Συνεντεύξεις

Mercenary

Οι Δανοί modern metallers Mercenary έχουν μόλις κυκλοφορήσει μια ακόμα σπουδαία δουλειά, το “Through Our Darkest Days”, το οποίο είναι πραγματικά εκπληκτικό! Έτσι, “ενόχλησα” τον κιθαρίστα & μοναδικό ιδρυτικό μέλος, Jakob Mølbjerg, να τα πούμε ένα χεράκι, τόσο για το άλμπουμ όσο και για άλλα διάφορα ζητήματα.

Καλησπέρα, συγχαρητήρια για το έβδομο studio album των Mercenary, “Through Our Darkest Days “. Είναι υποψήφιο στο TOP-20 μου της χρονιάς. Πως αισθάνεσαι τώρα που το album τελικά κυκλοφόρησε;

Ευχαριστώ πολύ! Είναι Δεκέμβριος και το άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει σχεδόν ένα εξάμηνο (σ.σ.: άργησε κάπως να απαντήσει στην συνέντευξη αλλά τελικά το κατάφερε λίγο πριν τα Χριστούγεννα). Αλλά είναι πάντα πολύ ωραία να κυκλοφορείς ένα album μετά από μια έντονη περίοδο songwriting, δουλειά στο studio και όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας. Πάντα αισθάνομαι σαν να κρατάω το μεγαλύτερο μυστικό του κόσμου πριν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ, ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει! (γέλια)

Τι ανταπόκριση έχετε λάβει μέχρι τώρα, τόσο από τον Τύπο καθώς και από τους οπαδούς;

Νομίζω ότι οι αντιδράσεις από τους οπαδούς και τον Τύπο ήταν πολύ καλή, είχαμε κάποιες υψηλές θέσεις σε charts ορισμένων περιοδικών και κάποια headliner tour στη Δανία και στην Ευρώπη με πολύ καλή ανταπόκριση από τους οπαδούς. Είμαι πολύ ικανοποιημένος!

Τώρα που μπορείτε να ακούσετε το άλμπουμ με καθαρό μυαλό, νομίζετε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα θέλατε να αλλάξετε;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό, για να είμαι ειλικρινής . Αν είχαμε άλλους 5 μήνες να εργαστούμε πάνω στο album κατά πάσα πιθανότητα θα κατέληγε σε μια διαφορετική δομή των τραγουδιών. Μπορείς πάντα να αλλάζεις κάτι όσο το δουλεύεις αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το βελτιώνεις. Νομίζω ότι ίσως το bonus κομμάτι ήταν λιγότερο δουλεμένο από τα υπόλοιπα τραγούδια ,εκφραστικά, αλλά γι’ αυτό το διαλέξαμε και ως bonus track φυσικά.

Πιστεύω ότι oι Mercenary είναι ένα πασίγνωστο συγκρότημα στο ελληνικό κοινό, αλλά για εκείνους που δεν έχουν έλθει σε επαφή μαζί σας, θα ήθελα να κάνεις μια εισαγωγή και να πεις δύο λόγια.

Φυσικά. Η μπάντα είναι περίπου από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά με πολλούς διαφορετικούς αστερισμούς. Η τρέχουσα σύνθεση μας αποτελείται από τον Martin Buus στη lead guitar, τον René Pedersen στα φωνητικά/μπάσο, τον Peter Mathiesen στα τύμπανα και εγώ ο Jakob Mølbjerg, στις κιθάρες. Όταν μου ζητάνε να περιγράψω τον ήχο μας, εγώ συνήθως αστειεύομαι ότι παίζουμε μελωδικό death metal με πραγματικό death metal σε αυτό, ή progressive metal με την επιφύλαξη γιατί μισούμε το power και progressive metal (γέλια). Αλλά υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό, μας αρέσει να παίζουμε με διαφορετικά υποείδη και να ανακατεύουμε την ισορροπία με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άλμπουμ μεταξύ των επιθετικών και μελωδικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών.

“Through Our Darkest Days”… Τι σας έκανε να ονομάσετε το album έτσι; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα πίσω από τον τίτλο;

Λοιπόν, το επιλέξαμε γιατί είναι πολύ επιβλητικός τίτλος. Θα σας κάνει να σκεφτείτε , ίσως για τη δική σας ζωή, πώς θα αντιμετωπίσεις την κρίση με τον εαυτό σου, ποιο ρόλο παίζει η ελπίδα στη ζωή σου . Όπως και οι περισσότεροι τίτλοι των άλμπουμ μας, έχει διπλή σημασία. Αφορά τόσο την πραγματική κατάσταση του εαυτού μας ως μπάντα και πως έχουμε αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια των τελευταίων ετών, αλλά και για την προσπέραση των δυσκολιών και την προσκόλληση να ελπίζουμε σε γενικές γραμμές.

Με τι ασχολούνται οι στίχοι σας; Ποιος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτούς;

Οι περισσότεροι από τους στίχους έχουν επίκεντρο την προσκόλληση να ελπίζουμε σε περιόδους σκότους και την απελπισία στη ζωή .Ο René γράφει τους στίχους , αλλά συνήθως εγώ και αυτός συζητάμε γι’ αυτούς, σχετικά με τα θέματα τις ρίμες και ούτω καθεξής.

