Συνεντεύξεις

Wisdom

Οι Wisdom είναι μια power metal μπάντα από την Ουγγαρία, η οποία συστήθηκε στο ελληνικό κοινό πέρυσι για πρώτη φορά ζωντανά, κατά την διάρκεια της εμφάνισης της με τους Sabaton & Eluveitie. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν τον τρίτο δίσκο της καριέρας τους, “Marching For Liberty”. Ο drummer της μπάντας, Balázs Ágota, μιλά για το νέο τους εγχείρημα…

Γεια χαρά Balu, συγχαρητήρια για τη νέα κυκλοφορία των Wisdom “Marching For Liberty”. Πως αισθάνεσαι τώρα που κυκλοφόρησεq

Γεια! Νιώθω υπέροχα τώρα που κυκλοφόρησε και βλέποντας την πολύ καλή ανταπόκριση, ειδικά από τους οπαδούς. Ήταν πολύ ωραία όταν ακούσαμε τον τελικό ήχο του album μετά από όλες τις ηχογραφήσεις και το demoing. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα!

Νομίζεις ότι υπάρχουν πράγματα που θα άλλαζες τώρα αν μπορούσες;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι ιδιαίτερα, η διαδικασία της ηχογράφησης και της μίξης ήταν μακροχρόνια και είχαμε πάντα την ευκαιρία να ελέγξουμε πάντα πως ακουγόταν, και αν δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με κάτι το καταγράφαμε εκ νέου μέχρι να βγει τέλειο. Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι μας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το album συνολικά!

Τι ανταπόκριση έχετε λάβει τόσο από Τύπο και τους οπαδούς;

Τόσο από τους οπαδούς και τον Τύπο η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή! Ειδικά εδώ στην Ουγγαρία ο τύπος το αγάπησε, αλλά επίσης έχουμε λάβει πολύ καλές κριτικές από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και ακόμη και από το Μεξικό και την Ουκρανία… Έτσι φαίνεται ότι ο δίσκος κέρδισε ακροατές από όλο τον κόσμο που είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα. Η μεγαλύτερη ανταπόκριση προέρχεται από τους οπαδούς αλλά και το ευρύ κοινό, η οποία είναι φυσικά πολύ καλή μέχρι στιγμής.

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες διαφορές κατά τη γνώμη σου μεταξύ “Marching…” και “Judas”;

Δουλέψαμε με πολύ μεγαλύτερη χορωδία αυτή τη φορά. Επίσης, η όλη διαδικασία εγγραφής ήταν πιο αυθόρμητη. Στο νέο album έχουμε 2 τραγούδια που δεν γράφτηκαν εξ’ ολοκλήρου από τον Gabor Kovacs, όπως στο “Judas” που όλα τα τραγούδια γράφτηκαν από τον ίδιο . Έγραψα το τραγούδι “Dust Of The Dun” και ο τραγουδιστής μας, ο Gabor Nagy, έγραψε το “Have No Fear”. Έτσι Είναι λίγο πιο ποικιλόμορφο, πιο ενεργητικό και η παραγωγή είναι καλύτερη κατά τη γνώμη μου!

Στο νέο album έχετε τον Mate Bodor που ήρθε και τον Zsolt Galambos που έφυγε από την μπάντα. Τι συνέβη και πως ήρθατε σε επαφή με τον Mate και τελικά τον επιλέξατε;

Έπρεπε να είναι μια πολύ γρήγορη απόφαση. Ο Zsolt απλά εγκατέλειψε την μπάντα μέσω Facebook. Είχαμε ήδη κλείσει την περιοδεία και ήταν και στη μέση της σεζόν των φεστιβάλ και γι’ αυτό έπρεπε να δράσουμε γρήγορα. Ψάχνοντας στην Ουγγαρία δεν μπορούσαμε να βρούμε κάποιον για τη δουλειά οπότε ακούσαμε τον Mate που έμενε στην Αγγλία εκείνη την περίοδο. Ήρθαμε σε επαφή μαζί του και αυτός ήταν γι’ αυτό! Ήταν η τέλεια χρονική στιγμή για αυτόν, διότι μόλις είχε αποχωρήσει από την παλιά του μπάντα καθώς τελείωνε και τις σπουδές του στο Λονδίνο. Όταν μιλήσαμε μαζί του δεν δίστασε πολύ, έτσι έγινε αμέσως μέλος και οι πρώτες συναυλίες λειτούργησαν πολύ καλά.

Που αποφασίσατε να ηχογραφήσετε το album και ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την όλη διαδικασία (εγγραφή, μίξη, mastering); Έχεις δουλέψει μαζί του στο παρελθόν;

Καταγράψαμε σε διάφορα ουγγρικά studio αυτή τη φορά. Ο κύριος παραγωγός ήταν Gabor Kovacs , ο κιθαρίστας μας. Είχε ένα σαφές όραμα για τον ήχο του album, έτσι ήταν η καλύτερη επιλογή να το αφήσουμε σε αυτόν. Χρησιμοποιήσαμε διάφορα studio μόνο για την καταγραφή των χορωδιών και των τυμπάνων. Το τελικό mix και master έγινε στο studio Gabor στη Βουδαπέστη.

