Συνεντεύξεις

Exarsis

Η Ελληνική σκηνή αυτά τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει ιδιαίτερα σε όλα τα παρακλάδια του Metal. Το ίδιο ισχύει και στο Thrash όπου αρκετές νέες μπάντες με νέο αίμα, πράγμα βασικότατο, δίνουν το καλύτερο τους εαυτό τόσο στο σανίδι όσο και επιδεικνύοντας υψηλό επαγγελματισμό στα δισκογραφικά τους θέματα. Με μια από αυτές τις μπάντες που πρωτοστατούν σήμερα στο χώρο θα έρθουμε σήμερα σε επαφή, μια μπάντα που επίσης πρόσφατα έβγαλε και δίσκο «οδοστρωτήρα». Ο λόγος για τους πολλά υποσχόμενους Exarsis… Για πάμε να δούμε τι μας είπε ο τραγουδιστής της μπάντας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Γεια σου Αλέξη, συγχαρητήρια για τη δισκάρα σας “The Brutal State”! Ακόμα μέχρι σήμερα ΕΥΚΟΛΑ στα Top Thrash για φέτος για μένα! Και συνάμα πιστεύω εύκολα θα μνημονεύεται και στους καλύτερους ελληνικούς Thrash δίσκους! Ο χρόνος μένει να δείξει και για τα δύο! Αυτό που μας νοιάζει όμως εδώ είναι να μου πεις εσείς πως νοιώθετε γενικά για το πνευματικό σας παιδί το οποίο, αν τα βάλεις κάτω είναι και η πρώτη πραγματικά επαγγελματική και υψηλά ποιοτική σας προσέγγιση. Φαίνετε ότι η αποστολή να μάθετε από τα μελανά σημεία του “Under Destruction” στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Όλοι στους Exarsis είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας καθώς και με τρομερή ανταπόκριση που το ακολουθεί! Τους καρπούς του ιδρώτα που ρίξαμε για το “The Brutal State” πιστεύω τους έχουμε γευτεί μόνο μερικώς αφού έχουμε την αίσθηση ότι θα ακολουθήσουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα!

Είσαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα ή πιστεύεις ότι υπήρχε χώρος για αλλαγές; Ήταν υλικό που είχατε έτοιμο καιρό και δουλευόταν από παλιότερα ή αποτελεί συνθετικά μια τελείως νέα σελίδα της μπάντας;

Όταν τελειώνεις έναν δίσκο με το πέρασμα του χρόνου βρίσκεις μερικά ψεγάδια πάντα, και πιστεύω αυτό ισχύει και για τις μεγάλες μπάντες πόσο μάλλον για εμάς που ήταν ουσιαστικά η πρώτη επαγγελματική μας δουλειά. Παρόλα αυτά τα ψεγάδια ευτυχώς ήταν λίγα αφού το υλικό μας το είχαμε προβάρει και δουλέψει σε βαθμό αηδίας! Συνθετικά το υλικό αποτελεί την άμεση συνέχεια του ντεμπούτου “Under Destruction” αφού τα κομμάτια ξεκίνησαν να γράφονται αμέσως μόλις είχε τελειώσει η ηχογράφηση του. Επί περίπου ένα χρόνο, ανεξάρτητα από τις προετοιμασίες μας για τα διάφορα live εκείνης της χρονιάς, δουλεύαμε πυρετωδώς το νέο υλικό προσέχοντας τα πάντα να είναι στην εντέλεια!

Τι αντιδράσεις έχετε προσέξει μέχρι τώρα, τόσο σε Ελλάδα όσο και παγκοσμίως; Γενικά και από θέμα διανομής, μέχρι που φτάνει η χάρη σας;

Θετικότατες αντιδράσεις από τον τύπο και ακόμα σημαντικότερο από τους ίδιους τους οπαδούς όπως φάνηκε και από την τελευταία μας live εμφάνιση στο Gagarin με τους Suicidal Angels. Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για το εξωτερικό αφού η γερμανική MDD Records φρόντισε τα promo του δίσκου να φτάσουν παντού και επιπλέον μας έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστούμε και στον γερμανικό τύπο συμμετέχοντας σε μια συλλογή του περιοδικού Legacy και δίνοντας και μια εκτενή συνέντευξη! Επίσης η ειδική ιαπωνική έκδοση του “The Brutal State” μας έκανε γνωστούς και σε άλλη μια ήπειρο αφού υπήρξε συνέντευξη και κριτική του δίσκου και στο ιαπωνικό Burrn! Magazine!