Όσο για τη μουσική, ποιος ήταν υπεύθυνος αυτή τη φορά;

Συνήθως ο Martin και εγώ βάζω κάποιες βασικές δομές στα τα τραγούδια και στη συνέχεια προσπαθούμε να jam-αρουμε με τα παιδιά, προσθέτουμε τύμπανα και φωνητικά και βλέπουμε που πάνε τα πράγματα. Μερικές φορές βγαίνουν με την πρώτη φορά, άλλες φορές χρειάζεται να επαναλάβουμε ή απλά να το αφήσουμε.

Ποιος ήταν υπεύθυνος για το εξώφυλλο και το layout; Έχετε συνεργαστεί ξανά;

Το εξώφυλλο και τα όλα τα οπτικά εφέ έγιναν από τον Mircea Eftemie, ο οποίος παίζει επίσης κιθάρα στους Mnemic και στους Blood Eagle. Νομίζω ότι έκανε σπουδαία δουλειά, μου αρέσει πραγματικά ολόκληρο το booklet, το artwork και το όλο vibe.

Όσο για την όλη διαδικασία της ηχογράφησης, της μίξης και του mastering; Που πραγματοποιήθηκε και ποιος ήταν υπεύθυνος;

Χρησιμοποιήσαμε τον Jacob Hansen, όπως και σε όλα τα άλλα album μας. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εκεί έξω και ένας καταπληκτικός τύπος που μας αρέσει να δουλεύουμε μαζί του.

Αυτό είναι επίσης το πρώτο άλμπουμ με τον νέο drummer σας, τον Peter Michael Mathiesen. Πως τον βρήκες; Ποιοι ήταν οι λόγοι αποχώρησης του Morten Lowe Sorensen;

Ο Morten έπρεπε να φύγει, επειδή δεν μπορούσε πλέον να βρει το χρόνο να είναι ένα μέρος της μπάντας. Αλλά τουλάχιστον ήταν αρκετά σωστός ώστε να βρει αντικαταστάτη του, ζητώντας από τον Peter να βοηθήσει σε μια περιοδεία. Τον ήξερε από τότε ζούσαν στην ίδια πόλη για πολλά χρόνια. Δεδομένου ότι η πρώτη περιοδεία με τον Peter δούλεψε πολύ καλά, εμείς απλά του ζητήσαμε να γίνει μόνιμο μέλος.

Υπάρχουν σχέδια για γυρίσματα video clip για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του album; Εκτός από τα shows/tours;

Ναι, έχουμε κάνει ένα βίντεο τον Ιανουάριο με τον Mircea, ο οποίος έφτιαξε το εξώφυλλο. Βασικά κάνουμε μία crowdfunding καμπάνια μέσω της IndieGoGo, όπου ο κόσμος μπορεί να μας υποστηρίξει δίνοντας κάποια χρήματα για το βίντεο και με τη σειρά του να πάρει μερικά μεγάλα προνόμια, όπως απευθείας σύνδεση μαθήματα κιθάρας ή να συμμετέχουν στο βίντεο κατά πολλούς πιθανούς τρόπους και ούτω καθεξής. Θα έχει πλάκα!

Μιλώντας για touring, τι σχέδια για κάτι τέτοιο; Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε την Ελλάδα..

Έχουμε κάποιες συναυλίες και φεστιβάλ που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, αλλά όχι μεγάλη περιοδεία ή ελληνικές εμφανίσεις στο πλάνο μας μέχρι στιγμής, φοβάμαι. Ελπίζω να είμαι σε θέση να έρθω μία μέρα, από τη στιγμή που έχω σπουδάσει φιλοσοφία θα ήθελα να επισκεφτώ την γενέτειρα της δυτικής σκέψης.

Ποιες είναι οι προσωπικές σου προσδοκίες για το μέλλον, και της μπάντας;

Λοιπόν νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε την μουσική που αγαπάμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες μας για touring όταν ταιριάζει στο πρόγραμμα μας. Δεν είμαστε σε θέση πλέον να βάζουμε στην άκρη την οικογένεια μας και τις δουλειές μας όποτε τύχει οπότε προσπαθούμε να κάνουμε μουσική και να απολαμβάνουμε ότι έρχεται.

Ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου. Σας εύχομαι ότι καλύτερο. Κλείστε τη συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Φυσικά! Ελπίζω να ακούσετε το νέο άλμπουμ, ακόμη και αν έχει περάσει λίγος καιρός που έχει βγει και ευχαριστώ για τη συνέντευξη!

Νίκος Σιγλίδης

http://www.mercenary.dk/

http://www.facebook.com/MercenaryOfficial

http://www.reverbnation.com/mercenarydenmark

http://www.youtube.com/mercenarydenmark

Band Members:

Jakob Mølbjerg – Κιθάρα

Martin Buus Pedersen – Κιθάρα/Keyboards

René Pedersen – Φωνητικά, Μπάσο

Peter Michael Mathiesen – Τύμπανα

Discography:

First Breath, 1998

Everblack, 2002

11 Dreams, 2004

The Hours That Remain, 2006

Architect of Lies, 2008

Metamorphosis, 2011

Through Our Darkest Days, 2013

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X