Όσο για το εξώφυλλο και το layout;

Χρησιμοποιήσαμε τον καλό μας φίλο Gyula Havancsak. Έκανε όλα τα εξώφυλλα των Wisdom και είναι μακρά η συνεργασία μαζί του, είναι ένας αληθινός επαγγελματίας και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους νομίζω! Έχει συνεργαστεί με μεγάλες μπάντες όπως οι Annihilator, Destruction, Grave Digger, Stratovarius… Γι’ αυτό είναι κάπως τιμή να δουλέψω μαζί του.

Όσο για τη μουσική και τους στίχους στη μπάντα ποιος είναι υπεύθυνος;

Όπως είπα κυρίως η μουσική είναι γραμμένη από τον Gabor Kovacs, αλλά τώρα όλοι έχουν βάλει στοιχεία κατά τη διαδικασία songwriting. Οι στίχοι είναι από τον Mate Molnar, τον μπασίστα μας. Φυσικά, αν κάποιος από εμάς έχει ιδέες τις παρουσιάζουμε σε αυτόν και έρχεται με τους σωστούς στοίχους.

Στιχουργικά το album με τι ασχολείται; Είναι πάλι concept;

Εμείς ποτέ πραγματικά δεν σκεφτόμαστε concept. Έχουμε μερικά τραγούδια που ακολουθούν τη ζωή του Wiseman, αλλά τα περισσότεροι από αυτά έχουν διαφορετικά θέματα. Φυσικά, η κύρια ιστορία είναι η παρακολούθηση του Ιούδα, αλλά δεν ενσωματώνουν όλα τα τραγούδια στην ιστορία του Wiseman .

Σκοπεύετε να συνεχίσετε με άλλο conceptual album στο μέλλον ή είναι πολύ νωρίς;

Η ιδέα μας θα είναι το ίδιο όπως είπα πριν. Έχουμε μια σαφή ιδέα για το πού θέλουμε να πάει η ζωή του Wiseman έτσι θα ακολουθήσει στιχουργικά το καθεστώς αυτό και φυσικά να έχουμε και πάλι διαφορετικά τραγούδια.

Επίσης, στο άλμπουμ είχατε ένα πραγματικό special guest. Πείτε μας μερικά πράγματα γι ‘αυτό και πως συνέβη αυτή η συνεργασία.

Είχαμε μερικά ονόματα στο μυαλό που θα θέλαμε ζητήσουμε για guest εμφάνιση, και στην πραγματικότητα η εταιρία μας βοήθησε να έρθουμε σε επαφή με τον Fabio. Τον ρώτησε αν θα μπορούσε να μας βοηθήσει και είπε ναι! Ήταν μια τεράστια τιμή, καθώς είναι ένα από τα είδωλά μας, έτσι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε να ακούσουμε πώς θα ακούγεται… Και φυσικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό!

Πέρυσι είχατε επισκεφθεί την Ελλάδα για δύο συναυλίες. Τι αναμνήσεις έχεις από τότε;

Η εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ καλή! Ήταν ένα μικρότερος χώρος, αλλά η ενέργεια ήταν τόσο μεγάλη. Επίσης, στην Αθήνα ήταν καταπληκτικά, οι άνθρωποι είναι πολύ δυνατοί στις συναυλίες, τόσο που μας εξέπληξε! Ανυπομονώ να επιστρέψω κάποια στιγμή.

Υπάρχουν σχέδια για μια πιθανή περιοδεία για την προώθηση του “Marching…” πάνω στη σκηνή;

Κάναμε μόνο μια Ευρωπαϊκή περιοδεία με Powerwolf, Battle Beast και Majesty που πήγε απίστευτα καλά! Επίσης, αρχίζουμε την επόμενη περιοδεία μας με Majesty και Stormwarrior τον Φεβρουάριο. Παίζουμε 15 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και θα είναι πολύ διασκεδαστικό!

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το μέλλον;

Ελπίζουμε να γνωρίσουμε ένα σωρό νέους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και να παίξουμε σε όσο πιο πολλά shows μπορούμε! Και φυσικά να αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε νέο δίσκο.

Balazs σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Κλείσε στέλνοντας ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.

Είστε καταπληκτικοί! μακάρι να μπορούσαμε να παίξουμε περισσότερα shows εκεί, επειδή η ατμόσφαιρα είναι καταπληκτική. Ξέρετε ότι δεν βασίζεται σε εμάς. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να έρθουμε να παίξουμε για σας παιδιά που είστε παγκοσμίως από τα καλύτερα κοινά. Αυτό το συναίσθημα που μας δίνετε μας κάνει να αγαπάμε αυτό που κάνουμε! Συνεχίστε να ακούτε Wisdom και να το κρατάτε ζωντανό! Cheers!

Νίκος Σιγλίδης

Μετάφραση: Κέλυ Λάμπρου

http://www.wisdom.hu/

https://www.facebook.com/wisdommusic

http://www.youtube.com/wisdommetal

Band Members:

Máté Molnár – Μπάσο

Gábor Kovács – Κιθάρα, Δεύτερα Φωνητικά

Balázs Ágota – Τύμπανα

Gábor Nagy – Φωνητικά

Máté Bodor – Κιθάρα, Δεύτερα Φωνητικά

Discography

Words of Wisdom, 2006

Judas, 2011

Marching for Liberty, 2013

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X