Συνεντεύξεις

Airborn

Οι Airborn είναι μια heavy/power metal μπάντα από την Ιταλία. Έχοντας ιδρυθεί το 1996, έχουν μία πολύ καλή δισκογραφία, την οποία συνεχίζουν να εμπλουτίζουν με τελευταίο απόκτημα το “Lizard Secrets Part Two – Age Of Wonder”. Οπότε συζητήσαμε ευχάριστα με τον τραγουδιστή Alessio Perardi, τόσο για τη νέα κυκλοφορία όσο και για τα επικείμενα σχέδια της μπάντας.

Χαιρετίσματα από Ελλάδα, συγχαρητήρια για η κυκλοφορία του “Lizard Secrets Part Two – Age Of Wonder”. Πραγματικά το απόλαυσα. Υπάρχουν νέα για το πως το έχει υποδεχτεί η metal κοινότητα;

Γεια σου Σπύρο. Σε ευχαριστώ που μας έχετε στο GreekRebels.gr, είναι τιμή μας! Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι εξαιρετική – πολύ καλές κριτικές, πολλοί άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μας με πολύ καλές αντιδράσεις, νέοι θαυμαστές αγοράζουν όλη την προηγούμενη δισκογραφία μας στο shop μας… Είναι απίστευτο! Είχα μεγάλη πίστη σε αυτό το άλμπουμ αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί όταν μία νέα παραγωγή φτάνει στα ράφια, τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.

Ποια είναι η θεματολογία πίσω από το “Lizard Secrets…”; Δεν είναι ανάγκη να κάνεις spoiler, απλά μερικά λόγια.

Λοιπόν, δεν είναι μια metal opera οπότε δεν υπάρχει ιστορία για να ακολουθήσεις οπότε δεν μπορώ να κάνω spoilers (γέλια). Ο σκοπός της τριλογίας “Lizard Secrets…” ήταν να δούμε αν μπορούμε να βάλουμε κάτι μεγαλύτερο σε εφαρμογή πέρα από ένα απλό άλμπουμ μετά από 25 χρόνια που κάνουμε μουσική. Εφηύραμε τον χαρακτήρα του Soultraveller στο “Lizard Secrets…” που είναι κάποιου είδους παρατηρητής πολλών χωροχρόνων. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των φαινομενικά άσχετων ιστοριών που εμφανίζονται στην ιστορία. Υπάρχει αρκετή επιστημονική φαντασία, κάποια τραγούδια για πιο σχετικά ζητήματα αλλά πάνω από όλα υπάρχουν πολλά riffs, μελωδία και double bass.

Είναι αυτή η τριλογία το αποτέλεσμα δημιουργίας αρκετού υλικού ή η μουσική δημιουργείται μεταξύ των άλμπουμ;

Βασικά είναι λίγο και από τα δύο… Υπήρχαν πολλά τραγούδια που είχαν γραφτεί όταν πρωτοξεκινήσαμε και ήταν ήδη περισσότερα από όσα μπορούσαμε να χωρέσουμε σε ένα άλμπουμ οπότε αποφασίσαμε να τα δώσουμε όλα και να συμπεριλάβουμε τραγούδια που είχαμε στο αρχείο μας από τα 90s  αλλά που δεν είχαν αναπτυχθεί τότε. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παραγωγής αναπόφευκτα υπάρχουν νέες ιδέες και τις προσθέτουμε επίσης. Οπότε ένα “Lizard Secrets” άλμπουμ είναι σχεδόν 40% αρχικώς προγραμματισμένα τραγούδια για τη τριλογία, 30% παλιά, προηγουμένως ακυκλοφόρητα, εκ νέου δουλεμένα κομμάτια και 30% νέες ιδέες ανάμεσα στα άλμπουμ. Είναι ενδιαφέρον που ταιριάζουν καλά, δεν νομίζω ότι ακόμα και ο πιο εξοικειωμένος ακροατής των Airborn μπορεί να καταλάβει τι είναι παλιό και τι καινούριο. Πιθανώς είμαστε πιο συνεπείς στη σύνθεση μουσικής μέσα στα χρόνια από ότι νομίζαμε.

