Συνεντεύξεις

Hrom

Τρίτος δίσκος για τους Καναδούς Hrom που μετά το πρώτο μέρος του “Legends Of The Powerheart” το 2015, επιστρέφουν συνεχίζοντας την ιστορία με την κυκλοφορία του Legends Of The Powerheart: Part II.  Ο κιθαρίστας της μπάντας, Alex Langill, μας μίλησε για το ξεκίνημα της μπάντας, την συνθετική διαδικασία του νέου δίσκου καθώς και για την ιστορία πίσω από τον τίτλο.

Επέτρεψε μου να σε καλωσορίσω στο webzine Alex. Πως είναι τα πράγματα στον Καναδά αυτό το διάστημα; Ελπίζω να είστε όλοι καλά με το θέμα της πανδημίας.

Ευχαριστώ Μιχάλη, όλα καλά στον Καναδά. Ο αριθμός των ζωντανών εμφανίσεων αυξάνεται, κάτι που είναι καλό, αλλά με την πανδημία δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Δεν μας έχει ρίξει το όλο θέμα ακόμα προσωπικά και ευτυχώς είμαστε όλοι υγιείς.

Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για τους Hrom; Γνωρίζω σίγουρα πως ξεκινήσατε κάπου πίσω στο 2008. Πως ήταν η μπάντα τότε;

Το 2008, o Jan ξεκίνησε να συνθέτει και να γράφει κάποια κομμάτι στο home studio του, το οποίο πλέον λέγεται RH Studios, τα οποία κομμάτια κατέληξαν να συμπεριληφθούν στο Blesk”. Μετά από κάποιους θέματα με το παλιό του death metal σχήμα, τους Neuroma, ξεκίνησε να κάνει κάτι διαφορετικό, έχοντας ήδη καλό συνθετικό επίπεδο, γράφοντας σε πιο κλασικές power metal φόρμες επηρεασμένος από μπάντες όπως οι Chroming Rose, Scanner και άλλους.

Παρότι η μπάντα υπάρχει αρκετό καιρό τώρα έχετε κυκλοφορήσει τρία ολοκληρωμένα album με το τελευταίο να έχει κυκλοφορήσει το 2015. Παίρνετε τον χρόνο σας γενικά ή απλά έτυχε;

Πολλά πράγματα έπαιξαν ρόλο στα κενά ενδιάμεσα από τις κυκλοφορίες μας. Αλλαγές μελών, άνθρωποι που περνούν αλλαγές στην ζωής τους, αλλά και η διαθεσιμότητα όλων όσον αφορά την μπάντα άλλαζε συνεχώς μέσα στα χρόνια. Δεν σταματάμε ποτέ να γράφουμε, οπότε όταν ξεκινάμε να ηχογραφούμε νέο υλικό, αυτό αποτελεί μια μίξη της δεδομένης χρονικής περιόδου αλλά και αρκετών χρόνων πίσω. Για παράδειγμα, το Enchanterαπό τον νέο δίσκο γράφτηκε μέσα στους πρώτους μήνες των ηχογραφήσεων ενώ το Serpent Riderγράφτηκε λίγο καιρό μετά το Bleskτου 2009.

Το γεγονός του ότι είχατε πολλές αλλαγές στην σύσταση της μπάντας ήταν και αυτό ένα από τα προβλήματα που είχε η μπάντα;

Μπορεί να γίνει όντως, θα έλεγα πως οι δυσκολότερες φάσεις ήταν όταν δεν είχαμε drummer. Μουσικοί που μπορούν να παίξουν σε αυτό το επίπεδο είναι δύσκολο να βρεθούν και όταν του βρίσκεις είναι ήδη σε μία/δύο μπάντες. Ένα από τα καλά είναι ότι δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με κιθαρίστες.

Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα πίσω από το θέμα και των δύο “Legends Of The Powerheartalbum; Ολοκληρώνεται η ιστορία με το “Legends Of The Powerheart: Part II” ή να περιμένουμε και συνέχεια;

Η ιστορία του Powerheart ξεκίνησε σαν συνέχεια ας πούμε από το κομμάτι  Ultimate Fighterμέσα από το Blesk”. Ξεκινήσαμε να στήνουμε την ιστορία ενός ήρωα στον οποίο θα μπορούσαμε να δούμε τους εαυτούς μας, ο οποίος συνειδητοποίησε πως δεν ήταν χαρούμενος με την ζωή του και απλά ήθελε να ξεφύγει. Στο δεύτερο μέρος αποφασίσαμε να κρατήσουμε αυτή την θεματική, στην οποία πλέον τρέχει μακριά από τα προβλήματα του συνεχώς μέχρις ότου πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με αυτό που δημιούργησε στο τέλος. Το νόημα είναι ότι όσο και αν τρέξεις από τα προβλήματα της ζωής, εν τέλη θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσεις όπως και να έχει. Δεν νομίζω πως τελειώσαμε με την ιστορία αυτή ακόμα.

Τι μπορείς να μοιραστείς μαζί μας από την διαδικασία των ηχογραφήσεων; Πόσο καιρό περίπου διήρκεσε και που γράψατε;

Ξεκινήσαμε να κάνουμε τα demo προς το τέλος του 2018 και τα τελειώσαμε αρχές του 2019 ξεκινώντας πλέον και τις ηχογραφήσεις. Δεν γράψαμε φωνές ούτε στίχους όσο καιρό κάναμε τα demo οπότε χρειάστηκε να ξοδέψουμε λίγο χρόνο ώστε να γράψουμε και να τελειοποιήσουμε τα φωνητικά. Τελειώσαμε τον δίσκο αρχές του 2020 και γράψαμε εκεί όπου έχουν γραφτεί όλοι οι προηγούμενοι μας δίσκοι, στο προσωπικό στούντιο του Jan, τα RH Studios.

Προσέφεραν όλα τα μέλη στο συνθετικό κομμάτι; Γενικά, πως λειτουργούν οι Hrom σαν μπάντα;

Ξεκίνησε με το Bleskόπου ο Jan έγραψε τα πάντα. Από τότε είναι μία συλλογική διαδικασία με μέλη να γράφουν ολόκληρα κομμάτια και μετά ο καθένας προσθέτει το δικό του στοιχείο στο όργανό του. Ο Jan γράφει πολλά κομμάτια, το ίδιο και εγώ, ο Matt φέρνει ένα με δύο κομμάτια σε κάθε δίσκο και τώρα, ο drummer μας ο Nolan, γράφει σαν τρελός από άλλη με οπτική αλλά στο ίδιο ύφος. Ο τρόπος που δουλεύουμε είναι με το να δείχνει ο κάθε ένας το κομμάτι που έγραψε σε όλους τους υπόλοιπους και στην συνέχεια είτε το jam-αρουμε όλοι μαζί είτε το κάνουμε demo. Σε κάποια demo συμμετέχουν όλοι σε κάποια άλλα όχι. Όλα τα κομμάτια του Legends Of The Powerheart: Part II ηχογραφήθηκαν από όλους μας.

Παρεμπιπτόντως, τι σημαίνει το Hrom; Ξέρω πως έχει κάποια σχέση με την Τσέχικη λέξη για τον κεραυνό.

Ακριβώς. Ο Jan ήθελε κάτι δυνατό. Οπότε πήγαμε με την λέξη κεραυνός στα Σλοβάκικα, που είναι και η μητρική του γλώσσα καθώς γεννήθηκε στην Σλοβακία και ήρθε στον Καναδά στα εννέα του χρόνια. Τα Σλοβάκικα είναι παρόμοια με τα Τσέχικα επίσης.

Παρατήρησα πως ο αριθμός του νέου δίσκου σε βινύλιο είναι περιορισμένος. Υποθέτω πως αυτό είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται; Είστε φίλοι του βινυλίου;

Προσωπικά λατρεύω το βινύλιο. Μόλις αγόρασα τα πρώτα τρία album των Lizzy Borden της Metal Blade. Αλλά ο μεγαλύτερος οπαδός του είναι ο Matt ο οποίος έχει εκατοντάδες, είναι φοβερό. Πεθαίναμε να βγάλουμε δίσκο των Hrom σε βινύλιο. Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να το κάνουμε και ανεξάρτητα χωρίς εταιρεία, κάτι που δεν συμβαίνει και συχνά.

