Συνεντεύξεις

NorthTale

Οι NorthTale είναι ένα συγκρότημα με πολλά γνωστά μέλη, τα οποία είναι νυν ή πρώην μέλη σχημάτων όπως οι TransSiberian Orchestra, οι I Am Morbid, ο U.D.O, ο Yngwie Malmsteen και οι W.A.S.P. ανάμεσα σε άλλα. Μιλήσαμε με τον εγκέφαλο της μπάντας που ακούει στο όνομα Bill Hudson τόσο για τη νέα κυκλοφορία των NorthTale, όσο και για τα πολλά άλλα project του.

Γεια σου παλιέ μου φίλε. Πολλά συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του Eternal Flame. Πως νιώθεις τώρα που το album έχεις μόλις κυκλοφορήσει;

Γεια σου Νίκο. Τελευταία φορά αν θυμάμαι καλά ειδωθήκαμε το 2009. Έχω έρθει κάποιες φορές στην Ελλάδα από τότε, κρίμα που δεν βρεθήκαμε. Ήταν πολύ η δουλειά που έπεσε σε αυτό το album. Δύο χρόνια σύνθεση, παραγωγή, ψάχναμε και για τραγουδιστή… Κάναμε auditions, αλλά ήταν τέλειο. Πριν λίγο έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι είμαστε υποψήφια για ένα από τα album με τις περισσότερες πωλήσεις για την εβδομάδα στη Βραζιλία. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Ποια ήταν η ανταπόκριση που λάβατε από τους θαυμαστές και τον Τύπο;

Ακούω πολύ κόσμο να λέει ότι είναι ένα από τα καλύτερα album της χρονιάς. Μου ακούγεται τρελό κάτι τέτοιο, καθώς αυτός ο χρόνος έχει τόσες πολλές φανταστικές κυκλοφορίες. Οπότε το ότι ο κόσμος λέει κάτι τέτοιο μου κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση. Θα είμαι ειλικρινής. Γράφοντας αυτό το album δεν σκέφτηκα καθόλου την εμπορική επιτυχία. Ήθελα να γράψω κάτι που αγαπάω. Ποτέ δεν έγραψα κάτι που μου αρέσει κάτι που είναι δικό μου, Ήμουν πάντα οι επιπρόσθετες κιθάρες που ήρθαν τελευταία στιγμή. Ήθελα να δείξω στον κόσμο το τι μου αρέσει το τι είναι “η μουσική μου”. Το ότι υπήρξε τόσο καλή ανταπόκριση, είναι σαν να ξαναξεκίνησε η καριέρα μου.

Επειδή οι NorthTale δεν είναι τόσο δημοφιλείς στην Ελλάδα, θα ήθελες να παρουσιάσεις τα μέλη και να μας δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό;

Ξεκινήσαμε το 2018 και στην αρχή ήμουν εγώ, ο Patrick Johansson στα τύμπανα, ο Mikael Planefeldt στο μπάσο και ο Jimmy Pitts στα πλήκτρα. Ο πρώτος μας τραγουδιστής ήταν ο Christian Eriksson, ο οποίος μόλις είχε φύγει από τους Twilight Force. Γράψαμε το πρώτο μας album, Welcome To Paradise και παίξαμε στο Sabaton Open Air, στην Ιαπωνία και σε πολλά άλλα μέρη. Μετά οι σχέσεις μας χάλασαν με τον τραγουδιστή, αλλά τώρα ως frontman έχουμε τον Guilherme Hirose που είναι από την Βραζιλία. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο lineup και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό.

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σας σε κάποιον που δεν έχει έρθει σε επαφή με το υλικό σας;

Οι NorthTale είναι μια power metal μπάντα, παρότι δεν μου αρέσει και πολύ αυτός ο όρος. Όταν κάποιος λέει power metal ο κόσμος σκέφτεται Gamma Ray, Helloween, Stratovarius, που είναι πολύ μελωδικές μπάντες. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ακούγονται ακόμα και χαρούμενες, αλλά εμείς έχουμε και τις ενορχηστρώσεις, σε αυτό το album έχουμε πολλές βραζιλιάνικες επιρροές στη μουσική μας. Σίγουρα είμαστε θαυμαστές των Gamma Ray, Helloween, Stratovarius, Angra, Ed Guy, Hammerfall, λίγο Blind Guardian. Αν σου αρέσουν αυτές οι μπάντες, πιθανότατα θα σου αρέσουν και οι NorthTale.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του Welcome To Paradise και του Eternal Flame;

