Συνεντεύξεις

Northwind

Οι Θεσσαλονικείς Northwind κυκλοφόρησαν το τρίτο τους fulllength album με τον τίτλο “History” και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Κώστα Παπαδόπουλο, τον κιθαρίστα του σχήματος για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την καινούργια τους δουλειά.

Γεια σου Κώστα. Είναι μεγάλη μας χαρά να σας φιλοξενούμε. Πείτε μας πώς νιώθετε έχοντας στα χέρια σας για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια έναν νέο δίσκο.

Καλησπέρα Μιχάλη και σε ευχαριστούμε για το χρόνο και την φιλοξενία. Πραγματικά είναι υπέροχο συναίσθημα αν αναλογιστούμε ότι περάσανε τριάντα τρία χρόνια δισκογραφικής απραξίας αλλά ταυτόχρονα αυτό το πολυετές κενό δίνει και μια παραπάνω αξία μέσα μας για τον συγκεκριμένο δίσκο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κυκλοφόρησε.

Οι Northwind πρακτικά ποτέ δεν διαλύθηκαν. Γιατί όμως πέρασαν τόσα πολλά χρόνια δισκογραφικής απραξίας;

Ουσιαστικά οι Northwind όντως ποτέ δεν διαλύθηκαν αλλά μπήκανε για πάρα πολύ καιρό στον πάγο. Υπήρξαν κάποιες σκόρπιες εμφανίσεις ανά τα έτη και πάντα κάναμε προσπάθεια για πλήρη επαναδραστηριοποίηση αλλά οι συνθήκες δεν ευνόησαν ποτέ για κάτι τέτοιο γιατί έπρεπε να υπάρχει σταθερότητα. Η επιστροφή του Θανάση (τύμπανα) και του Θοδωρή (μπάσο-φωνή) οι οποίοι και αποτελούν βασικά μέλη της μπάντας εδώ και σαράντα χρόνια, ήταν καθοριστικές και συνέπεσαν με την περίοδο που είχα ετοιμάσει ήδη καινούριο υλικό και κάπως έτσι πήρε πάλι μπροστά η μηχανή. Με την έλευση του Δημοσθένη στη θέση του τραγουδιστή αρχικά καταλάβαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σοβαρά στη δημιουργία νέου δίσκου και πλέον το παζλ μελών ολοκληρώθηκε με τον Panos JxF στα πλήκτρα.

Από το “Mythology” στο “History”. Ακόμα και ο τίτλος κλείνει το μάτι στο παρελθόν σας. Ήταν σημαντικό για εσάς να υπάρχει «συνέχεια» ανάμεσα στις δουλειές σας;

Δε κρύψαμε ποτέ ότι το “History” αποτελεί «συνέχεια» του Mythology. Σε επίπεδο θεματολογίας κινείται πολύ κοντά και μουσικά υπάρχει μια σύνδεση. Δεν κινηθήκαμε με γνώμονα το αν είναι σημαντικό, πιστεύω ότι απλά προέκυψε και βγήκε φυσικά από μόνο του. To αντίκτυπο του Mythology ήταν πολύ δυνατό και για εμάς τους ίδιους και πιστεύω ότι πάντα θα είναι ένα σημαντικό μουσικό «κομμάτι» της ιστορίας του συγκροτήματος που πάντα θα μας χαρακτηρίζει.

Τι ακριβώς συνέβη με εκείνον τον περιβόητο τρίτο δίσκο που ποτέ δεν ολοκληρώσατε;

Πήγαμε στο Λονδίνο στα τέλη του ‘80 με τρομερές προοπτικές και μια συμφωνία που μας επέτρεψε να ηχογραφήσουμε στα Metropolis Studios με παραγωγό τον George DeAngelis. Πλέον ζούσαμε το όνειρο ίσως και περισσότερο από ότι είχαμε φανταστεί. Ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις και πραγματικά ήμασταν ασταμάτητοι. Σιγά σιγά όμως άρχισε το μικρόβιο της διαφωνίας να κάνει την εμφάνισή του και πριν το καταλάβουμε οι διαφορές και τα προβλήματα ξεκινήσανε και έτσι σταματήσαμε και το αφήσαμε στον αέρα. Προσπαθώ να θυμάμαι μόνο τα καλά αλλά σίγουρα πέρασε από μπροστά μας μια τρομερή ευκαιρία και την κλοτσήσαμε. Το καλό είναι ότι δεν παραδώσαμε και είμαστε ακόμα εδώ και πιο δυνατοί από ποτέ.