Ψάχνοντας στο Youtube για διάφορα έξτρα, δεν βρήκα πουθενά video clip της μπάντας ή κάτι τέτοιο. Δεν σας εκφράζουν;

Συζητάμε το να κάνουμε ένα video clip πολύ καιρό τώρα. Νομίζω πως είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να το κάνουμε στον επόμενο δίσκο. Οτιδήποτε άλλο αφορά την μπάντα στο Youtube είναι είτε τα κομμάτια μας σε audio είτε video από ζωντανές μας εμφανίσεις που τράβηξε ο κόσμος που ήρθε να μας δει. Το παλαιότερο είναι το Hromζωντανά από το Big Als του 2009, πίσω όταν ακόμα ήμασταν πολύ νέοι. Μόνο εγώ και ο Jan έχουμε μείνει από εκείνο το lineup.

Γενικά πιστεύετε ότι το internet βοηθάει τους μουσικούς ή ότι η πειρατεία είναι ένα μεγάλο θέμα;

Νομίζω πως το internet βοηθάει γιατί δίνει την δυνατότητα για περισσότερη προσοχή και προβολή στις μπάντες. Με δικτυακές παροχές για αγορές όπως το Paypal και το Apple Pay γίνονται πολύ εύκολα αγορές και  ο κόσμος μπαίνει στην διαδικασία ξοδέψει λεφτά και  να αγοράσει ψηφιακά δίσκους για να στηρίξει τις μπάντες. Το Spotify για παράδειγμα με την πειρατεία δεν έχει και μεγάλη διαφορά, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ο καλλιτέχνης βγάζει ελάχιστο κέρδος. Πολλές φορές αυτός που κατεβάζει πειρατικά μουσική καταλήγει να του αρέσει αυτό που ακούει και αγοράζει εν τέλη εμπόρευμα από την μπάντα.

Αν κάποιος σου ζητούσε να διαλέξεις μόνο ένα κομμάτι από τον καινούργιο δίσκο  ώστε να ακούσει την μουσικής σας, ποιο κομμάτι θα ήταν αυτό και γιατί;

Το Certain Doom”. Ο λόγος είναι γιατί ρωτάς εμένα συγκεκριμένα και αυτό είναι ένα από τα κομμάτια που έγραψα εγώ. Είναι επίσης και το μόνο κομμάτι του δίσκου που παίζαμε ζωντανά πριν το όλο θέμα με τον Covid-19. Είναι μια καλή μίξη όλων όσων υπάρχουν στο Legends Of The Powerheart: Part II.

Υπάρχουν καθόλου σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις ή πρέπει να περιμένετε μέχρι να καταλαγιάσει όλο αυτό με την πανδημία;

Ειλικρινά, όποτε οι ελπίδες μας αναπληρώνονται έστω και λίγο, έρχονται περιορισμοί ή ακούμε συνεχώς για ακυρώσεις. Αφοσιωνόμαστε σε όλα όσα μπορούμε να ελέγξουμε και αυτά είναι το να κάνουμε demo και να δουλεύουμε νέο υλικό ενώ παράλληλα παίζουμε το υπόλοιπο υλικό και καθότι είμαστε μια μπάντα φίλων, απολαμβάνουμε να αράζουμε παρέα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Μπορείς να κλείσεις αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα σε όλους τους αναγνώστες.

Ευχαριστούμε και πάλι Μιχάλη που βρήκες τον χρόνο να το κάνεις όλο αυτό μαζί μας. Το μήνυμα για τους αναγνώστες είναι το ίδιο που είχαμε από τον πρώτο μας ακόμα δίσκο, είμαστε εδώ τώρα και για πάντα.

Συνέντευξη: Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Facebook
Instagram
Bandcamp
Reverbnation

Band Members
Jan Loncik – Φωνητικά, Κιθάρες
Alex Langill – Κιθάρες, Φωνητικά
Jake Axl Wendt – Μπάσο
Nolan Benedetti – Τύμπανα

Discography
Blesk, 2009
Legends Of The Powerheart: Part I, 2015
Legends Of The Powerheart: Part II, 2021

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X