Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Angrenost

Τελευταία παρατηρώ ότι το Νότιο-Ευρωπαϊκό Black Metal έχει κάνει ραγδαία την εμφάνιση του στον αντίστοιχο χώρο και πολύ σημαντική, την ανάλογη του παρουσία. Μια από τις μπάντες που μ’ εντυπωσίασε φέτος το καλοκαίρι, είναι και οι Πορτογάλοι (Viana Do Castelo) Angrenost, που μας απασχολούν θετικά με το νέο και ντεμπούτο full length άλμπουμ τους, “Planet Muscaria”. Ο Pursan (στίχοι, φωνητικά, πλήκτρα, εφέ, προγραμματισμός τυμπάνων), θα μας λύσει σύντομα, αρκετές απορίες….

Καλησπέρα! Είμαι ο Άγγελος από το Greekrebels.gr. Πως είσαι;

Καλησπέρα! Χαιρετίσματα από Πορτογαλία! Ακόμα αναπνέω, οπότε πιστεύω πως όλα καλά!

Λοιπόν, για πες μας για το πως άρχισαν όλα… 

Η μπάντα ξεκίνησε, αφού γνώρισα τον Ainvar, στις αρχές του ‘90. Γρήγορα καταλάβαμε ότι είχαμε κοινά ενδιαφέροντα γύρω από το Black Metal κι άλλα πράγματα. Μοιραζόμασταν την ίδια έλλειψη ενδιαφέροντος για την κοινωνία και την ίδια έλξη για θέματα που είχαν σχέση με τον Σατανά, το σκοτάδι, την μισανθρωπιά και την φύση, όποτε ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε αυτή την σκοτεινή ολότητα που αποτελεί τους Angrenost, έτσι ώστε να εκφραστούμε μέσω της ακραίας αυτής μουσικής.

Ποια είναι η σημασία της λέξης “Angrenost” και τι νιώθετε γι’ αυτό;

Η λέξη έχει παρθεί από το “Lord of the Rings” και ουσιαστικά σημαίνει “Isengard”. Πέρα από το νόημα της λέξης, αυτό που μας έκανε να το διαλέξουμε κρύβεται μέσα στην ίδια τη λέξη. Το “Angrenost” συμβολίζει έναν κλειστό κύκλο με μόνο μια είσοδο, ένα υψηλό κι αφαιρεμένο σημείο, μια θέση υψηλότερη όλων, κάτι που θα πρέπει να εξερευνήσουμε και να το κάνουμε δικό μας.

Πως αντέδρασε ο κόσμος για το πρώτο σας EP, “Evil”; 

Βασικά, εκείνη την εποχή, όπως και σήμερα, δεν είχα και πολύ μεγάλη επαφή με την σκηνή και ό,τι άκουσα σχετικά με το “Evil”, ήταν μόνο μέσω του Ainvar, ο οποίος έμενε στη Λισσαβόνα, όπου ήταν και η έδρα της εταιρείας. Ηχογραφήσαμε και μιξάραμε το demo, μέσα σε δυο απογεύματα και χωρίς όρους και παρ’ όλα αυτά, τύχαμε της προσοχής της Andromeda Creations. Αυτό το σκηνικό ήταν τότε που βοήθησε στην δημιουργία των Angrenost. H Andromeda Creations, o Ainvar κι εγώ, ήμασταν ευχαριστημένοι και ήταν το μόνο πράγμα που μας ένοιαζε. Παρ’ όλο το γεγονός ότι παίζαμε ένα είδος «Σκανδιναβικού» Black Metal, τύχαμε κάποιας αποδοχής στην Πορτογαλία, εκεί όπου δεν υπάρχει καμία ανάλογη μπάντα του είδους…

Τι σε ανάγκασε να βάλεις την μπάντα στον πάγο, για σχεδόν δώδεκα χρόνια;