Τα πάντα. Πρώτο και ίσως σημαντικότερο είναι ότι αλλάξαμε τραγουδιστή όπως είπα. Δεύτερον στο Eternal Flame παραγωγός ήταν ο Dennis Ward, ενώ στο πρώτο album δεν είχαμε κάποιον παραγωγό, τα κάναμε όλα μόνοι μας. Αυτές είναι οι δύο πιο σημαντικές διαφορές, αλλά και η θεματολογία. Ο τραγουδιστής μας ήθελε να κάνει κάτι σε στυλ Judas Priest και όχι σε παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική. Έγραψα αυτό το album αφού έφυγε ο προηγούμενος τραγουδιστής μας, και έτσι μπόρεσα να βάλω μέσα ότι ήθελα, καθώς είχα περισσότερη ελευθερία.

Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι για την αποχώρηση του Christian Eriksson;

Ήταν μουσικές διαφορές. Το ξέρω ότι όλοι το λένε σαν δικαιολογία, αλλά αυτή τη φορά είναι αλήθεια. Ο Christian είναι ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές. Θεωρώ ότι είναι ένας υπέροχος καλλιτέχνης και ένα πολύ καλό παιδί, αλλά δεν του αρέσει αυτή η μουσική. Θα μισούσε το Eternal Flame. Ήθελα να γράφω τέτοια μουσική και εκείνος όχι.

Ο Guilherme Hirose είναι ο νέος τραγουδιστής του συγκροτήματος. Πώς ήρθατε σε επαφή μαζί του και τι σας έκανε να επιλέξετε το συγκεκριμένο άτομο;

Κάναμε auditions και είδαμε πολύ κόσμο. Πρέπει να είδαμε 40 τραγουδιστές, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ καλού Έλληνα τραγουδιστή, του Mike Livas. Είναι σε μια μπάντα, τους Silent Winter. Ήθελα όμως κάποιον που να ξέρει καλά τους Angra και ο Guilherme ταίριαξε τέλεια. Ήταν ο τέλειος συνδυασμός, γιατί μιλάει και τις δύο γλώσσες τέλεια και έχει και την κατάλληλη φωνή.

Αυτό που κάνει το album μοναδικό, είναι ότι επιλέγετε να εργαστείτε με το λογισμικό Audio Movers μαζί με τον Dennis Ward στην παραγωγή. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν αυτό;

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι είναι το μέλλον. Ο λόγος που θες να είσαι στο ίδιο δωμάτιο με τον παραγωγό, κατά τη γνώμη μου, είναι για να έχεις ανταπόκριση.  Στο Welcome To Paradise δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα. Απλά ηχογραφούσαμε στα σπίτια μας και στέλναμε τα κομμάτια για μίξη. Ο Dennis ήταν εκεί όλη την ώρα. Αυτή η άμεση online ανταπόκριση λύνει κάθε πρόβλημα. Επίσης σώζει και πολλά χρήματα. Αν έπρεπε να τον φέρω από την Ευρώπη στην Αμερική και να πληρώσω τα έξοδα, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο κόστος. Το ότι δουλεύαμε μαζί ο καθένας από το σπίτι του, έκανε τεράστια διαφορά για εμένα. Για το επόμενο  album θα ήθελα να γίνουν όλα από κοντά και να βλέπουμε ο ένας τον άλλο, αλλά αν δεν μπορεί να γίνει, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα.

Όσον αφορά τη μουσική και τους στίχους, είναι όλα γραμμένα από εσένα ή βοήθησαν και τα άλλα μέλη;

O Guilherme έγραψε πολλούς στίχους. Για την ακρίβεια έγραψε τους περισσότερους στίχους. Αλλά τις φωνητικές μελωδίες και τα όργανα, τα έγραψα εγώ. Αυτή τη φορά ήθελα να κάνω ακριβώς αυτό που ήθελα αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Έτσι έγραψα κάθε κομμάτι, κάθε μελωδία και ο Guilherme έγραψε τους περισσότερους στίχους. Και εγώ έγραψα κάποιους, αλλά όχι τόσους σε καμία περίπτωση.

Στο άλμπουμ έχετε μερικούς πραγματικά ξεχωριστούς καλεσμένους. Αρχικά είναι ο Kai και ο Timo Hansen. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ήθελα ο Kai να κάνει την παραγωγή του Welcome To Paradise, αλλά είχε πολλά πράγματα να κάνει και δεν μπορούσε. Όταν ήρθε η ώρα για να γράψω αυτό το album ήξερα ότι δεν θα μπορούσε να κάνει την παραγωγή με την όλη επανένωση των Helloween. Ήξερα όμως ότι μπορούσε να κάνει μια guest εμφάνιση. Τον ρώτησα αν μπορούσε να κάνει κάτι με τον οποιοδήποτε τρόπο, και ο ίδιος πρότεινε να τραγουδήσει και ο γιος του να παίξει ένα solo. Εννοείται ότι είπα ναι και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Είναι ένας καλλιτέχνης που θαυμάζω από παιδί και χαίρομαι πολύ που συμμετείχε.

