Συνεντεύξεις

Paragon

Οι Paragon, μάστορες του τευτονικού power metal, κυκλοφόρησαν φέτος νέο δίσκο με τίτλο “Force Of Destruction” , σπάζοντας την σιγή 4 ετών αλλά και επιστρέφοντας στις ποιοτικές δουλειές μετά το άνευρο “Screenslaves”. Ο μπασίστας Jan Bünning που επέστρεψε στο συγκρότημα, απαντά στις ερωτήσεις μας!

Καλησπέρα Jan! Είμαι ο Πάνος από το GreekRebels.gr, είμαι χαρούμενος που μπορούμε να μιλήσουμε για τους Paragon και το νέο album σας! Έχει κυκλοφορήσει εδώ και 2 μήνες, πως πάνε οι κριτικές που λαμβάνετε αλλά και οι πωλήσεις?

Δεν μπορώ να πω πολλά για τις πωλήσεις καθώς δεν έχουμε πάρει ακόμα αριθμούς από την Napalm Records ακόμα, αλλά οι κριτικές ως τώρα είναι καλές ως πολύ καλές! Έχω διαβάσει ως τώρα 90 κριτικές και τουλάχιστον 10 περιοδικά μας έδωσαν μέγιστη βαθμολογία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις θετικές αυτές αντιδράσεις καθώς έχουμε βάλει όλη μας την ενέργεια σε αυτόν τον δίσκο.

Έχουν περάσει 4 χρόνια από την προηγούμενη δουλειά σας με τίτλο “Screenslaves”. Είχαμε συνηθίσει να ακούμε νέα σας πιο συχνά, τι συνέβη αυτή την φορά?

Είχαμε πολλά θέματα line-up αλλά και business θέματα. Ήμουν εκτός μπάντας και γύρισα πάλι όταν ο Martin (λέει για τον κιθαρίστα και ιδρυτικό στέλεχος Martin Christian) έφυγε. Έφυγε και ο Günny (Günter Kruse, κιθάρα από 2005 ως το 2008) και έτσι έπρεπε να βρούμε 2 νέους κιθαρίστες. Φτιάξαμε το νέο line-up αλλά μετά είχαμε θέματα με την Massacre καθώς δεν τα βρίσκαμε στους όρους συμβολαίου και έτσι μας άφησαν να φύγουμε. Στην συνέχεια αρχίσαμε να γράφουμε τραγούδια και να στέλνουμε demos αλλά δεν βρήκαμε εταιρία. Στο τέλος του 2011 αποφασίσαμε να μπούμε στο studio χωρίς συμβόλαιο και να ψάξουμε στην συνέχεια έχοντας έτοιμη την δουλειά μας. Στείλαμε 8 νέα demos και η Napalm μας έκανε την καλύτερη προσφορά. Οπότε εδώ είμαστε και πάλι!

Νομίζω πως το “Force Of Destruction” είναι ένα πολύ δυνατό come-back για την μπάντα πολύ ανώτερο από το “Screenslaves”. Εσείς είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα?

Ναι φυσικά. Εγώ είχα φύγει γιατί δεν ήμουν ικανοποιημένος με τον ήχο και τις συνθέσεις στο “Forgotten Prophecies”. (Ρε Jan, το συγκεκριμένο album σκοτώνει!!) Πιστεύω πως όταν μια μπάντα κάνει έναν δίσκο πρέπει όλοι να δίνουν το 100% για αυτόν. Το “Forgotten Prophecies” δεν ήταν έτσι, το “Screenslaves” ήταν απλά OK, αλλά και πάλι δεν ήταν 100% Paragon, άρα έπρεπε να κάνουμε ένα killer album! Ρίξαμε αίμα και ιδρώτα και πολλά λεφτά και για να είμαι ειλικρινής νομίζω ακούγεται καλύτερα από ότι περιμέναμε. Με τον Martin να φεύγει, χάσαμε τον κύριο συνθέτη μας. Έγγραψε βέβαια 2 κομμάτια (“Blades of Hell” και “Rising From the Black”) αλλά γράψαμε τα υπόλοιπα μόνοι μας. Ο νέος κιθαρίστας Wolle (Wolfgang Tewes) έγραψε τα περισσότερα riffs, βοήθησα και εγώ στις συνθέσεις και ο Buschi (Andreas Babuschkin) έγγραψε τους στίχους και τις φωνητικές γραμμές. Νομίζω είναι το δυνατότερο album μας μέχρι τώρα με την καλύτερη απόδοση από μουσικής πλευράς, τα καλύτερα φωνητικά, καλύτερο ήχο και καλύτερα τραγούδια!

