Συνεντεύξεις

InHuman

Μπορεί σαν InHuman να μας συστήνονται για πρώτη φορά με τον πρώτο ομότιτλο δίσκο τους, η μπάντα όμως μόνο ξένη δεν είναι, καθώς μετρούσε ήδη πάνω από μια δεκαετία στη σκηνή υπό το όνομα των Anwynn. Η τραγουδίστρια της μπάντας, Eline Van De Putte, μας μιλά για το νέο τους ξεκίνημα, το παρελθόν τους αλλά και το μέλλον τους.

Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον πρώτο σας δίσκο, πραγματικά τον απόλαυσα. Ας ξεκινήσουμε με την ιστορία της μπάντας. Από το 2007 μέχρι και το 2020 υπήρχαν οι Anwynn, αλλά τον Οκτώβριο 2020 η μπάντα αλλάζει το όνομα της σε InHuman. Γιατί αυτή η αλλαγή;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ Μίνω, χαιρόμαστε που σου άρεσε. Εκ πρώτης, δεν είχαμε σκοπό να αλλάξουμε όνομα, ήταν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πολύ φυσικά όταν γράφαμε νέο υλικό. Μετά από μερικά κομμάτια έγινε ξεκάθαρο το ότι παίρναμε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχαμε πρότινος. Θέλαμε να πάμε προς κάτι μεγαλύτερο, έναν συμπαγής ήχο, αλλά παράλληλα πιασάρικο με πιο ουδέτερα θέματα. Όταν αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε για τα γραφιστικά και γενικά το οπτικό κομμάτι, πήραμε και εκεί σύντομα απόσταση από την κέλτικη και folk θεματική που είχαμε μέχρι τότε. Επίσης είχαμε και μερικά νέα μέλη στην μπάντα που δεν ένιωθαν και τόσο συνδεδεμένοι με το θέμα τον Anwynn. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε περίοδο δύο χρόνων, μέχρι ωσότου νιώσαμε πως θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, δεν ήμασταν πλέον η ίδια μπάντα, οπότε η ώρα ήταν σωστή.

Γιατί InHuman; Γιατί μια τόσο πεσιμιστική επιλογή σαν όνομα;

Το σίγουρο είναι πως δεν το εννοούμε με πεσιμιστικό τρόπο, ψάχναμε για κάτι το οποίο θα μας αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο. Έπρεπε να αντανακλά την ιστορία που θέλαμε εμείς σαν μπάντα να πούμε, κάτι το οποίο είναι πάνω από όλα τα ανθρώπινα βιώματα. Πώς ζούμε, πως αντιλαμβανόμαστε, ποια τα όρια μας, ποιος αποφασίζει για αυτά τα όρια, τι μας κάνει ανθρώπους, τι όχι. Βλέποντας την συνολική εικόνα των στίχων μας, όλα καταλήγουν σε κάποια πτυχή των παραπάνω ερωτήσεων. Για αυτό νιώσαμε πως το InHuman μας ταίριαζε.

Δεν έχετε διαφοροποιηθεί πολύ από την μουσική κατεύθυνση που είχαν οι Anwynn, παρόλο που οι InHuman είναι πιο κοντά στο “Swords & Blood” και το “Forbidden Songs” από πλευράς έντασης και μελωδίας. Συμφωνείτε με αυτό;

Συμφωνώ με το ότι είμαστε πιο κοντά στα Swords & Bloodκαι Forbidden Songs”. Σίγουρα κομμάτια σαν το Shrineκαι το Keratinήταν ήδη αρκετά μακριά από folk metal που παίζαμε τότε. Παρά ταύτα, δεν θα έλεγα πως δεν έχουμε παρεκκλίνει από αυτό που ήταν οι Anwynn. Έχουμε φύγει εντελώς από τα Κέλτικα θέματα, τόσο μουσικά όσο και οπτικά. Οι InHuman είναι αρκετά πιο σκοτεινοί, πολυεπίπεδοι και πομπώδεις όταν τους συγκρίνεις με τους Anwynn. Γίνονται πολλά παραπάνω πράγματα, επίσης οι δυναμικές στα φωνητικά είναι πολύ διαφορετικές. Συνοπτικά θα έλεγα πως οι InHuman είναι ο μεγάλος μακρινός ξάδελφος των Anwynn.