Ο Jonas Heidgert από τους Dragonland και η Mary Zimmer των Helion Prime εμφανίζονται επίσης στο album. Θέλεις να μας πεις μερικά πράγματα για αυτούς;

Ο Jonas είναι ένας υπέροχος τραγουδιστής και παίζει σε μια tribute Iron Maiden μπάντα. Ήθελα πολύ να συνεργαστούμε μαζί του, και μιας και είχαμε μια διασκευή Maiden, ήταν η τέλεια ευκαιρία. Όσον αφορά τη Mary Zimmer, δεν γνωρίζω πολλά για τους Helion Prime, αλλά τη γνωρίζω 12 χρόνια. Είναι η vocal coach μου. Δεν κάνω πολλά μαθήματα, αλλά όποτε κάνω είναι μαζί της. Είναι καλή μου φίλη και ήθελα πολύ να την έχουμε στον δίσκο. Έκανε φανταστική δουλειά.

 Όσον αφορά τη διασκευή στους Iron Maiden, τι σας έκανε να διαλέξετε το συγκεκριμένο κομμάτι;

Κάθε φορά που κάποιος ηχογραφεί μια Iron Maiden διασκευή είναι το Wasted Years, το The Evil That Men Do, το The Trooper. Πάντα διαλέγουν τα πιο γνωστά κομμάτια. Δεν ήθελα να το κάνω αυτό, ειδικά όταν το Judas Be My Guide είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια. Ανακάλυψα τους Maiden με το Fear Of The Dark. Ξέρω ότι σε πολλούς δεν αρέσει αυτός ο δίσκος, αλλά τότε βρήκα την μπάντα. Αυτό το κομμάτι δεν το παίζουν ποτέ live και πιστεύω ότι δεν ταιριάζει και πολύ στο album. Νομίζω ότι είναι αρκετά διαφορετικό από τα άλλα κομμάτια. Σκέφτηκα διάφορες επιλογές για διασκευές. Σκέφτηκα κομμάτια των Helloween, των Stratovarius, αλλά μετά σκέφτηκα να κάνουμε διασκευή σε ένα κομμάτι Maiden. Παραλίγο να διασκευάσουμε Judas Priest, αλλά το Judas Be My Guide είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια και χαίρομαι πολύ που κάναμε αυτό.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκρότημα συνεργάζεται επίσης με τον Gustavo Sazes, έναν γνωστό καλλιτέχνη που σχεδιάζει εξώφυλλα από την πατρίδα σας. Τι σε έκανε να τον επιλέξεις αυτή τη φορά;

Η δουλειά του μιλάει από μόνη της. Μίλησα και σε πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Όλοι όσοι ήξερα μου είπαν να μιλήσω με τον Gustavo. Με ρώτησε τι ήθελα του είπα να κάνει τα μαγικά του και έκανε απίστευτη δουλειά.

Ακολουθεί μια δύσκολη ερώτηση για εσένα. Δουλεύοντας με τόσες πολλές μπάντες, ποιες είναι οι κορυφαίες 5 στιγμές της καριέρας σου;

