Συνεντεύξεις

Frostvore

Οι Frostvore κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά Drowned By Blood και μας φέρνουν το Σουηδικό death metal τους απευθείας από την Ιαπωνία. Ο κιθαρίστας της μπάντας Satoshi Fukuda απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Γεια σου Satoshi, σε ευχαριστώ προκαταβολικά για αυτήν την συνέντευξη. Συγχαρητήρια καταρχάς για τον τελευταίο σας δίσκο Drowned By Blood. Πες μας λίγα πράγματα αρχικά για τον τίτλο του άλμπουμ. Είναι αυτό είναι ή υπάρχει κάποια φιλοσοφική πτυχή πίσω αυτόν;

Χαιρετισμούς από την Ιαπωνία και ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη! Το όλο concept πίσω από τον δίσκο εν ολίγοις είναι ένας τύπος ο οποίος έχει καταληφθεί από μοχθηρά πνεύματα και καθώς χάνει τον εαυτό του σφάζει τους πάντες, χτίζοντας έτσι έναν σορό από πτώματα. Όλο το concept είναι εμπνευσμένο από τον Gogiga Gagagigo του Yu Gi Oh. Παραθέτοντας λόγια του ιδίου “Η από καιρό σιωπηλή ψυχή του κατέρρευσε, ενώ το σώμα του, παράτολμα, συνέχισε να κινείτε μπροστά. Υποκινούμενος από την δίψα του για περισσότερη δύναμη. Μη ενθυμούμενος πλέον τον προηγούμενο εαυτό του…”.

Πριν από μια δεκαετία ήσασταν γνωστοί σαν Frostbite. Ποιος ήταν ο λόγος αυτής της αλλαγής από Frostbite σε Frostvore; Ποια η σημασία πίσω και από τα δύο αυτά ονόματα;

Στο παρελθόν λεγόμασταν Frostbite αλλά αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα πριν κυκλοφορήσουμε τον πρώτο μας δίσκο επειδή η Testimony μας συμβούλεψε να βρούμε κάτι λίγο πιο πρωτότυπο σαν όνομα. Αρχικά θέλαμε το όνομα μας να βγάζει έχει μια ατμόσφαιρα ψύχους, κάτι από τον βορρά και την Σουηδία, με το Frostbite να μας το δίνει αυτό τότε. Θέλαμε ο ακροατής να νιώθει αυτό το ψύχος, ότι θα πάθουν κρυοπαγήματα. Τo Frostvore είναι μια παρεμφερής λέξη και σημαίνει το να βυθίζεσαι στο κρύο, να σε καταπίνει κατά κάποιο τρόπο και έχει το ίδιο σκεπτικό με το προηγούμενο όνομα μας. Θέλω οι πάντες να νιώθουν σαν να βρισκόμαστε σε ένα παγωμένο μέρος. Παρεμπιπτόντως το Hokkaido είναι κάτι αντίστοιχο με την Σουηδία αλλά της Ιαπωνίας και έχει εξαιρετικές melodic death metal μπάντες όπως οι Gyze.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τους Frostvore;

Μας αρέσει το Σουηδικό death metal και το HM-2 απλά. Αυτό είναι όλο.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στιγμή ή εμπειρία από κάποιο live που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Έχουμε κάνει μόνο ένα live στο παρελθόν και αυτό σαν Frostbite.

Ακούγοντας το άλμπουμ, κατάλαβα πως οι Dismember πρέπει να είναι μία από τις μεγαλύτερες σας επιρροές. Ποια άλμπουμ τους θα ξεχώριζες και ποιες μπάντες έπαιξαν ρόλο στον ήχο σας;

Φυσικά και αγαπάμε τους Dismember. Πήγα στο Scandinavian Deathfest στην Σουηδία για το reunion live τους. Κάνοντας ένα γρήγορο γκάλοπ με τα παιδιά, οι γνώμες διίστανται όσον αφορά τα άλμπουμ τους. Τα αποτελέσματα είναι το πρώτο, το τρίτο, το πέμπτο και το έκτο. Τώρα ο καθένας μας έχει τις δικές του επιρροές. Βέβαια σε όλους μας αρέσει το death metal απλά κάποιο έχουν τις ρίζες τους σε πιο hardcore εποχές ας πούμε του death, σαν την πρώιμη εποχή των Dismember, Autopsy και Asphyx για παράδειγμα. Άλλοι έχουν περισσότερες επιρροές από πιο NWOBHM death metal σαν τα πρώτα In Flames ή My Dying Bride. Έτσι προσπαθήσαμε να ενώσουμε και τα δύο αυτά στοιχεία στα κομμάτια μας. Βέβαια οι ηλικίες μας είναι από 22-29 ετών, μεγαλώσαμε με μπάντες σαν τους Bullet For My Valentine και As I Lay Dying. Η πρώτη μου διασκευή ήταν Bullet For My Valentine. Μπορείτε να τσεκάρετε την λίστα μας στο Spotify για να πάρετε μία ιδέα των επιρροών μας γενικά εδώ.

Τι συνέβη σε αυτά τα 5 χρόνια αδράνειας μεταξύ 2014 και 2019;

Όλα τα παιδιά ξεκίνησαν κανονικές δουλειές, οπότε ήταν δύσκολο να εξασφαλίσουμε χρόνο για μουσική. Κάπως έτσι, χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να κάνουμε το άλμπουμ.

