Συνεντεύξεις

Nailed To Obscurity

Μέτα το πολύ κάλο δίσκο “King Delusion” των Nailed To Obsurity είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Raimund Ennengam, τον τραγουδιστή του σχήματος και να συζητήσουμε για την καινούργια κυκλοφορία τους.

Καλησπέρα Raimund, το νέο σας άλμπουμ είναι παρά πολύ καλό και μάλιστα με πολύ καλό ήχο! Όπως έχω διαβάσει, η παράγωγη έχει γίνει από τον Victor Santura (Triptykon, Dark Fortress, Noneuclid). Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη συνεργασία;

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, είμαστε επίσης, ικανοποιημένοι με τον ήχο του άλμπουμ και ο Victor είχε τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό. Hταν ο παραγωγός που θέλαμε από την πρώτη ημέρα και είμαστε χαρούμενοι που έγινε πραγματικότητα και όλα πήγαν καλά στο τέλος. Όταν πήγαμε στο στούντιο, ήμασταν καλά προετοιμασμένοι και τα τραγούδια είχαν ήδη γραφτεί σχεδόν στο σύνολό τους. Κάναμε επίσης μια προ-παραγωγή ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Απλά κάποιοι στίχοι δεν είχαν ολοκληρωθεί και ο Victor τότε μας έδωσε κίνητρο να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να πάμε τα τραγούδια ένα βήμα παρά πέρα. Μαζί με τον Ole και τον Volker, πειραματίστηκε πολύ με τους ήχους της κιθάρας, με διαφορετικούς ενισχυτές κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τα φωνητικά. Ένιωσα πολύ άνετα και πέρασα πολύ καλά, αλλά όλο ήταν και αρκετά αγχωτικό, επειδή δοκίμασα πολλά καινούργια φωνητικά. Μας βοήθησε αρκετά στο γράψιμο των καθαρών φωνητικών μιας και δεν είχαμε αρκετή εμπειρία σε αυτό το είδος. Μετά από όλες τις ηχογραφήσεις, κατάφερε και βρήκε το σωστό συνδυασμό για όλα τα τραγούδια και όλα τα μέρη. Ήταν πραγματικά η σωστή επιλογή. Πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι, o Victor είναι τρομερός τύπος για να κάτσεις και να αράξεις μαζί του και μετά από κάποιες ώρες τον νιώσαμε λες και ήταν ένας παλιός μας φίλος. Ξέρει πραγματικά πως να δημιουργήσει μια απίστευτη ατμοσφαίρα στο studio και πως να φερθεί στο κάθε μέλος της μπάντας με το σωστό τρόπο.

Από την προηγούμενη δουλειά σας, περάσαν 4 χρόνια. Ποιοι οι λόγοι αυτής της καθυστέρησης;

Το κενό μεταξύ “Opaque” και “King Delusion” είναι τόσο μεγάλο; Για να είμαι ειλικρινής, όλοι έχουμε κανονικές δουλείες πέρα από την μπάντα και δεν μένουμε πολύ κοντά ο ένας στο άλλον. Ένας λόγος είναι και ότι ο Ole οδηγεί περισσότερο από τρεις ώρες για να έρθει στην πρόβα και εγώ άλλες δυο. Ο άλλος λόγος είναι ότι γράφουμε τα τραγούδια μαζί ως ένα σύνολο. Οι βασικές ιδέες που δημιουργούνται από τον Ole και τον Volker αλλά όταν αρχίζει η υλοποίηση ο Jann και ο Carsten επίσης συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό και τα πάντα δημιουργούνται στις πρόβες μας. Παίρνω μέρος και στο γράψιμο των κομματιών, μερικές φορές, απλά κάθομαι και γράφω στίχους σε ένα δωμάτιο δίπλα στον χώρο πρόβας. Δυστυχώς όμως όλο αυτό παίρνει αρκετό χρόνο. Σε εμάς δεν μας φάνηκε τόσο πολύ ο χρόνος μη κυκλοφορίας γιατί κάναμε πολλές συναυλίες για την προώθηση του “Opaque”, ώσπου το 2016 αποφασίσαμε να σταματήσουμε να παίζουμε live για λίγο και να επικεντρωθούμε σε νέα κομμάτια. Δεν σχεδιάζαμε να διαρκέσει τόσο πολύ το κενό που κάναμε αλλά δεν θέλαμε να βγάλουμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε 100%.