Ας μιλήσουμε για τον νέο δίσκο. Είναι νωρίς ακόμα αλλά, έχετε μια κάποια πρώτη εικόνα από τις αντιδράσεις του κόσμου; Είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Είχαμε μερικές πραγματικά πολύ καλές κριτικές, κάτι που είναι τέλειο. Επίσης είχαμε μερικές πολύ συγκινητικές και ενθουσιώδεις αντιδράσεις από τους οπαδούς μας, τον περίγυρο μας ακόμα και άτομα τα οποία μόλις τώρα μας ανακάλυψαν. Γενικά πολύ θετικές αντιδράσεις, κάτι που ήταν πολύ ωραίο μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς προκειμένου να μοιραστούμε με τον κόσμο το «μωρό» μας και να πάρουμε πίσω τόση αγάπη και επιβεβαίωση.

Για τι μιλούν οι στίχοι;

Το ευρύτερο θέμα είναι η ανθρώπινη φύση σε όλες της τις μορφές. Αυτό μπορεί να είναι κάτι μέσω ενός πολύ ευρύ φάσματος, όπως η ιστορία, η κοινωνία και το πως λειτουργούμε όλοι μαζί, αλλά μπορεί να μιλάει και για συγκεκριμένα πράγματα και ιστορίες. Παραδείγματος χάρη, το Unbearably Humanμιλάει για την ψυχοπάθεια, ενώ το The Day I Diedμαζί με το Casus Belliεξιστορούν διαφορετικές πτυχές του ίδιου θέματος.

Υπάρχουν μερικές νέες προσθήκες στην μπάντα, όπως ο Yuki στα τύμπανα, ο Romain στην κιθάρα ο Dietwin στην φωνή. Γνωριζόσασταν από παλαιότερα και επίσης, έφεραν φρέσκες ιδέες μαζί τους;

Ο Yuki γνώριζε κάποιον από την μπάντα, αλλά τόσο ο Romain και ο Dietwin απλά αντέδρασαν στην αγγελία μας. Ο Dietwin είχε την ατυχία να ενταχθεί λίγο πριν χτυπήσει η πανδημία, αλλά στο μεσοδιάστημα όλοι βρήκαν την θέση τους και συμμετέχουν ενεργά στην μπάντα. Έχουμε ήδη μερικές πολύ καλές ιδέες για το μέλλον.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την μουσική και τους στίχους; Είναι μια συλλογική διαδικασία;

Οι στίχοι γράφτηκαν από την Astrid στα πλήκτρα και από εμένα. Είμαστε επίσης αυτοί που συνήθως έχουν τις ιδέες για πιθανές θεματικές και γενικά για τις ιστορίες. Αλλά το θέμα της μουσικής είναι συλλογική διαδικασία. Όλοι γράφουν αρχικά τα μέρη του όργανού τους φυσικά, αλλά ο καθένας μπορεί να δώσει ιδέες για οτιδήποτε άλλο και τις περισσότερες φορές αυτές συμπεριλαμβάνονται. Είναι μια αργή και πολλές φορές απογοητευτική διαδικασία αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Υπάρχει κάτι από τον καθένα σε κάθε κομμάτι και πιστεύω πως αυτό είναι υπέροχο.

Από που αντλείται έμπνευση;

Νομίζω πως δεν υπάρχουν πέντε επιρροές τις οποίες οι επτά από εμάς να έχουμε κοινές, αλλά αν πρέπει να ονομάσουμε κάποιες θα έλεγα Machine Head, Septic Flesh, Behemoth, Fleshgod Apocalypse, Gojira. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαφορετικά γούστα στην μουσική πέρα από το metal όπως pop, hip-hop, ακόμα και θεατρική μουσική.

