Συνεντεύξεις

Mayfair

Ένα από τα άλμπουμ που λάτρεψα μέσα στο 2013 και ίσως το πήρα αργά στα χέρια μου για να συμπεριληφθεί στα κορυφαία 20 της χρονιάς, ήταν και το νέο άλμπουμ των παλαίμαχων μεν, αεικίνητων και αγέραστων δε, prog θεών Mayfair, με τίτλο “Schlage Mein Herz, Schlage”. Με αφορμή λοιπόν αυτό το υπέροχο πραγματικά άλμπουμ που έκανε την καρδιά μου να χτυπήσει, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του άλμπουμ, βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Rene, κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος της μπάντας και να μιλήσουμε για το νέο τους άλμπουμ, τις επικείμενες ημερομηνίες εμφάνισης τους στην Ελλάδα για να γιορτάσουν τα 25 χρόνια τους σαν συγκρότημα και για άλλα πολλά, μικρά, αλλά σημαντικά πραγματάκια που αφορούν την ,πάντα. Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε όμως, ήταν η συνεχή χρήση της λέξεως Hellas και όχι Greece καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξης  όπως και η αγάπη που πραγματικά νιώθουν για τους Έλληνες φίλους τους.

Χαίρετε! Είμαι ο Κώστας από το Greekrebels.gr. Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνετε να μας δώσετε συνέντευξη. Συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ. Ένα από τα καλύτερα που άκουσα μέσα στο 2013.

Ευχαριστώ πολύ Κώστα, χαίρομαι πολύ που μιλάω μαζί σου!!

Σαν Mayfair τουλάχιστον, βρισκόσασταν μακριά από την μουσική βιομηχανία από το 2000 περίπου. Τι κάνατε τα τελευταία 13 χρόνια;

Από την παιδική μας ηλικία μέχρι και την διάλυση της μπάντας ασχολούμασταν με την μουσική όλη την ημέρα. Είχε έρθει ο καιρός να μάθουμε για την ζωή και από άλλες οπτικές γωνίες. Τα χρόνι α μακριά από τους Mayfair ήταν μια μεγάλη περιπέτεια αλλά τώρα όλοι νιώθουμε πολύ καλά που γυρίσαμε στην μπάντα.

15 ολόκληρα χρόνια από τότε που ακούσαμε κάτι από εσάς, όμως η επιστροφή σας σηματοδοτείται από ένα άλμπουμ το οποίο έχει δεχθεί πολύ καλή ανταπόκριση, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Επίσης ακουγόσαστε πιο έτοιμοι και πιο ζωντανοί από ποτέ. Ήταν η επανασύνδεση αυτό που έκανε την μπάντα να μοιάζει σαν να περνάει μια “δεύτερη νιότη”;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το σκεφτήκαμε πολύ. Η σύνθεση των τραγουδιών είναι μια διαδικασία εντελώς ελεύθερη από νόμους και πίεση. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από την αίσθηση της νιότης και το λέμε αυτό στους εαυτούς μας με έναν τρόπο που γεμίζει την καρδιά μας.

Νομίζεις ότι το “Schlage Mein Herz, Schlage” είναι το καλύτερο Mayfair άλμπουμ έως τώρα; Και γιατί.

Όχι, κάθε άλμπουμ είναι για εμάς το καλύτερο. Ο λόγος είναι ότι είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Κάθε φορά που τελειώνει ένα άλμπουμ, σταματάμε το μυαλό μας, ξεχνάμε οτιδήποτε έχουμε κάνει έως τώρα και προσπαθούμε να βρούμε μια νέα οδό για να γράψουμε το νέο μας άλμπουμ. Επομένως κάθε άλμπουμ έχει την δική του ιστορία και στυλ. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι το πνεύμα των Mayfair γιατί η μουσική μας δεν μπορεί να πει ψέματα.

Ποια είναι τα στοιχεία που διαχωρίζουν αυτό το άλμπουμ από τα υπόλοιπα;

Φυσικά το rhythm section. Έχουν ταιριάξει απόλυτα στην μπάντα. Επίσης το εύρος του Mario είναι πολύ μεγαλύτερο. Ωριμάζει αυτός και η φωνή του ταυτόχρονα αλλά  και οι σκέψεις του. Είχα εκνευριστεί πολύ από την κιθαριστική δουλειά πολλών συγκροτημάτων τα τελευταία χρόνια. Προσπάθησα να βρω το δικό μου στυλ αυτή την φορά ακόμα περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση στις πρόβες μοιάζει πάρα πολύ με τότε που αρχίζαμε στους Mayfair,  οπότε όλα αυτά μαζί είναι μια διαδικασία που αναπτύσσεται, ακόμα ωριμάζουμε. Για να δούμε τι θα πει το επόμενο μας άλμπουμ.

