Συνεντεύξεις

Underworld Dreams

Οι Underworld Dreams είναι μια μπάντα που έχει ήδη στο ενεργητικό της ένα πρώτο ep με τέσσερα τραγούδια και που ήδη βρίσκεται στην ηχογράφηση της πρώτης ολοκληρωμένης κυκλοφορίας τους. Όσοι έχουν ακούσει το πρώτο δείγμα της δουλειάς τους είναι αδύνατο να μη θυμούνται τη χαρακτηριστική φωνή του Απόλλωνα αλλά και τη μελωδικότητα στις συνθέσεις του συγκροτήματος. Άλλοι μπορεί να αισθάνθηκαν έκπληξη με το συνονθύλευμα core- death στοιχείων και με τις παραπομπές από βρετανικό alternative και progressive. Ό, τι συναίσθημα και να δημιουργούν, οι Underworld Dreams αυτοί είναι και μας παραχώρησαν μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Η συζήτηση έγινε σε ένα φιλικό κλίμα- η αλήθεια είναι πως πριν και μετά τη συνέντευξη, μου απέδειξαν ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν πολύ καλό χιούμορ- . Το σίγουρο είναι πάντως- και αυτό που θα εντοπίσετε μάλλον και εσείς από τα παρακάτω- είναι ότι οι Underworld Dreams «δοκιμάζουν» τη μουσική τους, κρατώντας σταθερή και μια προσωπική φιλία χρόνων, που κατά τη γνώμη μου, μόνο καλό τους κάνει. Απαντούν ο Απόλλωνας, ο Δημήτρης και ο Περικλής.

Πείτε μου λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε η μπάντα.

 

Απόλλωνας: Οι Underworld Dreams δημιουργήθηκαν το 2007, από το ένα μισό μιας προηγούμενης μπάντας που είχαμε στη Χαλκίδα. Από τότε ίδια μέλη είμαι εγώ (Απόλλων, κιθάρα, φωνή), ο Δημήτρης (κιθάρα) και ο Φοίβος (ντραμς). Τότε είχαμε και το Σωτήρη Κιτσόπουλο από τους Diablery. Τέλος, προστέθηκαν ο Περικλής (πλήκτρα, κάποιες κιθάρες και φωνητικά) και ο Γιώργος (μπάσο), για να καταλήξουμε στο lineup που έχουμε τώρα.

Ο λόγος που δημιουργήσατε τους Underworld Dreams;

Απόλλωνας: Θέλαμε να παίζουμε διαφορετικά πράγματα, να πάρουμε μια άλλη μουσική κατεύθυνση από αυτή που είχαμε αρχικά.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Δημήτρης: Στην αρχή ψαχνόμασταν σε διάφορα είδη, φαίνεται όμως πως μας τράβηξε το Progressive. Καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα κοντά στο prog- experimental- metal, έχοντας επιρροές από Dream Theater, Opeth, Katatonia, Pantera.

Απόλλωνας: Ωστόσο αυτά που παίζουμε θα μπορούσαν να είναι αρεστά και σε άτομα που ακούνε Muse, Radiohead, In flames, Opeth. Δεν έχουμε καταλήξει απόλυτα σε ένα συγκεκριμένο στυλ και αυτός ο διαχωρισμός στην Ελλάδα, που ο καθένας πρέπει να ξεκαθαρίζει τι παίζει δεν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Δημήτρης: Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας άκουσμα, έχοντας όμως τις επιρροές που προαναφέραμε, ο σκοπός μας δεν είναι να ακολουθήσουμε ένα ρεύμα.

Η άποψή μου είναι ότι δε μοιάζουν πολλά συγκροτήματα σαν τους Underworld Dreams…

Απόλλωνας: Αν όντως παίζουμε κάτι καινούργιο, όντως μας τιμάει αυτό που λες, αλλά μπορεί να είναι και δίπλα μας κάτι παρόμοιο και να μην το έχουμε ακούσει!

Ωραία. Ας πάμε στο ep. Πώς ήταν η διαδικασία της ηχογράφησης του Solidarity;

Απόλλωνας: Ηχογραφήσαμε στα CFN Recording Studios του Διονύσιου Χριστοδουλάτου από Sorrowful Angels. Γενικά καλοί χώροι ηχογράφησης υπάρχουν, αυτό που ψάχναμε ήταν άτομα να μας βοηθήσουν, κάτι και που έγινε λόγω αυτής μας της επιλογής.

Δημήτρης: Να πούμε ότι και ο δίσκος θα γίνει εκεί μια και με την παραγωγή του ep μείναμε ικανοποιημένοι.

Θέλετε να αναφέρετε κάποιους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια;

Απόλλωνας: Υπάρχει μια ευρύτερη φιλική ομάδα που βοηθάει τους Underworld Dreams. H Δώρα Καψιώτη, η Αρετή Κοντογιώργου, ο Κωστής Χρυσοσπάθης, ο 3NiL, ο Σάκης Στασινός, και άτομα που βοηθούν το ελληνικό underground γενικότερα.

Λίγα λόγια για το artwork;

Απόλλωνας: Το artwork έγινε από τη ζωγραφιά του 3NiL, στείλαμε τότε ένα δείγμα της μουσικής μας, για να αποτυπώσουν σε εικόνα αυτό που άκουγαν, και επεξεργασία του Χρυσοσπάθη Κωστή. Η εκδοχή του Δημήτρη, που την ενστερνίζομαι είναι ότι η μορφή στο εξώφυλλο είναι ο Trickster. Να ευχαριστήσουμε τον Yuriy Lykhach για τη φωτογράφιση και τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη για τα sites.