Σαν δικηγόρος του διαβόλου πρέπει να σε ρωτήσω. Πόσο φρέσκες είναι οι ιδέες τους “History”; Χρησιμοποιήσατε και πιο παλιές συνθέσεις ή το album γράφτηκε από το μηδέν;

Το Soldiers Pay είναι το μοναδικό τραγούδι που υπήρχε από παλιά και επειδή ταίριαζε η αισθητική του απόλυτα με το υπόλοιπο έργο το επιλέξαμε και αφού το αλλάξαμε λίγο το χρησιμοποιήσαμε. Όλα τα υπόλοιπα με εξαίρεση κάποιες μελωδίες ίσως είναι καινούριο υλικό που γράφτηκε από το μηδέν.

Χρησιμοποιήσατε το ίδιο studio με το “History”, πως ήταν να επιστρέφετε σε αυτό; Πόσο καιρό πήρε η όλη διαδικασία;

Τρομερή αίσθηση που ξύπνησε μνήμες και ξεθάψαμε και πολλές παλιές ευχάριστες ιστορίες από εκείνες τις εποχές. Στο ίδιο studio είχαμε γράψει το πρώτο μας demo το ‘81 οπότε η σχέση μας με τον Παναγιώτη Παπαχατζή (ιδιοκτήτης-παραγωγός) έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο. Η διαδικασία μας πήρε σχεδόν 10 μήνες. Προέκυψαν κάποιες αλλαγές κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων αλλά προέκυψαν και εξωγενείς παράγοντες που δεν μας επέτρεψαν να τελειώσουμε πιο γρήγορα. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος μάλλον τα καταφέραμε.

Έχοντας στο νου σας ότι οι προσδοκίες του κόσμου ήταν μεγάλες για το νέο σας πόνημα νιώσατε κάποιο βάρος ή άγχος καθ’ όλη την συνθετική διαδικασία;

Πιστεύαμε και πιστεύουμε πολύ στο υλικό που έχουμε εξαρχής οπότε η πίεση πιο πολύ υπήρξε στο να το αποδώσουμε όσο καλύτερα γίνεται και έτσι όπως το είχαμε στο μυαλό μας, ώστε ο κόσμος να νιώσει ακριβώς όπως εμείς. Πιο πολύ θα έλεγα ήταν πίεση του να αποδώσουμε το μουσικό συναίσθημα και την ταυτότητα της μπάντας και πιστεύω ότι το συγκεκριμένο στοίχημα το κερδίσαμε.

Η συνεργασία με την No Remorse πως προέκυψε;

Πριν κάποια χρόνια η No Remorse είχε επανακυκλοφορήσει το Mythology και κάπως έτσι έγινε και η πρώτη επαφή. Το Up The Hammers πριν δύο χρόνια περίπου ήταν αφορμή για να έρθουμε σε επαφή με αρκετούς όπως επίσης και με τη No Remorse. Ο Χρήστος με τον Ανδρέα δείξανε αμέσως ενδιαφέρον και γίνανε κάποιες κουβέντες αλλά δεν είχαμε ακόμα ηχογραφημένο υλικό. Τελικά αποφασίσαμε να το γράψουμε μόνοι μας και να μιλήσουμε πάλι έχοντας πλέον έτοιμο τον δίσκο. Ο Χρήστος μας έκανε αμέσως συμφωνία λέγοντας λιτά και επιγραμματικά «εγώ το θέλω» και με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η συνεργασία μας. Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι για αυτή την επιλογή. Έχουν χρόνια εμπειρία και είναι επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν αλλά ταυτόχρονα παραμένουν πραγματικοί οπαδοί και αυτό είναι που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Πραγματικά χαιρόμαστε που είμαστε στο roaster της συγκεκριμένης εταιρείας.

Δεν είναι λίγοι οι φίλοι σας που αναρωτιούνται αν υπάρχει ακυκλοφόρητο ηχογραφημένο υλικό από την πρώτη περίοδό σας. Υπάρχει;

Υπάρχουν αρκετά τραγούδια είτε από studio είτε από ζωντανή μας εμφάνιση, κάποια είναι ολοκληρωμένα και άλλα απλώς ιδέες σκόρπιες. Δεν έχουμε σκεφτεί κάτι τέτοιο, υπάρχει πιθανότητα κάποιες ιδέες να χρησιμοποιηθούν για καινούρια τραγούδια αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Είχαμε κουβεντιάσει σε κάποια φάση μήπως και ηχογραφούσαμε ξανά κάποια πολύ παλιά τραγούδια της πρώτης περιόδου, ειδικά από το πρώτο demo και άλλα που δεν υπάρχουν ή δεν τα βρίσκεις πουθενά, αλλά πραγματικά θέλουμε πιο πολύ να εστιάσουμε στο τώρα και ίσως κάποια στιγμή ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο.

