Συνεντεύξεις

Illt

Οι Illt αποτελούν ένα one man εγχείρημα του Roy Westad, ο οποίος μετά από χρόνια δουλειάς κατάφερε να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο album του με τίτλο “Urhat”. Ας δούμε τι μας είπε για αυτό παρακάτω.

Γεια σου Roy! Συγχαρητήρια για το υπέροχο ντεμπούτο album σου. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο ποικιλόμορφο, αλλά ταυτόχρονα πόσο ενιαίο και καλά δομημένο είναι. Ήταν δύσκολο για εσένα να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο διαφορετικό και να το κάνεις να ακούγεται σαν να γίνεται έτσι εδώ και χρόνια ή όχι;

Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου αρέσει! Νομίζω ότι όσον αφορά τη διαφορετικότητα, είναι κάτι που μου ταιριάζει απόλυτα, καθώς έχω ένα, μπερδεμένα, ευρύ γούστο στη μουσική (γέλια)! Από την αρχή της σύνθεσης του ντεμπούτου album μου, ποτέ δεν ασχολήθηκα τόσο με τα είδη, αλλά περισσότερο επικεντρώθηκα στις λειτουργίες των διαφορετικών τμημάτων των τραγουδιών και του album συνολικά. Δεν έχει σημασία αν έχω έναν thrash στίχο, βυθίζομαι σε ένα doom pre-chorus και μετά σε ένα μελωδικό black metal ρεφρέν, αρκεί να νιώθω ότι εξυπηρετεί τη ροή και τη δομή και τη συνολική ιστορία που προσπαθώ να πω…

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς αλλαγές μέσα στα τραγούδια, υποθέτω ότι δεν είσαι λάτρης της μουσικής που είναι επίπεδη και επαναλαμβάνεται, και θέλεις κάτι που να είναι προκλητικό και πολυδιάστατο, όπως ακριβώς είναι το album σου. Είναι αλήθεια ή όχι;

Νομίζω ότι το πέτυχες. Βαριέμαι εύκολα, και φυσικά θα μπορούσες να υποστηρίξεις ότι αυτή η εκλεκτική μουσική μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη για marketing, αλλά προτιμώ να παραμείνω σε ένα δυνητικά μικρότερο αλλά ωστόσο πιστό κοινό θαυμαστών παρά να προσπαθήσω να πάω ενάντια στις δικές μου παρορμήσεις και να δημιουργήσω κάτι « πιο αγνό» αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.

“Urhat” σημαίνει αρχαίο μίσος στα νορβηγικά όσο καταλαβαίνω. Ποιο είναι αυτό το αρχαίο μίσος και σε ποιον σκοπεύεις να το απελευθερώσεις; Επίσης, τι σημαίνει η λέξη Illt;

Το “Urhat” στην πραγματικότητα δεν είναι μια λέξη που θα βρεις σε οποιοδήποτε νορβηγικό λεξικό, αλλά κάτι που βρήκα για αυτόν τον δίσκο. Το album αντανακλά εν συντομία την παρούσα κατάσταση της ανθρωπότητας στο σήμερα, αλλά θέτει το ερώτημα εάν έχουμε προετοιμαστεί για να αποτύχουμε από την αρχή, και ότι τα τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν εκεί έξω στον κόσμο είναι ακριβώς τα ίδια σκατά που επαναλαμβάνονται σε ένα περισσότερο « πολιτισμένο» περιτύλιγμα. Όσο για το Illt, σημαίνει κάτι σαν «κακό» ή «επώδυνο» στην τοπική μου διάλεκτο. Μεταφράζεται επίσης σε «κακό» στα ισλανδικά.