Από την δημιουργία των Anwynn, πριν από δέκα τέσσερα χρόνια, πως έχετε εξελιχθεί σαν μουσικοί;

Δύσκολη ερώτηση, δεκατέσσερα χρόνια είναι πολλά και μόνο η Astrid, ο Julien και εγώ είμαστε ακόμα εδώ από τότε. Αρχικά πιστεύω πως όλοι έχουμε βελτιώσει τις ικανότητες μας μέσα στα χρόνια, τόσο σαν μουσικοί όσο και σαν συνθέτες. Μαζί με αυτό, η οργάνωση μας έγινε πιο επαγγελματική, αυτή η μη σέξι,μη μουσική, ενοχλητική φάση που όλες οι μπάντες πρέπει να περάσουν σε κάποια φάση. Φυσικά εξελίσσεσαι και σαν άνθρωπος στην ζωή σου. Μακάρι να μπορούσα να πω πως γίναμε πιο ώριμοι, λειτουργικοί και ενήλικοι άνθρωποι, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ψέμα.

Κάνατε δύο video clip, ένα για το κομμάτι “Clockwork In The Past” και ένα για το “Unbearably Human” καθώς και ένα video υπό τον τίτλο “We Are InHuman” που λειτουργεί σαν παρουσίαση της μπάντας. Βρίσκω την κατεύθυνση και των τριών φοβερή και πιστεύω πως έχουν και τα τρία πολύ όμορφη κινηματογράφηση. Ποιος είναι υπεύθυνος για τις ιδέες και την δημιουργία τους; Επίσης, που γυρίστηκε το “Clockwork In The Past”;

Ευχαριστούμε, είμαστε πολύ περήφανοι για τα video, χαίρομαι που ακούω ότι σου άρεσαν.  Ο αρχικός εγκέφαλος πίσω από όλα αυτά τα οπτικά θέματα είναι η Astrid. Αυτή έχει τις ιδέες και δουλεύει τα θέματα και στην συνέχεια τα αναπτύσει μαζί με τον σκηνοθέτη των video. Την σκηνοθεσία για τα  Unbearably Humanκαι We Are InHumanανέλαβε η Shimera Films. Το Clockwork In The Pastανέλαβαν οι εδώ και χρόνια φίλοι μας από την Serom Productions. Το video γυρίστηκε στο Cinéma et théâtre Varia στο Βέλγιο. Είναι ένα πανέμορφο εγκαταλελειμμένο μέρος το οποίο αποτελή προστατευόμενη πολιτιστική περιοχή.

Με τι άλλο ασχολείστε στην καθημερινότητα σας πέρα από τους InHuman;

Όλοι μας κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ο Yuki είναι επαγγελματίας μουσικός και διδάσκει μουσική πέρα από τα άλλα του μουσικά σχήματα όπως οι Starrysky και Space Quake. Ο Romain σπουδάζει προκειμένου να γίνει καθηγητής φυσικής και παράλληλα διδάσκει κιθάρα. Ο Julien έχει την δική του επιχειρηση σαν ηχολήπτης και φωτογράφος και είναι και ο μπασίστας των Vermin. Η Astrid είναι ψυχολόγος και έχει και μία ακόμα μπάντα που λέγεται Brecht & Kah. Ο Dietwin είναι δημόσιος υπάλληλος στην πόλη του Antwerp, κάνει αρκετά guest φωνητικά και είναι πατέρας δύο παιδιών. Εγώ είμαι δάσκαλος ιστορίας που έγινε ποσοτικός επιθεωρητής σε μία offshore εταιρεία και είμαι και μητέρα ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Οπότε η διαδικασία του να σχεδιάσουμε κάτι έχει μεγάλη «πλάκα» .