Το γεγονός ότι προέρχεστε από την Ιαπωνία προκαλεί έκπληξη για ένα μεγάλο ποσοστό ακροατών.  Ποια είναι η κατάσταση της ακραίας σκηνής γενικότερα εκεί;

Πολλά πανεπιστήμια εδώ έχουν metal μπάντες, πολλές εξ αυτών μπάντες διασκευών. Υπάρχουν μικρές κοινότητες άνω των 100 ατόμων που μπορείς να κάνεις παρέα και πολλοί από αυτούς έχουν δημιουργήσει και μπάντες. Μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων χρόνων χρειάστηκε να μάθω πάνω από 400 κομμάτια στα πλαίσια μπάντας διασκευών, κάτι το οποίο με βοήθησε πάρα πολύ στο θέμα εξάσκησης και εξοικείωσης με την σκηνή. Βέβαια παράλληλα έπρεπε να μελετάω για το πανεπιστήμιο, σε αντίθεση με κάποιους πραγματικά αφοσιωμένους metallers που δεν πέρασαν το εξάμηνο. Επίσης η Ιαπωνία έχει εξαιρετικές death metal μπάντες σαν τους Coffins, Defiled και Butcher ABC. Νομίζω πως στις περισσότερες χώρες οι extreme μπάντες δεν έχουν αρκετή προβολή στο ευρύ κοινό προκειμένου να γίνουν γνωστές. Αλλά σε γενικές γραμμές, έχουμε αρκετά live, σχεδόν καθημερινά πολλές φορές και γενικά υπάρχει αρκετά μεγάλο κοινό. Ελπίζω κάποια στιγμή το metal να γίνει η επικρατούσα μουσική εδώ. Στην παρούσα επικρατεί το Jpop και Vrock.

Ποια είναι μερικά από τα θέματα που εμπλουτίζουν τους στίχους σας;

Αφού τελειώσουμε με το γράψιμο των κομματιών, τότε αποφασίζουμε για το συνολικό concept του δίσκου και βάση αυτού ξεκινάμε να γράφουμε και τους στίχους.

Εκτός από death metal, τι άλλο ακούτε; Υπάρχουν στοιχεία στην μουσική σας και από άλλα πράγματα πέρα από το death;

Προσωπικά, συχνά ακούω αυτό που πολλοί αποκαλούν entombedcore, μπάντες σαν τους Black Breath, Trap Them και Gatecreeper. Όταν πρωτοάκουσα τους Black Breath σοκαρίστηκα από τον κιθαριστικό τους ήχο. Μετέπειτα κόλλησα με Buzzsaw ήχους. Επίσης ακούω post rock, Deafheaven, Oathbreaker και Converge για παράδειγμα. ‘Όλοι έχουμε διαφορετικά γούστα, σε κάποιους αρέσει το goth και το industrial σε άλλους το sludge/noise.

Τι ήταν αυτό που σε ενθάρρυνε να παίξεις αυτού του τύπου την μουσική;

Επειδή μου αρέσει το Σουηδικό death metal και το HM-2 απλά. Αυτό είναι όλο.

Πόσο δύσκολο ήταν να υιοθετήσετε το Σουηδικό death metal στυλ και παράλληλα να το εμπλουτίσετε με τις δικές σας ιδέες;

Κοίτα, το HM-2 έχει κάποιους περιορισμούς όσον αφορά την καθαρότητα σε κάποια συγκεκριμένα στυλ riff με αποτέλεσμα να περιορίζονται αρκετά οι επιλογές μας και οι ποικιλία στα riff. Στο μέλλον θα πρέπει να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην μελέτη του HM-2 για να κινηθούμε γύρω από τέτοια θέματα και προβλήματα.

Υπάρχουν τίποτα παράλληλα μουσικά project στα οποία συμμετέχεις; Αν ναι, μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για αυτά;

Ο Taro (σ.σ.: Ikemoto; Κιθαρίστας) έχει ένα προσωπικό project, τους Moonrace. Είναι ένα gothic metal σχήμα με αρκετές techno επιρροές. Νομίζω πως είναι κάτι εντελώς καινούριο σαν ύφος. Μπορείτε να το τσεκάρετε εδώ. Εγώ συμμετείχα σε μία thrash metal μπάντα πριν πέντε χρόνια αλλά έχουμε διαλυθεί.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μπορείς να μας αποκαλύψεις κάποια από αυτά;

Ο επόμενος μας στόχος είναι να κάνουμε ένα ακόμα άλμπουμ ή ίσως ένα EP.

Κατά την γνώμη μου, ο δίσκος είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για live εμφανίσεις. Είναι κάτι το οποίο σκέφτεστε;

Βέβαια, θέλουμε πολύ να παίξουμε live. Αλλά λόγω της γενικής κατάστασης με τον Covid-19, δεν μπορούμε να παίξουμε στην Ιαπωνία και τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στο Βιετνάμ λόγω δουλειάς.

Σε ευχαριστώ άλλη μια φορά για τον χρόνο σου.

Συνέντευξη: Γιώργος Χατζηιωαννίδης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Facebook
Instagram
Twitter

Band Members
Koki Fukushima – Φωνητικά, Μπάσο
Satoshi Fukuda – Κιθάρα
Taro Ikemoto – Κιθάρα
Shigenori Tamura – Τύμπανα

Discography
Drowned By Blood, 2020

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X