Δεν την πάγωσα για δώδεκα χρόνια… Απλά έτυχε… Δεν ήταν σχεδιασμένο! Αυτό που έγινε, είναι μια πίστευα μεγάλη ιστορία και δεν μπορεί να συμπτυχθεί σε μερικές γραμμές. Μετά την ηχογράφηση του “Evil”, αρχίσαμε να γράφουμε το πρώτο μας άλμπουμ, αλλά την ίδια ώρα και πέρα από την μουσική που εγώ έγραφα, άρχισα να περπατώ σ’ ένα αυτοκαταστροφικό μονοπάτι προς την άβυσσο. Διερευνούσα άλλα μονοπάτια και βάδιζα προς ακραία μέρη και ψυχωτικές καταστάσεις, αφηρημένα και ραγδαία…αφήνοντας την μπάντα στο φυσικό στάδιο της δικής μου κατάστασης. Ώσπου να γράψουμε το 80% του δίσκου, σταματήσαμε λίγο πιο μετά και δεν τον τελειώσαμε ποτέ… Είχα μια μεγάλη συζήτηση με τον Ainvar κι έφυγα. Ήταν αναπάντεχο για εκείνον, αλλά κατάλαβε το τι γινόταν με μένα και το δέχθηκε… Το πρώτο μας άλμπουμ, ποτέ δεν έγινε. Σ’ αυτά τα δώδεκα χρόνια , πέρασα μέσα από όλους και τα πάντα, έζησα όλα τα πράγματα και το χάος, καθώς και καταστροφικές εμπειρίες. Υπάρχουν τόσα πράγματα που θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένιωθα ότι είχα ανάγκη ν’ αποτυπώσω τις εμπειρίες μου στο χαρτί, ποτέ δεν σταμάτησα, βασικά. Κάποιες από αυτές τις σημειώσεις μου, πήραν μορφη μέσα από το “Planet Muscaria” και μιλάνε για όλη την μετάβαση από και προς το χάος και τη σαπίλα… Εδώ είναι που λέμε: “Lost to a different kind of reality” και το αντιμετωπίζεις!

Τι σ’ έκανε να επανεργοποιήσεις την μπάντα;

Δεν ήταν κάτι ου έγινε τόσο βιαστικά, θα έλεγα, αλλά κάτι σαν ζωτική ανάγκη μα επιστρέψω στους Angrenost, μέσα από όλη ην αρνητικότητα που έζησα όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου, προσπάθησα αρκετές φορές να επαναφέρω τους Angrenost, με τον Ainvar, ή και με άλλους τύπους, αλλά δεν ένιωσα κάποιο ενδιαφέρον, ή και θέληση από το μέρος τους, οπότε και ποτέ δεν έγινε αυτό. Πέρα από αυτό, ήμουν πολύ άρρωστος από τα ναρκωτικά, σωματικά και ψυχολογικά, καθώς και ψυχικά σπασμένος, οπότε ήταν τόσο περίπλοκα δύσκολο να μαζέψω τα κομμάτια μου και να συνδέσω πάλι την μπάντα. Μόνο μετά την αποτοξίνωση μου – πέντε χρόνια μετά – ένιωσα ένα πραγματικό κάλεσμα από τους Angrenost. Ουρλιάζοντας σε μένα, περιμένοντας να πιουν όλο το σκοτάδι και τον αρνητισμό των περασμένων μου εμπειριών. Ένιωσα δυνατός και νηφάλιος για πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό. Το να ξαναρχίσω την μπάντα λοιπόν, ήρθε τόσο φυσικά, αλλά εξ’ αιτίας των καταστάσεων που ανέφερα πριν, ήταν ανέφικτο. Είχα ήδη γράψει όλο τον δίσκο, στίχους και μουσική, μόνος μου, οπότε ήταν θέμα χρόνου το να βρω άτομα που θα συνεργαστούμε και θ’ αντέξουν το κακό που περιείχε το άλμπουμ.

Γιατί δεν είναι μαζί σας ο Ainvar, σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα σας;