Υπάρχουν πραγματικές ιστορίες ή θεματολογίες κρυμμένες μέσα σε αυτή τη τριλογία;

Φυσικά. Ενώ επιφανειακά μιλάμε για ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και κάποια από τα κομμάτια μας είναι αυτό ακριβώς, υπάρχει αρκετή φιλοσοφία και μπορώ να πω ακόμα και πολιτική στους δίσκους μας. Συνηθίζω να χρησιμοποιώ τον όρο «πολιτική» με ένα διαφορετικό νόημα από αυτό που συνήθως αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Ποτέ δεν θα σας πούμε τι ή ποιόν να ψηφίσετε ή γενικά τέτοια ζητήματα – νομίζω θα ήταν αρκετά φτηνό και ακατάλληλο αλλά υπάρχουν μηνύματα για το τι είδους μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε, για το περιβάλλον, την επιστήμη, τα χρήματα κ.ο.κ. Στο πρώτο μέρος που ονομάστηκε Land Of The Living επικεντρωθήκαμε στο πως είναι η κατάσταση και σε πράγματα που δεν λειτουργούν στον κόσμο μας, ενώ στο δεύτερο μέρος, το “Age Of Wonder”, υπάρχουν ελπίδες για την ικανότητα της λογικής και το ανθρώπινο πνεύμα να υπερνικούν τις δυσκολίες και τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τον τίτλο του τρίτου μέρους ακόμα αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα μιλάει για το τι θα συμβεί αν αυτές οι ελπίδες δεν γίνουν πραγματικότητα.

Η πανδημία του Covid-19 θα έχει επιπτώσεις στο τρίτο μέρος για το “Lizard Secrets”;

Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το δεύτερο μέρος το περασμένο καλοκαίρι όταν η πανδημία ήταν υπό μεγαλύτερο έλεγχο στην Ιταλία και οι περιορισμοί πιο χαλαροί. Ήμασταν αρκετά τυχεροί με τη χρονική στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συναντηθούμε στο στούντιο μου και να ηχογραφήσουμε νέα πράγματα, και ενώ πολλά έχουν ήδη γίνει για το τρίτο μέρος είναι δύσκολο να οραματιστούμε πότε θα συνεχίσει η πραγματική δουλειά. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα καλυτερέψει, όχι μόνο για τις ηχογραφήσεις των Airborn φυσικά, αγαπάμε αυτό που κάνουμε αλλά μπορεί να περιμένει. Πολλοί θάνατοι και δυστυχία. Οι άνθρωποι χρειάζονται ανακούφιση. Χρησιμοποιώ αυτό το διάλειμμα από το στούντιο παραγωγικά έτσι κι αλλιώς, κάνω τη μίξη και την επεξεργασία της ζωντανής εμφάνισης που μαγνητοσκοπήσαμε τον Οκτώβρη του 2019. Είναι πολύ καλό το υλικό!

Ονόμασε έναν μουσικό που θαύμαζες από την αρχή του μουσικού σου ταξιδιού και που θαυμάζεις ακόμα.

Υπάρχουν πολλοί, αλλά αν πρέπει να διαλέξω ένα όνομα, πιστεύω πως όλοι στους Airborn θα συμφωνήσουν, ότι είναι 100% οι Judas Priest. Metal θεοί – το ψευδώνυμό τους τα λέει όλα. Ήταν μεγάλη έμπνευση για εμάς επίσης, νομίζω πως αυτό είναι εμφανές.

