γράφει καινούργια riff και το 2019 γράψαμε το καινούργιο άλμπουμ. Μέσα στο 2020 θέλαμε να κυκλοφορήσουμε και τον δίσκο αλλά και να παρουσιάσουμε την νέα μας σελίδα στο Patreon, την οποία φτιάξαμε με σκοπό να χτίσουμε μια ισχυρότερη κοινότητα οπαδών γύρω από την μπάντα και για να μπορούμε να δημιουργούμε ιδιαίτερα πράγματα για αυτούς. Δυστυχώς όμως λόγω της πανδημίας αποφασίσαμε να τρέξουμε μόνο την σελίδα και να περιμένουμε λίγο με την κυκλοφορία του δίσκου. Προκειμένου να κάνουμε κάτι ξεχωριστό για τους φίλους στο Patreon ηχογραφήσαμε ακόμα ένα EP, το Falling Down, το οποίο έγινε διαθέσιμο σε φυσική μορφή αποκλειστικά για αυτούς. Τώρα ήμαστε έτοιμοι για την κυκλοφορία του δίσκου και δεν θα μπορούσαμε να ήμαστε περισσότερο χαρούμενοι.

Γιατί αποφασίσατε να καθυστερήσετε την κυκλοφορία του δίσκου μέχρι τώρα;

Davide: Εξαιτίας της αδυναμίας του να παίξουμε ζωντανά για την προώθηση του δίσκου λόγω της πανδημίας. Μας λείπουν οι οπαδοί και φίλοι μας όπως και η σκηνή τόσο πολύ, ελπίζουμε πως αυτή η φριχτή περίοδος θα περάσει σύντομα.

Dario: Ναι, ελπίζουμε πως φέτος θα μπορέσουμε να αρχίσουμε ξανά τις ζωντανές εμφανίσεις. Δείχνει δύσκολο προς το παρόν, αλλά παρόλα αυτά, κουραστήκαμε να περιμένουμε και αποφασίσαμε να τον κυκλοφορήσουμε.

Όπως είπατε πιο πριν, κυκλοφορήσατε το EPFalling Down” τον περασμένο χρόνο με την βοήθεια των φίλων σας από το Patreon. Το EP ηχογραφήθηκε με τα έσοδα της καμπάνια σας εκεί και πόσο ικανοποιημένοι είστε με αυτήν;

Davide: Το EP ηχογραφήθηκε όπως πάντα στα Elnor Studios του Mattia Stancioiu και ναι, τα έσοδα από την καμπάνια του Patreon ήταν καταλυτικά για την δημιουργία του. Είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της περιπέτειας αλλά κάθε μήνα μεγαλώνει η ομάδα. Είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι από την όλη καμπάνια. Χτίζουμε μια ισχυρή σχέση με τους υποστηρικτές μας και ελπίζω και αυτοί να εκτιμούν όλη την δουλειά που κάνουμε για αυτούς.

Τι πρέπει να περιμένουν οι οπαδοί από εσάς αν αποφασίσουν να σας στηρίξουν το Patreon;

Dario: Κοίτα, αρχικά μπορούν να ακούσουν την καινούργια μας μουσική πρώτοι. Για παράδειγμα, κυκλοφορούσαμε σταδιακά υλικό από τον δίσκο καθ’ όλη την διάρκεια του 2020 αποκλειστικά για αυτούς ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τώρα για να τον ακούσουν. Μετά, έχουμε και αποκλειστικά πράγματα όπως η προαναφερθείσα κυκλοφορία του Falling Downη οποία περιλάμβανε και ένα έξτρα κομμάτι. Και ακόμα υπάρχουν πολλά ακόμα πραγματάκια, από playthrough μέχρι αποκλειστικά video blogs για τους αγαπημένους μας δίσκους, ταινίες ή ακόμα και comics και βιβλία. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια κανονική κοινότητα με τους φίλους μας. Τις προάλλες είχαμε ένα εικονικό video release party για τον δίσκο με όλους τους και ήταν μια πολύ ωραία βραδιά. Ακούσαμε μαζί το άλμπουμ, σχολιάσαμε και περάσαμε πολύ ωραία.

