Συνεντεύξεις

EmpYrios

Είναι μεγάλη μου χαρά να ανακαλύπτω μπάντες όπως οι EmpYrios, δηλαδή νέους μουσικούς με πολλή όρεξη και ταλέντο, οι οποίοι δίνουν νέα πνοή στα metal μουσικά δρώμενα με τη φρεσκάδα και τη δημιουργικότητα που αποπνέει ο ήχος τους. Και συγκεκριμένα οι EmpΥrios έχουν ήδη διαμορφώσει το δικό τους ήχο, που είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο για έναν μουσικό. Το νέο τους άλμπουμ, “Zion”, με εντυπωσίασε με τον ακραίο progressive ήχο του αλλά και τις μελωδικές του στιγμές, ενώ κάποια μοντέρνα στοιχεία προσαρμόστηκαν με απόλυτη αρμονία στο σύνολο, αφήνοντάς με άφωνη. Στην παρακάτω συνέντευξη – δια στόματος Silvio Mancini – μας απαντούν πρόθυμα και αρκετά εκτενώς σε ερωτήσεις που αφορούν τη διαμόρφωσή τους ως σχήμα και ως ήχο, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια ως μπάντα!

Χαίρεται, είμαι η Μαριάνθη από το Greekrebels.gr. Πως είσαι;

Γεια σου Μαριάνθη! Είμαι καλά ευχαριστώ! Και ευχαριστώ για την συνέντευξη!

Θα μπορούσες να εισαγάγεις τους αναγνώστες μας στην μουσική σας; Πως θα περιέγραφες τον ήχο των Empyrios;

Οι Empyrios γεννήθηκαν σαν project το 2001 και από τότε εξελίχθηκαν μέσα στον χρόνο μέχρι το 2008 που η τωρινή σύνθεση της μπάντας ολοκληρώθηκε και κυκλοφορήσαμε την δεύτερη δουλειά μας, “The Glorious Sickness”. Άμα το ντεμπούτο της μπάντας “…and the rest is silence” του 2007 ήταν πιο prog-symphonic metal άλμπουμ, τότε το “The Glorious Sickness” ήταν αδιαμφισβήτητα πιο heavy και έφερε διαφορετικές επιρροές, συνδυάζοντας τα προσωπικά μας γούστα με έναν στέρεο αναγνωρίσιμο ήχο. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσεις πως ακούγονται οι Empyrios.. Eίμαστε περήφανοι που πολύς κόσμος αναφέρεται σε στον ήχο μας ως “ο ήχος των Empyrios” αντί να προσπαθούν να τον προσδιορίσουν σε αντιδιαστολή με άλλες μπάντες.

Τώρα, πες μας για το καινούργιο σας άλμπουμ το “Zion”! Είναι αλήθεια ότι έχει ήδη λάβει πολλές καλές κριτικές, όπως επίσης είναι φανερό ότι έχει πέσει πολλή προσπάθεια σε αυτό το άλμπουμ. Κατά πόσο αυτό το διαφοροποιεί από τα προηγούμενα albums σας;

Κοίτα, πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο! Η κύρια διαφορά μεταξύ του “Zion” και του προηγούμενου “The Glorious Sickness” είναι το γεγονός ότι το 2008 η σύνθεση της μπάντας είχε ολοκληρωθεί κυριολεκτικά δυο εβδομάδες πριν μπούμε στο στούντιο! Του Dario του ντράμερ μας του είχε ζητηθεί να μπει στην μπάντα και είχε δυο εβδομάδες καιρό να μάθει τα τραγούδια πριν ηχογραφήσει τα τύμπανα για το άλμπουμ. Το “Zion” ήταν περισσότερο ομαδική δουλειά, ανταλλάσοντας τόνους από αρχεία μεταξύ μας και προσπαθώντας να βρούμε την τέλεια ισορροπία στον ήχο μας. Επιπλέον την χρονική περίοδο που το “Zion” ζωντάνευε είχαμε ήδη πάνω από 3 χρόνια συναυλιών στην πλάτη μας.. Νομίζω ότι αυτό βόηθησε σημαντικά στην διαδικασία προσδιορισμού του στυλ μας ως μπάντα, αναφορικά πάντα για τον ήχο και την σύνθεση των τραγουδιών.

