circleslinelogo
Συνεντεύξεις

Circle’s Line

Οι Circle’s Line είναι μια νέα μπάντα στον χώρο, και με το φετινό της αξιολογότατο promo δηλώνει παρόν στην ελληνική σκηνή! Ο Πάνος Καϊδης από την Ξάνθη, κιθαρίστας και αρχηγός του συγκροτήματος, μας εξηγεί!

Γεια και χαρά Πάνο! Ευχαριστούμε που βρίσκεις χρόνο μας πεις λίγα λόγια για τους Circle’s Line! To demo είναι πολύ ωραίο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την συνέχεια! Αρχικά θα ήθελα να μας κάνεις μια μικρή εισαγωγή για το νεοσύστατο συγκρότημα σας, όσον αφορά τα μέλη και το πώς ήρθατε κοντά.

Ανέκαθεν είχα την τρέλα με την μουσική και ένα πράγμα που με γοήτευε πάντα ήταν η σύνθεση τραγουδιών. Είχα γενικά αρκετές ιδέες για διάφορα τραγούδια και αρκετές απ’ αυτές τις είχα ηχογραφήσει πρόχειρα και αποσπασματικά στον υπολογιστή. Κάποια στιγμή βρέθηκα τυχαία στο στούντιο του φίλου μου του Τάσου Καραπαπάζογλου (τραγουδιστής των Nemesis) και τον ρωτούσα για καμιά φθηνή λύση ώστε να κάνουμε κάποια υποτυπώδη ηχογράφηση και να υπάρχουν τα κομμάτια γραμμένα σε μια τουλάχιστον καλύτερη μορφή απ’ αυτήν που είχα καταφέρει εγώ μόνος μου. Ο Τάσος γυρνάει και μου λέει: “Φίλε σου προτείνω αφού θες να γράψεις, κάντο σωστά και θα γουστάρεις μια ζωή”. Καπάκι του λέω: “Θες να τραγουδήσεις;” Μου λέει: “Μέσα…” Και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία. Όσον αφορά στο πώς ήρθαμε τα μέλη κοντά έχω να πω ότι όλοι ήταν φίλοι μου εδώ και χρόνια με κοινά μουσικά γούστα και όλοι τους μεγάλη αγάπη για την μουσική…οπότε η φωτιά δεν ήθελε πολύ για ν’ ανάψει. Τα χρέη του μπάσου έχουν αναλάβει ο Ταξιάρχης Αποστολακόπουλος, Καραπαπάζογλου Τάσος, Πούλκος Κώστας… μπασίστες να θες Πάνο μου! Στα τύμπανα ο Τσιλικούδης Νίκος (ντράμερ των Nemesis). Επίσης συμμετέχει ο Ανδρώνης Χριστόφορος και συνθετικά και με την ακουστική του κιθάρα στο τραγούδι “Dark River”.

Το όνομα της μπάντας πως προέκυψε?

Βασικά ψάχναμε για ένα όνομα εύηχο που να δημιουργεί στην φαντασία μας μια ωραία εικόνα και που να μην έχει σχέση με σατανάδες, αίματα και βία γιατί έτσι κι αλλιώς η μουσική μας δεν έχει σχέση με τέτοιες καταστάσεις. Ήδη υπήρχε το όνομα ως τίτλος του ομώνυμου τραγουδιού και επειδή μας άρεσε πολύ (και σαν τραγούδι και σαν όνομα), δώσαμε το ίδιο όνομα και στη μπάντα.

Δώσε μας μια περιγραφή του ήχου του συγκροτήματος, ώστε κάποιος που δεν έχει ακούσει την μπάντα να πάρει μια ιδέα τι παίζετε και ποιες είναι οι κυριότερες επιρροές σας. Επίσης θα ήθελα και ένα extra top5 των αγαπημένων σου κιθαριστών!

