Συνεντεύξεις

Khaima

Οι Khaima είναι μια alternative progressive rock μπάντα από τη Γερμανία. Ο ήχος τους, όντας σίγουρα κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο μας κίνησε την περιέργεια και επικοινωνήσαμε με την μπάντα για να μάθουμε πιο πολλά, τόσο για το ντεμπούτο τους, όσο και για το αξιοπερίεργο όνομά τους.

Γεια σας! Πρώτα απ ‘όλα, θα θέλατε να συστήσετε τη μπάντα σας στους αναγνώστες μας;

Sven: Είμαστε ένα κουιντέτο από το Saarbrücken, στη Γερμανία. Το 2013, γνωριζόμασταν από διαφορετικές μπάντες. Αυτές είχαν διαλυθεί. Ήταν κάτι μαγνητικό για μια χούφτα μουσικούς να κολλάνε μαζί και τότε η δύναμη κάνει τα υπόλοιπα. Ο Markus (με τον οποίο έχω παίξει στο παρελθόν) έψαξε για άλλους μουσικούς και ευτυχώς είχε βρήκε τον Toufik. Μου τηλεφώνησαν και ζήτησαν να τζαμάρουμε και αφού 12 μπασίστες ήρθαν και έφυγαν, ο Jo μας χτυπά την πόρτα και δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε να φύγει. Έπαιζα τα πλήκτρα εκείνη την εποχή, αλλά στην πραγματικότητα ψάχναμε για άλλα φρικιά εκεί έξω  για να εξερευνήσουμε ήχους και αυτή ήταν η στιγμή που ο Mike και ο Andreas εμφανίστηκαν. Είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι που θέλαμε και τους ήξερα για αρκετό καιρό. αυτός ο συνδυασμός είναι πραγματικά αναζωογονητικός και αυτό το άλμπουμ ήταν η πρώτη μας προσπάθεια για την μίξη όλων των επιρροών μας σε ένα Polymer-disk.

Μπράβο για αυτό το υπέροχο ντεμπούτο LP. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα για τη δημιουργία της μουσικής;

Andreas: Ευχαριστούμε! Τα περισσότερα κομμάτια δημιουργήθηκαν όταν τζαμάραμε στο υπόγειο, καταγράφοντας αυτά τα jams, τα ακούσαμε και μετά ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε μέρη, riff, ρυθμούς κ.λπ. Μετά από αυτό τη σύνθεση των τραγουδιών τα συγκεντρώσαμε και αποφασίσαμε να βάλουμε αυτά τα τραγούδια σε ένα άλμπουμ. Το υπόλοιπο της δημιουργίας προέρχεται από τη συνεργασία με τον Mike Balzer. Είναι ιδιοφυΐα για εμάς και έχει την τέλεια αίσθηση του πού να μπει και να διαμορφώσετε τα πράγματα για να διατηρήσουμε την κατεύθυνση μας και να μας δώσει τον ήχο που χρειάζεται. Κατά κάποιο τρόπο όπως ένας λέκτορας για έναν συγγραφέα μας βοήθησε πάρα πολύ για να υφαίνουμε όλα όσα είχαμε στο μυαλό μας σε ένα όμορφο ύφασμα για το “Khaima” μας.

Βρήκα το όνομά σας αρκετά ενδιαφέρον, ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Sven: Σκεφτήκαμε πολύ το όνομα αυτής της μπάντας και οι περισσότεροι από εμάς είχαν ακολουθήσει τα αραβικά νέα που υπήρχαν ακόμα στις ειδήσεις τότε. Έτσι, η Khaima για τους νομαδικούς λαούς είναι πολύ περισσότερο από αυτό που μεταφράζεται: “η σκηνή”! Δηλώνει τη σκηνή της ζωής, ένα σύμβολο της ανθρωπότητας, ένα σύμβολο ξένης ύπαρξης. Ένας εσχατολογικός τόπος κατοικίας για τον άνθρωπο. Δηλώνει τη σκέψη που μπορείτε να είστε στο σπίτι οπουδήποτε στον κόσμο ανά πάσα στιγμή. Και είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε, καθώς η μουσική είναι συναίσθημα … που σημαίνει ότι είναι κάτι που είναι μέρος του  καθένα και μας ενώνει.