Το προηγούμενο σας άλμπουμ, ‘The Glorious Sickness’, κυκλοφόρησε πριν 5 χρόνια… Πόσο καιρό δουλεύατε το “Zion”;

Ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια το 2009 και γράψαμε τα τύμπανα τον Απρίλιο του 2011.Όλοι στην μπάντα είχαν κάτι να ‘τρέχει’ εκείνο το διάστημα. Ο Simone είχε την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ με τους DGM, ένα live DVD και μετά ακλούθησε Ευρωπαϊκή περιοδεία (ως support μπάντα των Symphony X), o Sym μπήκε στους Mnemic το 2011 ηχογράφησε ένα άλμπουμ και έκανε και περιοδεία, ο Dario ήταν απασχολημένος με τους Hartmann ηχογραφώντας και περιοδεύοντας… Έτσι έπρεπε να περιμένουμε έως ότου να έχουμε όλοι ελεύθερο χρόνο να επικεντρωθούμε στους Empyrios. Υπήρξαν επιπλέον μεγάλες προσδοκίες σχετικά με αυτήν την καινούργια κυκλοφορία ετσι θέλαμε να έχουμε λίγο χρόνο παραπάνω για να σιγουρευτούμε ότι το αποτέλεσμα θα άξιζε τον κόπο, χωρίς να το πιέσουμε.

Τι σημαίνει “Zion”; Το άλμπουμ είναι βασισμένο σε κάποιο concept ή κάποια ιστορία;

Παρόλα αυτά που μπορεί να σκέφτεσαι, οι “Zion” δεν έχουν να κάνουν με τον Σιωνισμό, την Καμπάλα ή το Matrix (γέλια). Φανταστήκαμε την ανθρωπότητα να γυρνάει πίσω σε μια πρωτόγονη κατάσταση, αφήνοντας πίσω τον καπιταλισμό, την οργή και την θρησκευτική πίστη για να ξεκινήσει ένα καινούργιο σύμπαν από το μηδέν. Όπως το σύμπαν μπορει να σταματήσει να επεκτείνεται και να αρχίσει να καταρρέει σε ένα Big Crunch, ετσι και η ανθρωπότητα θα μπορούσε να φτάσει στην μέγιστη επέκταση της και φυσιολογικά πλέον να αρχίσει η «κατάρρευση» πηγαίνοντας πίσω σε μια πολύ απλή και αποτελεσματική πρωτόγονη κατάσταση την οποία εμείς ονομάζουμε “Zion”. Δεν θα έλεγα ότι το άλμπουμ είναι concept, αλλά υπάρχει σίγουρα μια κοινή θεματολογία σε όλον τον δίσκο.

Ακούγοντας το άλμπουμ σας κάποιος μπορεί να προσέξει ότι έχετε ενσωματώσει και κάποια πολύ μοντέρνα στοιχεία στα τραγούδια σας όπως dubstep. Τι είδους μοντέρνας μουσικής σας αρέσει να ακούτε γενικά;

Όλοι μας στην μπάντα έχουμε ένα ευρύ γούστο στην μουσική και προσπαθούμε αυτό να το μοιραζόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε. Σίγουρα μας αρέσει η ηλεκτρονική μουσική και το πώς οι καινούργιες τάσεις στον ήχο διαρρέουν και στα υπόλοιπα είδη. Νομίζουμε ότι μπορούν να αναμιχθούν τέλεια με βαριές κιθάρες και ντραμς ετσι ώστε να σπρώξουν τον ήχο μας ακόμα παραπέρα.

Ποιες είναι οι progressive μπάντες που σας αρέσουν και ποιές είναι γενικότερα οι επιρροές σας;

Όπως προείπα, διάφορες. Ακούμε Meshuggah, Nevermore, Symphony X, Karnivool, Michael Jackson, Skrillex και Yngwie Malmsteen την ίδια ώρα.

