Συνεντεύξεις

Until Rain

Σταθερά ανερχόμενοι οι Until Rain οι οποίοι εδώ και χρόνια μας δίνουν πολύ δυνατές κυκλοφορίες. Η νέα τους δουλειά με τίτλο “Season V” είναι επίσης καλή. Ήταν λοιπόν μια ευκαιρία για εμάς να τα πούμε και να μάθουμε όλα όσα συμβαίνουν στο στρατόπεδο τους.

Καλωσορίσατε στο περιοδικό μας παιδιά. Ένα μεγάλο μπράβο για το “Season V”. Πέρασαν δύο χρόνια από την κυκλοφορία του “Inure”, μπορείτε να μας πείτε τι κάνατε στο μεσοδιάστημα;

Θοδωρής: Καλώς σας βρήκαμε! Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία! Αυτά τα δύο χρόνια ήταν αρκετά γεμάτα είναι η αλήθεια. Στην αρχή κάναμε δύο περιοδείες για το “Inure”, ενώ αμέσως μετά ξεκινήσαμε την ολοκλήρωση του “Season V”. Θα μπορούσαμε είναι η αλήθεια να το εκδώσουμε και νωρίτερα αλλά αλλάξαμε δισκογραφική εταιρία, πηγαίνοντας πλέον στην R.O.A.R., και αυτά τα πράγματα ως συνήθως παίρνουν λίγο χρόνο.

Το “Season V” είδα ότι ηχογραφήθηκε σε διάφορα μέρη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Μιλήστε μας λίγο για την διαδικασία της ηχογράφησης.

Λευτέρης: Μιας και ζούμε σε διαφορετικά μέρη καταλήγουμε να ηχογραφούμε all over the place! Όπως και στον προηγούμενο δίσκο, αρχικά βρεθήκαμε στην Ελβετία και κλειστήκαμε σε ένα studio για μια βδομάδα όπου προβάραμε και κάναμε την προπαραγωγή. Έπειτα, ηχογραφήσαμε τα τύμπανα στο Λονδίνο, το μπάσο έγινε από τον Linus στην Σουηδία και  οι κιθάρες στην Ελλάδα από τον Θοδωρή. Έπειτα ο Cons ήρθε Λονδίνο στο studio μου και κλειστήκαμε για μια εβδομάδα πάλι κάνοντας όλα τα φωνητικά. Είναι μια διαδικασία που μας αρέσει και στους δύο πολύ. Η Donna ηχογράφησε τα γυναικεία δεύτερα φωνητικά στην Ελβετία. Επίσης είχαμε guest σε ένα κομμάτι την Βίκυ Ψαράκη από The Agonist όπου ηχογράφησε τα δικά της μέρη στο Σικάγο. Επίσης, ο Daniel Cardoso από Anathema έκανε την επεξεργασία και τη μίξη από τα τύμπανα στην Πορτογαλία. Έπειτα, τα μάζεψα όλα και έκανα τη μίξη και το mastering εδώ στο Λονδίνο. Τώρα που τα βλέπω όλα γραμμένα, God, ταξίδεψε αρκετά ο δίσκος!

Ξέρω πως ήσασταν βαριά επηρεασμένοι από την σειρά “Leftovers” όταν γράφατε το υλικό. Είναι λοιπόν το “Season V” ένας concept δίσκος;

Λευτέρης: Κατά κάποιον τρόπο είναι. Δεν είναι ο τυπικός prog concept δίσκος αλλά όλα τα κομμάτια είναι επηρεασμένα από την σειρά. Χρησιμοποιήσαμε κάποιες ιστορίες και χαρακτήρες από την σειρά που μας ενέπνευσαν οπότε καταλήγει σαν μια ιστορία όλος ο δίσκος.

Πως ακριβώς συνθέτουν οι Until Rain; Δουλέψατε διαφορετικά για το “Season V”;

Λευτέρης: Εδώ και δυο-τρία albums ακολουθούμε περίπου τον ίδιο τρόπο σύνθεσης. Εγώ και ο  Θοδωρής γράφουμε, συνήθως καταλήγουμε με δεκαπέντε-είκοσι κομμάτια και μετά μαζευόμαστε όλοι μαζί σε ένα studio κάπου στην Ευρώπη, προβάρουμε και ξεδιαλύνουμε το υλικό, όλα παίρνουν μια μορφή εφόσον οι υπόλοιποι βάζουν και το δικό τους input και μετά μπαίνουμε στο studio.