Σίγουρα η πρώτη είναι η headline εμφάνιση στο Wacken όταν έπαιξα με τους Savatage και την TransSiberian Orchestra. Δύο σκηνές ταυτόχρονα να παίζουμε το ίδιο κομμάτι. Πρέπει να ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου, ίσως και όλου του κόσμου που ήταν πάνω στη σκηνή. Ήταν τεράστιο πραγματικά. Άλλο ένα highlight είναι όταν παίξαμε με τους NorthTale στην Ιαπωνία. Όταν ξεκίνησα την μπάντα δεν ήξερα αν θα γίνει κάτι. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι το να ξεκινάς μια μπάντα. Σκεπτόμουν «τι θα γίνει αν κυκλοφορήσουμε το album και δεν γίνει τίποτα;». Και μετά βρισκόμουν στην Ιαπωνία να παίζω τα κομμάτια μου. Ήταν μια απίστευτη στιγμή. Ακόμα κάτι απίστευτο ήταν η περιοδεία με τον Udo Dirkschneider στη Ρωσία. Έχω πάει στη Ρωσία πολλές φορές, αλλά ο Udo έκανε πολλές συναυλίες εκεί. Πρέπει να έκανε 12 συναυλίες! Πήγαμε σε μέρη που πιστεύω ότι δεν θα μπορέσω να ξαναπάω, όπως το Βλαδιβοστόκ και όλες τις πόλεις που είναι τόσο μακριά που κανένας δεν μιλάει αγγλικά. Το να πετάξεις από το Βλαδιβοστόκ στη Μόσχα είναι μεγαλύτερη απόσταση από το να πετάξεις από την Βραζιλία στην Αμερική. Μιλάμε για τόσο μεγάλες αποστάσεις. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Το τέταρτο highlight είναι το τώρα. Όλη η απίστευτη ανταπόκριση στο Eternal Flame. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό. Περίμενα το album να πάει καλά, αλλά όχι τόσο καλά όσο πάει. Τέλος θα αναφέρω την Doro. Το να παίξω μαζί της στο Prog Power ήταν απίστευτο. Το έμαθα λίγες μέρες πριν και είχα τρελό άγχος, αλλά όλα πήγαν τέλεια. Θυμάμαι κόσμος να φωνάζει το όνομά μου και αυτό ήταν υπέροχο. Αυτές είναι κάποιες στιγμές που θα μείνουν μαζί μου για πάντα.

Εκτός από τους NorthTale, τι θα έπρεπε να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον; Είτε solo, είτε με όλες τις άλλες μπάντες που συνεργάζεσαι.

Όλες οι άλλες μπάντες που συμμετέχω γνωρίζουν ότι οι NorthTale είναι η προτεραιότητα μου. Αυτή τη στιγμή δουλεύομε πολύ σκληρά για να κλείσουμε περιοδείες, θέσεις σε φεστιβάλ κ.λπ.. Είμαστε ακόμα στις αρχές. Αν οι NorthTale γίνουν μια μεγάλη μπάντα που περιοδεύει κανονικά, τότε θα αφοσιωθώ σε αυτό. Αυτό είναι που θέλω να κάνω. Δεν ξέρω αν θα δουλέψει, αλλά αξίζει μια δοκιμή.

Τι συμβαίνει με τους Circle ΙΙ Circle; Μοιάζει σαν να έχουν εξαφανιστεί από τον κόσμο.

Ειλικρινά δεν ξέρω. Κάναμε μια περιοδεία το 2016 και αυτή ήταν η τελευταία περιοδεία που κάναμε. Αλλά η περιοδεία δεν ήταν καλή, ο κόσμος δεν ήταν και πολύ δεκτικός. Νομίζω ότι ο κόσμος χέστηκε για τους Circle ΙΙ Circle χωρίς τα κομμάτια των Savatage. Όλα εξαρτώνται από τον Zach, αλλά είναι πολύ απασχολημένος με την TransSiberian Orchestra. Δεν έχω ακούσει κάτι από τους Circle ΙΙ Circle εδώ και αρκετό καιρό.

Ποια είναι οι προσδοκίες σου για το μέλλον; Και για εσένα, αλλά και για τους NorthTale.

Ελπίζω να μπορούμε να περιοδεύσουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα. Το να βγάλουμε ένα καλό album είναι σημαντικό και όλα τα σχετικά, αλλά αν δεν βγεις να παίξεις ζωντανά είναι απλά ένα studio project. Δεν θέλω ο κόσμος να νομίζει ότι είμαστε ένα studio project. Θέλουμε να μας βλέπουν σαν ένα συγκρότημα. Αυτός είναι ο στόχος μου για την ώρα. Τα ίδια ισχύουν και σε ατομικό επίπεδο. Κάνω περιοδεία με την Doro τώρα και πάει απίστευτα. Οι χώροι είναι γεμάτοι και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος. Η προτεραιότητα μου σαν μουσικός είναι να τα καταφέρουν οι NorthTale.

Αυτά από εμένα. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου ελπίζω να έρθετε σύντομα στην Ελλάδα με τους NorthTale.

Ανυπομονώ να έρθω και να σε δω. Έχουν περάσει πολλά χρόνια και θέλω πολύ να τα πούμε. Αν έρθεις προς Αμερική ενημέρωσέ με!

Συνέντευξη: Νίκος Σιγλίδης

Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

Official Website
Facebook
Instagram
Youtube
Spotify
Twitter

Band Members
Guilherme Hirose – Φωνητικά
Bill Hudson – Κιθάρες
Mikael Planefeldt – Μπάσο
Patrick Johansson – Τύμπανα
Jimmy Pitts – Πλήκτρα

Discography
Welcome To Paradise, 2019
Eternal Flame, 2021

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X