Θα έλεγα ότι ανήκουμε στο heavy metal του ’80 με ίσως λίγο πιο σύγχρονο ήχο και ίσως και λίγο στο heavy metal του ’90. Για τις επιρροές το μόνο που θα σου πω είναι ίσως κάποια συγκροτήματα που τα θεωρoύμε από κοινού, όλα τα μέλη, αγαπημένα group, και που κινούνται σε αυτόν το χώρο της μουσικής. Έτσι λοιπόν σου λέω ότι αγαπημένα groups θεωρούμε τους Ιron Maiden, Crimson Glory, Judas Priest, Motorhead, Black Sabbath, Blind Guardian, Queensryche, Deep Purple κλπ. Στους πέντε καλύτερους κιθαρίστες θα έβαζα Joe Satriani, Gus G, Zakk Wylde, Doug Aldrich & Joe Bonamassa.

Τα 3 τραγούδια που βρίσκουμε στο demo είναι γραμμένα από εσένα από παλαιότερα, ή γράφτηκαν μαζί με τα άλλα παιδιά, αφού είχε ολοκληρωθεί η ομάδα των Circle’s Line?

Γενικά τα τραγούδια του demo υπήρχαν σαν ιδέες από παλιότερα αλλά πρόσφατα με αφορμή το ξεκίνημα των Circle’s Line στρώθηκα και τα ολοκλήρωσα. Τα τραγούδια γράφονται από μένα. Φροντίζω βέβαια μέχρι την ολοκλήρωσή τους να συμβουλεύομαι και κάποιους φίλους εμπιστοσύνης για το πώς ακούγονται. Το “Dark River” αποτελεί εξαίρεση και προήλθε από την συνεργασία μου με τον Ανδρώνη Χριστόφορο. Η μπαλάντα αυτή ζυμώνονταν πολλά χρόνια στο μυαλό του Χριστόφορου ο οποίος πραγματικά πίστευε σ’ αυτό το κομμάτι και απλά περίμενε την μέρα που θα το άκουγε και ωραία ενορχηστρωμένο και με μία ωραία φωνή να το ερμηνεύει. Η ευκαιρία λοιπόν δόθηκε στον κολλητό μου τον Χριστόφορο όταν είδε ότι είχε ξεκινήσει το σκηνικό με τους Circle’s Line. Σ’ αυτό το σημείο με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να συμπεριλάβουμε την μπαλάντα στο LP των Circle’s Line και του είπα : φυσικά αρκεί να μετατραπεί σε metal μπαλάντα (γιατί μέχρι τότε ήταν παιγμένο μόνο με κλασσική κιθάρα), οπότε και μου ανέθεσε την μετατροπή αυτή. Το κομμάτι ήταν γενικά πολύπλοκο και χρειαζόταν πολύ προσοχή. Όταν στο τέλος προστέθηκαν και τα φωνητικά του Τάσου είπαμε ότι το κομμάτι πλέον είχε γίνει όπως ακριβώς το ονειρευόμασταν. Το αποτέλεσμα μας άρεσε τόσο που εγώ άνετα δηλώνω ότι είναι από τις ωραιότερες metal μπαλάντες που έχω ακούσει ποτέ μου.

Συνθετικά πως κινείστε? Θέλω να πω έχετε διαχωρίσει ρόλους όσον αφορά το πώς και ποιος γράφει στίχους και μουσική?

Οι συνθέσεις είναι όλες δικές μου και γενικότερα ότι έχει να κάνει με τον τομέα “μουσική” είναι ευθύνη δική μου (πάντα ζητάω και την γνώμη των υπολοίπων φυσικά), εκτός του Dark River το οποίο ήταν του Χριστόφορου και απλά ανέλαβα την μετατροπή του σε metal τραγούδι. Στίχους γράφουμε εγώ, ο Κώστας Πούλκος και ο Χριστόφορος… αν και το μεγαλύτερο βάρος σε αυτόν τον τομέα το έχει αναλάβει ο Κώστας “Berzerker” Πούλκος ο οποίος έγραψε παρεμπιπτόντως και τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού Circle’s Line από το οποίο βγήκε και το όνομα της μπάντας.

Στιχουργικά με τι καταπιάνεστε? Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης για τους Circle’s Line?

