Συνεντεύξεις

Gudars Skymning

Πόσες ευκαιρίες έχει κάποιος στην ζωή του, την στιγμή που βρίσκεται στην Ελλάδα, να ακούσει ένα σουηδόφωνο rock συγκρότημα και μάλιστα ένα πολύ καλό;  Λίγες… Έτσι και εγώ, με το που είδα το όνομα των Gudars Skymning άδραξα την ευκαιρία και όχι μόνο ευχαριστήθηκα ένα πολύ καλό Heavy Rock άλμπουμ, αλλά μίλησα και με τον εγκέφαλο και αδιαμφισβήτητο αρχηγό των Gudars Skymning, όπως λέει και ο ίδιος, Kenny-O, ο οποίος με χαρά απάντησε στις ερωτήσεις του περιοδικού και τελείωσε την συνέντευξη με το πιο σημαντικό μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει ποτέ ένας ξένος σε εμάς καλλιτέχνης… Υποστηρίξτε την τοπική σας σκηνή.

Γεια χαρά! Είμαι ο Κώστας από το Greekrebels.gr. Καταρχήν θα ήθελα να σου δώσω συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ και να σου πω ευχαριστώ για την συνέντευξη. Πως είναι τα πράγματα στην Σουηδία; Άκουσα ότι έως τώρα ο χειμώνας ήταν αρκετά ζεστός. Είναι αλήθεια αυτό; Ή ο χειμώνας στα Λαπωνικά δάση είναι πάντα βαρύς;

Χαιρετώ! Κοίτα, ο χειμώνας ήταν αρκετά ζεστός έως τώρα αλλά την περασμένη εβδομάδα φτάσαμε τους -30 εδώ στον Βορρά. Έτσι δεν μας έλειψαν οι παγωμένες γενειάδες και αυτόν τον χειμώνα! Βαρύ πράγμα , όντως!

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας μας λίγα πράγματα για την δημιουργία της μπάντας και ένα μικρό βιογραφικό των μελών του συγκροτήματος.

Η ιδέα για την μπάντα δημιουργήθηκε στα τέλη του 2005, αλλά πήρε μορφή ένα χρόνο μετά. Ήμουνα σε ένα κενό μετά την διάλυση της προηγούμενης μου μπάντας “Hatt” (Hat), ένα prog trio, και χρειαζόμουν ένα νέο project που θα ασχολούνταν με την βαριά μουσική των 70’s. Στο αρχικό line-up των Gudars Skymning ο αδερφός μου Dennis, που είναι και ο ντράμερ μας τώρα, έπαιζε πλήκτρα και ο Tony Östman (Aeyon) έπαιζε μπάσο. Ο Anders Nord ήταν αυτός που έπαιζε ντραμς. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι ο Knut Hassel (Destiny, 7th Planet) να μπει στις τάξεις μας, κάνοντας πραγματικότητα τα διπλά κιθαριστικά πράγματα που παίζουμε σήμερα. Σήμερα η μπάντα αποτελείται από εμένα ως τον ένα και αδιαμφισβήτητο καπετάνιο, τον, Knut Hassel, τον Magnus Hasselstam (ο οποίος αντικατέστησε τον Tony πριν το δεύτερο άλμπουμ) και ο Dennis Sjödin.

Αυτό είναι το τρίτο σας άλμπουμ. Τι ανταπόκριση έχετε δεχτεί έως τώρα; Τόσο από τον Σουηδικό τύπο όσο και από την ευρωπαϊκή αγορά.

Έχουμε μια αναπτυσσόμενη βάση οπαδών εδώ στην Σουηδία και νιώθουμε ότι το άλμπουμ έχει προσελκύσει αρκετά μεγάλη προσοχή εν σύγκριση με τις προηγούμενες δουλειές μας. Το Sweden Rock Magazine μας έβαλε 9/10 και ένας από τους πιο επιφανείς συντάκτες μας έβαλε στην τρίτη θέση στην λίστα του με τα καλύτερα άλμπουμ παγκοσμίως για το 2013!!! Οπότε αυτό είναι καταπληκτικό! Αυτό όμως που είναι πιο ενδιαφέρων είναι ότι πήραμε πολλές κριτικές από το εξωτερικό αυτήν την φορά. Το δεύτερο μας άλμπουμ έτυχε φανταστικής προσοχής σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία, το ίδιο και αυτό το άλμπουμ. Το Rock φαίνεται πως είναι πολύ δραστήριο και ζωντανό σε αυτά τα μέρη!