Σωτήριο έτος 1981. Είμαι ήδη τριών ετών και εσείς έχετε συγκρότημα. Πώς ήταν η φάση του να έχεις rock group στην Θεσσαλονίκη τότε; Τι σας λείπει από εκείνες τις μέρες;

Ο ενθουσιασμός μπορεί να υπάρχει ακόμα αλλά σίγουρα όταν είσαι πιτσιρικάς βράζει αλλιώς το αίμα σου. Αυτό που μπορεί να μου λείπει είναι η χαρά της ανακάλυψης γιατί πραγματικά ανακαλύπταμε έναν ολοκαίνουριο κόσμο. Από το να μάθουμε να παίζουμε ένα όργανο μέχρι το να στήσουμε μια συναυλία ήταν «Οδύσσεια» ολόκληρη και όπως και ο ήρωας του έπους έπρεπε να σκαρφιζόμαστε τρόπους για να κάνουμε αυτά που θέλαμε και πάντα μαθαίναμε με τον δύσκολο τρόπο. Αυτό συνέβη λόγω έλλειψης γνώσεων, μουσικού εξοπλισμού, ελλείψει διαδικτύου και όλες αυτές οι ανέσεις που προέκυψαν με τα χρόνια. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Δύσκολες μεν αλλά πολύ όμορφες εποχές πραγματικά. Η Θεσσαλονίκη πάντα πρωτοστατούσε στα μουσικά δρώμενα και ευτυχώς για εμάς υπήρχε rock σκηνή από τα τέλη του ’70. Άλλωστε και οι ίδιοι συμμετείχαμε ενεργά σε προγενέστερα σχήματα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να χτιστούν οι βάσεις για πολλές νέες και αξιόλογες μπάντες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80. Τι να πεις; Αυτή η πόλη το έχει με τη μουσική μάλλον.

Επιστροφή στο σήμερα. Θα γίνουν κάποιες ζωντανές εμφανίσεις μόλις ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα;

Αυτός ήταν ο σκοπός εξαρχής αλλά όλα στράβωσαν για όλους. Σημασία έχει να είναι καλά ο κόσμος πρωτίστως και μετά με το καλό ελπίζουμε να μπορέσουμε να γυρίσουμε σε φυσιολογικές συνθήκες και να κάνουμε τις παρουσιάσεις του δίσκου και όποια άλλη εμφάνιση προκύψει. Μακάρι όλα να έχουν όσο πιο αίσιο τέλος γίνεται και όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί ο κόσμος έχει σκάσει.

Θα πρέπει να περιμένουμε πάλι πολύ καιρό για νέα σας δουλειά ή πλέον μπήκε το νερό στο αυλάκι;

Στόχος μας είναι να βγάλουμε και άλλον δίσκο. Κοιτάμε κάποιες ιδέες τώρα που έχουμε χρόνο αλλά χωρίς συγκεκριμένο πλάνο ακόμα. Δεδομένης της κατάστασης θα δούμε και θα πράξουμε αναλόγως αλλά ακόμα προέχει η προώθηση του “History”.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, κλείσε αυτή την σύντομη συνέντευξη με ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας!

Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά ευχόμαστε να είναι όλοι γεροί για να ανταμώσουμε πάλι και να τραγουδήσουμε παρέα. Ευχαριστούμε και πάλι για την φιλοξενία, να είστε όλοι καλά.

Μιχάλης Νταλάκος

https://www.facebook.com/NorthwindbandGreece/
https://northwindband.bandcamp.com/releases

Band Members
Κώστας Παπαδόπουλος – Κιθάρα
Δημοσθένης Ντόβας – Φωνητικά
Θανάσης Τσιμουδής – Τύμπανα
Θοδωρής Δουλάμης – Μπάσο, Φωνητικά
Panos Jx-F – Πλήκτρα

Discography
Northcomin’, 1982
Mythology, 1987
History, 2020

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X