Βρήκα το “Season V” ένα “δύσκολο” (κάτι που για εμένα είναι καλό) album που απαιτεί την προσοχή και τον χρόνο του ακροατή για να ανοίξει όλα τα χαρτιά του. Συμφωνείτε με αυτό;

Λευτέρης: Κατά κάποιο τρόπο ναι. Δεν το καταλαβαίνουμε τόσο εμείς αλλά κάτι παρόμοιο είχαμε ακούσει και για τον προηγούμενο μας δίσκο, το “Inure”. Εμείς γράφουμε γιατί θέλουμε να γράφουμε. Δεν υπάρχει καμία εταιρία να πιέζει ή οτιδήποτε άλλο. Γράφουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε και βάζουμε αρκετά σκοτεινά συναισθήματα. Οπότε είναι λογικό να θέλει και λίγη προσπάθεια από τον ακροατή. Αλλά προσωπικά νομίζω ότι είναι ένας από τους πιο “εύκολους” δίσκους που έχουμε κυκλοφορήσει.

Αν θα έπρεπε να επιλέξετε ένα μόνο κομμάτι για να παίξετε σε έναν ακροατή, ποιο είναι κατά την γνώμη σας το πιο αντιπροσωπευτικό για εσάς στο “Season V”;

Θοδωρής: Αρκετά δύσκολη ερώτηση αυτή… Λοιπόν, ξεκινώντας με τα γνωστά κλισέ ότι όλα τα κομμάτια έχουν κάτι να δώσουν και δεν ξεχωρίζουμε κανένα, εγώ σαν Θοδωρής θα διάλεγα το “Miracle”. Είναι αυτό που κατά τη γνώμη μου δίνει την εντύπωση στον άλλον ότι οι Until Rain θα έχουν και σε αυτόν το δίσκο να πουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που συνηθίσαμε. Αν όμως ήταν να διαλέξω ένα κομμάτι που αντιπροσωπεύει την μετάβαση του “προηγούμενου” ήχου προς τον “νέο” τότε ίσως διάλεγα το “Qualia” ή το “Time Escape”.

Πρόσεξα ότι υπάρχει και ένας καλεσμένος στον δίσκο σωστά;

Λευτέρης: Ναι, όπως είπα και πιο πάνω, είχαμε την χαρά να έχουμε την Βίκυ Ψαράκη από The Agonist. Τραγούδησε στο ένατο κομμάτι του δίσκου, “The Long Break”. Γνωριζόμαστε από παλιά και επίσης είχε έρθει μαζί μας για περιοδεία το 2013 στην Ευρώπη. Είμαστε ακόμα σε επικοινωνία αν και πλέον ζει στην Αμερική. Λατρεύουμε την φωνή της και είπαμε να κάνουμε την έκπληξη: μιας και πλέον είναι γνωστή για τα brutal φωνητικά της, την βάλαμε να τραγουδήσει σε ένα από τα πιο ήρεμα κομμάτια του δίσκου!

Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά το δελτίο τύπου αναφέρεται σε ψηφιακή διανομή (τουλάχιστον εγώ αυτό κατάλαβα). Δεν θα υπάρχει διαθέσιμη φυσική έκδοση του album;

Θοδωρής: Ακριβώς. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει μόνο ψηφιακά, τουλάχιστον για τώρα. Αν αργότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση από τον κόσμο ίσως να σκεφτούμε μαζί με την εταιρία να κάνουμε και φυσική κοπή. Επίσης αν βγούμε σε κάποια περιοδεία στα κοντά, θα χρειαστεί να έχουμε μερικές κόπιες είναι η αλήθεια, οπότε είναι κάτι που υπάρχει στο τραπέζι.

Υπάρχουν σχέδια για κάποια περιοδεία ή είναι ακόμα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο; Θα θέλατε να βγείτε ξανά στον δρόμο με κάποια συγκεκριμένα συγκροτήματα;

Λευτέρης:Ήδη έχουμε κλείσει να παίξουμε στο Under The Quarry Metal Fest στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη και στο Eightball στην Θεσσαλονίκη, τον ίδιο μήνα. Θέλουμε να ξαναβγούμε για περιοδεία αλλά θα ξέρουμε παραπάνω λεπτομέρειες αργότερα μέσα στη χρονιά. Κανονίζουμε επίσης μερικές συναυλίες στην κεντρική Ευρώπη για μετά το καλοκαίρι. Δυστυχώς όπως ανέφερα και πιο πάνω το ότι είμαστε χωρισμένοι σε τέσσερις χώρες κάνει την κατάσταση αρκετά δύσκολη, αλλά όπως πάντα θα το οργανώσουμε.

