Συνεντεύξεις

Lunarsea

Lunarsea είναι ένα melodic death metal συγκρότημα από τη γειτονική Ιταλία. Ξεκίνησαν την πορεία τους το 2003 και λίγο καιρό πριν κυκλοφόρησαν το τέταρτο full length album τους με τον τίτλο Earthling/Terrestre. Έτσι, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους σχετικά με αυτό αλλά και για αρκετά ακόμα θέματα. Τις απαντήσεις έδωσε ο Fabiano Romagnoli, o κιθαρίστας του σχήματος.

Γεια σου Fabiano! Καλώς ήρθες στο περιοδικό μας. Θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιος είναι ο λόγος που σας πήρε έξι ολόκληρα χρόνια για να βγάλετε καινούργιο δίσκο;

Γεια σου Μιχάλη! Χαίρομαι που τα λέμε ξανά. Είμαστε μια underground μπάντα και βρισκόμαστε στον χώρο 17 χρόνια. Αρχικά, δεν μας πιέζει καμία δισκογραφική ούτε από τους οπαδούς μας. Είμαστε όλοι πάνω από 40 ετών και από την στιγμή που η μουσική είναι απλά ένα χόμπι για εμάς όταν βρίσκουμε χρόνο τότε ασχολούμαστε με albums. Μετά την κυκλοφορία του “Hundred Light Years” το 2013, αφοσιωθήκαμε στις προσωπικές μας ζωές και έτσι απλά έφτασε το 2018. Κοιταχτήκαμε και συμφωνήσαμε ότι ήταν ο καιρός να γράψουμε καινούργιο υλικό και αυτό ήταν όλο.  Περάσαμε όλο τον χρόνο δουλεύοντάς το και προς τα τέλη του 2019 ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει από την εταιρία μας, την Punishment Records.

Earthling/Terrestre”, λοιπόν. Ακόμα και το όνομα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Γιατί διαλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Το Terrestre είναι η μετάφραση του Earthling στα ιταλικά (σ.σ. γήινος). Για πρώτη φορά, επίσης, χρησιμοποιήσαμε την μητρική μας γλώσσα στα τραγούδια μας όπως για παράδειγμα στο Mi Suthina. Για να καταλάβει όμως κάποιος εντελώς το νόημα, πρέπει να κατανοήσει και τα ιταλικά μέρη.

Πόσο καιρό διήρκησαν οι ηχογραφήσεις και σε ποιο μέρος έγιναν;

Δεδομένου ότι είχαμε ήδη ηχογραφήσει τις κιθάρες και τα πλήκτρα πριν ξεκινήσουμε επίσημα τη διαδικασία, μπορώ να πω ότι χρειάστηκαν συνολικά 70 μέρες στα Outer Sounds Studios για να το ολοκληρώσουμε με τη βοήθεια του Giuseppe Orlando. Ακολούθησαν μερικές εβδομάδες mastering από τον Mika Jussila στα Finnvox Studio. Κάθε νότα πέρασε από έλεγχο και έτσι είναι εύκολο να καταλάβουν οι ακροατές μας το βήμα που κάναμε από το προηγούμενο.

Που κινείται στιχουργικά; Έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα ή αναφέρονται σε διάφορα;

Ναι, είναι ένα concept album. Αναφέρεται στη φυσική αλλά και τη μεταφυσική μορφή του «γήινου». Είναι ένας οργανισμός που μας παρακολουθεί και μας κρίνει από μια άλλη διάσταση ακόμα και εάν δεν διαφέρει πολύ από εμάς.

“It looks like us
The same somatic features
It’s similar to us
It’s similar to you”
*οι στίχοι είναι από το “Humanoid, Mannequinn, Androgyne”

Είναι το “Earthling/Terrestre” μια φυσική εξέλιξη του ήχου σας συγκριτικά με το “Hundred Light Years” ή είναι εντελώς διαφορετικό;

Έχει μια καλή ισορροπία μεταξύ της επιθετικότητας και της ταχύτητας του “Hundred Light Years” και της μελωδίας του Route Code Selector. Αυτός ήταν ο στόχος μας όταν ξεκινήσαμε να το γράφουμε. Να μπορέσουν, δηλαδή, οι καινούργιοι μας οπαδοί να καταλάβουν από την αρχή τι σημαίνουν οι Lunarsea. Κάθε φορά που βγάζουμε καινούργιο δίσκο σκεφτόμαστε το γενικότερο ύφος του. Δεν είναι κάτι που έρχεται κάθε μέρα. Προσπαθούμε από την αρχή να βρίσκουμε πως πρέπει να ακούγεται και να παίζεται.

Ακούγοντας το “Earthling” από την αρχή παρατήρησα ότι παρόλο που υπάρχουν κάποιες πιασάρικες στιγμές, δεν είναι ένα «ευκολόπεπτο» album και πως εξαρτάται από την προσοχή του ακροατή για να ανακαλυφθούν τα μυστικά του. Συμφωνείς με αυτό;

Ποτέ δεν γράψαμε τραγούδια για τις λίστες του Spotify. Κανένα από αυτά δεν έχει μια συγκεκριμένη δομή αλλά διάφορες διαθέσεις μέσα τους. Ίσως για αυτό τα albums μας θα κρατήσουν για χρόνια. Κάθε τραγούδι κρύβει και από ένα θαύμα για το κοινό. Είναι τιμή μας όταν οι ακροατές μας έχουν ακόμα στο μυαλό τους τα Hydrodynamic WaveκαιRoute Code Selector μετά από τόσα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά πιασάρικα. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί και με το Earthling/Terrestre.