Θα έλεγα ότι μουσικά το νέο άλμπουμ ακολουθεί περισσότερο κλασικά heavy/power μονοπάτια. Παρόλα αυτά, καταφέρνει να ακούγεται φρέσκο και μοντέρνο. Πόσο εύκολο είναι να παράγεις μουσική που ακούγεται φρέσκια σε ένα είδος που θα μπορούσε κάποιος να πει πως λίγο πολύ έχουν «ειπωθεί» τα πάντα;

Dario: Για εμάς, ο τρόπος για να κοιτάμε μπροστά είναι με το να έχουμε έναν παραγωγό όπως ο Mattia ο οποίος δεν είναι κολλημένος στο παρελθόν και προσπαθεί να είναι πάντα επίκαιρος ακούγοντας νέα μουσική συνεχώς. Κανένας από εμάς δεν ακούει τους ίδιους δίσκους που άκουγε στα είκοσι του. Μας ενδιαφέρει πολύ στο τι συμβαίνει τώρα στο metal, ειδικά στο underground και αυτό νομίζω πως πραγματικά βοηθάει και μας επιτρέπει να αναπτυσσόμαστε σαν μουσικοί συνεχώς, παρόλα τα χρόνια που είμαστε στην σκηνή.

Τι μπορεί να περιμένει ένας οπαδός των Drakkar από το νέο άλμπουμ και ποιες οι διαφορές σε σχέση με τις παλαιότερες δουλειές σας;

Dario: Θα έλεγα πως αυτός ο δίσκος περιλαμβάνει στοιχεία από όλες μας τις περιόδους, από τις NWOBHM επιρροές του Quest For Gloryμέχρι τις Ιρλανδικές μελωδίες του Run With The Wolf”, από το Geminiστα riffs του Razorblade God. Πραγματικά πιστεύω πως είναι ένας δίσκος που επιδεικνύει τι είναι οι Drakkar όλα αυτά τα χρόνια και το κάνει στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα αρέσει το αποτέλεσμα, θα το αγαπήσετε αυτό το άλμπουμ.

Περιγράψτε μας την συνθετική διαδικασία.

Dario: Συνήθως ξεκινάω από μία μελωδία ή ένα riff και χτίζω το κομμάτι πάνω σε αυτό. Για εμένα, το να έχεις ένα αξιομνημόνευτο ρεφρέν και δυνατά riffs μαζί με αυτό είναι το υπέρτατο. Είμαι μεγάλος οπαδός μπαντών όπως οι Rage που έδιναν πάντα έμφαση στην μελωδία χωρίς να κόβουν από την επιθετικότητα, οπότε ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ουσιώδης για εμένα. Όταν έχω ένα κουπλέ, μία γέφυρα όταν χρειάζεται και ένα ρεφρέν, τότε συνήθως τα μοιράζομαι με την υπόλοιπη μπάντα. Ο Simone πάντα έχει σπουδαίες ιδέες για μουσικά αδειάσματα που μπορούν να προστεθούν στο πυρήνα που έφτιαξα εγώ. Όλοι είναι ελεύθεροι να προσθέσουν την δική τους πινελιά στο σύνολο και συνήθως ο Dave γράφει τις μελωδίες τους ο ίδιος για τα κουπλέ, ενώ στα ρεφρέν του δίνω μία ιδέα για το πως θα ήθελα να είναι γιατί όπως είπα και πριν, θεωρώ πως είναι η καρδιά του κάθε κομματιού. Φυσικά και μετά είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει με αυτή την ιδέα προκειμένου να ταιριάξει στην φωνή του όσο το δυνατόν καλύτερα.

Simone: Τις περισσότερες φορές ξεκινάω με ένα ρυθμό και αν είναι καλός συνήθως τον γράφω και χτίζω γύρω του έναν μικρό σκελετό από riffs. Μετά μοιράζομαι το υλικό με τον Dario. Τις περισσότερες φορές λαμβάνω τα αρχεία του και μπορώ να χτίσω μια κάποια γραμμή γύρω από τις ιδέες του, ενώ μετά από κοινού βρίσκουμε λύσεις για φρέσκα μουσικά περάσματα και ένα καλό «κόκκινο χαλί» για τα solo. Τα περισσότερα από τα βασικά riff και τα ρεφρέν γράφονται από τον Dario και αργότερα τραγουδιούνται από τον Dave. Όπως και να έχει, όλοι έχουν την δυνατότητα να προσθέσουν τα μέρη τους στο τέλος της διαδικασίας, όταν το κάθε κομμάτι είναι σχεδόν έτοιμο.