Ως ένα μέρος Σουηδός, βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι χρησιμοποιείται την Σουηδική γλώσσα. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση και γιατί δεν χρησιμοποιήσατε την Αγγλική γλώσσα ως πιο “δημοφιλής” ας πούμε γλώσσα;

Στο ξεκίνημα της μπάντας άκουγα πολύ Rock με Σουηδικούς στίχους, μπάντες όπως οι November, Abramis Brama και Trettioåriga Kriget. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν φανταστική ιδέα να τραγουδάμε στα Σουηδικά, στο κάτω, κάτω είμαστε Σουηδοί.  Τώρα, μετά από μερικά χρόνια, νιώθω πως το να γράφω στην μητρική μου γλώσσα είναι πιο ειλικρινές και αληθινό. Είναι εύκολο να υποπέσεις στα rock clichés γράφοντας στην αγγλική νομίζω. Επιπλέον η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα κατά την γνώμη μου. Μπορώ, για παράδειγμα να βάλω ένα άλμπουμ των Ningen Isu και να το απολαύσω για την ρυθμική μουσική του και ας μην καταλαβαίνω ούτε λέξη Γιαπωνέζικα.

Κατά την διάρκεια της έρευνας που έκανα για την μπάντα πρόσεξα ότι το όνομα σας  σημαίνει Λυκόφως των θεών. Αν δεν κάνω λάθος αυτό αφορά τον μύθο του Ragnarök. Θα ήθελες να επεκταθείς λίγο πάνω σε αυτό το θέμα; Πως και διαλέξατε αρχικά αυτό το όνομα; υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία πίσω από αυτό; Ή ήταν απλά ένα “γαμάτο” όνομα;

Και εγώ και ο Knut ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την Βόρεια μυθολογία και καθόμαστε πολλές φορές αργά την νύχτα με τις μπύρες μας, καπνίζουμε τις πίπες μας και συζητάμε για θρύλους και μυθολογία. Ένιωσε εντελώς φυσικό να ενσωματώσουμε αυτό το λίγο από τον μυστικισμό μέσα στην μπάντα. Αυτό επανέρχεται ως έμπνευση τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, τόσο τότε όσο και τώρα.

Τι είδους μπάντες επηρέασαν περισσότερο τους Gudars Skymning; Προφανώς η μουσική σας εμπεριέχει στοιχεία heavy rock με έναν prog προσανατολισμό και μου θυμίζετε επίσης μπάντες όπως οι Orang-utan που συνήθιζαν να υιοθετούν πιο ψυχεδελικά στοιχεία στην μουσική τους.

Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο επιρροής σε αυτή τη μπάντα. Για να αναφέρουμε όμως μερικούς, είναι μπάντες με βάση τα βαριά riff όπως οι Mountain και οι Black Sabbath. Μερικά prog συγκροτήματα όπως οι King Crimson και οι Jethro Tull ακόμα. Το σουηδικό folk υπό την έννοια του γιγαντιαίου jazz πιανίστα Jan Johansson και φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι από blues με τους Cream και τον Hendrix να οδηγούν! Εγώ και ο Knut είμαστε βαθιά επηρεασμένοι και από την fusion, αλλά προσπαθούμε να το κρατάμε αυτό σε ένα ελάχιστο επίπεδο μέσα στα τραγούδια έτσι ώστε να μην τα γαμήσουμε όλα! Πρέπει να είσαι προσεκτικός με την δύναμη της jazz! Από την άλλη όμως οι fusion επιρροές μας θα φανούν λίγο στο επερχόμενο υλικό που θα ηχογραφηθεί αν όλα πάνε καλά την άνοιξη.

Επίσης, υπάρχουν στιγμές που ακούω στοιχεία folk μουσικής. Είναι η folk τόσο σημαντική για τα μέλη της μπάντας;

Θα έλεγα πως είναι πολύ σημαντική. Αγαπάμε την κληρονομιά που μας έχει αφήσει η σουηδική folk αλλά επίσης απολαμβάνουμε και βρετανική folk αλλά και μεσαιωνική μουσική.  Είναι ένα μέρος από εμάς και παλεύουμε να ενσωματώσουμε τα στοιχεία αυτά σε κάθε μας άλμπουμ.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ το βρήκα αρκετά πρωτότυπο αλλά βρίσκει και τον στόχο του να θέλετε. Μου φαίνεται όμως σαν να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πίνακα. Είναι αλήθεια αυτό;

Ο original πίνακας ονομάζεται “Δύο Σάτυροι” και δημιουργήθηκε από τον μεγάλο Φλαμανδό ζωγράφο του μπαρόκ, Peter Paul Rubens. Είναι ένα απίστευτο έργο τέχνης η αλήθεια είναι! Το έχουμε κόψει ελάχιστα, οπότε είναι σχεδόν όλος ο πίνακας στο εξώφυλλο του άλμπουμ.

Νομίζεις πως ένας Σάτυρος θα ήταν καλή παρέα για ένα ποτό ή δύο;

Όχι, όχι για ένα ποτό ή δύο, αλλά για δύο ποτά και πέρα! Άμα έχεις την διάθεση για ένα τρελό βράδυ που θα περιλαμβάνει κρασί, γυναίκες και μουσική, με τα αναμενόμενα κενά μνήμης το επόμενο πρωί, νομίζω ότι ένας Σάτυρος θα ήταν τέλειος για παρέα!