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια στο Thrash και με την εντύπωση να την κάνουν ακόμα οι νέες ανερχόμενες μπάντες. Δε θα σου κρύψω την εντύπωση και τη χαρά μου όταν πέρσι για παράδειγμα βρήκα το Bio-Cancer σε μερικές top λίστες σε φόρα του εξωτερικού. Φέτος πιστεύω είναι η σειρά σας! Τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερους κατά τη γνώμη σου τους Exarsis και σας πάει μπροστά; Είναι η ιδιαίτερη φωνή; Τα βαρβάτα live; Το ιδιαίτερο και πολύ τεχνικό songwriting με πολύ έμφαση στις κιθάρες;

Όλα όσα είπες μας κάνουν να ξεχωρίζουμε αλλά προσωπικά πιστεύω πως όλα αυτά πηγάζουν από το πάθος και το «νιώσιμο» για το metal που υπάρχει άφθονο σε όλα τα μέλη της μπάντας. Από εκεί και πέρα όλες οι μπάντες έχουν τις προοπτικές να ξεχωρίσουν σε κάποιο βαθμό με την προϋπόθεση ότι δουλεύουν σκληρά και γουστάρουν αυτό που κάνουν.

Περιέγραψε λίγο και εσύ από πρώτο χέρι τι παίζει η μπάντα και γενικά τις επιρροές σας σαν μονάδες της, όπως και τις διαφορές ανάμεσα σε αυτόν και τον προηγούμενο δίσκο, που τυγχάνουν να είναι και αρκετές.

Λοιπόν, η μπάντας εξαρχής φτιάχτηκε για να παίζει old school trash metal και πάντα υπήρχε μια ξεκάθαρη κλίση προς την αμερικάνικη σκηνή των 80s. Το στυλ μπαντών όπως Nuclear Assault, Vio-lence, Exodus, Razor και πολλών άλλων ήταν αυτό το οποίο θέλαμε να προσεγγίσουμε. Σίγουρα ο καθένας στην μπάντα έχει τα ακούσματα του αλλά το όραμα του ήχου μας είναι κοινό οπότε ο καθένας ρίχνει στο τραπέζι αποκλειστικά τις thrash metal επιρροές του. Αφού έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό μπορώ να σου πω πως όλοι στην μπάντα είμαστε πάνω απ’όλα metal οπαδοί οπότε ακούμε όλα τα είδη metal, από κλασσικό heavy metal μέχρι black και grind. Σχετικά με τις προφανείς διαφορές του “The Brutal State” με τον προηγούμενο δίσκο αυτές βρίσκονται σε όλους τους τομείς που μπορεί να φανταστεί κανείς, από το ίδιο το υλικό μας, την προσέγγιση του ήχου, το στιχουργικό κομμάτι μέχρι και τα φωνητικά και την υψηλή πλέον τεχνική κατάρτιση του κάθε μέλους.

Ποιοι είναι οι Exarsis; Πες μας λίγα λόγια για την μπάντα, τα μέλη και την ιστορία σας.

Οι Exarsis αρχικά δημιουργήθηκαν από τον μπασσίστα μας Χρήστο και τον drummer Γιώργο στο Κιάτο Κορινθίας. Στην συνέχεια το line up συμπληρώθηκε σιγά σιγά με τα αδέρφια Παναγιώτη και Χρήστο Τσίτση στις κιθάρες και τελικά με εμένα το καλοκαίρι του 2010. Για περίπου ένα χρόνο η βάση της μπάντας ήταν στο Κιάτο αλλά λόγω σπουδών καταφέραμε να μεταφερθούμε, όσοι δεν βρισκόμασταν ήδη, στην Αθήνα όπου είμαστε πλέον ενεργοί.