Έχετε εμφανιστεί ζωντανά πολλές φορές στην χώρα σας, την Ιταλία. Υπάρχουν σχέδια και για εμφανίσεις στο εξωτερικό στο κοντινό μέλλον;

Μόλις γυρίσαμε από το PPM Fest στο Βέλγιο! Ήταν ένα φανταστικό φεστιβάλ και ήταν η δεύτερη φορά που εμφανιζόμασταν εκεί. Θέλουμε να εμφανιζόμαστε όλο και πιο πολύ στο εξωτερικό και σε αυτό επικεντρωνόμαστε.

Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή του “Zion” ξεχωρίζει.. Ποιος ανέλαβε αυτό το έργο;

Παραγωγός για άλλη μια φορά ήταν ο Simone Mularoni. Το άλμπουμ επεξεργάστηκε, ηχογραφήθηκε και πέρασε από master στα δικά του στούντιο στην Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο, τα Domination Studio. O Simone σαν παραγωγός έχει πολύ δυνατή προσωπικότητα και ο ήχος του έχει γίνει σήμα κατατεθέν στην metal σκηνή. Φυσικά όταν κάνει παράγωγη στους Empyrios που είναι η δική του μπάντα έχει το περιθώριο να πειραματιστεί και να τραβήξει τα όρια ακόμα περισσότερο για αυτό και τα πάντα γύρω από τον ήχο του “Zion” ακούγονται τόσο «ακραία».

Πως έγινε και ονομάσατε την μπάντα EmpYrios ( με κεφαλαίο Υ);

Το Empyrios προέρχεται από την λέξη “empyrean”, η οποία στην πραγματικότητα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη empyrus (εμπυρος), ο Πύρρειος Ουρανός. Πήραμε την ιδέα από ην Θεία Κωμωδία του Δάντη. Ο Πύρρειος Ουρανός είναι εκεί που ο Δάντης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θεό και του χαρίζεται η κατανόηση και της ανθρώπινης αλλά και της θεϊκής φύσης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν τρόπο σκέψης, μια οπτική από την οποία μπορείς να δεις τα πάντα.

Αυτό που μου αρέσει στην μουσική σας είναι ο αρμονικός συνδυασμός μελωδικών και επιθετικών στοιχείων. Θεωρείς ότι είναι δύσκολο να βρεις αυτήν την ισορροπία;

Εξαιτίας των επιρροών μας αυτό μας έρχεται αρκετά φυσικά. δεν σκεπτόμαστε να δώσουμε στα τραγούδια 50% μελωδία και 50% επιθετικότητα, απλά ακλουθούμε μια πορεία και αυτή τυχαίνει να είναι ισορροπημένη. Καμιά φορά εν μέσω ηχογραφήσεων καταλαβαίνουμε ότι κάποια κομμάτια είναι περιττά και τα κόβουμε. Κάποιες άλλες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει το τραγούδι να αναπνεύσει για αυτό και αφήνουμε κάποια σημεία «ανοιχτά»… Αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να το σχεδιάσουμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και όνειρα για την μπάντα;

Φυσικά και θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε μουσική και να την μοιραζόμαστε με τους οπαδούς μας και να εμφανιζόμαστε ζωντανά όσο περισσότερο μπορούμε. Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε όλον αυτόν τον ντόρο γύρω από το “Zion”. Επιβραβεύει όλον τον χρόνο και την προσπάθεια που βάλαμε σε αυτό το άλμπουμ. Σας ευχαριστούμε όλους!!!!

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Μήπως θα ήθελες να προσθέσεις κάτι για τους αναγνώστες μας;

Αν σας αρέσει η μουσική μας μην ξεχνάτε να την υποστηρίζετε!!! Αγοράστε το άλμπουμ, μιλήστε με τους φίλους σας για αυτό, φορέστε τα μπλουζάκια μας, καλέστε σταθμούς και ζητήστε τα τραγούδια μας, επικοινωνήστε με τα τοπικά φεστιβάλ και ζητήστε τους… Empyrios!!!

Μαριάνθη Μακροπούλου

http://www.facebook.com/empyrios

Band Members

Simone Mularoni – κιθάρα

Simone “Sym” Bertozzi – μπάσο, φωνητικά

Silvio Mancini – φωνητικά

Dario Ciccioni – τύμπανα

Discography:

… And The Rest Is Silence (2007)

The Glorious Sickness (2008)

Zion (2013)

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X