Γενικά μιλώντας, το ότι προέρχεστε από την Αυστρία έχει βοηθήσει τον ήχο σας να είναι τόσο ξεχωριστός και σχεδόν μοναδικός;

Όλοι μας μεγαλώσαμε σε ένα μικρό χωριό στις βουνοπλαγιές, έτσι είχαμε και την τύχη να γνωριζόμαστε μεταξύ μας πολύ καλά. Ήταν η ευκαιρία μας να δραπετεύσουμε και να κάνουμε κάτι δικό μας. Η ζωή εδώ είναι που μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα, οπότε θα έλεγα πως ναι, βοήθησε.

Τι ανταπόκριση υπήρξε στις υπόλοιπες χώρες, εκτός Ελλάδας;

Φανταστική! Είχαμε πάρα πολλές καλές κριτικές, ειδικότερα από γερμανόφωνες χώρες, μάλλον εξαιτίας των στίχων που είναι στην ίδια γλώσσα. Ποιο σημαντική για εμάς όμως ήταν η ανταπόκριση που δεχτήκαμε από τους φίλους και θαυμαστές που έχουμε στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη κλείσει την πτήση για το επόμενο show που θα παίξουμε στην χώρα σας και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να περιμένω!

Πάντα πίστευα ότι η χρήση δύο διαφορετικών γλωσσών στα τραγούδια σας είναι πολύ ελκυστική και έκανε τα τραγούδια σας ακόμα πιο συναρπαστικά. Γιατί είναι τόσο σημαντική η χρήση και των δύο γλωσσών για τους Mayfair; πώς και δεν χρησιμοποιείτε μόνο μια, Αγγλικά ή Γερμανικά;

Κάθε γλώσσα έχει τον δικό της ήχο. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρων να δοκιμάσουμε ένα κομμάτι με ελληνικούς στίχους. Ο Mario τραγουδάει ανάλογα με το πως θα νιώσει κατά την διάρκεια της σύνθεσης. Έτσι δεν γνωρίζουμε ποτέ σε τι γλώσσα θα ειπωθεί το κάθε κομμάτι.

Νέα μέλη για τους Mayfair. Ο Jolly και ο Johannes αντικατέστησαν τον Little και τον Motle. Πως έγινε η γνωριμία με αυτούς τους δύο υπέροχους μουσικούς και τι προσθέσανε με την σειρά τους αυτά τα νέα δύο μέλη στην μουσική σας; Προσωπικά θεωρώ ότι ο ήχος σας είναι λίγο πιο κοφτερός και πιο “μοντέρνος” αν νομίζεις ότι ο όρος αυτός είναι σωστός.

Τα νέα μας μέλη ξέρουν πολύ καλά να παίζουν τα τραγούδια μας. Μου αρέσει πιο πολύ τώρα από τα πρώτα μας χρόνια γιατί όλα έμοιαζαν πιο περίπλοκα τότε. Τώρα με τον Jolly και τον Johannes έχουμε περισσότερο χώρο για τα φωνητικά και τις κιθάρες. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να συνθέσεις γιατί όλα βγαίνουν κατευθείαν από την καρδιά. Την πρώτη χρονιά μετά την επανασύνδεση προσπαθήσαμε να παίξουμε με τον Μötle αλλά δεν ήταν δυνατό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την κατάσταση ως έχει. Ο Johannes είναι ένας πολύ έξυπνος μουσικός και κάλυψε το κενό που είχε δημιουργηθεί με ακρίβεια. Ο Little είναι ακόμα με την μπάντα και μας βοηθάει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί (studio, mastering…), ενώ ο Jolly ήταν και αυτός από την αρχή στην μπάντα. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από την σκηνή.

Νομίζω ότι ο όρος “prog” είναι πολύ μικρός άμα κάποιος ήθελε να περιγράψει την μουσική σας. Εσύ πως θα περιέγραφες την μουσική σας σε  κάποιον που δεν σας έχει ακούσει ποτέ;

Θα έλεγα… “δοκίμασε, δεν έχεις τίποτα να χάσεις αλλά πολλά να κερδίσεις (αν είσαι ανοιχτόμυαλος).

Το 2012 επανακυκλοφορήσατε το “Behind” EP με ένα σωρό καλούδια ως έξτρα υλικό. Να περιμένουμε κι άλλες επανακυκλοφορίες στο εγγύς μέλλον;

Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Έχουμε όμως συζητήσει με την εταιρεία για ένα re-mastered  βινύλιο για τα “Die Flucht” και “Fastest Trip To Cyber Town”. Πολύ περιορισμένο και μόνο για θαυμαστές της μπάντας και αυτό σίγουρα θα μας πάρει χρόνο…

Το εξώφυλλο του άλμπουμ αντικατοπτρίζει την μουσική σας και σχεδόν κατευθείαν σε βάζει στο σωστό κλίμα κατά την ακρόαση του άλμπουμ. Που τραβήχτηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία; Σχεδόν σου κόβει την ανάσα.

Το εξώφυλλο και οι φωτογραφίες έγιναν από μια πολύ καλή φίλη στο Βερολίνο. Πάντα βρίσκει την κατάλληλη τοποθεσία για τις σκέψεις μας.