Από που αντλείτε έμπνευση; Υπάρχουν παλαιότερες ή και πιο πρόσφατες μπάντες που σας έχουν επηρεάσει;

Dario: Όταν μπήκα στους Drakkar ο στόχος ήταν να κάνουμε την δικιά μας εκδοχή του Γερμανικού power metal βασικά. Τότε, θέλαμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα με μπάντες όπως οι Running Wild, Rage, Blind Guardian, Helloween. Βέβαια λατρεύαμε και κλασικές των ‘80s όπως οι Judas Priest και οι Iron Maiden και γενικά το NWOBHM υπήρξε άλλη μια μεγάλη επιρροή. Σήμερα, νομίζω πως έχω αναπτύξει το στυλ μου το οποίο ακόμα τραβάει έμπνευση από όλα αυτά, αλλά με στοιχεία από μπάντες που αγάπησα μεγαλώνοντας όπως οι Thin Lizzy, οι Riot και οι Metal Church μεταξύ άλλων.

Davide: Ήμουν παιδί όταν άρχισα να ακούω metal εξαιτίας των Metallica και μέχρι σήμερα ο James Hetfield είναι μία από τις μεγαλύτερες μου επιρροές. Αγαπώ τον τόνο του και το πόσο χαρισματικός είναι. Μεγαλώνοντας εκτίμησα πολύ τον Ronnie James Dio και τον David Coverdale. Σήμερα, ο αγαπημένος μου τραγουδιστής είναι ο Russell Allen, έχει εκπληκτική φωνή και ονειρεύομαι και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να αγγίξω έστω το 5% των δυνατοτήτων του.

Simone: Οι δικές μου επιρροές είναι ημίθεοι όπως οι Cliff Burton, Steve Harris, Markus Grosskopf, Jason Newsted και η αυτού μεγαλειότης ο sir Geddy Lee. Μιλώντας για μπάντες, είμαι κυριολεκτικά ερωτευμένος με τους Symphony X από την αρχή, δεν με κούρασαν ποτέ. Έχω θέμα με πολλά διαφορετικά είδη βασικά, μπορώ να μεταπηδήσω από μελωδικό death σε prog metal, από κλασικό heavy και thrash πίσω σε power και doom. Έτσι μέσα από την πληθώρα θα ήθελα να αναφέρω μερικές από τις αγαπημένες μου μπάντες, οι οποίες είναι οι Blind Guardian, οι Annihilator, οι Amorphis, οι Moonspell, οι In Flames, οι Angra οι Iron Maiden και οι  Metallica μέχρι το Black Album. Επίσης, καταβροχθίζω κάθε καινούργια ανακάλυψη και κάθε τι καινούργιο που ακούω έχει να με διδάξει και κάτι και να μου δώσει πάθος για το metal.

Είστε στην σκηνή από τα μέσα του ‘90. Τι σας δίνει την θέληση να συνεχίσετε μετά από τριάντα χρόνια;

Davide: Το πάθος για την μουσική και η φιλία μας, μας κρατούν μαζί και μας δίνουν κίνητρο να συνεχίσουμε. Ακόμα, μετά από τόσα χρόνια έχουμε φτιάξει μια καλή ομάδα από υποστηρικτές και η μουσική μας δίνει την δυνατότητα του να τους γνωρίσουμε πολλές φορές.

Simone: Συμφωνώ. Υπάρχει μια κάποια μορφή έμπνευσης που προέρχεται από όλο αυτό το πνεύμα που μας περιτριγυρίζει. Είναι θέμα καθαρής θετικής ενέργειας και σωστών ανθρώπων που δημιουργεί την μαγεία.

Dario: Δεν θα μπορούσα ποτέ να σταματήσω να κάνω μουσική και να συνθέτω, είναι απλά το ποιος είμαι. Έχω δύο ενεργές μπάντες, τους Drakkar και τους Crimson Dawn όπως και άλλα project γιατί ποτέ δεν κάθομαι «στα αυγά» μου όταν πρόκειται για σύνθεση και μουσική. Οπότε ειλικρινά αυτό είναι το μόνο κίνητρο, το πάθος για σύνθεση.

Ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε μέσα στα χρόνια της καριέρας σας και για ποιο κατόρθωμα είστε περισσότερο υπερήφανοι;

Davide: Από την στιγμή που δεν είμαστε «επαγγελματίες» μουσικοί πρέπει να έχουμε κανονικές δουλειές για να ζήσουμε και πρέπει να μοιράζουμε τον χρόνο μας ανάμεσα στις μεγαλύτερες αγάπες μας, την μουσική και την καθημερινή ζωή μας. Εξαιτίας αυτού, μέσα στα χρόνια το line-up άλλαξε πολύ, ο Dario είναι ο μόνος που έχει μείνει από την αρχή και εγώ είμαι από τον τρίτο δίσκο στην μπάντα, σχεδόν είκοσι χρόνια. Η μουσική μας κρατάει πολύ απασχολημένους, ειδικά τώρα με το Patreon αλλά το πάθος μας βοηθάει ώστε να συνεχίζουμε και είμαστε περήφανοι που εξακολουθούμε να γράφουμε μουσική μαζί και νιώθουμε πως ο κόσμος εξακολουθεί και μας στηρίζει και εκτιμά την μουσική μας.

Dario: Θα έλεγα πως το να έχεις κάνει έξι δίσκους, τρία EP και το να εξακολουθείς να είσαι ακόμα ενεργός μετά από είκοσι έξι χρόνια είναι από μόνο του μεγάλη επίτευξη. Ειλικρινά, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των μπαντών που επιβιώνουν για τόσο καιρό. Όπως είπε ο Dave η κύρια δυσκολία ήταν οι συνεχείς αλλαγές στο line-up μέσα στα χρόνια, αλλά είναι κάτι νορμάλ για μια underground μπάντα που προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο επαγγελματική ενώ παράλληλα κάνει ζογκλερικά για να κουμαντάρει συναυλίες μαζί με οικογένεια.

Ήσασταν μέρος του πρώτου κύματος της Ιταλικής power metal σκηνής, μιας σκηνής με μεγάλη παράδοση και μερικούς σπουδαίους δίσκους. Πως βλέπετε την παρούσα κατάσταση της;

Dario: Βλέπω πως πολλές από τις μπάντες που ξεκίνησαν τότε να είναι ακόμα ενεργές και να κάνουν σπουδαία μουσική, μπάντες όπως οι Labyrinth και οι Secret Sphere για παράδειγμα. Αυτό είναι πολύ ωραίο γιατί και πάλι δείχνει το πάθος που είχαν και εξακολουθούν να έχουν οι μουσικοί που ξεκίνησαν την σκηνή τότε. Υπάρχει ακόμα και ένας αριθμός από νέες μπάντες που κάνουν εξαιρετική δουλειά και πραγματικά η ποιότητα των στούντιο και των μηχανικών ήχου στον χώρο του metal στην Ιταλία έχει εκτοξευτεί σε σχέση με παλαιότερα. Οπότε θα έλεγα πως είναι μια σκηνή με πολύ ζωή ακόμα μέσα της ακόμα και αν οι μέρες που δημιουργούσαμε κύματα στην Ευρώπη έχουν φύγει από καιρό.

Πείτε μας για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

Dario: Προς το παρόν δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε και πολλά όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις καθώς δεν ξέρουμε πότε θα μπορούμε να κάνουμε ξανά, αλλά στο μεσοδιάστημα κρατιόμαστε απασχολημένοι με το Patreon. Οπότε για τώρα δουλεύουμε στο να χτίσουμε την κοινότητα μας και γράφουμε ήδη καινούργιο υλικό. Πραγματικά πάει καιρός από τότε που ένιωσα ξανά τόσο καλά σχετικά με την μπάντα και το μέλλον της, παρόλες τις δύσκολες εποχές που περνάμε. Και αυτό τα λέει όλα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, μπορείτε να κλείσετε όπως θέλετε.

Davide: Ευχαριστούμε, Horns Up.

Simone: Ευχαριστούμε πολύ και ότι καλύτερο. Θα σας δούμε όλους σύντομα.

Dario: Ευχαριστούμε για τον χρόνο. Αγαπώ την Ελλάδα, έχω παίξει στην Κρήτη με τους Crimson Dawn και πραγματικά ελπίζω να ξανά έρθω με τους Drakkar κάποια στιγμή. Stay metal.

Συνέντευξη: Ηλίας Ζαχαράκης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Facebook
Reverbnation
Bandcamp

Band Members
Davide Dell’Orto – Φωνητικά
Dario Beretta – Κιθάρες
Marco Rusconi – Κιθάρες
Simone Pesenti Gritti – Μπάσο
Daniele Ferru – Τύμπανα
Emanuele Laghi – Πλήκτρα

Discography
Quest For Glory, 1998
Gemini, 2000
Razorblade God, 2002
When The Lighting Strikes, 2012
Run With The Wolf, 2015
Chaos Lord, 2021

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X