Συνεντεύξεις

Coldspell

Οι Coldspell πρόσφατα κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικό δίσκο και με την ανακοίνωση της ζωντανής τους εμφάνισης στην Αθήνα αποφασίσαμε να «πούμε δυο κουβέντες» με τον κιθαρίστα και εγκέφαλου του συγκροτήματος Michael Larsson.

Να ξεκινήσω λέγοντας πως ο νέος δίσκος είναι για μια ακόμα φορά καταπληκτικός. Γιατί όμως σας πήρε τόσο καιρό να βγάλετε δίσκο μιας και ο προηγούμενος είχε κυκλοφορήσει πίσω στο 2013;

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τι συνέβη λοιπόν. Η ζωή α χα χα. Από το 2013 προσπαθήσαμε και περιοδεύσαμε το περισσότερο δυνατό. Αν και γράφω ασταμάτητα μουσική, σε διαβεβαιώνω πως έχω μουσική για δύο ακόμα δίσκους, όμως το όλο θέμα ήθελε καλό προγραμματισμό. Είναι τέτοια τα λογιστικά και η παγκόσμια οικονομία (σ.σ. καλά δίσκο βγάλατε, όχι αεροπλάνο) που δεν θέλαμε τίποτα να γίνει στην τύχη. Ηχογραφήσαμε τα τύμπανα το Δεκέμβρη του 2015 και ο δίσκος κανονικά θα  είχε ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2016. Είχα όμως ένα σοβαρό ατύχημα και πέρασα δύο μήνες στο νοσοκομείο. Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός μπορώ να πω.

Τι μπορείς να μας πεις για την διαδικασία ηχογράφησης του “A New World Arise”;

Όπως σου προανέφερα ξεκινήσαμε με τα τύμπανα τα οποία γράφτηκαν σε άλλο στούντιο. Το χτίσιμο ήταν σχετικά αργό. Το κομμάτια είχαν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί στο μυαλό μου και μπορώ να σου πω πως το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που είχα κατά νου. Σίγουρα αυτή την φορά μας πήρε λίγο παραπάνω χρόνο αλλά είμαι χαρούμενος από το αποτέλεσμα. Στο τέλος ο Tommy Hansen έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για να φέρει το όλο σύνολο στην ζωή.

Συμμετέχουν όλα τα μέλη στην συνθετική διαδικασία;

Κοίτα οι Coldspell είναι το πνευματικό μου παιδί, είμαι ο βασικός συνθέτης και είναι μια δύσκολη παραγωγική διαδικασία. Άρχισα αυτό το συγκρότημα για να μπορέσω να δώσω στον κόσμο όλα αυτά τα τραγούδια χωρίς να είναι ιδιαιτέρα επώδυνο για μένα. Σε αυτόν τον δίσκο έγραψα όλη την μουσική και σχεδόν όλους τους στοίχους υπήρχαν όμως και άλλα άτομα που συνεισέφεραν στο τελικό αποτέλεσμα.  Παρόλα αυτά μου αρέσει στο τέλος όλοι να βάζουν την πινελιά τους  και το προσωπικό άγγιγμα στα τραγούδια μου. Τους δίνει σίγουρα άλλη μαγεία.

Για μια ακόμα φορά συνεργάζεσαι με τον Tommy Hansen. Να υποθέσω πως έχεις μείνει ικανοποιημένος όλα αυτά τα χρόνια.

Ναι, για μια ακόμα φορά συνεργαστήκαμε. Η σχέση μας άρχισε μετά από πρόταση της εταιρείας και μπορώ να πω πως ήταν η τέλεια επιλογή. Από τον πρώτο δίσκο κατάλαβα πως ήταν ο ιδανικός για εμάς. Σίγουρα μου έχουν περάσει από το νου και άλλα άτομα, εξάλλου η όλη διαδικασία είναι αρκετά πολύπλευρη αλλά να σου πω την αλήθεια στο τέλος πάντα καταλήγω σε αυτόν.

Οι δίσκοι σας έχουν κυκλοφορήσει με μεγάλα διαστήματα «απουσίας», αυτό συνήθως κοστίζει σε δημοτικότητα. Ποια είναι η άποψη σου σε αυτό;

Κοίτα δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες αν και καταλαβαίνω πως είναι λογικό το ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν χρόνια χωρίς να χάσουν την προσοχή τους. Ανάμεσα στα 3 πρώτα άλμπουμ μεσολαβούσαν περίπου 2 χρόνια και δεν είμαι σίγουρος αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να βιαστούμε. Επίσης μην ξεχνάς πως θέλαμε χρόνο για περιοδείες και προώθηση του κάθε δίσκου. Έχουμε όλοι μας κανονικές δουλειές και σίγουρα θα ήταν πιο εύκολο αν ζούσαμε από την μουσική. Επίσης δεν ξέρω αν θα ενδιέφερε την εταιρεία μας να βγάζει ένα δίσκο μας κάθε χρόνο. Το κόστος της όλης διαδικασίας είναι πολύ μεγάλο και η αποζημίωση από της εταιρείες δεν το καλύπτει. Είναι δύσκολο. Δεν θα ήθελα όμως ποτέ να γίνουμε σαν αυτές της μπάντες που βγάζουν ένα δύο δίσκους και περιοδεύουν μόνο με αυτούς ξανά και ξανά!