Ετοιμάζετε μήπως κάποιο βίντεο; Είδα το trailer του άλμπουμ και το βρήκα πολύ ενδιαφέρων. Δυστυχώς δεν είμαι γνώστης αυτού του είδους των ταινιών και δεν μπορούσα να αναγνωρίσω κάποια. Είναι κάποιος μέσα από την μπάντα υπεύθυνος για την ιδέα πίσω από αυτό; Και αναφέρομαι σε αυτό γιατί έχω την εντύπωση ότι όσων αφορά το εικαστικό και τον τρόπο που η μπάντα παρουσιάζεται στον κόσμο μέσα από αυτό είναι κάτι που η μπάντα έχει τον πιο δυνατό λόγο. Κάνω λάθος;

Κάποτε γνώρισα έναν σπουδαίο άνθρωπο από την Λάρισα, μέσω Facebook. Έγινε πολύ καλός φίλος με όλη την μπάντα και μας έκλεισε και τις συναυλίες που κάναμε στην Ελλάδα. Είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Γνωρίζει την μουσική και τις σκέψεις μας πάρα πολύ καλά και έχει ήδη κάνει κάποια καταπληκτικά βίντεο. Επίσης ήταν εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνος και για το trailer.

Γιατί διαλέξατε το αρχαίο ελληνικό κράνος, σαν logo για το συγκρότημα ας πούμε , και όχι κάτι παρόμοιο από άλλους πολιτισμούς;

Ένας φίλος της μπάντας το δημιούργησε αυτό. Βρίσκεται πολύ κοντά στην μπάντα και πήρε ως βάση το κεφάλι μου για να σχεδιάσει το κράνος. Δεν ξέραμε τίποτα σχετικά με το κράνος και ξαφνιαστήκαμε όταν και κάποιος άλλος μας έκανε την ίδια ερώτηση.

Νοέμβριος του 2012 και έρχεστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Υπάρχουν τίποτα σχέδια για επικείμενη περιοδεία ή ζωντανές εμφανίσεις γενικότερα; μου φάνηκε ότι μου ανέφερες κάτι για τον Απρίλη.

Έχουμε ήδη κλείσει από τις 9 έως και τις 13 Απριλίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα κάνουμε την γενέθλια εμφάνιση για τα 25 χρόνια της μπάντας στην Ελλάδα. Κάνουμε ήδη πρόβες για αυτήν την εμφάνιση. Θα προσπαθήσουμε να είναι πολύ ξεχωριστό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το άλμπουμ; Eμένα μου αρέσουν πολύ τα “Tric Trac” και “Drei Zahre Zurock”.

Αγαπάω πάρα πολύ το “Island” γιατί ήταν και το πρώτο τραγούδι που έγραψα για τους νέους Mayfair. Ήταν και το τραγούδι που έκανε τα παιδιά να ξαναφτιάξουμε τους Mayfair.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου άλμπουμ για το 2013; Ξέρω ότι θαυμάζεις τους Warlord. Τι γνώμη έχεις για το τελευταίο τους άλμπουμ;

Αγαπάω πολύ τους Warlord, ήταν μεγάλη έμπνευση για μένα στα πρώτα μου χρόνια. Το νέο άλμπουμ του κου Tsamis δεν μου άρεσε. Τα αγαπημένα μου για το 2013 ήταν ένα instrumental άλμπουμ από τους Α Cosmic Trail και το καινούργιο Voivod.

Έχω σίγουρα εκατομμύρια ερωτήσεις ακόμα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά αυτό θα έπαιρνε μια αιωνιότητα. Θα ήθελες μήπως να προσθέσεις κάτι για το άλμπουμ ή την μπάντα που δεν σκέφτηκα να σε ρωτήσω;

Όχι, είμαι μια χαρά και σε ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι να σε συναντήσω και αρκετούς από τους αναγνώστες σας τον Απρίλη στην Ελλάδα.

Για το τέλος ένα γρήγορο μήνυμα για τους Έλληνες φίλους των Mayfair.

Η Ελλάς είναι ήδη κάτι σαν οικογένεια για τους Mayfair. Ελπίζουμε να σας δούμε όλους σύντομα και να βρείτε τον χρόνο για ένα πάρτι μετά την εμφάνιση μας, να πιούμε μπύρες και να περάσουμε καλά για άλλη μια φορά.

Σε ευχαριστώ πολύ ήταν τιμή μου.

Κωνσταντίνος Καραγεώργος

www.facebook.com/mayfairfans

https://soundcloud.com/mayfairbrigade

http://instagram.com/mayfairbrigade

https://twitter.com/mayfairbrigade

http://www.mayfairbrigade.com/

Band members:

Rene – Κιθάρα

Mario – Φωνή

Johannes – Μπάσο

Jolly – Κρουστά

Discography:

Behind (EP), 1993

Die Flucht, 1996

Fastest Trip to CyberTown, 1998

Schlage mein Herz, schlage …, 2013

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X