Συνεντεύξεις

Nailed To Obscurity

Νέα δουλειά από τους τρομερούς Nailed To Obscurity και έφτασε η στιγμή της ανάκρισης. Ας δούμε τι είπαν οι Raimund Ennenga (φωνητικά) και Jan-Ole Lamberti (κιθάρες) για το “Black Frost”.

Γεια σας παιδιά! Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που μιλήσαμε τελευταία φορά σχετικά με το “King Delusion”. Τι έχει συμβεί αυτόν τον έναν χρόνο στην μπάντα;

Raimund: Γεια σου Δημήτρη! Χαιρόμαστε που μιλάμε ξανά! Έγιναν πολλά πράγματα μεταξύ του “King Delusion” και του “Black Frost” για να είμαι ειλικρινής. Εν συντομία: Περιοδεύσαμε με τους Dark Tranquillity ως το βασικό τους support σε όλη την Ευρώπη ενώ κάναμε και μία περιοδεία με τους Thulcandra και πολλά shows για την προώθηση του “King Delusion”. Ακόμη, κλείσαμε συμφωνία με την Nuclear Blast και την Noise Gate Production. Τέλος, γράψαμε και ηχογραφήσαμε το “Black Frost”. Ήταν μια επεισοδιακή χρονιά (γέλια).

Ποιές οι διαφορές του “Black Frost” με το προηγούμενο;

Raimund: Το “Black Frost” είναι το πιο ατμοσφαιρικό και σκοτεινό μας album μέχρι τώρα. Πειραματιστήκαμε με ατμοσφαιρικές κιθάρες και επικεντρώσαμε την προσοχή μας περισσότερο στα φωνητικά από κάθε άλλη φορά. Είναι σαν μια δίνη: αν σε τραβήξει, δεν μπορείς να φύγεις. Είναι ίσως το πιο ποικιλόμορφο και ώριμο album μας μέχρι στιγμής. Μετά από τόσα χρόνια ξέρουμε καλύτερα πως θέλουμε να ακούγεται ένα τραγούδι και έχουμε καλύτερη αίσθηση του τι πραγματικά ορίζει τον ήχο Nailed To Obscurity. Έτσι, θέλαμε να κλειδώσουμε τον «σκληρό ήχο» μας αλλά ταυτόχρονα να αγγίξουμε και ένα παραπάνω επίπεδο. Είναι μια διαρκής μουσική εξέλιξη και το “Black Frost” είναι το επόμενο λογικό μας βήμα.

Τα δύο τελευταία albums σας κυκλοφόρησαν από την Apostasy Records αλλά τώρα κλείσατε συμβόλαιο με την Nuclear Blast. Πώς πήρατε την απόφαση να αλλάξετε δισκογραφική;

Raimund: Μόλις τελειώσαμε το “King Delusion”, νιώσαμε ότι ήταν ένα γιγαντιαίο βήμα από τη «μουντάδα» σε αυτό τον δίσκο. Ήμασταν -και είμαστε- πολύ περήφανοι από το αποτέλεσμα, έτσι συζητούσαμε για το επόμενο μας βήμα ως μπάντα. Πιστεύαμε ότι ήρθε η ώρα να ψάξουμε για μια μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρία αλλά, ταυτόχρονα, θέλαμε να κρατήσουμε τον Tomasz από την Apostasy Records σαν μέλος της ομάδας μας. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι και εκείνος σκεφτόταν το ίδιο, έτσι μας πρότεινε να γίνει ο μάνατζερ μας και να αναζητήσει καινούργια συμφωνία. Συμφωνήσαμε αμέσως και μετά από λίγες μέρες έφερε τα αποτελέσματα. Πέρα από κάποια δυνατά ονόματα, το όνομα της Nuclear Blast τράβηξε την προσοχή μας. Έμοιαζε σουρεάλ αλλά θέλαμε να του δώσουμε μια ευκαιρία και υπογράψαμε το συμβόλαιο. Και να ‘μαστε.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να βάλετε γυναικεία φωνητικά στα τραγούδια σας;

Raimund: Κοίτα, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για το κομμάτι. Το τραγούδι είναι ο βασικός μας στόχος. Αυτή είναι, επίσης, η βάση για τις αποφάσεις μας για το εάν θα χρησιμοποιήσουμε ακραία, καθαρά ή ψιθυριστά φωνητικά. Ίσως να υπάρξει κάποια στιγμή ένα τραγούδι που θα του ταίριαζε γυναικεία φωνή για να αλλάξουμε λίγο το χρώμα του. Για τώρα όμως, όχι, δεν έχουμε κάποιο τέτοιο σχέδιο.

