Συνεντεύξεις

Progenie Terrestre Pura

Οι Ιταλοί Progenie Terrestre Pura κάνουν το ντεμπούτο τους φέτος με τον καταπληκτικό δίσκο U.M.A. Είναι χαρά μου που μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε τα πράγματα λίγο από πιο μέσα όντας μία μπάντα που πιστεύω ότι θα έχει πολύ καλό μέλλον. Για δείτε τι μας είπε ο Eon[0]…

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τον νέο σας ολοκληρωμένο δίσκο. Ήταν σίγουρα κάτι παραπάνω από αναζωογονητικός και όμορφος. Πόσο χρόνο ξοδέψατε δουλεύοντας πάνω του; Είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα;

Καλησπέρα ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και για την συνέντευξη. Η σύνθεση του “U.M.A.” άρχισε από την στιγμή που το συγκρότημα διαμορφώθηκε, άρα στα τέλει του 2009, και ναι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με το πως βγήκε ο δίσκος, οφείλοντας να ευχαριστήσω το 322Studio για την φοβερή δουλειά που έκανε με την παραγωγή. Αν ακούγαμε τώρα τον δίσκο σίγουρα θα βρίσκαμε ένα, δύο πραγματάκια που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα (μπορείς πάντα καλύτερα (γέλια)), αλλά τώρα δεν παίζει ρόλο και είναι ανούσιο να μιλάμε για αυτό. Μπορούμε να μάθουμε μόνο από τα λάθη μας και να διορθωνόμαστε.

Πείτε μας λίγες περισσότερες πληροφορίες για την μπάντα, πως έτυχε η σύμπραξη των δυο σας;

Το 2009 ο Eon[0] έψαχνε φωνητικά για το Black Metal project του και χάρη στο ενδιαφέρον μου, περίπου στα τέλη του 2009 ο Nex[1] έκανε την εμφάνιση του. Τα υπόλοιπα έγινα χάρη στις κοινές μας επιρροές και ενδιαφέρον. Ειλικρινά όσο αφορά την ιστορία των q[T]p δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να ειπωθούν. Πάντα ήμασταν οι δυο μας από επιλογή, έχουμε φτιάξει δύο παρόμοια home studios για όταν δουλεύουμε από απόσταση και έτσι προχωράμε. Ευελπιστούμε στο να μην κάνουμε καμία αλλαγή όσο αφορά τα μέλη στο σύντομο χρονικό διάστημα (γέλια).

Ποιες είναι οι κύριες επιρροές όσο αφορά το “U.M.A.” αλλά και γενικά τον ήχο σας;

Στο “U.M.A.” μπορούμε με τα βεβαιότητος να πούμε ότι έχουμε πολλές Black Metal αναφορές όπως Wittr, Darkspace, Nocte Obducta, Drudkh, Burzum και Enslaved (άλλες επηρεάζοντας μας περισσότερο και άλλες λιγότερο), αλλά και μπάντες όπως Meshuggah, Issis, Djent και Pink Floyd έχουν παίξει τον ρόλο τους. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το είδος που παίζουμε έχει λιγότερη σημασία από την εικόνα που θέλουμε να φτιάξουμε. Τώρα στα ηλεκτρονικά κομμάτια μέσα στον δίσκο μπορείς να βρεις Phybient, IDM μέχρι και Techno. Γενικά οτιδήποτε κάνει την μπάντα να ακούγεται καλύτερα, είναι καλό για εμάς.