Η δουλειά που έχει γίνει στο εξώφυλλο είναι πολύ καλή, σε ποιον ανήκει;

O εγκέφαλος που κρύβεται πίσω από αυτό το έργο τέχνης είναι ο Santiago Caruso από την Αργεντινή. Ο Ole ήρθε με την ιδέα πιθανής συνεργασίας με τον Santiago. Μετά είδαμε τις δημιουργίες του στην ιστοσελίδα του και θελήσαμε να δούμε τις ιδέες του για το “King Delusion”. Επικοινωνήσαμε μαζί και ενδιαφερόταν μιας και του άρεσε η μουσική μας κατεύθυνση. Στη συνέχεια, του στείλαμε τις προ-ηχογραφημένες instrumental-εκδόσεις του ολόκληρου άλμπουμ, σκίτσα και στίχους που δεν είχαν ολοκληρωθεί τότε όπως και τον τίτλο του άλμπουμ. Βασιζόμενος σε αυτά δημιούργησε κάποιες πολύ δυνατές ιδέες σε σκίτσα με μολυβί οπού μας έδειξε. Μετά από αυτό, ήμασταν απολύτως σίγουροι ότι ήταν ο σωστός άνθρωπος. Αποφασίσαμε ποια σκίτσα θα μπουν για εξώφυλλο και ποια θα είναι στο booklet του CD. H τελική δουλειά είναι αρκετά εντυπωσιακή και ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε. πόσο ταιριάζει με την μουσική και τους στίχους. Ο Santiago έκανε τρομερή δουλειά.

Είσαι ικανοποιημένος από την αντίδραση του κόσμου σχετικά με το δίσκο;

Ναι, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Όταν βάζεις τόσο χρόνο και κόπο σε ένα project σαν και αυτό χάνεις την προοπτική του τρίτου προσώπου, είναι δύσκολο να αξιολογήσεις κάτι δικό σου γιατί σου αρέσει αυτό που έχεις φτιάξει αλλά δεν έχεις ιδέα για την άποψη των άλλων. Οι κριτικές όμως ήταν πολύ θετικές και δεν το περιμέναμε, είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό.

Μου άρεσε πολύ το βίντεο του “Protean” και η Leandra Lan κόλλαγε απολυτά με το ύφος του βίντεο κλιπ. Μπορείς να μας πει λίγα λογία για το γύρισμα του “Protean”;

Αρχικά σκεφτόμασταν να κάνουμε βίντεο για το “Desolate Ruin” και μάλιστα είχαμε ετοιμάσει και πολλές ιδέες για αυτό αλλά μετά το πρώτο show που δώσαμε το οποίο περιείχε νέο υλικό αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το “Protean” σαν δεύτερο single. Αποφασίσαμε να δουλέψουμε με τον Cedric DeVoh όπου του δώσαμε τους στίχους και το νόημα τους, οι στίχοι δεν αφηγούνται μια ιστορία με τον κλασσικό τρόπο.
Σχετίζονται περισσότερο με την αίσθηση που νιώθεις μια εκκρεμότητα, έτσι η δουλειά του Cedric ήταν εντελώς ελεύθερη σε δημιουργία. Οι σκηνές γυρίστηκαν με την Leandra στην όμορφη φύση της Θουριγγίας (Γερμανία) την πρώτη μέρα και την επόμενη τράβηξε εμάς οπού παίξαμε σε ένα βιομηχανικό κτίριο. Υπήρχε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα και ο Cedric μαζί με την Leandra γνωρίζανε πως να μας βοηθήσουν να βγάλουμε το καλύτερο μας εαυτό.