Το “James’ Story”, (στίχοι από εμένα), περιγράφει τη σημερινή κωλοκατάσταση που ταλαιπωρεί όλη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες και πιο συγκεκριμένα έναν τύπο, τον James, ο οποίος ποτέ δεν θα δεχόταν να του κάνουν ότι κάνουν σε μας οι “σωτήρες” μας και προσπαθεί με τον τρόπο του να μας ωθήσει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το “Dark River”, (στίχοι Χριστόφορος Ανδρώνης), πραγματεύεται ένα θλιβερό περιστατικό της φαντασίας κατά το οποίο περιγράφεται ο άδικος χαμός ενός ανθρώπου σε ένα ποτάμι και ο πόνος και η θλίψη που προκαλείται στους γνωστούς και φίλους του κάθε φορά που επισκέπτονται το μακάβρια όμορφο αυτό τοπίο. Το “Α Circle’s Line” (στίχοι Κώστας “Berzerker” Πούλκος) πραγματεύεται σε φιλοσοφικό πλέον επίπεδο, τους εσώτερους προβληματισμούς ενός ατόμου για την προσέγγιση του “είναι” του μέσα σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε. Γενικότερα τα θέματά μας προέρχονται από την καθημερινότητα, από την φαντασία, την πολιτική σκηνή, από μπόλικο προβληματισμό και από επικές καταστάσεις καθότι είμαστε και μέταλλα.

Εκτός από το ποιοτικό της υπόθεσης, σαν συνθέσεις, για promo/demo τα 3 τραγούδια έχουν και πολύ καλή παραγωγή, που δουλέψατε?

Όλες οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει στο “NEMESIS STUDIO” του Τάσου Καραπαπάζογλου (ο τραγουδιστής μας), στην πόλη της Καβάλας. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψω να πω ότι ο Τάσος εκτός από φωνάρα έχει και φοβερή μουσική παιδεία και εμπειρία που μας βοήθησε σε χίλιες μύριες κακοτοπιές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο μου τον Τάσο Καραπαπάζογλου λοιπόν που έκανε αυτήν τη μπάντα να ακούγεται έτσι.

Τους Circle’s Line τους βλέπεις σαν κάτι που θα σας γεμίζει πολύ εποικοδομητικά και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας ή έχετε αποφασίσει να το πάτε όσο πιο δυνατά και σοβαρά μπορείτε με τα υπόλοιπα παιδιά?

Οι Circle’s Line δημιουργήθηκαν καθαρά από την αγάπη και το πάθος που τρέφουμε όλοι μας για την Rock μουσική. Είμαστε όλοι περίπου στην ηλικία των 40 με οικογένειες και παιδιά οι περισσότεροι. Επειδή λοιπόν υπάρχουν και παραπέρα υποχρεώσεις σίγουρα δεν θα κυνηγήσουμε τα συνεχή live σε bar stages αλλά όχι ότι θα αφήναμε και μια καλή ευκαιρία να περάσει έτσι… θέλω να πω ότι υπό συνθήκες θα βγαίναμε και περιοδεία.

Να φανταστώ πως υπάρχει επιπλέον υλικό που επεξεργάζεστε αυτόν τον καιρό? Πλησιάζει ο καιρός να ακούσουμε την πρώτη ολοκληρωμένη σας δουλειά?

Λοιπόν ναι έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα και αναλυτικότερα έχουμε ήδη έτοιμα 8 κομμάτια και αν όχι αυτή…τότε την άλλη βδομάδα μπαίνουμε στο studio για την ηχογράφηση του 9ου και τελευταίου κομματιού που θα συμπληρώσει το πρώτο LP των Circle’s Line.

Σαν συγκρότημα έχετε κάνει lives μέχρι τώρα? Έχετε κλείσει συναυλίες για τον επόμενο καιρό?

Κανένα live μέχρι στιγμής, ούτε κάτι στο πρόγραμμα, προς το παρόν τουλάχιστον.

Πάνο ευχαριστώ για τον χρόνο σου, εύχομαι καλή συνέχεια σε εσένα και τους Circle’s Line!

Κι εγώ σ’ευχαριστώ και προσωπικά και εκ’ μέρους των υπολοίπων μελών των Circle’s Line!

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

http://www.facebook.com/flaming.ram.9?ref=ts&fref=ts

Discography

Circle Line, 2012

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X