Υπάρχουν τραγούδια που ξεχωρίζεις από τα υπόλοιπα? Προσωπικά τα αγαπημένα μου είναι τα “Tornado”, “Bulletstorm”, “Secresy” και το “Dynasty”.

Είναι πραγματικά δύσκολο να πω καθώς είναι το πρώτο Paragon album στο οποίο μου αρέσουν όλα τα κομμάτια και τα αγαπημένα μου αλλάζουν κάθε μέρα. Μου αρέσουν τα μη συνηθισμένα κομμάτια όπως “Demon’s Lair” και “Blood & Iron” αλλά και τα “Iron Will”, “Rising from the Black” και “Dynasty” είναι επίσης δυνατά.

Στο studio δώσατε πλήρη έλεγχο σε έναν από τους καλύτερους “power metal τύπους” εκεί έξω τον Piet Sielck. Πες μας μερικά πράγματα για το γεγονός ότι δουλέψατε ξανά μαζί μετά από 9 χρόνια και τον δίσκο “The Dark Legacy”.

Βασικά το τελευταίο album που δουλέψαμε μαζί του ήταν το “Revenge” το 2005 και όχι το “The Dark Legacy”. Όπως είπα και πριν το “Force of Destruction” ήταν ένας «όλα ή τίποτα» δίσκος οπότε έπρεπε να βρούμε τους καλύτερους ανθρώπους να δουλέψουμε μαζί. Και ο καλύτερος παραγωγός ήταν ο Piet. Ο Piet είναι επηρεασμένος από τα συγκροτήματα που είμαστε και εμείς όπως Judas Priest, Accept ή Iron Maiden (Paul Di’Anno περίοδος), οπότε ξέρει πολύ καλά τι ήχο θέλουμε. Επίσης μας σπρώχνει στα όρια των δυνατοτήτων μας και δουλεύει άριστα με τον Buschi για τα φωνητικά. Το αστείο είναι ότι είναι πιο χαλαρός από ότι στο παρελθόν και έτσι χρειαστήκαμε λιγότερο χρόνο στο studio αυτή την φορά από ότι στα προηγούμενα albums μας.

Είχατε λοιπόν και μερικές αλλαγές στην ομάδα σας, όπως είπες και εσύ. Έχουμε νέο κιθαριστικό δίδυμο, την αποχώρηση του Martin Christian αλλά και την δική σου επιστροφή. Γιατί τόσες πολλές αλλαγές?

Είχα ήδη μιλήσει με τον Martin για την επιστροφή μου το καλοκαίρι του 2008 αλλά κράτησε μέχρι το τέλος του 2009 μέχρι να γυρίσω πάλι επίσημα. Ο Martin βγάζει πολλά λεφτά με μια tribute μπάντα και έχει παιδί και γυναίκα. Τα συγκροτήματα σου ξοδεύουν χρόνο και έτσι έπρεπε να βάλει προτεραιότητες. Εμείς σχεδόν δεν βγάζουμε λεφτά με τους Paragon και έτσι καταλαβαίνω γιατί διάλεξε την tribute μπάντα. Μας παρότρυνε να συνεχίσουμε ενώ ο άλλος κιθαρίστας ο Gunny έπρεπε να φύγει νωρίτερα καθώς η αφοσίωση του στην μπάντα δεν ήταν αρκετή πλέον. Με τους Wolle Tewes και Jan Bertram τώρα έχουμε πολύ πολύ καλούς αντικαταστάτες πιστεύω είναι το καλύτερο δίδυμο στις κιθάρες που είχαμε ποτέ!

Επίσης αλλάξατε εταιρία. Από την Massacre, πήρατε μεταγραφή στην Napalm. Δεν μείνατε ευχαριστημένοι από τους πρώτους? 

Η Massacre είναι ok, αλλά δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με κάποιους όρους και έτσι μας άφησαν να φύγουμε και τώρα με την Napalm έχουμε την μεγαλύτερη συμφωνία που είχαμε ποτέ, αλλά και μια πού δυνατή διανομή μέσω της Universal.

Ας πάμε στον metal κόσμο σήμερα. Αναγνωρίζεις νέες power metal μπάντες σήμερα που σου αρέσουν πολύ? Γενικότερα, τι ακούς τον τελευταίο καιρό?