Ποιες είναι οι επιρροές σας, τι σας εμπνέει;

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση γιατί υπάρχουν τόσες πολλές επιρροές. Εκτός από τις πιο προφανείς επιρροές όπως οι Katatonia, Opeth, Paradise Lost κλπ, υπάρχουν τόσα πολλά άλλα συγκροτήματα που αγαπάμε να ακούμε και νομίζω ότι όλα έχουν ένα αντίκτυπο σε ο, τι κάνουμε. Ο Ole και Volker ήτανε πραγματικά τεράστιοι οπαδοί των Sepultura, όταν αποφάσισαν να σχηματίσουν την μπάντας όπως και τo όνομα της μπάντας βασίζεται σε ένα τίτλο κομματιού των Hate Eternal. Νομίζω ότι, όταν πρόκειται για την στάση και τον τρόπο δουλειάς των Sepultura συνεχίζω και είμαι πολύ εντυπωσιασμένος, ποτέ δεν πήραν τον εύκολο δρόμο και πήραν πολλά ρίσκα. Αλλά δεν νομίζω ότι η μουσική και οι μπάντες είναι η μόνες πήγες έμπνευσης, οι πήγες έμπνευσης στην καθημερινότητα είναι χιλιάδες.

Πως θα περιεγραφες τον ήχος σας ή είσαι αντίθετος στις λεγόμενες ταμπέλες;

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις επιρροές μας, έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα να περιγράψουμε τον ήχο μας αλλά δεν θα έλεγα ότι κολλάμε σε μια συγκεκριμένη metal κατηγορία. Η μουσική μας είναι heavy, βασισμένη στο doom/death metal αλλά υπάρχουν επιρροές και από τον progressive χώρο με κάποια gothic στοιχειά λόγω ότι είναι σκοτεινή και ατμοσφαιρική. Σε κάποια σημεία πιστεύω ότι υπάρχει και ένα black metal στοιχείο. Τις κιθάρες κάποιος μπορεί να τις θεωρήσει ότι ανήκουν και στο χώρο του Post-metal. Γενικά υπάρχουν πολλά να εξερευνήσεις αλλά πιστεύω ότι ο τίτλος melodic death metal μας ταιριάζει ποιο σωστά.

Ποια είναι η θεματολογία των τραγουδιών; Πώς διαλέγεις το κάθε θέμα για τα τραγούδια;

Μιας και το “Opaque” ήταν λίγο διαφορετικό θα επικεντρωθώ στο “King Delusion”.
Πήρα πολλές ιδέες όταν τα παιδιά άρχιζαν να δουλεύουν το νέο υλικό, έγραψα μικρές ιστορίες σαν μικρά ποιήματα. Όταν έγιναν οι πρώτες υλοποιήσεις διάλεξα και ποια ιδέα ταιριάζει στο καθένα περισσότερο, το ίδιο όμως έγινε και με τους υπολοίπους, μιας και είχαν πρόσβαση σε αυτά που έγραφα και έπαιρναν έμπνευση. Η μουσική επηρέασε τους στίχους και οι στίχοι την μουσική, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept στους στίχους αλλά υπάρχει μια γενική ατμοσφαίρα οπού τα ενώνει όλα και τα κάνει μια ενότητα.

Όσον αφορά τους στίχους είναι δουλειά ενός ατόμου η συνολική;

Άρχισα να γράφω τους στίχους μόνος μου δουλεύοντας κάποιες προσωπικές ιδέες και βλέποντας πως θα εξελιχθούν, τότε τα παρουσίασα στον Carsten και στον Ole. Είναι εντελώς μέσα στα τραγούδια όταν αφορούν την δομή τους και τις ιδέες τους. Μέτα από αυτό ξαναδουλεψαμε συγκεκριμένα κομμάτια το οποίο σημαίνει ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές για να ταιριάζουν καλύτερα στα τραγούδια. Είναι δίκες μου ιδέες αλλά εμπλέκονται και τα παιδιά στο τελικό αποτέλεσμα.

Tο όνομα της μπάντας πως βγήκε; Πώς το εμπνευστήκατε;

Το όνομα βγήκε από το τίτλο ενός κομματιού των Hate Eternal το οποίο είχε γίνει προτού έρθω στην μπάντα. Μου είχαν πει το πρώτο καιρό ότι ο Ole και ο Volker θέλανε να παίξουνε brutal death και είχα σκεφτεί ότι είναι πολύ ‘’πρώτο’’ όνομα για μπάντα μιας και προέρχεται από κομμάτι μπάντας αυτού το είδους. Όταν ξεκίνησαν όμως συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να παίξουν σωστά αυτό το είδος και άλλαξαν σε αυτό το doom/death metal που ακόμα είναι η βάση της μουσικής μας. Νομίζω όμως το όνομα ακόμα μας ταιριάζει, είναι σκοτεινό, κυκλοθυμικό και μελαγχολικό όπως η μουσική που παίζουμε.