Τι πραγματεύονται οι στίχοι;

Είναι δύσκολο να συνοψίσεις ολόκληρη την ανθρωπότητα σε ένα album έξι κομματιών, αλλά οι στίχοι ασχολούνται με μερικές από τις (κατά τη γνώμη μου) πιο σκοτεινές πλευρές της σημερινής εξωτερικής πολιτικής, της οργανωμένης θρησκείας και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ποιος είναι ο “Millenial Judas”;

Ο όρος “Millennial Judas” είναι ελεύθερος προς ερμηνεία, αλλά στο μυαλό μου είναι μια δύναμη που ζει σε όλους ή στους περισσότερους από εμάς. Δεν δείχνει το δάχτυλο προς καμία ομάδα ανθρώπων ή κάτι από αυτά, αλλά για μένα σημαίνει ότι όλοι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος και ότι πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ηγέτης θα κάνει τη δουλειά για μας. Πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε την ακραία δύναμη που όλοι έχουμε μέσα μας. Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε αυτό το μέρος σχεδόν εν μία νυκτί, αλλά αυτό σημαίνει θυσία. Και σε αυτό βρίσκεται το αίσθημα της απελπισίας μου, καθώς δεν βλέπω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες για να επαναφέρουν τα πράγματα.

Υπήρχε κάποιο μέρος στο album που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για εσένα;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να κάνω πράγματα για πρώτη φορά. Αυτά είναι τα πρώτα τραγούδια που έχω γράψει, τουλάχιστον μόνος μου, και η πρώτη ηχογράφηση που έχω συντονίσει, η πρώτη ηχογράφηση κιθάρας και μπάσου που έχω κάνει. Οι πρώτοι στίχοι που έγραψα και ούτω καθεξής. Έτσι, πολλά νέα πράγματα για μένα, τα οποία περιλαμβάνουν λίγη δοκιμή και λάθη φυσικά, αλλά υποθέτω ότι κατάφερα να εμπιστευτώ το ένστικτό μου σε όλη τη διαδρομή, και έχω μείνει με ένα αποτέλεσμα που έχει ξεπεράσει τα πιο τρελά μου όνειρα.

Έχεις πολλούς καταξιωμένους και διάσημους metal μουσικούς ως session στο album σου. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για εσένα να επικοινωνήσεις μαζί τους;

Δεν ήταν τόσο δύσκολο στην πραγματικότητα. Το Διαδίκτυο έχει μερικά πολύ καλά πράγματα που συμβαίνουν από μόνα τους. Δίκτυα μουσικών συνεδριών για παράδειγμα! Η πρόκληση είναι να τους κάνω να ακούσουν τη μουσική μου και να συμφωνήσουν να το κάνουν φυσικά, αλλά υποθέτω ότι σε όλους άρεσαν τα demo καθώς παίζουν στον δίσκο μου. Δεν είναι πολύ σημαντικό αυτό; Ξέρεις, είμαι πραγματικά ευγνώμων για όσα προσέφεραν, και όλοι έβαλαν το ταλέντο τους σε αυτό και το ανέβασαν σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο.

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα και μπορείς να κάνεις περιοδείες, θα μπορείς να βρεις μέλη για την περιοδεία;

Μην περιμένεις και πολλά, καθώς οι Illt δεν θα γίνουν live act σύντομα. Σε μια θετική νότα, η φάση σύνθεσης του δεύτερου album έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ για περισσότερη μουσική.

Αν και το έκανα αυτό στην κριτική μου, πώς θα περιέγραφες με δικά σου λόγια το album;

Θα το περιέγραφα ως μια έντονη και συναισθηματική βόλτα στο μυαλό μου από το 2018. Μια ερωτική επιστολή χωρίς συμβιβασμούς σε πολλά πράγματα που εκτιμώ για το ακραίο metal.

Πολλοί άνθρωποι σε γνωρίζουν ως καταξιωμένο και διάσημο συνθέτη ταινιών. Πόσο διαφορετικό ήταν για εσένα να δημιουργήσεις ένα metal album; Ποιο ήταν το όραμά σου για αυτό; Επίσης, θεωρείς ότι οι οπαδοί σου που δεν έχουν ιδέα για το metal θα σοκαριστούν όταν ακούσουν Illt;