Τι κάνει τον ήχο σας μοναδικό; Σίγουρα έχω εντοπίσει κάποιες μεγάλες επιρροές, αλλά θα προτιμούσα να καταλάβω από πού προέρχονται από το πώς αυτό αντανακλάται στον ήχο σας.

Andreas: Έχουμε πολλά στοιχεία. Το ένα προέρχεται από μια πιο πανκοειδή πλευρά, ένα από έναν πειραματικό κλάδο της ηλεκτρονικής μουσικής, ένα από το να παίζω πιάνο σε νεαρή ηλικία, να τραγουδάω σε μια χορωδία και στο ντους, ένα προέρχεται από ένα ήδη πολύ progressive παρελθόν και ένα έχει παίξει τόσα διαφορετικά πράγματα μέσα τη ζωή του ότι θα μπορούσε να είναι το ελβετικό μαχαίρι μας για είδη. Η επιρροή του Ασσυρίου, του αραβικού ρυθμού και της τονικότητας μπορεί να ακούγεται ασυνείδητα σε όλες τις μελωδίες.

Είναι αλήθεια ότι βιώνουμε μερικές ενδιαφέρουσες στιγμές. Σας έχει επηρεάσει ο Covid-19 ως συγκρότημα σε δημιουργικό επίπεδο;

Andreas: Όταν ο Covid μας χτύπησε, ξεκινήσαμε μόλις τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ. Έτσι, η διαδικασία ηχογράφησης ξεκίνησε κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά καταφέραμε να γράψουμε τα πάντα με ασφάλεια. Όταν χαλαρώθηκαν τα μέτρα κατά της πανδημίας, επιστρέψαμε μαζί στο υπόγειό μας και αρχίσαμε να δουλεύουμε ξανά σε νέα τραγούδια όπως και πριν. Αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε κακή κατάσταση και πάλι, προσπαθώντας να κάνουμε να κρατήσουμε όλους τους γύρω μας ασφαλείς, παραμένοντας ασφαλείς οι ίδιοι και στο σπίτι όσο μπορούμε. Αυτά τα μέλη που είχαν πάντα μια ανυπολόγιστη παραγωγή δημιουργικότητας εξακολουθούν να καταγράφουν ιδέες και σχέδια και να τις μοιράζεται με το συγκρότημα. Είναι δύσκολο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει η δημιουργία των δημιουργών.

Πώς είναι η μουσική σκηνή στην πόλη σας; Υπάρχουν συναυλίες;

Jo: Η βιομηχανία εκδηλώσεων αγωνίζεται επί του παρόντος να επιβιώσει, σε όλο τον κόσμο και στην πόλη μας. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τα προς το ζην. Στη Γερμανία, έχει υποσχεθεί ομοσπονδιακή οικονομική υποστήριξη, αλλά σε πολλά μέρη δεν έχει ακόμη καταβληθεί. Υπήρχαν μερικές μικρότερες υπαίθριες συναυλίες το καλοκαίρι και συναυλίες με πάρα πολλούς κανονισμούς ασφαλείας για να είναι ευχάριστες, δεν υπήρχε πραγματική ατμόσφαιρα, αυτό ήταν απλώς να το δείξουν ότι ακόμα υπάρχουν χώροι και καλλιτέχνες.

Έχετε σχέδια για περιοδείες μετά το τέλος της πανδημίας;

Andreas: Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια σχέδια, αλλά προσπαθούμε να βρούμε ευκαιρίες για συναυλίες το συντομότερο δυνατό.

Η μουσική σας είναι επίσης πολύ τεχνική. Ποια είναι η διαδικασία συγγραφής και ηχογράφησης της μουσικής;

Ο Toufik περνά κάθε ελεύθερο λεπτό στο υπόγειό μας και γράφει riff όλη την ώρα. Συναντιόμαστε, κάνουμε πρόβες και μετά δοκιμάζουμε πολλές διαφορετικές ιδέες που αφορούν όλο το πλήρωμα. Αυτό συνήθως οδηγεί σε ένα σημείο όπου δηλώνουμε ένα τραγούδι ως “τελειωμένο”, το ηχογραφούμε στην πρόβα και το ξαναβλέπουμε από καιρό σε καιρό στο μυαλό μας για να κρατήσουμε την ατμόσφαιρα του τραγουδιού. Όταν βρίσκουμε ένα πλαίσιο ή μια ιδέα που περιλαμβάνει ένα ειδικό σύνολο τραγουδιών, χρησιμοποιούμε συνεκτικά τραγούδια ή δουλεύουμε πάνω τους για να τα συσχετιστούμε και τελικά αποφασίζουμε να αρχίσουμε να τα προετοιμάζουμε για ηχογράφηση.