Από ότι φαίνεται, είστε μπάντα που ψάχνει αρκετά και το στιχουργικό κομμάτι το οποίο είναι και αρκετά αιχμηρό. Ποιο μέλος της μπάντας ευθύνεται για αυτό το κομμάτι; Επίσης ποια είναι η γνώμη σας για τον πολιτικοποιημένο στίχο στο Thrash καθώς είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο και πως αυτό επηρεάζει την εικόνα σας παρά έξω;

Οι στίχοι της μπάντας για όποιον δεν τους έχει ήδη προσέξει έχουν να κάνουν με τις προσεκτικά μελετημένες συνομωσίες που παίζονται πίσω από την πλάτη μας καθώς και με τους διάφορους δυνατούς τρόπους καταστολής της ανθρώπινης συνείδησης. Όλοι συμβάλλουν με διάφορες ιδέες στην θεματολογία μας αλλά εγώ είμαι αυτός που αποτυπώνει αυτές τις σκέψεις στους στίχους. Οι στίχοι μας παρόλα αυτά δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς πολιτικού χαρακτήρα και θα ήταν λάθος να βγάλει κανείς συμπεράσματα για τις ακριβείς πολιτικές πεποιθήσεις των μελών της μπάντας από αυτούς. Σίγουρα το thrash έχει μια παράδοση στον πολιτικό στοίχο αλλά χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας και απαραίτητο στοιχείο ειδικά στην νέα γενιά συγκροτημάτων όπου πλέον οι punk καταβολές απ’όπου προέρχεται και ο πολιτικός στοίχος έχουν εξαφανιστεί τελείως. Για αυτήν μας την άποψη έχουμε κριθεί από ορισμένους κύκλους, αλλά γενικότερα η ανταπόκριση των ανθρώπων προς την θεματολογία μας έχει υπάρξει πολύ θετική μιας και πολλοί αναφέρονται σε αυτούς σαν άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των Exarsis.

Γενικά πες μας δυο λόγια για το πώς γράφετε τα κομμάτια σας και αν συμμετέχετε όλοι ενεργά στη σύνθεση.

Όλοι συμμετέχουμε στην σύνθεση των κομματιών με riffs και ιδέες αλλά ο μπασσίστας μας Χρήστος είναι αυτός που φέρνει τα κομμάτια στην ολοκληρωμένη μορφή τους. Πέρα από αυτό ο καθένας βέβαια αναλαμβάνει και τις λεπτομέρειες του πόστου του, εγώ αναλαμβάνω τους στίχους, οι κιθαρίστες τα lead τους κλπ.

Που ηχογραφήσατε και πως ήταν το περιβάλλον; Ποιος ήταν υπεύθυνος για τη παραγωγή, τη μίξη και το mastering; Έχετε συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν;

Μετά από αρκετή αναζήτηση για studio ηχογραφήσεων καταλήξαμε στα Grindhouse Studios όπου περάσαμε μερικές από τις καλύτερες μας μέρες σαν μπάντα. Ρόλο συμπαραγωγού ανέλαβε, μαζί με όλο το κομμάτι των ηχογραφήσεων, ο Γιώργος Μπόκος (ex-Rotting Christ) με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία! Την μίξη και το mastering ανέλαβε άλλο ένα μέλος του Grindhouse, o Βασίλης Γκουβάτσος ο οποίος έκανε και αυτός τρομερή δουλειά!

Για διαφώτισε μας λίγο και στα θέματα εταιρίας. MDD, Athens Thrash Attack κλπ. Γενικά και για το πως ήρθατε σε επαφή και πως είναι οι σχέσεις σας μαζί τους.

Σχετικά με την Athens Thrash Attack, ήταν μετά το τελευταίο Thrasher’s United live όπου πάρθηκε η απόφαση να κυκλοφορήσει το “Under Destruction” και πλέον η συνεργασία μας έχει διακοπεί μετά από αυτό τον δίσκο. Περί MDD Records τώρα, το κονέ έγινε όταν αναζητώντας εταιρία έπεσε το cd μας στα χέρια του Flo από την NoiseArt Records ο οποίος μας πρότεινε στον Markus της MDD και ευχαριστούμε και τους δύο πολύ για την συνεργασία μας μέχρι τώρα! Έχουμε επίσης και μια ιαπωνική έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε με 2 bonus κομμάτια από την Spiritual Beast η οποία μας έχει αναλάβει για την Ιαπωνία προφανώς.

Με το που θα έβγαινε ο δίσκος ένα σημαντικό μέλος της μπάντας πήρε μεταγραφή για την, by general standards, αιχμή του δόρατος της ελληνικής Thrash σκηνής, τους Suicidal Angels. Με αυτό το κενό στη μπάντα τι έχετε κάνει;

Αυτή τη στιγμή ο πρώην κιθαρίστας των Suicidal Angels, Πάνος Σπανός, αναπληρώνει το κενό και προς το παρόν όλα πάνε μια χαρά σε αυτό το θέμα. Είμαστε χαρούμενοι που ο καθένας πήρε τον δρόμο του και μπορούμε πλέων να δουλέψουμε κανονικότατα.

