Συνεντεύξεις

Tiberius

Οι progressive metallers Tiberius κυκλοφόρησαν το πρώτο τους full-length album“A Peaceful Annihilation” και έτσι ο κιθαρίστας του σχήματος, Jahan Tabrizi, μας δίνει λεπτομέρειες για το νέο δημιούργημα της μπάντας του.

Γεια σου Jahan! Συγχαρητήρια για το νέο σας album “A Peaceful Annihilation”. Πρώτα πρέπει να ρωτήσω το εξής. Γιατί διαλέξατε το όνομα ενός Ρωμαίου μονάρχη για τη μπάντα σας;

Σε ευχαριστούμε Μαρία! Μας κάνουν συχνά αυτήν την ερώτηση! Μας ρωτούν αν πήραμε το όνομα από τον αυτοκράτορα ή από τον James Tiberius Kirk του Star Trek. Φοβάμαι πως δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Πήραμε το όνομά μας από τον γάτο του Grant που δυστυχώς χτυπήθηκε από αμάξι και πέθανε. Είναι λίγο περίεργο, το ξέρω!

Πριν την κυκλοφορία του album σας είχατε κυκλοφορήσει δύο EP και ένα single. Γιατί δεν βγάλατε ένα fulllength album από την αρχή και τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη τώρα;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ήμασταν ακόμη έτοιμοι ως μπάντα για την κυκλοφορία ενός full-length. Έπρεπε να πειραματιστούμε και να κάνουμε τα λάθη που επιβάλλεται να κάνει μία νεοσύστατη μπάντα για να ανακαλύψει τι θέλει να κάνει με τη μουσική. Το πρώτο σου album βγαίνει μόνο μια φορά και θέλαμε να είναι όσο καλύτερο γίνεται από κάθε άποψη σύνθεσης, στίχων, ενορχήστρωσης, παραγωγής και φυσικά της συνολικής εμπειρίας να κυκλοφορήσουμε τη δική μας μουσική.

Tι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με κοινωνικά θέματα παρά με οτιδήποτε άλλο; Αυτό το concept το διαλέξατε μόνο για αυτά τα τρία albums ή θα είναι γενικά η θεματική κατεύθυνση της μπάντας;

Νομίζω πως όλοι μας πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να λες κάτι με τη μουσική σου. Νομίζω πως,  στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μουσικές με θεματικό περιεχόμενο φαντασίας έχουν πάντα κάποιο ηθικό δίδαγμα στην ιστορία. Η γενιά μας έχει ήδη βιώσει δύο οικονομικές κρίσεις και ίσως την χειρότερη πολιτική και κοινωνική διαφθορά στην ιστορία επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο να λείψουν οι αναφορές σε αυτά.

Ποιες μπάντες απετέλεσαν τις μεγαλύτερες επιρροές σας και με ποιο τρόπο; Ρωτάω γιατί ακούγοντας το album σας δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα σχήμα που να ταιριάζει στο στυλ σας.

Υπάρχουν σίγουρα μπάντες με τις οποίες μας συγκρίνουν όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι ως σχήμα έχουμε πολύ ευρύ φάσμα μουσικών ακουσμάτων, κάτι που προσδίδει στον τελικό μας ήχο. Έχουμε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους Protest the Hero, Iron Maiden, Twelve Foot Ninja, John Carpenter, Coheed and Cambria, Killswitch Engage και The Contortionist όμως εμπνεόμαστε και από 80’s pop, latin μουσική, movie και videogame soundtracks

Ας μιλήσουμε λοιπόν για music videos,καθώς τα δικά σας είναι πολύ ιδιαίτερα. Το “Mechanical Messiah”, το “Swansong” (που μου θύμισε το  “Martyrs” των Soen για κάποιο λόγο ) και  το “Leviathan” δεν ακολουθούν τον γενικό κανόνα όπου βλέπεις απλά μια μπάντα να παίζει. Ποιος είχε την ιδέα και υπάρχει κάποιο μήνυμα σε αυτά;

Τα μουσικά μας videos ήταν περισσότερο αποκύημα ανάγκης! Λόγω του Covid-19, έκλεισαν τα πάντα όταν ετοιμαζόμασταν να γυρίσουμε το δεύτερο videoclip! O Chris μας ικέτευε εδώ και καιρό να τον αφήσουμε να γυρίσει και να σκηνοθετήσει τα μουσικά μας video και τελικά τα κατάφερε! Και θεωρώ ότι τα videoclips δεν θα μπορούσαν να έχουν βγει πιο… “Tiberius” ακόμη κι αν το είχαμε προσπαθήσει! Τα μηνύματα στα video αντικατοπτρίζουν λίγο πολύ τα μηνύματα των τραγουδιών. Για παράδειγμα, το κυρίως θέμα του Leviathan είναι ο καπιταλισμός και στο αντίστοιχο video, ο πρωταγωνιστής, που απέκτησε υπόσταση χάρη στο ταλέντο της Jodie Sech, πληρώνει κυριολεκτικά με την σάρκα από το σώμα του για να αποκτήσει το επόμενο “hot new thing”.