Τι απαντάς σε όποιον μπορεί να σας κατηγορήσει ότι έχετε τεράστια ομοιότητα με power metal μπάντες από τα τέλη των ‘80s και αρχές των ‘90s;

Νιώστε ελεύθεροι να μας κατηγορήσετε… Είμαστε ένοχοι! Είναι φόρος τιμής για εμάς αν το κάνετε! Λατρεύουμε αυτή τη σκηνή και για να είμαστε ειλικρινής, πόσες μπάντες παίζουν ‘80s/’90s power metal στις μέρες μας; Όχι πολλές. Τώρα υπάρχουν δύο τάσεις – old school metal νοσταλγία και συμφωνικό power. Και τα δύο έχουν τη δική τους αξία και μου αρέσουν αρκετές μπάντες σε αυτά τα sub-genres αλλά δεν είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε. Διαλέγω ανά πάσα στιγμή το ‘90s power των Gamma Ray, Running Wild ή Heavens Gate από τα μοντέρνα πράγματα που αναφέραμε νωρίτερα. Ατόφια δύναμη με πολλή ταχύτητα και κάποια hard rock επιρροή. Αυτό είναι που μας αρέσει και αυτό που κάνουμε.

Σχεδιάζετε καμιά περιοδεία μετά τη πανδημία; Εάν ναι, υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να είναι μέσα στις χώρες;

Ο προγραμματισμός είναι λίγο δύσκολος και η πανδημία δεν θα φύγει μέσα σε μία νύχτα, δυστυχώς. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, θα θέλαμε πολύ να παίξουμε στην Ελλάδα! Πάντα θέλαμε, αλλά ποτέ δεν βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία μέχρι στιγμής. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορούμε να το κάνουμε σύντομα.

Η τριλογία “Lizard Secrets” χρειάζεται αρκετή δουλειά από μόνη της. Σε βοηθάει η διαδικασία να βρεις καινούρια τραγούδια ή έμπνευση που κρατάς για μελλοντική χρήση;

Το να δουλεύουμε πάνω στα “Lizard Secrets άλμπουμ ήταν σίγουρα απαιτητικό στην ενορχήστρωση, έπρεπε να ανεβάσουμε ρυθμό στην αποδοτικότητα και τη παραγωγή. Αυτό θα βοηθήσει στο μέλλον, σίγουρα. Πολλά τραγούδια από το πρώτο μέρος έχουν γίνει ήδη αγαπημένα του κοινού στο setlist μας οπότε θα μας κρατήσουν συντροφιά για πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και με το δεύτερο μέρος. Όταν τελειώσει η τριλογία, το όνειρό μου είναι να κάνω κάτι διαφορετικό και να κάνω ένα prequel του άλμπουμ μας, “Legend Of Madog”, του 2009, με τη συμμετοχή του πατέρα του Madog, Owain Gwynedd, ως πρωταγωνιστή. Θα δούμε αν αυτό συμβεί.

Με ποια μπάντα ή μπάντες θα ήθελες να παίξεις ζωντανά;

Ήμασταν αρκετά τυχεροί να παίξουμε με κάποιους από τους ήρωες μας στο παρελθόν και κάποιοι έχουν γίνει πραγματικοί φίλοι. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετοί που λείπουν από τη λίστα μας. Σίγουρα με τους Gamma Ray ή Running Wild θα ήταν απίστευτο… και τους Priest φυσικά, αλλά μάλλον είναι αρκετά εκτός των κυβικών μας. Αφήστε μας να ονειρευόμαστε! Στα πρόσφατα χρόνια, ειδικά από τότε που ξεκινήσαμε το δικό μας μικρό power metal φεστιβάλ Born To Fly στη γενέτειρα πόλη μας, επικεντρωθήκαμε περισσότερο στο να δημιουργούμε δεσμούς και να παίζουμε με μπάντες που είναι λιγότερο γνωστές από μεγάλα ονόματα αλλά και πάλι εξαιρετικές. Εκεί βρίσκεται η πραγματική μαγεία… να ανακαλύπτεις καινούριες μπάντες, να γίνεται εναλλαγή εμφανίσεων, συνεργασίες στούντιο, αυτό είναι υπέροχο. Πραγματική αλληλεγγύη του metal.