Δεν θα έλεγα διάσημο συνθέτη ταινιών, αλλά ήταν η καθημερινή μου δουλειά τα τελευταία δεκατρία χρόνια, οπότε υποθέτω ότι κάτι κάνω σωστά. Επιφανειακά είναι ένα εντελώς άλλο είδος μουσικής, και ενώ η κινηματογραφική μουσική είναι εκεί για να υποστηρίξει τα γραφικά και την ιστορία, οι Illt είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να σταθεί πλήρως στα πόδια του. Έχοντας πει αυτό, νομίζω ότι πήρα πολλά  από τη διαδικασία της σύνθεσης μουσικής ταινιών, τουλάχιστον όσον αφορά τη δομή. Το ανέφερες νωρίτερα, αλλά τείνω να ξεφεύγω λίγο από τη δομή και τη μορφή των κλασικών τραγουδιών, και αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της πρόκλησης να γράφω καλή μουσική σε σκηνές ταινιών όπου τα διαφορετικά μουσικά μέρη υπαγορεύονται από τη δράση στην οθόνη και κωδικό χρόνου. Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ανθρώπους που με γνωρίζουν μόνο ως συνθέτη ταινιών ή γαλήνιων κομματιών για πιάνο και βιολί, είναι συγκλονισμένοι από τη διαφορετικότητα που κατέχω μουσικά. Είναι οριακά σχιζοφρενικό. Αλλά αυτή ήταν η ζωή μου. Δεν έχω χωρέσει ποτέ σε κανένα κουτί ή κατηγορία. Βρίσκω κάτι που να αγαπώ σχεδόν σε κάθε είδος μουσικής εκεί έξω και η πλήρης απασχόληση με τους Illt θα ήταν υπερβολική. Ακούω πολύ τζαζ και μου αρέσει η pop της δεκαετίας του ‘80. Ξέρω όλα τα πρώτα album του Elton John απέξω και ανακατωτά, αλλά εξακολουθώ να πίνω τον πρωινό μου καφέ ακούγοντας Hate Eternal ή Taake.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είσαι κιθαρίστας πολλά χρόνια πριν, πώς και δεν δημιούργησες νωρίτερα metal album;

Ξέρεις, όταν ξεκίνησα να παίζω κιθάρα στο γυμνάσιο, οι περισσότεροι από τους φίλους μου μουσικούς είχαν ήδη τις μπάντες τους και άλλα πράγματα, οπότε δεν ένιωθα ότι υπήρχε πουθενά ένα φυσικό σημείο για μένα. Έτσι κατέληξα να είμαι ένας από αυτούς τους κιθαρίστες που παίζουν Pantera στο δωμάτιο τους, τελικά εξελίχθηκα ως κιθαρίστας, αλλά χωρίς εμπειρία στο να γράφω τραγούδια ή να παίζω ζωντανά. Έγραψα πολλά riff, και κατέληξα ένα σωρό κασέτες γεμάτες με εκατοντάδες riff αλλά ούτε ένα ολοκληρωμένο τραγούδι. Με τον καιρό αυτό εξελίχθηκε σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν μπορούσα να γράψω τίποτα μόνος μου, εξαρτώμενος πάντα από τους άλλους για τη δημιουργία των riff μου σε τραγούδια. Ωστόσο, η καριέρα μου στον κινηματογράφο έχει αποδείξει ότι μπορώ πραγματικά να συνδυάσω πράγματα και όταν ήμουν σπίτι με το πρώτο μου παιδί, άρχισα να βγάζω την κιθάρα όποτε εκείνο είχε έναν υπνάκο. Το συνέδεσα στο φορητό υπολογιστή μου και άρχισα να riff-άρω και αμέσως μου ήρθε κάτι ωραίο. Κατάφερα να βάλω δύο riff μαζί, μετά είχα μισό τραγούδι, και μετά ένα ολόκληρο, τραγούδι μετά το τραγούδι, και η μπάλα συνέχιζε να κυλάει. Ξαφνικά είχα οχτώ αξιοπρεπή τραγούδια από τα οποία τα έξι κατέληξαν στο album. Νομίζω ότι το μυστικό ήταν απλώς να διασκεδάζω, να μην έχω μεγάλα σχέδια ή προσδοκίες και απλώς να ακολουθώ τα ένστικτά μου και να βλέπω πού με βγάλει.