Η μπάντα πέρασε μια δεκαετία της ύπαρξης κάτω από αυτό το όνομα. Όταν ξεκινήσατε αυτό το ταξίδι πιστεύατε ότι θα πετύχετε τόσα πολλά πράγματα;

Θοδωρής: Η αλήθεια είναι ότι είμαστε αρκετά πεισματάρηδες ώστε να παρατήσουμε το οτιδήποτε. Ίσως άλλος στη θέση μας να το είχε αφήσει λίγο στην άκρη λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε όλον αυτόν τον καιρό. Για εμάς όμως, οι Until Rain είναι η διέξοδος από τις δυσκολίες, είναι η τέχνη που μας κρατάει ενωμένους και δημιουργικούς. Καλώς ή κακώς, όλοι μας αγωνιζόμαστε στην καθημερινότητα και προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε μέσα στην ευτυχία. Πιστεύω όμως πως αυτή η ευτυχία έρχεται μέσω της δημιουργίας, και σε εμάς τουλάχιστον, οι Until Rain είναι ακριβώς αυτό, μια διαρκής ποίηση, μια κραυγή αγωνίας μερικών ανθρώπων σε έναν άδικο κόσμο. Δεν περιμέναμε ποτέ να πετύχουμε τίποτα όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι της μουσικής. Όλα τα κάναμε γιατί θέλαμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να εκφραστούμε ειλικρινά προς τον κόσμο. Τα όσο μικρά πετύχαμε είναι απλά μια μικρή ανταμοιβή που ναι μεν ποτέ δεν ζητήσαμε, αλλά θα είμαστε ευγνώμονες για πάντα.

Πείτε μας ένα όνειρο που έχετε για τους Until Rain.

Θοδωρής: Μιας και βρισκόμαστε στην επέτειο δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του “The Reign Of Dreams”, το οποίο στην ουσία είναι και το πρώτο όνειρο της μπάντας, θα ευχηθώ να μπορέσουμε να συνεχίζουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό που κάνουμε μέχρι να είμαστε ικανοί να το κάνουμε. Μας γεμίζει όσο τίποτε άλλο και όπως είπα και πιο πριν, είμαστε ευγνώμονες και πάντα θα είμαστε. Σίγουρα κλείνοντας τα μάτια, όλοι θα θέλαμε να τα ανοίξουμε και οι Until Rain να είναι αυτόνομοι και να μπορούν να επιβιώνουν μέσω της μουσικής τους. Αλλά ακόμα κι αυτό το όνειρο καταλήγει στο ότι απλώς και μόνο θα έχουμε πιο πολύ χρόνο και αφοσίωση σε αυτό που ήδη κάνουμε. Καθόλου άσχημο όνειρο παρ’ όλα αυτά.

Κλείστε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα προς όλους τους αναγνώστες μας.

Θοδωρής: Αρχικά να ευχαριστήσουμε εσάς ξανά για τη φιλοξενία, αλλά και όσους κατάφεραν να διαβάσουν όλες τις απαντήσεις. Το μήνυμά μας ως Until Rain είναι να είμαστε όλοι υγιείς και ενωμένοι. Και το λέω σε γενικότερο πλαίσιο αυτό. Για να πετύχει μια συνταγή πρέπει να δουλέψουν όλοι και όλα αρμονικά. Και στη μουσική δεν θα έπρεπε να χωράει τίποτα άλλο πέραν της αρμονίας και της όρεξης για δημιουργία. Να έχετε ένα καλό καλοκαίρι!

Μιχάλης Νταλάκος

https://www.untilrain.com/
https://www.facebook.com/pg/untilrain/about/?ref=page_internal
https://untilrain.bandcamp.com/
https://open.spotify.com/artist/2ph7sIygXNrFGCdhO6opv1?si=hkWM-3W_SJyA4LY7oq7ttA
https://www.youtube.com/user/UntilRain
https://twitter.com/untilrain

Band Members
Cons Marg: Φωνητικά
Donna Zed: Δεύτερα Φωνητικά
Theodore Amaxopoulos: Κιθάρες
Lef Germenlis: Πλήκτρα
Linus Abrahamson: Μπάσο
Matthew Vella: Τύμπανα

Discography
The Reign Of Dreams, 2009
Anthem To Creation, 2013
Inure, 2017
Season V, 2019

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X