Τι είναι αυτό που πιστεύεις πως κάνει τους Airborn μοναδικούς;

Έχουμε μια αντισυμβατική προσέγγιση σε πολλά πράγματα. Ο τρόπος που τραγουδάω είναι λίγο διαφορετικός από την πλειονότητα των power metal τραγουδιστών αλλά θα μπορούσα να πω το ίδιο για οποιοδήποτε μουσικό όργανο. Γενικά τόσο η σύνθεση τραγουδιών όσο και η παραγωγή δεν είναι τόσο με τους power metal τύπους ακόμα κι αν κρατήσουμε πολλές αναφορές του είδους.

Εάν είχες τη δύναμη να αλλάξεις κάτι μεγάλο στη μουσική βιομηχανία, τι θα ήταν;

Να κάνουμε τις streaming υπηρεσίες να πληρώνουν ένα τίμιο ποσοστό στους καλλιτέχνες ή να κλείνουν. Αυτό είναι. Αυτή τη στιγμή είναι γελοίο. Λειτουργεί για τις μεγάλες εταιρείες που επιπλέουν αλλά είναι απίστευτα άδικο!

Αυτό είναι για πλάκα. Τα τραγούδια των Airborn έχουν φτιαχτεί για να μας ταξιδεύουν πνευματικά σε μακρινά φανταστικά μέρη. Θέλω απλά να ρωτήσω αυτό, ξέρει πραγματικά κάποιος από τη μπάντα να οδηγεί ένα ιπτάμενο σκάφος; Ή ίσως θα ήθελε;

Σωστό! Βασικά ο κιθαρίστας μας Roberto έχει πτυχίο στην αεροναυπηγική αλλά αυτό είναι ότι πιο κοντινό έχουμε σε πραγματική πτήση εάν εξαιρέσεις τα βιντεοπαιχνίδια (γέλια). Βασικά είχα φόβο για τα αεροπλάνα για πολλά χρόνια αλλά οι περιοδείες με ανάγκασαν να το ξεπεράσω.

Τέλος πες ανοιχτά μία ευχή η δήλωση. Εδώ είναι ο χώρος σου για να στείλεις ό,τι μήνυμα θέλεις στους Έλληνες θαυμαστές σας.

Ευχαριστώ και πάλι Σπύρο για αυτή τη συζήτηση και που μας έχετε στο GreekRebels.gr. Στους Έλληνες αναγνώστες – εάν είσαι ήδη ακόλουθος των Airborn, σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ! Είσαι ο λόγος που ακόμα συνεχίζουμε μετά από 26 χρόνια. Εάν δεν μας ξέρεις ακόμα και θες να μάθεις περισσότερα, πιστεύω ότι τα “Lizard Secrets” άλμπουμ είναι μία καλή αρχή. Ζούμε σε πολύπλοκους καιρούς αλλά ελπίζουμε να σας δούμε όλους σε περιοδεία όταν θα είναι και πάλι εφικτό. Μέχρι τότε μπορείτε να μας τσεκάρετε στις επίσημες σελίδες μας!

Συνέντευξη: Σπύρος Γρηγορίου
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Official Website
Facebook  
Instagram
YouTube
Bandcamp

Twitter

Band Members

Alessio Perardi – Φωνητικά, Kιθάρες, Pλήκτρα
Roberto Capucchio – Κιθάρες
Domenico Buratti – Μπάσο
Roberto Gaia – Τύμπανα

Discography
Against The World, 2001
D-Generation, 2003
Legend Of Madog, 2009
Dark Future Rising, 2014
Dinosaurs: 20 Years Live, 2016
Lizard Secrets: Part One – Land of the Living, 2018
Lizard Secrets – Part Two – Age Of Wonder, 2020

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X