Για πολλούς λόγους… Μετά την διάλυση, πήραμε διαφορετικούς δρόμους και μέναμε σε διαφορετικά μέρη, από τότε. Επίσης, είχαμε πολλές και διαφορετικές απόψεις, σχετικά με το ίδιο θέμα, το Angrenost. Όλοι είχαμε θέματα με κάτι άλλο. Πολλά χρόνια πέρασαν χωρίς καν να μιλάμε μεταξύ μας. Για τον Ainvar, οι Angrenost είναι κάτι που τελείωσε πίσω στα ’90 και μετά το split. Αυτό είναι εντάξει για μένα, απλά δεν το βλέπω έτσι και ποτέ δεν το είδα! Ο λόγος πίσω από κάτι τέτοιο, είναι πολύ προσωπικός, περίπλοκο και με πολλά προβλήματα που αφορούν και τους δυο μας. Η αλήθεια είναι ότι πολλά συνέβησαν στη ζωή μου τότε, αλλά η επιθυμία μου να εξερευνήσω το σκοτάδι και το Black Metal, ποτέ δεν πέθαναν. Ξέρω ότι ο Ainvar νιώθει πολύ γεμάτος με το σχήμα του Storm Legion. Για να είμαι ειλικρινείς, ο τελευταίος Storm Legion δίσκος, “Desolation Angels” είναι δολοφονικός κι ένα απλό διαμάντι του old school Black Metal! Όλα είναι εντάξει μεταξύ μας κι από τότε κι όμως είμαι εδώ, χωρίς αυτόν… Δεν μετανιώνω!

Πες μας γι το πως γνώρισες τους Erdsaf και Enobolico…

Γνώρισα τον Erdsaf μέσα στο 2010 και λόγω των πολλών σχημάτων του, όπως οι Wavelength: Satan. Ξεκινούσε ένα είδος Black Metal ήχου με τους Wavelength: Satan, το οποίο έτυχε αμέσως της προσοχής μου, κατά έναν περίεργο και industrial τρόπο, πρέπει να πω! Ήξερε για τους Angrenost από παλιά, οπότε το να γίνει ο κιθαρίστας τους, ήταν μόνο η αρχή. Τον θαυμάζω πολύ, όπως και την δημιουργικότητα του γύρω από τον Black Metal χώρο. Είναι ένας πολύ καλό κιθαρίστας και ο κατάλληλος για τη δουλειά. Ο Erdsaf μένει στην πόλη μου κι όταν συναντηθήκαμε, του έδειξα αμέσως τα κομμάτια του “Planet Muscaria” και νομίζω ότι του τράβηξα την προσοχή! Είναι ένας πολύ καλός μουσικός και παραγωγός, με δικό του στούντιο κι επίσης ενδιαφέρεται πολύ για το Black Metal και τους περίεργους ηλεκτρονικούς ήχους, οπότε ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως και με τον E., ήξερα το παρελθόν του στο χώρο του Black Metal, καθώς και το ενδιαφέρον του για τους Angrenost. Ο E. μένει στην πρωτεύουσα την Λισσαβόνα, ενώ εγώ και ο Erdsaf μένουμε σε μια κωμόπολη της Πορτογαλίας, αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Έχουμε βρεθεί όλοι μαζί, μόνο δυο φορές κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων και άλλη μια φορά στο SWR Metalfest. Συντήκαμε επίσης και τον V-Kaos, που έκανε κάποια έξτρα και περίεργα φωνητικά στο “Planet Muscaria”. Από τη μια, το ότι δεν βρισκόμαστε τόσο συχνά κάνει δύσκολη την όλη φάση με τις ηχογραφήσεις κι από την άλλη πιστεύω ότι βοήθησε σε όλη την ηχητική αύρα του “Planet Muscaria”.

Ποιος είναι ο ρόλος τους στην μπάντα; Είσαι ευχαριστημένος με την συνεργασία σας;

Δεν είμαστε μια φυσιολογική μπάντα και δεν χρησιμοποιώ παραδοσιακούς τρόπους σε ό,τι κάνω. Στο “Planet Muscaria” συνέθεσα σχεδόν τα πάντα, οπότε μπήκαν στην μπάντα όταν το μεγαλύτερο μέρος είχε ολοκληρωθεί. Ξέρω ότι ηταν πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να εκφραστούν σε μια τόσο πάγια βάση, αλλά στο τέλος ηταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Ο E. ηχογράφησε όλες τις κιθάρες και ο Erdsaf ηχογράφησε το μπάσο. Όλα τα υπόλοιπα, προγραμματισμός και πλήκτρα, έγιναν από εμένα και τον Erdsaf, στο στούντιο του, όπως η μίξη και το mastering. Ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος με την όλη συνεργασία και το κατά-ευχαριστήθηκα! Το “Planet Muscaria” είναι βασισμένο στο προσωπικό μου πνευματικό ταξίδι και είμαι πολύ υποχρεωμένος και στους δυο τους.