Ποιες μπάντες, metal και μη, ακούτε αυτό τον καιρό;

Θα απαντήσω προσωπικά σε αυτό, καθώς δεν γνωρίζω τις λίστες των υπολοίπων στην παρούσα. Ακούω πολύ Halestorm και In This Moment αυτό τον καιρό και στο μεσοδιάστημα επανανακαλύπτω την αγάπη μου για το rock της δεκαετίας του 90 ακούγοντας πολύ Garbage, PJ Harvey, Skunk Anansie, Alice In Chains τώρα τελευταία. Άλλες σταθερές μπάντες στην λίστα μου είναι οι Machine Head, Fear Factory, Heaven Shall Burn, αλλά και κλασικότερα πράγματα όπως οι Queen στους οποίους επιστρέφω συχνά. Είμαι από αυτούς που μπορούν να ακούν τα ίδια ξανά και ξανά για πραγματικά πολύ καιρό και μετά να μεταπηδάει σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Οπότε αν με ρωτήσεις ξανά το ίδιο πράγμα σε μερικούς μήνες η απάντηση θα είναι πολύ διαφορετική.

Σε αυτή την εποχή του Covid-19 τι σας λείπει περισσότερο και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει η πανδημία;

Νομίζω πως μου λείπει ότι και στους περισσότερους, η επαφή με αγαπημένα πρόσωπα πέρα από την οικογένεια σου. Οπότε το πρώτο που θα κάνω είναι να τους φωνάξω όλους για BBQ και ποτά, απλά να μαζευτούμε με καλό φαγητό, καλό ποτό και καλή παρέα. Το να πάμε σε ένα εστιατόριο είναι επίσης ψηλά στην λίστα. Και φυσικά η ζωντανή μουσική. Ανυπομονώ να παίξω ζωντανά  και να πάω να δω άλλες μπάντες.

Είναι δύσκολο για εσάς το να μην μπορείτε να παίξετε ζωντανά  και να βρεθείτε με τους φίλους και οπαδούς σας;

Είναι πολύ δύσκολο, ειδικά με έναν νέο δίσκο να κυκλοφορεί, το μόνο που θες είναι να παίξεις ζωντανά και να τον μοιραστείς με τον κόσμο. Πέρα από αυτό, οι ζωντανές εμφανίσεις είναι από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα για μια μπάντα, το να μπορείς να ανέβεις στην σκηνή μπροστά σε κόσμο, οπότε το να μην μπορείς να το κάνεις αυτό… Θα ρίξω μερικά δάκρυα στην πρώτη μας μετά Covid-19 εμφάνιση, στα σίγουρα.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ελπίζουμε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε σωστά τον νέο δίσκο ζωντανά, να παίξουμε πολύ, να κλείσουμε μερικές πολύ καλές εμφανίσεις  μαζί με καλές μπάντες. Πέρα από αυτό, υπάρχουν ήδη μερικές καινούργιες ιδέες που δουλεύουμε για τον επόμενο δίσκο, οπότε ανυπομονώ να δουλέψω πάνω σε αυτές. Παράλληλα ελπίζω όλοι μας να παραμείνουμε υγιείς και χαρούμενοι και να εξακολουθήσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και σας εύχομαι τα καλύτερα για τον νέο δίσκο. Όποια τελευταία λόγια είναι δικά σας.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και τα καλά σου λόγια. Ποιος ξέρει, ίσως να βρεθούμε σε κάποια συναυλία στο μέλλον, αν ναι έλα να πεις ένα γειά. Εύχομαι μια καλή ημέρα σε όλους σας.

Συνέντευξη: Μίνως Ντοκόπουλος
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Official Website
Facebook
Youtube
Instagram 

Band Members
Eline Van De Putte – Φωνητικά
Dietwin Elbers – Φωνητικά
Romain Caudron – Κιθάρες
Eerik Maurage – Κιθάρες
Julien Huyssens – Μπάσο
Astrid Kaiserman – Πλήκτρα
Yuki Koichi Takano – Τύμπανα  

Discography
InHuman, 2021

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X