Ποιος νομίζεις ότι θα ήταν η καλύτερη παρέα για να πιεις μαζί; Πες μου έναν άνθρωπο από ολόκληρο τον κόσμο με τον οποίον θα γούσταρες να πιεις μαζί;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση! Αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα άτομο να πιω μαζί του θα έπρεπε να είναι ο Frank Zappa. Θα γούσταρα πολύ να μιλήσω μαζί του για μουσική και να στέκομαι κάτω από το φως της ιδιοφυΐας του! Ένας τεράστιος μουσικός και συνθέτης που πέθανε πάρα πολύ νωρίς.

Η μπάντα έχει έδρα στις βόρειες περιοχές τις Σουηδίας. Πως είναι τα πράγματα μουσικά εκεί πάνω; νομίζεις ότι ο βαρύς καιρός οδηγεί εν τέλει σε βαριά μουσική;

Ίσως! Θα πρέπει να κάνουμε μια επιστημονική έρευνα για αυτό! Η αλήθεια είναι ότι στις βόρειες πόλεις της Σουηδίας γεννιούνται αρκετά καλές και βαριές μπάντες. Από την άλλη μεριά νομίζω ότι γενικά η Σουηδία είναι φοβερή στο να παράγει νέες μπάντες, από τον Νότο έως τον Βορρά.

Υπάρχει μια γενική σκέψη ότι η εποχή του CD πέθανε και μια νέα ξεκινά για το βινύλιο. Μάλιστα πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι η αγορά του βινυλίου ανέβηκε κατά 33% σε αντίθεση με την ψηφιακή αγορά που πήρε λίγο την κάτω βόλτα. Γιατί νομίζεις ότι το βινύλιο επανέρχεται με τέτοιο ρυθμό; είναι μια μόδα; Ή έχει έρθει για να μείνει; Ακόμα και εσείς κυκλοφορήσατε το άλμπουμ σας σε δύο διαφορετικές εκδόσεις βινυλίου.

Νομίζω ότι οι αυτοί που πραγματικά αγαπούν την μουσική θέλουν να βλέπουν τι αγοράζουν. Η ιδέα του βινυλίου είναι ακόμα και τώρα πραγματικά μαγική, στον τρόπο που χειρίζεσαι το εξώφυλλο όπως επίσης και ο χώρος που υπάρχει για να απλωθεί η τέχνη που ακολουθεί το εξώφυλλο! Η ζεστασιά του ήχου και οι αναλογικές ποσότητες του μέσου είναι απίστευτες. Είναι το ακριβώς αντίθετο του συμπιεσμένου mp3. Τα βινύλια είναι το κίνημα του αργού φαγητού (slow food movement) της μουσικής την στιγμή που τα mp3 είναι τα Mc’ Donalds. Το βινύλιο είναι σίγουρα εδώ για να μείνει.

Σκέφτεστε να κάνετε κάποια περιοδεία μήπως; ο ήλιος είναι πολύ καλός εδώ στην Ελλάδα!

Θα θέλαμε πολύ να έρθουμε και να ροκάρουμε την Ελλάδα. Ποιος ξέρει, αν φανεί η ευκαιρία θα το κάνουμε κατευθείαν. Είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση από την Ελλάδα οπότε ίσως το rock με Σουηδικό στίχο να γίνει το νέο μεγάλο πράγμα εκεί κάτω!

Θα ήθελες να προσθέσεις τίποτα για το άλμπουμ ή την μπάντα που ίσως να ξέχασα να ρωτήσω;

Όλα τα κομμάτια είναι ηχογραφημένα ζωντανά στο στούντιο, τα περισσότερα από τα solos και τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν αργότερα. Ότι ακούς στο άλμπουμ είναι και αυτό που παίρνεις στις συναυλίες των Gudars Skymning.

Ένα μήνυμα για τους φίλους σας εδώ στην Ελλάδα για να κλείσουμε.

Παραμείνετε HEAVY  και συνεχίστε να υποστηρίζετε την τοπική σκηνή, αλλά και εμάς από άλλα μέρη του κόσμου. Κρατήστε την σκηνή ζωντανή και δραστήρια!

Σε ευχαριστώ πολύ.

Κωνσταντίνος Καραγεώργος

http://www.gudarsskymning.se

http://www.facebook.com/gudarsskymning

Band Members:

Kenny-Oswald Dufvenberg – Κιθάρα

Knut Hassel – Κιθάρα

Magnus Hasselstam – Μπάσο

Dennis Sjödin – Τύμπανα

Discography:

Dansa tillbaks till din grav – 2008

Mörka vatten – 2010

Höj era glas – 2013

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X