Συγχαρητήρια για το “Planet Muscaria”! Πες μας σχετικά, για την όλη ιδέα της κυκλοφορίας του…

Όπως είπα και πριν, το “Planet Muscaria” εχει να κάνει με την μεταγωγή μέσω του χάους και της σαπίλας, βασισμένο, όχι σε βιβλία και φιλοσοφίες, αλλά από την αληθινή σαπίλα του δικού μου αυτοκαταστροφικού παρελθόντος. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι καν σε θέση να το αποκωδικοποιήσουν ολοκληρωτικά. Η κύρια βάση είναι old school Black Metal, αλλά με ηλεκτρονικά στοιχεία, industrial σκατά, πλήκτρα, ατμοσφαιρικότητες κι άλλα. Θέλω ν’ ακουγόμαστε όπως ο ήχος του μυαλού μου και πρέπει να πω ότι είναι ένα γαμημένα περίεργο μέρος για να είσαι! Για να περιγράφει όλο αυτό το χάος που συμβαίνει στο μυαλό μου, το Black Metal δεν είναι αρκετό, τουλάχιστον όχι για μένα, οπότε ηταν λογικό να χρησιμοποιήσω όλα αυτά τα στοιχεία για να πάω το άλμπουμ σε ένα άλλο επίπεδο. Το “Planet Muscaria” είναι σκοτεινό, γρήγορο, βίαιο, εξωγήινο, industrial, ακόμα και ψυχεδελικό κάποιες φορές, φτιασμένο για να πάει τον ακροατή σ’ άλλο επίπεδο και να χαθεί ανάμεσα στον χαοτικό αυτόν ήχο… Νομίζω ότι το πετύχαμε τέλεια αυτό. Δεν είναι ένα απλό άλμπουμ, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία – όχι για όλα τ’ αφτιά, αλλά όντως είναι μια γαμημένη ηχητική εμπειρία.

Που το ηχογραφήσατε; Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, ή όχι;

Ηχογραφήσαμε τα πάντα στο στούντιο του Erdsaf, το MuteSound Studios. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το τι είναι το ευχάριστο πράγμα σχετικά με το Black Metal τη σήμερον ημέρα, κάτι τα πολύ περίεργο, αλλά όπως και να έχει, η διαδικασία είχε διαφορετικές εκβάσεις, τουλάχιστον για μένα και ήταν εξαντλητική. Όταν τελείωσε το άλμπουμ, ήμουν πραγματικά καταβεβλημένο. Υπήρχαν στιγμές όπου ο Erdsaf κι εγώ, περνούσαμε – σε καθημερινή βάση – δωδεκάωρα και σχεδόν τρεις εβδομάδες χωρίς σταματημό. Ο Erdsaf ηχογράφησε όλες τις κιθάρες σε τρεις μέρες, ή και λιγότερο και στο τέλος της δεύτερης μέρας, μάτωσαν τα δάχτυλα του. Εννοώ κανονικό μάτωμα, αλλά δεν σταμάτησε να παίζει. Αυτό μοιάζει αστείο, δε νομίζεις;

Τι σας ενέπνευσε για την δημιουργία του;