Μπορείς να μου πεις μερικά album που επηρέασαν τον ήχο για τους Illt;

Πολλά album με έχουν επηρεάσει όλα αυτά τα χρόνια, και ακόμα κι αν δεν μπορείς απαραίτητα να το εντοπίσεις ακούγοντας Illt, εδώ είναι μερικά παραδείγματα heavy δίσκων που δεν μπορώ να ζήσω χωρίς:

The CrownDeathrace King
TaakeNoregs Vaapen
Dark FuneralDiabolis Interium
NailsUnsilent Death
CrowbarSonic Excess In Its Purest Form
MayhemDe Mysteriis
Strapping Young LadCity
MetallicaKillEm All
Primitive ManCaustic
DeafheavenNew Bermuda
ShiningRedefining Darkness
MardukFrontschwein

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες ακόμα.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της δουλειάς σε soundtrack και της σύνθεσης metal album; Δηλαδή, εκτός από τα προφανή.

Η κύρια διαφορά για μένα είναι ότι όταν εργάζομαι σε μια ταινία, η ιστορία είναι ήδη εκεί, αλλά εναπόκειται σε εμένα να την ενισχύσω, να την υποστηρίξω και μερικές φορές να προσπαθήσω να πω πράγματα που δεν έχουν ήδη ειπωθεί επαρκώς στο σενάριο, υποκριτική, μοντάζ κ.λπ. Μπορώ να είμαι δημιουργικός μέσα στο δεδομένο πλαίσιο, αλλά εργάζομαι επίσης για να πραγματοποιήσω τα δημιουργικά οράματα κάποιου άλλου. Όταν γράφω metal τραγούδια, αισθάνομαι τα δικά μου ένστικτα, όλα έχουν να κάνουν με τα δικά μου οράματα και πρέπει να καταλήξω σε μια καλή ιστορία για να αφηγηθώ που πρέπει να ξεχωρίζει από μόνη της. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο με κάποιους τρόπους, ξέρεις. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να είσαι δημιουργικός σε μια γυάλα παρά στον ωκεανό. Πάρα πολλές επιλογές και δυνατότητες μπορεί να προκαλέσουν παράλυση. Προσπαθώ λοιπόν να σκιαγραφήσω πώς θέλω να νιώθω ολόκληρο το album και μετά αφήνω τους περιορισμούς μέχρι να γράψω αρκετά τραγούδια για να πω αυτή την ιστορία. Και μερικές φορές αποδεικνύεται εντελώς διαφορετικό από το προγραμματισμένο. Και αυτό είναι, επίσης, εντάξει. Δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν πριν από τρία χρόνια, οπότε είναι φυσικό η μουσική μου να αντανακλά και αυτές τις αλλαγές.

Εκτός από το metal, ποιες είναι οι άλλες μουσικές σου επιρροές και προτιμήσεις;

Αυτές τις μέρες ασχολούμαι πραγματικά με τα πάντα, από τον Peter Gabriel, τον Jan Garbarek, τη gangsta rap της δεκαετίας του ‘90, τον πρώιμο Bryan Adams -μεγάλος θαυμαστής του Bob Clearmountain-, τους Deep Purple και ειδικά το “In Rock” ένα εξαιρετικά «θορυβώδης» δίσκος δηλαδή!, τον Grieg φυσικά, Nick Cave και ειδικά το The Boatman’s Call”, Beastie Boys, Pink Floyd, Rush, Ravel, Prokofiev, Emmylou Harris, θα μπορούσα να συνεχίσω για πάντα. Τόση καλή μουσική, τόσο λίγος χρόνος!

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και τη μουσική. Μπορείς να κλείσεις όπως θες. Να προσέχεις!

Σας ευχαριστώ πολύ που με έχετε, και θέλω απλώς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ(!) σε όλους όσους αγοράζουν το δίσκο μου, κάνουν streaming, αξιολογούν, δημοσιεύουν, μοιράζονται, κάνουν like και με οποιονδήποτε τρόπο βοηθούν στη διάδοση της είδησης για τους Illt! Χωρίς εσάς, η μουσική μου θα ήταν απλώς αρχεία σε έναν σκληρό δίσκο. Να προσέχετε και να προσέχετε ο ένας τον άλλον!

Συνέντευξη: Σταύρος Πισσάνος
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Official Website
Facebook
Instagram
YouTube
Spotify
Deezer

Band Members

Roy Westad – Τα πάντα

Discography
Urhat, 2021

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X