Για να είμαι ειλικρινής δεν μου αρέσει ο όρος power metal έτσι όπως χρησιμοποιείται αυτές τις μέρες. Όταν ήμουν νεότερος power metal ήταν οι Metal Church ή οι Overkill. Κάτι μεταξύ του κλασσικού heavy metal, του speed και του thrash. Τώρα έχεις μπάντες όπως Sonata Artcica, Dragonforce και Rhapsody να τους αποκαλούν power metal και δεν είναι αυτό που παίζουμε εμείς. Μου αρέσει να αποκαλώ την μουσική μου heavy metal με μερικές δόσεις από speed και thrash με τις επιρροές μας να είναι Judas Priest, Accept, Iron Maiden (2 πρώτων album), Overkill, Metal Church, Mercyful Fate, Agent Steel, Helstar, Candlemass ή ακόμα και Slayer. Νομίζω φέτος δεν είχαμε πολλές καλές metal κυκλοφορίες αλλά αγόρασα τα νέα albums από τους 3 Inches Of Blood, Huntress, Angel Witch, Heretic, Accept, Devin Townsend και φυσικά την επανακυκλοφορία του soundtrack του Conan από τον Βασίλη Πολυδούρη!

Τόσα χρόνια δεν έχετε αλλάξει μουσικό ύφος… Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να συνεχίζει να κυκλοφορεί ποιοτικά τευτονικά heavy metal albums?

Δεν είναι δύσκολο γιατί αυτό που παίζουμε είναι στο αίμα μας. Πιστεύουμε σε αυτό που παίζουμε και αν προσπαθούσαμε κάτι διαφορετικό δεν θα ήταν Paragon!

Λοιπόν η συνέχεια για τους Paragon τι έχει? Έχετε κλείσει ημερομηνίες για συναυλίες? Καμία πιθανότητα να σας δούμε στην Ελλάδα? 

Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα lives αλλά δεν είναι εύκολο αυτόν τον καιρό καθώς οι διοργανωτές δεν πληρώνουν πια, τα έξοδα μεταφοράς αλλά και τις πληρωμές μας και εμείς δεν θα παίζουμε δωρεάν πλέον. Δεν ζητάμε πολλά λεφτά αλλά έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα και χρόνο στους Paragon και είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να το σέβονται. Θέλουμε πραγματικά να παίξουμε Ελλάδα, για παράδειγμα στο “Up The Hammers Festival” αλλά μέχρι τώρα μας έχουν απορρίψει. Είχα την απόλαυση να παίξω εκεί με τα αδέρφια μου τους Lonewolf και ήταν τρομερά. Οι Έλληνες οπαδοί είναι τρελοί και θορυβώδεις! Εάν κάποιος ενδιαφέρεται παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας!!!

Στο μυαλό μου, πάντα ήθελα ένα show με εσάς τους Accept και τους Grave Digger… Πάρτε τους και ελάτε στην Ελλάδα να σπείρετε τον τευτονικό τρόμο!!

Το να παίξω με τους Accept θα ήταν πραγματικά όνειρο. Ίσως να είναι δυνατό να παίζαμε με τους Grave Digger βέβαια. Είμαστε και στην ίδια εταιρία οπότε αυτό ίσως να είναι εφικτό στο μέλλον!

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, τα τελευταία λόγια είναι δικά σου, στείλε ένα μήνυμα στους metalheads εδώ πέρα!

Σε ευχαριστώ Πάνο που μου έκανες αυτές τις ερωτήσεις ένα μεγάλο Hail σε όλους τους οπαδούς των Paragon εκεί! Ελπίζω να παίξουμε στην Ελλάδα πολύ σύντομα.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος 

http://www.facebook.com/paragonmetal

http://www.myspace.com/paragonlegions

http://www.paragon-metal.com

Band Members:

Jan Bünning – Μπάσο

Andreas Babuschkin – Φωνή

Christian Gripp – Τύμπανα

Wolfgang Tewes – Κιθάρα

Jan Bertram – Κιθάρα

Discography:

1995 – World Of Sin

1998 – The Final Command

1999 – Chalice Of Steel

2001 – Steelbound

2002 – Law Of The Blade

2003 – The Dark Legacy

2005 – Revenge

2007 – Forgotten Prophecies

2008 – Screenslaves

2012 – Force of Destruction

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X