Το video του “Tears Of The Eyeless” είναι υπέροχο για ακόμη μία φορά. Ποιός ήταν ο υπεύθυνος για αυτή τη δουλειά;

Raimund: Το video ήταν σε σκηνοθεσία και παραγωγή από τους Vesa Ranta και Aapo Lahtela. Ειλικρινά, θέλαμε πάρα πολύ να δουλέψουμε με τον Vesa στο συγκεκριμένο τραγούδι γιατί ξέρουμε ότι κάνει πολύ καλή δουλειά και φαινόταν να ήξερε τι μπορεί να χρειαστεί η μουσική μας για να περάσει στην οπτική όψη. Γράψαμε ένα σύντομο σενάριο για να του πούμε την ιδέα μας πίσω από τους στίχους και τότε αμέσως σκέφτηκε μερικές ιδέες για το casting και την τοποθεσία. Είναι πραγματικά κάτι πάρα πολύ ειδικό επειδή είναι και το πρώτο μας video με ιστορία μέχρι τώρα.

Μοιάζει όντως σαν μια μικρή ιστορία. Μπορείτε να μου πείτε κάποια λόγια για αυτό;

Raimund: Ναι, σωστά. Όπως είπα και πριν γράψαμε την βασική ιδέα για το video, ώστε να δώσουμε στον Vesa μια ιδέα για το πώς θα θέλαμε να ερμηνευτούν οι στίχοι μας για ένα video με γνώμονα μια ιστορία. Πρόκειται για μία γυναίκα που καταπνίγει τα ενδόμυχα αισθήματά της και φαίνεται αναίσθητη στους ανθρώπους γύρω της. Για αυτό και φαίνεται σαν να μην «έχει μάτια». Σε μια σκηνή φαίνεται να κάθεται σε ένα δωμάτιο δεμένη με σχοινί και σε μία άλλη περιβάλλεται από μια ομάδα ανθρώπων. Οι άνθρωποι γύρω της εκφράζουν όλα τα συναισθήματα που αυτή προσπαθεί να κρύψει και όλοι έχουν τα δικά τους (σκοτεινά) μυστικά. Βρίσκει τον δρόμο της μέσα από τα μάτια του αόμματου.

 

Σκέφτεστε να έρθετε στην ελλάδα για μερικές εμφανίσεις;

Jan-Ole: Ελπίζω να μπορέσουμε να παίξουμε μία φορά στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Για την ακρίβεια, ίσως υπάρξει μια μικρή πιθανότητα να παίξουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς στην χώρα σας. Κανονίζουμε κάποια πράγματα για την επόμενη χρονιά και υπάρχει ένα σενάριο που περιλαμβάνει και μια εμφάνιση στην Ελλάδα, αλλά είναι μια ιδέα που πρέπει να κοιτάξουμε προς το παρόν και πρέπει να δούμε πώς θα πάει. Αλλά σίγουρα θα παίξουμε κάποια στιγμή εκεί.

Τo artwork είναι καταπληκτικό και πάλι. Συνεργαστήκατε με τον ίδιο καλλιτέχνη που έκανε και τα προηγούμενα;

Jan-Ole: Ναι είναι ο ίδιος καλλιτέχνης που έχει σχεδιάσει και το artwork του “King Delusion”. Είναι ο Santiago Caruso από την Αργεντινή, ένας εξαίσιος καλλιτέχνης, και είμαστε πολύ τυχεροί που αγαπάει την μουσική μας και τους στίχους μας και ήταν θαυμάσιο να δουλεύουμε μαζί του και για το “Black Frost”. Και συμφωνώ, όντως έκανε καταπληκτική δουλειά ξανά.