Πώς είναι να είσαι μια melodic death metal μπάντα στη χώρα του power metal;

Ποιος νοιάζεται; Δεν έχουμε σκοπό να αγοράσουμε και να βάλουμε δράκους να πετάνε φωτιές από το στόμα στο κοινό στην προσπάθειά τους να κρατήσουν φυλακισμένη την πριγκίπισσα στην κορυφή του πύργου. Παρόλα αυτά νομίζω πως όλοι μας είμαστε επηρεασμένοι από το power. Ξεκινήσαμε την πορεία μας παίζοντας power, τα riffs μας έχουν επιρροές από αυτό. Ακόμα και ο πρώτος μας δίσκος θα μπορούσε να θεωρηθεί power απλώς με πιο σκληρά φωνητικά.

Θα γυρίσετε μήπως κάποιο official video για το album; Ξέρω ότι υπάρχει ένα “how to playvideo για το “Aqueducts

Ξεχνάς και το άλλο για το Mi Suthina(σ.σ. μπορείτε να το δείτε εδώ). Πραγματικά τα αγαπώ αυτά τα δύο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα συγκεκριμένα έχουν θεωρηθεί ως τα «top songs» του album από ορισμένα media. Ίσως και να γυρίσουμε και για το καινούργιο μας δίσκο. Μέχρι στιγμής σχεδόν όλα τα κομμάτια του έχουν χαρακτηριστεί ως τα καλύτερα που πάει να πει ότι αυτή την φορά καταφέραμε να βγάλουμε αρκετά καλά τραγούδια. Για παράδειγμα, στο Hundred Light Yearsτο 90% των κριτικών έγραφαν ότι το Ianus Or Pro Nebula Nova” είναι το καλύτερο. Ενώ για το καινούργιο γράφουν ότι τα “Light-Hearted”, “In expectance”, “The Earthling”, “Mi Suthina”, “Polar Covalent Bond”, “Humanoid” είναι τα καλύτερα.

Όσον αφορά τις περιοδείες, θα κανονίσετε εμφανίσεις και για την καινούργια σας κυκλοφορία;

Έχουμε στις 21 Φεβρουαρίου το release party για τον νέο δίσκο εδώ στη Ρώμη. Σε λίγο καιρό θα κλείσουμε συμφωνία με μια εταιρία, την οποία θα ανακοινώσουμε σύντομα, και θα κανονίζει όλες μας τις εμφανίσεις.

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την πορεία σας;

Καθόλου θα έλεγα. Αν σκεφτούμε τις προσδοκίες που είχαμε όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τη μουσική ως έφηβοι, να φτιάξουμε δηλαδή μια μπάντα που κάνει παγκόσμιες περιοδείες και θα βγάζει πολλά χρήματα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όσο μεγαλώνεις καταλαβαίνεις ότι η μουσική βιομηχανία είναι πολύ πιο σκληρή. Το να βγάζεις καλή μουσική είναι το πρώτο βήμα. Μετά πρέπει να ικανοποιήσεις πολλούς συντελεστές και να βρεθείς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή για να σου δοθεί μια ευκαιρία. Έτσι, ξεκινάς να εκτιμάς κάθε στιγμή της καριέρας σου, τις συναυλίες σου, τις καλές κριτικές κλπ.

Που μπορεί να αγοράσει κανείς τη μουσική σας;

Όλους μας τους δίσκους θα τους βρείτε στις επίσημες σελίδες μας κάνοντας κλικ εδώ και εδώ. Από τις 31 Ιανουαρίου είναι διαθέσιμο και σε φυσική μορφή.

Μιλώντας για τους ακροατές, πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας χωρίς να αναγκάσετε ουσιαστικά κάποιον να σας ακούσει; Τι θα του λέγατε;

Είναι απλά μελωδικό death metal. Δεν είμαστε από τις μπάντες που προσπαθούν να προωθήσουν την μουσική τους ως την «νέα εφεύρεση του αιώνα» ή που λένε ότι δεν μπορούν να την χαρακτηρίσουν επειδή έχει επιρροές από αυτό, εκείνο και το άλλο. Έτσι, ξεκινώντας από το melodic death metal κάθε οπαδός μας μπορεί να βρει τις επιρροές μας στα τραγούδια μας και γιατί όχι, τη Lunarsea διάθεση.

Που μπορώ να βρω την καλύτερη πίτσα στη Ρώμη;

Δεν πρέπει να σε ανησυχεί αυτό. Την επόμενη φορά που θα έρθεις απλά ενημέρωσε με και εγώ μαζί με τα παιδιά από την μπάντα θα σε ξεναγήσουμε στις πιτσαρίες μας. Θα χαρούμε πολύ!

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου! Ο επίλογος δικός σου.

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μας. Ξεκινήσαμε το 2006 με μια ελληνική δισκογραφική στο πλευρό μας, την BurningStar Records, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο Μιχάλης. Έχουμε παίξει στη χώρα σας τέσσερεις φορές και ήταν όλα καταπληκτικά. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε με την προώθηση του νέου μας δίσκου. Stay Lunar!

Συνέντευξη: Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Χριστίνα Γιαννούλη

Band’s Profiles
Facebook
Bandcamp

Band Members
Cristian Antolini – μπάσο, φωνητικά
Fabiano Romagnoli – κιθάρες, πλήκτρα
Alessandro Iacobellis – φωνητικά
Andrea Miazzetto – τύμπανα

Discography
Hydrodynamic Wave, 2006
Route Code Selector, 2009
Hundred Light Years, 2013
Earthling/Terrestre, 2019

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X