Υπάρχουν κάποιοι καλεσμένοι σε αυτόν τον δίσκο! Πως προέκυψε αυτό;

Βασικά κοίτα τι έγινε. Πριν καιρό ο πληκτράς μας (σ.σ. υπάρχει τέτοια λέξη;) αποφάσισε να σταματήσει για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα και δεν ξέραμε τι ακριβώς θα γίνει, αν θα έπρεπε να βρούμε αντικαταστάτη ή όχι. Όταν ήρθε η στιγμή να ηχογραφήσουμε τον δίσκο λοιπόν αποφασίσαμε να μην τον έχουμε σαν μόνιμο μέλος και παράλληλα να ηχογραφήσουμε και κάποια κομμάτια με τους ταλαντούχους Ged Rylands και Jona Tee. Πιστεύω πως και οι δύο έκαναν φοβερή δουλειά.

coldspell 2015-600

Έχετε γυρίσει δύο βίντεο για τον νέο δίσκο. Κατά την άποψη σου πια είναι η καλύτερη προωθητική ενέργεια για μια νέα κυκλοφορία;

Θεέ μου, αχ… το να έχεις μήπως μια δισκογραφική με Budget εξωπραγματικό; Α χα χα. Κοίτα πολλές εταιρίες λένε πως τα λεφτά για τα βίντεο είναι πια πεταμένα εγώ όμως πιστεύω πως είναι σημαντικό να έχεις βίντεο. Πάντα θέλω να «βλέπω» την μπάντα που ακούω. Σίγουρα η καλύτερη προώθηση είναι τα πολλά live μιας και οι περιοδείες είναι ο καλύτερος τρόπος να σε γνωρίσει κόσμος. Από εκεί και πέρα στις μέρες μας δεδομένα πρέπει να έχεις παρουσία σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό φυσικά δεν είναι και το πιο εύκολο όταν τα κάνεις όλα μόνος σου!

Σύντομα θα έρθετε για live στην Ελλάδα. Έχεις άλλες επαφές με την χώρα μας στο παρελθόν;

Ναι, επιτέλους θα έρθουμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό! Το περίμενα πολλά χρόνια. Έχω έρθει για διακοπές στην χώρα σας 6-7 φορές, έχω πάει και στην Κρήτη – είναι από τα αγαπημένα μου μέρη!

Το είδος της μουσικής σας δεν είναι και το ιδανικό για πειραματισμό. Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα Hard rock να έχει «προσωπικό» ήχο στις μέρες μας; Πιστεύεις πως εσείς το έχετε καταφέρει;

Προσωπικά είμαι ανοιχτόμυαλος μιας και ακούω πολλά είδη μουσικής. Πιστεύω πως παίζουμε ένα καλό κράμα 80’s rock μπολιασμένο με αρκετά metal στοιχεία. Πιστεύω πως είμαστε πιο πολύ Metal παρά π.χ. AOR αλλά πραγματικά μου αρέσει να διαβάζω κριτικές με διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το τι παίζουμε, άλλοι λένε AOR… μέχρι και Progressive metal μας έχουν πει.  Θέλω λοιπόν να πιστεύω πως βρισκόμαστε κάπου στην μέση με τον δικό μας ήχο. Προσωπικά θέλω να ακουγόμαστε λίγο πιο σκληροί σε κάθε δίσκο και αυτό το έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής.

Εκτός από την εμφάνιση σας στην Αθήνα έχετε προγραμματίσει και άλλα Live;

Ναι δουλεύουμε σε κάποια επερχόμενα live και περιοδείες. Σύντομα θα τα ανακοινώσουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο τώρα, να παίξουμε πολλά Live και να αποδείξω πως δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά το ατύχημα που είχα.

Οι κυκλοφορίες σας μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο σε CD. Θα θέλατε να δείτε την δουλειά σας και σε βινύλιο;

Πάρα πολύ! Πραγματικά πιέζουμε καταστάσεις και ελπίζουμε όλα τα άλμπουμ μας να βγουν και σε βινύλιο. Αρκεί να το αποφασίσει η εταιρία μας (σ.σ. βάλτε τους λίγο χέρι, δεν κάνει κακό).

Πια είναι τα άμεσα σχέδια των Coldspell; Θα περιμένουμε πολύ για νέο δίσκο;

Οι καιροί έχουν αλλάξει όπως σου είπα και πραγματικά είναι δύσκολο να βγάζουμε δίσκους κάθε χρόνο, παρόλα αυτά σίγουρα όπως είπες και εσύ δεν θέλουμε να περιμένουμε και πάρα πολύ. Υπάρχει έτοιμο υλικό και πίστεψε με θα κάνω ότι μπορώ για να μην αργήσω πολύ!

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Εγώ σε ευχαριστώ, είναι χαρά μου να βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την δουλειά μας. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως είμαι ενθουσιασμένος με το γεγονός πως θα παίξουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Σίγουρα θα παίξουμε κομμάτια από όλους μας τους δίσκους και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. \m/ Jamas!

Μιχάλης Νταλάκος

http://www.coldspell.se/
https://www.facebook.com/ColdSpell-164708699316/
https://twitter.com/coldspellsweden
https://www.youtube.com/user/mickecoldspell

Band Members
Chris Goldsmith – Μπάσο
Perra Johansson – Τύμπανα
Michael Larsson – Κιθάρα, Φωνητικά
Niklas Swedentorp – Lead Φωνητικά

Discography
Infinite Stargaze, 2009
Out From The Cold, 2011
Frozen Paradise, 2013
A New World Arise, 2017

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X