Ας μιλήσουμε λίγο περισσότερο για το καινούργιο άλμπουμ. Παρατήρησα μία ολοκληρωμένη δουλειά από την αρχή μέχρι και το τέλος, γεννώντας μου την αίσθηση ότι έχετε σκεφτεί και την παραμικρή λεπτομέρεια. Μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για το καταπληκτικό εξώφυλλο και αν ο τίτλος του δίσκου μας παραπέμπει σε κάποιο ιδιαίτερο νόημα;

Ο τίτλος “U.M.A.” αναλύεται ως “Uomini, Macchine, Anime” (Άνδρες, Μηχανές, Ψυχές) και συνδέεται άμεσα με την γενική ιδέα της μπάντας. Τώρα στην καλλιτεχνική πλευρά του δίσκου, τα εύσημα ανήκουν στον Γερμανό Alexander Preuss (www.abalakin.de) που χάρη στην αφηρημένη αναπαράσταση του για τον άνθρωπο που στέκεται μπροστά στο “μεγαλείο” και το χάος της τεχνολογίας έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι εξωπραγματικό. Απεικονίζοντας την ιδέα του ανθρώπου που είναι περικυκλωμένος από το μέλλον. Ο ήχος κυμαίνεται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα θέλοντας να παντρέψουμε τον ακραίο ήχο με την ηλεκτρονική μουσική, έχοντας ως κύριο το “φουτουριστικό” στοιχείο. Δεν θα κρύψω ότι δεν ήταν εύκολο μιας και αυτά τα είδη δύσκολα προσμιγνύονται.

Μιας και είχα ένα μικρό πρόβλημα στο να θέσω τον ήχο σας υπό κάποια συγκεκριμένα όρια θα ήθελα να δω από την δική σας οπτική γωνία το πως βλέπεται την μουσική σας.

Το “U.M.A.” μπορεί να περιγραφεί ως ένας ατμοσφαιρικός Black Metal δίσκος με Progressive στοιχεία (σε μία γενική έννοια) και Ηλεκτρονικές επιρροές (Psybient, Space Ambient κ.α.), ίσως όλο αυτό να οδηγεί τελικά στο Avant garde, αλλά ποιος ξέρει. Γενικά πάντως λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο πυρήνας μας είναι (Ατμοσφαιρικό) Black Metal με όλες τις προσμίξεις από τόσα διαφορετικά κομμάτια του μουσικού πάζλ, είναι κάπως δύσκολο να οριοθετήσουμε αλλά και να αναλύσουμε κάτι τέτοιο με λίγα λόγια.

Ακούγοντας τον δίσκο δεν μπόρεσα παρά να προσέξω ότι τα φωνητικά παίζουν έναν πιο παθητικό ρόλο. Ήταν από την αρχή η ιδέα να υπάρχουν ως υπόβαθρο στην μουσική σας, ή προσπαθείτε να περιορίσετε τον ανθρώπινο παράγοντα όσο γίνεται περισσότερο;

Θεωρούμε τα φωνητικά ως ένα ακόμα στοιχείο/όργανο, έχοντας ως σκοπό να μην αφήσουμε κανένα από αυτά να επισκιάσει τα υπόλοιπα (δεν είμαστε μία μπάντα που εστιάζει σε ρεφρέν), όλα πρέπει να είναι καλά επεξεργασμένα ώστε να δημιουργείται μία συγκεκριμένη ροή σε όλα μας τα κομμάτια. Η χρήση των φωνητικών είναι πολύ σημαντική για εμάς γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλοί στίχοι, μιας και η κάθε λέξη έχει προέλθει μετά από αρκετή σκέψη, πάντα σε αρμονία με την μουσική.

Ποια συναισθήματα πιστεύετε ότι προάγει η μουσική σας στο κοινό;

Θα θέλαμε πολύ να πετύχουμε αυτό που σκεφτόμασταν και οι ίδιοι αρχικά, μία εμβάθυνση (μύηση) στο μέλλον. Μέχρι τώρα το κοινό έχει ανταποκριθεί πολύ καλά, οπότε είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι.

Υπάρχει κάτι περισσότερο πίσω από την μουσική σας, κάποια ιδεολογία ή κάποιο ιδιαίτερο θέμα;

Ως κύρια θεματολογία έχουμε επιλέξει την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τις μηχανές. Κάθε κομμάτι έχει να δώσει κάτι διαφορετικό (διάστημα, εξέλιξη των ειδών) πέρα από την κύρια ιδέα που πάντα είναι εμφανής. Δεν υπάρχει κάποια “ιδεολογία”, μην πάει το μυαλό των οπαδών σε ιδέες όπως “το καλό είδος των ανθρώπων, ενάντια στις μηχανές” και άλλα τέτοια, αλλά προσπαθούμε να δείξουμε την επίδραση της τεχνολογία στην ζωή μας. Μιας και από την μία μας διευκολύνει, αλλά εμπεριέχει και πολλούς κινδύνους, μέχρι και την εξαφάνισή μας.

Είσαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;

Ω ναι, φυσικά! Το “U.M.A.” έχει μέχρι τώρα δεχθεί πολύ καλά σχόλια (μπορεί να έχει να κάνει και η συνεργασία μας με την Avantgarde Music), και μάλιστα για ένα άγνωστο συγκρότημα όπως εμείς… είναι μεγάλο θέμα. Ξέρουμε ότι δεν θα αρέσει σε όλους ο δίσκος, ακόμα και ότι κάποια μερίδα ακροατών δεν θα καταλάβει αυτό που θέλουμε να δείξουμε, αλλά όλα στην τελική είναι μια χαρά, δημιουργήσαμε κάτι πρωτότυπο και αυτό είναι που μετράει για εμάς.

Νομίζετε ότι οι νέες Black Metal μπάντες καινοτομούν με τον ήχο τους, ή απλά ακολουθούν τις γνωστές και μεγάλες, ανακυκλώνοντας την μουσική διαδικασία;

Υπάρχουν και από τα δύο. Ας μιλήσω όμως για τα καλά όπως τον νέο και απ ότι φαίνεται τον τελευταίο δίσκο των Altar of Plagues που είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός τους, έχοντας κάνει πολύ καλή δουλειά. Οι Deafhaven επίσης το ίδιο ή ακόμα και άγνωστες μπάντες όπως οι Αμερικάνοι Mamaleek. Αυτό που χρειάζονται είναι οι σωστοί δίσκοι την σωστή στιγμή και ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα από όλους εμάς.

Πόσο εύκολη είναι η εκτέλεση των συγκεκριμένων κομματιών ζωντανά στην σκηνή; Είναι κάτι που σας ανησυχεί ή το “U.M.A.” δεν είναι φτιαγμένο για αυτόν τον σκοπό;

Ειλικρινά δεν έχουμε ιδέα! Επειδή οι q[T]p γεννήθηκαν ως στούντιο project δεν έχουμε δοκιμάζει τον ήχο μας ζωντανά μέχρι τώρα. Αλλά σίγουρα θα είναι δύσκολο! Έχοντας να χειριστούμε τόσα διαφορετικά εφέ σε τρεις κιθάρες ταυτόχρονα. Δεν είναι η κύρια προτεραιότητα για την μπάντα αυτή την στιγμή, αλλά στο μέλλον θα ήταν κάτι θετικό. Ίσως κάποια μέρα θα πατήσουμε το “ON” στα live.

Πείτε μας μερικά από τα μελλοντικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από τους Progenie Terrestre Pura;

Μα φυσικά έναν ακόμα καινούργιο δίσκο, περισσότερο progressive, περισσότερο σαν… q[T]p! Θα είναι ενδιαφέρουσα η πορεία της μπάντας. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε επιβεβαιωμένα κάποια μουσικά πλάνα. Παρόλα αυτά ελπίζουμε αρκετά σύντομα να κυκλοφορήσουν τα επίσημα t-shirts, που είναι ιδιαίτερα φτιαγμένα για την μπάντα από τον Francesco Gemelli, για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επισκεφτείτε το Facebook της μπάντας, καθώς και της δισκογραφικής μας Avantgarde.

Αλέξανδρος Κωνσταντουράκης

http://progenieterrestrepura.bandcamp.com/

http://www.progenieterrestrepura.com/

http://www.youtube.com/user/ProgTerrPura

https://www.facebook.com/ProgenieTerrestrePura

Band Members:

Eon[0] – Όλα τα όργανα

Nex[1] – Φωνητικά

Discography:

2013 – U.M.A.

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X