Την αγάπη των Exarsis για το Old School Thrash μέχρι και κουφός την καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή. Όμως καλός ή κακώς λόγο χρονολογικών συγκυριών είστε και εσείς ένα μέρος ενός πλέον 5ετούς (μπορεί και παραπάνω) κινήματος αναβίωσης του Thrash παλαιάς κοπής. Πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσετε μέσα από αυτό τον κυκεώνα μπαντών και πόσο αυτό σας απασχολεί;

Θα έλεγα πως με αυτό το κίνημα αναβίωσης είναι πιο εύκολο να σε προσέξει κανείς και να αποκτήσεις περισσότερους οπαδούς, κάτι που πιστεύουμε πως συνέβη με εμάς, παρά να χαθείς μέσα στο πλήθος. Αυτό βέβαια ισχύει για όσες μπάντες έχουν να επιδείξουν ένα σοβαρό επίπεδο δουλειάς, έτσι και εμείς πιστεύω ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε διατηρώντας τα standards που έχουμε θέσει.

Μια ερώτηση πάνω σε ένα πολυσυζητημένο θέμα… κλασσικά albums στις μέρες μας και γενικότερα μετά 80s βγαίνουν; Ήμουν πολύ κοντά στο να “φάω ξύλο” όταν είπα ότι το μοναδικό δισκάκι των Σουηδών Hypnosia παίζει στα ίσα τα καλύτερα Kreator πχ… Εν ολίγοις θα στέκει ποτέ δίσκος Havok, Dekapitator, Angelus Apatrida, Aggression, Vektor, Necromantheon, Evil Shepherd, Lich King και Exarsis δίπλα σε top Thrash δίσκους;

Το κλασσικός είναι μια ταμπέλα που πιθανόν να είναι άστοχη για νέες μπάντες μιας και δεν υπάρχουν περιθώρια να επηρεάσουν όσο το έκαναν οι πραγματικά κλασσικές μπάντες οπότε μόνο ο χρόνος θα δήξει. Και εμένα σαν οπαδό, και φαντάζομαι και πολλούς ακόμα, θα με ικανοποιήσει το ίδιο τόσο το “Extreme Hatred” των Hypnosia και το Violent Aggression των Deathraiser όσο και το “Extreme Aggression” των Kreator οπότε απολαμβάνω όλες τις ποιοτικές κυκλοφορίες ανεξάρτητα από το αν είναι «κλασσικές» δηλαδή από την ιστορική τους σημασία. Το underground έχει πάντα να προσφέρει σε όσους ενδιαφέρονται για αυτό πραγματικά! Άσε που νομίζω άλμπουμ σαν το Chemical Assault των Violator θεωρούνται ήδη κλασικά από τον underground πυρήνα.

Την Ελλάδα σα σκηνή πως την βλέπεις τώρα τελευταία και ειδικότερα συγκρινόμενη με πιο παλιές εποχές. 80s-90s από τη μία 00s-10s από την άλλη, δύο τελείως διαφορετικά background η ίδια όμως μουσική. Ποια ελληνική μπάντα όταν ήσουν μικρός γούσταρες πολύ/έβλεπες στα live και λαχταρούσες να τους μοιάσεις;

Μιας και δεν έζησα αυτές τις εποχές δεν μπορώ να κάνω κάποια σοβαρή σύγκριση με το σήμερα, αλλά έχοντας ζήσει ήδη την εμπειρία του underground μέσα από τους Exarsis, τα σκηνικά που ακούω για τις τότε εποχές προκαλούν μια περίεργη νοσταλγία! Για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής σκηνής πάντως έχω να πω τα καλύτερα. Νέες μπάντες ξεπηδούν συνέχεια θέτοντας σχεδόν αμέσως υψηλά standards με τις δουλειές τους, κάνοντας αυτό που αγαπούν χωρίς γκρίνιες και μιζέρια. Σχετικά με την τελευταία σου ερώτηση, αν και έχω πάρα πολλούς ελληνικούς δίσκους και μπάντες που γουστάρω πολύ, δεν μπορώ να πω πως έχω νιώσει όπως περιγράφεις για κάποια από αυτές. Αν απευθυνόσουν όμως στον μπασσίστα μας Χρήστο με αυτή την ερώτηση σίγουρα θα σου έλεγε τους Released Anger!