Όπως βλέπω όλα τα μέλη του γκρουπ εκτός του Volker Dieken, παίζουν σε διάφορες μπάντες. Θεωρείς ότι οι Nailed To Obscurity είναι ένα side project;

O Volker και ο Ole είναι τα μοναδικά μελή που δεν παίζουν σε άλλο γκρουπ εκτός των Nailed To Obscurity, δουλεύει όμως καλά όλο αυτό. Είμαι η τελευταία προσθήκη στην μπάντα που έγινε το 2012 και παράλληλα είμαι και στην άλλη μου μπάντα τους Burial Vault. Ο Carsten (μπάσο) και ο Jann (τύμπανα) παίζουν μαζί στους Battue και ο Carsten παίζει επίσης και στους Μonster. Οι Nailed To Obscurity είναι όμως κανονική μπάντα, ποτέ δεν τους ένιωσα σαν side-project, οι άλλες μπάντες είναι μια ευκαιρία για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη μουσική εμπειρία χωρίς αυτό να έχει κάποια αρνητική επίπτωση στους Nailed To Obscurity. Όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο υπάρχει ένα πραγματικό συναίσθημα μπάντας, σεβόμαστε ο ένας τον άλλο σαν άνθρωποι αλλά και σαν μουσικοί και μας αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί. Υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο μεταξύ μας και είμαστε καλοί φίλοι ώστε να περνάμε χρόνο και εκτός μπάντας

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Υπάρχει κάποιο tour ή συναυλίες στο προσεχή μέλλον;

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η προσθήκη μας σαν το βασικό support στους Dark Tranquillity στην νέα τους περιοδεία “Atoma Europe Tour 2017” το οποίο πραγματικά μας χαροποιεί. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε. Πέρα από αυτό θα παίξουμε σε ένα tour μαζί με τους φίλους μας τους Thulcandra στην Γερμανία και την Αυστρία. Εκτός αυτών των 2 περιοδειών κάνουμε και διάφορα αλλά shows όπως αυτό του Party San Open Air… και έρχονται και άλλα!

Έχεις έρθει ποτέ Ελλάδα; Υπάρχει η πιθανότητα να σας δούμε κάποια στιγμή live;

Είχα επισκεφτεί την Ρόδο πριν κάποια χρόνια αλλά σαν γκρουπ δεν έχουμε παίξει ποτέ στην Ελλάδα. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει η ευκαιρία, μου αρέσει η χώρα σας, το φαγητό και τα ιστορικά μνημεία που έχετε και θα με χαροποιούσε να ξαναέρθω με τα αλλά παιδιά.

Τι ακούς αυτό το καιρό; Νέες κυκλοφορίες ή τίποτα κλασσικό;

Όσο αφορά νέες κυκλοφορίες ακούω το “Machine Messiah” των Sepultura, έχουν εξελιχθεί πολύ από την εποχή του “Dante XXI” και ίσως είναι ο καλύτερος δίσκος της εποχής Derrick Green. Επίσης και το νέο Katatonia “The Fall Of Hearts” το οποίο είναι πολύ καλό.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, θέλεις να προσθέσεις ή να πεις κάτι στους αναγνώστες μας;

Σε ευχαριστώ για αυτή την συνέντευξη. Τσεκάρετε το νέο άλμπουμ αν δεν το έχετε κάνει ακόμα. Ελπίζω να σας αρέσει και να βρεθεί η ευκαιρία να παίξουμε για εσάς σύντομα.

Raimund σε ευχαριστώ και εγώ, συνεχίστε την καλή δουλειά και ελπίζω κάποια στιγμή να σας δούμε Ελλάδα.

Δημήτρης Εμμανουήλ
http://www.nailedtoobscurity.com/
https://www.facebook.com/nailedtoobscurity
https://twitter.com/OfficialNTO

Band Members
Jan-Ole Lamberti – Κιθάρα
Volker Dieken – Κιθάρα
Jann Hillrichs – Τύμπανα
Carsten Schorn – Μπάσο
Raimund Ennenga – Φωνητικά

Discography
Abyss, 2007
Opaque, 2013
King Delusion, 2017

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X