Raimund: Συμφωνώ απόλυτα με αυτά. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η «συνεργασία» είναι απόλυτα η καλύτερη μέθοδος. Για το “Black Frost” δουλέψαμε με τον ίδιο τρόπο όπως για το “King Delusion”. Στα μισά του γραψίματος του τραγουδιού, στείλαμε τα ορχηστρικά μέρη (στη φάση που βρίσκονταν) σαν μια έκδοση προπαραγωγής, όπως ακριβώς κάναμε και με τα λυρικά μέρη και τους ήδη ολοκληρωμένους στίχους, στον Santiago για να του δώσουμε την εικόνα του νέου υλικού. Και πραγματικά δούλεψε σκληρά και πρόσθεσε και τις δικές του ιδέες. Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Κατά την επεξεργασία του “King Delusion” έστελνε διάφορα σκίτσα πριν ξεκινήσει να τα ζωγραφίζει. Τώρα απλά μας ζητήσει να το κάνει κατευθείαν. Τον εμπιστευτήκαμε γιατί ήμασταν σίγουροι ότι θα βρει τον σωστό συμβολισμό και θα το χειριστεί. Έχει πολύ καλή αντίληψη της μαύρης ποίησης και μουσικής.

Πείτε μας για τους στίχους του album.

Raimund: Οι στίχοι είναι πολύ προσωπικοί. Ίσως πολύ πιο προσωπικοί από ότι στα προηγούμενα albums μας. Προσπάθησα να βρω δυνατές εικόνες/ιστορίες έτσι ώστε να επιτρέψω την κάθε είδους ερμηνεία των στίχων. Όλοι τους αναφέρονται στις εσωτερικές διαμάχες και δυσκολίες στη ζωή και μερικές φορές δίνουν τρόπους πώς να τα ξεφορτωθείς αυτά. Είναι σαν ένα κανάλι για αυτού του είδους τα αισθήματα επειδή φαίνεται ότι στη σημερινή κοινωνία είναι πιο συνηθισμένο να πνίγεις τα αισθήματά σου. Μέσα από αυτό οι άνθρωποι θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι τα καταφέρνουν και να κρατήσουν απόσταση. Είναι όλα σχετικά με τις επιφανειακές πτυχές όταν το πώς οι άνθρωποι δρουν μέσα στις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων και το παίρνουν στον «πραγματικό κόσμο». Δεν εκφράζουν τα ειλικρινή (και μερικές φορές αρνητικά και σκοτεινά) τους συναισθήματα και εξαιτίας αυτού «βαραίνουν» την ψυχή τους μέχρι που στο τέλος χάνουν το μυαλό τους. Αυτό ακριβώς είναι και ο «μαύρος πάγος» στην ναυσιπλοΐα. Όταν ένα πλοίο μετακινείται μέσα σε υγρασία, ομίχλη ή βροχή σχηματίζεται στους ιστούς και στα σχοινιά του «μαύρος πάγος» που μπορεί να προκαλέσει τη βύθιση του πλοίου. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για το πώς λειτουργούν οι στίχοι.

Έχετε σκεφτεί να βγάλετε ένα concept album;

Raimund: Είναι πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα να κάνουμε ένα τέτοιο album. Εξαρτάται από το πώς ορίζεις ένα concept album. Αν θεωρείς concept ένα ολοκληρωμένο album, τότε μπορείς να ακούσεις το “Black Frost” και το “King Delusion” που συγκαταλέγονται ήδη στη δισκογραφία μας. Αλλά δεν έχουμε βγάλει ποτέ μια πλοκή που να εκτυλίσσεται σε ολόκληρο τον δίσκο. Είναι σίγουρα απαιτητικό. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον

Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας. Αφήστε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας αν θέλετε.

Raimund: Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες οπαδούς μας. Θέλουμε πολύ να παίξουμε για εσάς και ελπίζουμε να το κάνουμε αρκετά σύντομα Σας ευχαριστούμε επίσης για την στήριξη σας όλα αυτά τα χρόνια!

Δημήτρης Εμμανουήλ

http://www.nailedtoobscurity.com/
https://www.facebook.com/nailedtoobscurity
https://twitter.com/OfficialNTO

Band Members
Raimund Ennenga – Φωνητικά
Jan-Ole Lamberti – Κιθάρες
Volker Dieken – Κιθάρες
Jann Hillrichs – Τύμπανα
Carsten Schorn – Μπάσο

Discography
Abyss, 2007
Opaque, 2013
King Delusion, 2017
Black Frost, 2019

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X