Πόσο χρόνο σας πήρε να ολοκληρώσετε όλα τα κομμάτια στο album;

Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο υλικό στις αρχές του 2018 κάτι που έφερε την κυκλοφορία του Dissipate ως single τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Μετά την περιοδεία μας και μία εμφάνιση στο UK TechFest, αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες στην ολοκλήρωση του album. Πήραμε το χρόνο μας για να ολοκληρώσουμε την γραφή των τραγουδιών και ξεκινήσαμε ηχογραφήσεις την άνοιξη του 2019. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, τα τραγούδια εξελίσσονταν και συνέχισαν να σμιλεύονται μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα!

To album έχει υψηλή ευκρίνεια και αρκετά ψηφιακό ήχο. Αυτό ίσως δεν προσελκύσει τους λάτρεις του αναλογικού ήχου. Ιδίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το έχετε λάβει υπόψιν σας αυτό και πώς θα αποκρινόσασταν σε τέτοιου είδους σχόλια;

Θα έλεγα παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι πιο μοντέρνα, έχουμε προσδώσει πολλά κλασσικά old school στοιχεία στη μουσική μας. Η φωνή του Grant θυμίζει αρκετά τον Bruce Dickinson ή τον Geoff Tate ας πούμε, κάτι που απαντάται δύσκολα στην modern progressive metal σκηνή. Επίσης, χρησιμοποιούμε πολλούς αναλογικούς ήχους στα synth και οφείλω πρώτος απ’ όλους να παραδεχτώ ότι μερικά από τα riffs μου είναι ξεπατικωμένα από την εποχή της Shrapnel Records! Θαρρώ πως όλοι θα βρουν στοιχεία της αρεσκείας τους σ’ αυτό το album.

Μέχρι τώρα πώς ανταποκρίνεται το κοινό στη μουσική σας;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι απίστευτη! Οι πρώτοι μας θαυμαστές από τα δύο πρώτα EΡ έχουν δείξει τεράστια υποστήριξη και αντιλαμβάνονται την εξέλιξη του ήχου μας. Ως νέα μπάντα δεν περιμένεις να αγοράσει κανείς τον δίσκο σου εκτός από τους φίλους και την οικογένεια σου, όμως είναι υπέροχο ότι το “A Peaceful Annihilation” ακούγεται τελικά σε όλο τον κόσμο!

Ποιους στόχους έχετε θέσει ως μπάντα; Ποιες οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες σας;

Ο βασικός μας στόχος είναι να περνάμε όμορφα και να φτιάχνουμε τη  μουσική που θέλουμε. Το μουσικό στερέωμα είναι ένας χώρος με μεγάλο ανταγωνισμό, οπότε αν δεν το διασκεδάζεις κιόλας δεν έχει κανένα νόημα. Κι αν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε  και μερικά καλά live στην πορεία, ακόμα καλύτερα!

Πες μας πώς τελικά δημιουργήθηκαν οι Tiberius;

Οι Tiberius το 2014 ξεκίνησαν στην πραγματικότητα από μια ωραία παρέα καλών φίλων. Εγώ είχα μόλις αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο στις μουσικές σπουδές και εργαζόμουν σε κατάστημα με κιθάρες παράλληλα με κάποια μαθήματα που παρέδιδα. Ένιωθα ότι δεν αντιμετώπιζα καμία πρόκληση στο παίξιμο μου και σιγά σιγά έχανα την δεξιοτεχνία μου! Παράλληλα, ο Chris ήθελε να βελτιωθεί ως κιθαρίστας, κι έτσι αρχίσαμε να γράφουμε κομμάτια τα οποία θα μας ανάγκαζαν να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να εξελιχθούμε. Ο Grant και ο  Chris ήταν συγκάτοικοι και ήμασταν κολλητοί προτού στηθεί η μπάντα οπότε το να μπει και ο  Grant στην διαδικασία γραφής κομματιών ήταν απλά η φυσική συνέχεια και βασικά αυτό που θέλαμε! Είχαμε κάποιες αλλαγές μελών στο rhythm section αλλά ο Ryan ήταν φίλος από το πανεπιστήμιο και με τον Nick μας σύστησε ένας κοινός φίλος σε ένα πάρτι.

Φτάσαμε στο τέλος της κουβέντας μας. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου και για την υπέροχη μουσική σας. Ελπίζω να τα ξαναπούμε. Ως τότε, ας κλείσουμε την συνέντευξη με όποιον τρόπο επιθυμείς.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που ακούτε τη μουσική μας καθώς και για την υποστήριξη σας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να μας βρείτε στους διαδικτυακούς μας χώρους.

Μαρία Κανελλάκη
Μετάφραση: Παυλίνα Κωνσταντίνου

Bandcamp
Facebook

Band Members
Jahan Tabrizi – Κιθάρες
Grant Barclay – Φωνητικά
Ryan Anderson – Μπάσο
Chris Foster – Κιθάρες
Nick Kelly – Τύμπανα

Discography
A Peaceful Annihilation, 2020

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X