Βρήκα το εξώφυλλο του άλμπουμ ενδιαφέρον και trippy. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το έργο τέχνης; Πως το σχεδιάσατε και πώς συνδέεται με τη μουσική;

Το έργο τέχνης βασίζεται σε μια φωτογραφία ενός από τα μέλη μας. Είναι μια λήψη ενός μεγάλου τεμαχισμένου μπλοκ γυαλιού που μπορεί να ερμηνευτεί ως συλλέκτης φωτός, ανακατευθύνει και εκπέμπει το φώς ξανά μετά από εσωτερικές φυσικές διαδικασίες στο ίδιο το γυαλί. Αυτό αντιπροσωπεύει την επιρροή που όλοι βιώνουμε, επεξεργαζόμαστε και δίνουμε πίσω στον κόσμο. Ο Mike Balzer πήρε αυτή τη λήψη και τη διαμόρφωσε σε αυτό το επαναλαμβανόμενο και μεταβαλλόμενο μοτίβο, το οποίο αντιπροσωπεύει τα κυρίαρχα σημερινά arpeggios και τα περίεργα μέτρα που έχουμε στα τραγούδια μας. Επίσης, αν κοιτάξετε το κάλυμμα του βινυλίου από απόσταση, μοιάζει με κάποιο είδος δίνης, που σας τραβάει στο κέντρο του ή σε ένα εξωγήινο σκάφος που ταξιδεύει μέσω επαναλαμβανόμενων σημείων σε διαστάσεις.

Τι θεωρείτε το πιο ενδιαφέρον και πιο δύσκολο στη σημερινή μουσική βιομηχανία για νέα συγκροτήματα όπως εσείς; Σας ενδιαφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακολουθείτε μια πιο παλιά προσέγγιση φυσικών αρχείων κ.λπ.;

Είναι τεράστια πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη να αναγνωριστεί. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στην αγορά ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι ένα τεράστιο ποσό περιεχομένου παντού. Πρέπει πραγματικά να κολλήσετε στις δημιουργίες σας και να έχετε δώσει μεγάλη προσπάθεια στην εργασία σας ενώ προσπαθείτε να ξεχωρίσετε από το κοπάδι. Οι περισσότεροι από εμάς ονειρευτήκαμε να έχουμε ένα πραγματικό φυσικό μέσο της δουλειάς μας στα χέρια μας, οπότε ήταν περισσότερο το όνειρό μας να δημιουργήσουμε ένα δίσκο βινυλίου για τους εαυτούς μας, καθώς οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε να ακούμε μουσική σε μια υψηλή πιστότητα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να είναι ένα περίεργο και εν μέρει ακατανόητο πράγμα για εμάς, αλλά θέλαμε να μάθουμε τι πιστεύουν οι άνθρωποι για τη μουσική μας, καθώς και να το βγάλουμε εκεί για να το ακούσουν οι άνθρωποι και να βρουν κάτι γι ‘αυτούς.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για το εγγύς μέλλον; Μπορούμε να περιμένουμε ένα νέο άλμπουμ;

Το σχέδιό μας είναι να τους κρατήσουμε όλους ασφαλείς και να προσπαθήσουμε να ενώσουμε τη μουσική ξανά το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να περιμένετε ένα νέο άλμπουμ (καθόμαστε σε ένα τεράστιο σωρό ιδεών), αλλά απλά δεν μπορούμε να πούμε πότε.

Αυτό ήταν όλο από μένα. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Μπορείτε να τελειώσετε αυτήν τη συνέντευξη με τον τρόπο που θέλετε.

Μείνετε ασφαλείς και να είστε ευγενικοί.

Συνέντευξη: Βασίλης Παπαγεωργακόπουλος
Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

Links:
Website
Facebook
Bandcamp

Band members:
Sven Hill – Φωνητικά
Toufik Bougherara – Κιθάρα
Jo Rauber – Μπάσο
Andreas Becker – Πλήκρα
Markus Scherer – Τύμπανα

Discography:
Owing To The Influence, 2020

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X