Εμπνεύστηκα από τα καταστροφικά μονοπάτια που ακολούθησα κι ακόμα και σήμερα, δεν καταλαβαίνω γιατί το έκανα. Όταν ήμουν νέος, με τραβούσε το να εξερευνήσω το σκοτεινό μέρος του μυαλού μου, αλλά το Black Metal δεν ικανοποίησε αυτή μου την ανάγκη, κάτι που τα ναρκωτικά έκαναν. Όταν λοιπόν αποφασίζεις να εξερευνήσεις τον κόσμο των ναρκωτικών, δοκιμάζοντας κάθε είδος από αυτά, μπαίνεις σ’ έναν κόσμο που ποτέ δεν φαντάζεσαι ότι θα ξαναβγείς. Παρ’ όλο τον εθισμό μου στα ναρκωτικά, είδα πτυχές του εαυτού μου και της κοινωνίας, που κανείς δεν θα ήθελε να δει. Αρχίζεις να βλέπεις την ανθρώπινη φύση με διαφορετικό μάτι, το ζώο που προκαλεί τον άνθρωπο… Επίσης έζησα πολλές πτυχές του αόρατου κόσμου κι ακόμα αναρωτιέμαι για την δύναμη που σπρώχνει τον άνθρωπο στην αυτοκαταστροφή. Ακόμα και ο πιο φυσιολογικός άνθρωπος έχει αυτές τις πτυχές μέσα του, απλά η διάφορα είναι ότι κάποιοι θέλουν να εξερευνήσουν το σκοτάδι, χωρίς φόβους και περιορισμούς και κάποιοι προσποιούνται ότι αυτά δεν υπάρχουν καν μέσα τους. Η μεγάλη έμπνευση σχετικά με το άλμπουμ, είναι η Δύναμη για την οποία έκανα λόγο. Έχει πολλά ονόματα, πολλά πρόσωπα, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος, ή τι είναι!

Σας αρέσει να χρησιμοποιείτε εφέ, πλήκτρα και προγραμματισμό στα κομμάτια σας, γενικότερα;

Ναι, η βάση όλης της δομής είναι το old school Black Metal, αλλά χρησιμοποιούμε όλα τα παραπάνω για να γίνουμε πιο προσιτοί, industrial κι ατμοσφαιρικοί. Μας αρέσει το ηλεκτρονικό αίσθημα των στοιχείων στους Angrenost και είναι σίγουρα σημαντικά. Θα ήταν πρακτικά αδύνατο να πιάσουμε τον ήχο του “Planet Muscaria”, χωρίς την χρήση αυτών των εργαλείων.

Τι σκέφτεστε για τον δίσκο, τώρα που τελείωσε;

Θέλαμε την τέλεια σύμπτυξη μεταξύ παλιομοδίτικου Black Metal και Industrial / Εξωγήινα ηχοτοπίου & πιστεύω ότι το πετύχαμε αυτό και μάλιστα πολύ καλά! Η αλήθεια είναι ότι κάναμε τον δίσκο έτσι όπως τον θέλαμε, οπότε δεν θ’ άλλαζα τίποτα σε αυτόν! Η πρόκληση με τον δίσκο ήταν να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικά, αλλά χωρίς να ακούγονται με υπερβολική παραγωγή. Πάνω απ’ όλα, θέλαμε να κάνουμε έναν Black Metal δίσκο, ο οποίος θ’ ακούγεται ωμός και βρώμικος κι αυτό κάναμε.

Έχετε κάποιο σχέδιο για ζωντανές εμφανίσεις; Με ποια μπάντα θα θέλετε να παίξετε μαζί;

Όχι, δεν έχουμε κάποια σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, αλλά ποιος ξέρει; Ίσως με Abigor, Blut Aus Nord, Deathspell Omega και Burzum. Αυτοί είναι αρκετοί!

Έχεις κάποιες επιρροές/μουσικούς/ήρωες, οι οποίοι «βοήθησαν» στο να γίνεις αυτός που είσαι σήμερα;

Ίσως ν’ ακούγεται cliché, αλλά όχι, δεν έχω κάποιον ήρωα. Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από την ίδια σάρκα! Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω από τους οποίους θαυμάζω, αλλά ως εκεί! Ως τραγουδιστής όμως, μπορώ να σου πω ότι θαυμάζω ό,τι έκανε ο Aldrahn με τους Dodheimsgard… Μου λείπουν τα φωνητικά του και τον θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες απώλειες – μαζί και μ’ άλλους – στο Black Metal, για την τελευταία δεκαετία.

Ευχαριστώ για όλα!

Άγγελος “Kilmistered”

https://www.facebook.com/pages/AngrEnosT/307819292592457

https://www.facebook.com/pages/aNgreNOST/177983112278888?fref=ts

Μέλη Μπάντας:

Erdsaf – μπάσο, προγραμματισμός τυμπάνων

Enobolico – Κιθάρα

Pursan – στιχοι, φωνητικά, πλήκτρα, εφέ, προγραμματισμός τυμπάνων

Δισκογραφία:

2013 – Planet Muscaria

Psychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X