Ο Έλληνας οπαδός έχει μείνει απαράλλαχτος ή έχει αλλάξει και αυτός θεαματικά μέσα από τις δεκαετίες; Πως βλέπεις εσύ τα πράγματα μέσα από τόσες συνεχόμενες underground συναυλίες;

Οι σχέσεις με τις άλλες μπάντες της ελληνικής σκηνής (όχι μόνο τη Thrash παρέα) είναι τόσο ειδυλλιακές όσο παρουσιάζονται ή οι γκρίνιες και οι ζήλιες καλά κρατούν. Για τον Έλληνα οπαδό ότι και να πω θα είναι άστοχο αφού δεν είναι κάτι ενιαίο. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κατά καιρούς έχω γνωρίσει άτομα τα οποία πραγματικά νιώθουν αυτό που ακούνε και χαίρομαι πολύ όταν βλέπω αυτό το φαινόμενο. Από την εμπειρία μου μπορώ επίσης να πω πως υπάρχουν αρκετοί νεαροί οπαδοί που ασχολούνται εντατικά με το εγχώριο και ξένο thrash metal underground, κάτι που είναι αρκετά ελπιδοφόρο. Σχετικά με τις άλλες μπάντες της ελληνικής σκηνής, οι σχέσεις μας είναι τέλειες με όσες μπάντες είχαμε γνωριστεί στα πλαίσια του Manifesto και με αρκετές ακόμα. Φυσικά υπάρχουν και κύκλοι όπου το κράξιμο κυλάει νεράκι και καταστρέφουν το ειδυλλιακό του όλου σκηνικού αλλά το αντίκτυπο τους είναι πραγματικά πολύ μικρό σε σχέση με όλα τα θετικά συναισθήματα που λαμβάνουμε από τη συναναστροφή με τις φιλικές μας μπάντες!

Πως σκέπτεστε να προωθήσετε το δίσκο κατά το 2013; Κάποια πιθανότητα για κάποιο εκτεταμένο tour σε Ελλάδα; Κάποια live ή φεστιβάλ στο εξωτερικό; Κάποια νέα Video clips; Κάποια live τώρα κοντά να ακούσει και ο κόσμος για άλλη μια φορά το πράμα το καλό;

Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει ένα από τα καλύτερα μας live μέχρις στιγμής, αυτό με τους Suicidal Angels, παρουσιάζοντας ολόκληρο τον νέο μας δίσκο για πρώτη φόρα από την κυκλοφορία του. Ακολουθούν μερικά ακόμα live σε Αθήνα και επαρχεία με αποκορύφωμα την εμφάνιση μας ως support act στην συναυλία των Anthrax στις 28 Ιουλίου στο Gagarin. Τέλος στα σκαριά βρίσκεται και το πρώτο live μας εκτός ελληνικού εδάφους, περισσότερα νέα σύντομα!

Τι επιφυλάσσει πιστεύεις το μέλλον για τη μπάντα, σε συνάρτηση πάντα με το δικό σας όραμα για αυτήν, που είστε διατεθειμένοι να φτάσετε για τους Exarsis και τι σημαίνει αυτό το όνομα για σας;

To όραμα μας για τους Exarsis είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα, να παίζουμε old school thrash metal. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας δοθεί και να ακολουθήσουμε στο οτιδήποτε παρουσιαστεί. Exarsis για εμάς σημαίνει thrash metal μανία, πάθος, έξαρση αδρεναλίνης!

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Τις καλύτερες ευχές μου!

Σε ευχαριστώ και εγώ για την συνέντευξη! Όσοι δεν έχετε ακούσει ακόμα τον νέο μας δίσκο “The Brutal State” κάντε το όσο είναι ακόμα φρέσκος! Βρείτε μας στην επίσημη σελίδα των Exarsis στο facebook για να παρακολουθείτε τα επερχόμενα lives και νέα μας, να τσιμπήσετε merch ή απλά να πείτε ένα γεια, κάθε θετικό σχόλιο μετράει πολύ για εμάς!

Γιώργος “Kellenmar” Βασιλειάδης

http://www.exarsis-band.com

http://www.facebook.com/exarsis

http://www.myspace.com/exarsis

Μέλη Μπάντας:

Alex – Φωνητικά

Chris P. – Μπάσο

Panos Spanos – Κιθάρα

Panagiotis – Κιθάρα

George – Τύμπανα

Δισκογραφία:

2011 – Under Destruction

2013 – The Brutal State

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X