Θεωρείται ότι έχετε κάτι το ψυχεδελικό, βλέποντας το artwork το λέω αυτό.

Περικλής: Δε θα το έλεγα ακριβώς ψυχεδελικό. Έχουμε κάτι το ατμοσφαιρικό, το οποίο μπορεί να περάσει και στα επόμενά μας κομμάτια έντονα.

Δηλαδή, τι ακριβώς θα ακούσουμε παραπάνω στους Underworld Dreams;

Περικλής: Θα προσθέσουμε κάποιους χαρακτηριστικούς ήχους, θα έχουμε κάποια standards στο ύφος που θα προσθέσουν συναίσθημα, επομένως και περισσότερη ατμόσφαιρα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο δίσκος θα έχει μια τάση προς το progressive metal, αλλά και λίγο από core ήχο.

Τα θέματα που εμπνέεστε;

Περικλής: Καθημερινά πράγματα και προσωπικά βιώματα.

Δημήτρης: Αλληλεγγύη…

Απόλλωνας: Τέτοιες εποχές ειδικά θέλουμε αλληλεγγύη μεταξύ των μπαντών. Σε μια Ελλάδα που καίγεται, χρειαζόμαστε ενότητα γενικά, άρα και στη μουσική, και όχι κραξίματα μεταξύ των συγκροτημάτων.

Εσείς με ποιον τρόπο στηρίζετε την underground ελληνική σκηνή;

Απόλλωνας: Πρώτα απ’ όλα με τη συμμετοχή μας στο Μανιφέστο, ένα μουσικό κίνημα που ασχολείται ενεργά με το ελληνικό underground. Τώρα προσωπικά, πηγαίνουμε σε underground lives, παίρνουμε δίσκους…. Πάνω σε αυτό έχω να πω πως οι περισσότεροι το πολύ 5 ευρώ να κάνουν, παρόλ’ αυτά ο κόσμος δεν αγοράζει cd’s, όχι μόνο δικά μας, μιλάω και για των άλλων groups που τους περισσεύουν κομμάτια της κυκλοφορίας τους.

Δημήτρης: Το κοινό πολλές φορές δεν προτιμά ανερχόμενες μπάντες, αγοράζει από αυτές που ήδη γνωρίζει, γιατί μάλλον η μουσική θέλει να ωριμάσει πρώτα μέσα του, να είναι ήδη γνωστό το άκουσμα.

Έχετε κάποιο μότο;

Δημήτρης: Together we can understand. Θέλουμε να προβάλλουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη. Βέβαια η ίδια φράση εκφράζει και εμάς προσωπικά, τη σχέση που έχουμε σαν φίλοι, την ενότητα που έχουμε σαν μέλη του συγκροτήματος.

Απόλλωνας: Αυτή η μπάντα άλλωστε ξεκίνησε από μια φιλία τριών ατόμων.

Από την άλλη θεωρείτε πως η ελληνική underground σκηνή μπορεί να σας στηρίξει, με την κατάσταση που επικρατεί;

Απόλλωνας: To μόνο που χρειάζεται είναι ο κόσμος να ακούει μουσική και να έρχεται στις συναυλίες. Εμείς τελικά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σαν μέλη της μπάντας είναι να γράφουμε, οι άλλοι να ψάχνουν ό, τι ετοιμάζεται από εμάς και από άλλες μπάντες. Έτσι θα προωθηθεί η ελληνική underground σκηνή, τουλάχιστον είναι ένα βήμα, ένας ένας αν κινητοποιηθεί.

Σκέφτεστε από την άλλη το εξωτερικό;

Απόλλωνας: Έχουμε στείλει το ep και σε χώρες του εξωτερικού, έχουμε επιλέξει τον αγγλικό στίχο για να επικοινωνήσουμε με περισσότερους, μια και στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν πολύ καλές δουλειές, το metal είναι περιορισμένο λόγω της ελληνόφωνης λαϊκής μουσικής. Πάντως πιστεύω ότι οτιδήποτε ελληνικό metal αξίζει, κάποια στιγμή θα φανεί, επομένως ναι μεν κοιτάζουμε προς τα έξω, αλλά ευελπιστούμε ότι όποια καλή κίνηση κάνουμε μέσα στον ελληνικό χώρο και αξίζει, θα αποδώσει.

Δημήτρης: Τις προάλλες έγραψα κατά τύχη διαδικτυακά το όνομα του τραγουδιού μας Trickster και με έκπληξη και χαρά ανακάλυψα ότι έχει χρησιμοποιηθεί από έναν Αμερικανό σαν μουσικό χαλί σε ένα video- animation. Εκεί είδαμε με χαρά ένα περιστατικό όπου μπορέσαμε χωρίς να το ξέρουμε να επικοινωνήσουμε προς τα έξω.

Απόλλωνας: Λαμβάνουμε όμως υπόψη και τις καλές κριτικές από την Ελλάδα. Με όσες άσχημες συνθήκες και αν έχουμε σαν χώρα, τις προσπερνάμε και συνεχίζουμε με επίκεντρο τη δουλειά μας εδώ.

Απόλλωνα, πες μας λίγο για τα φωνητικά που επιμελείσαι. Φοβήθηκες να κάνεις αυτή την επιλογή;

Απόλλωνας: Ήθελα να συνδυάσω τα head voices με τα κανονικά, έχοντας πάρει έμπνευση από Radiohead και Muse

Το κοινό πώς τα εκλαμβάνει;

Απόλλωνας: Έxω πάρει και καλές και άσχημες κριτικές. Τις δέχομαι όλες. Οι καλές είναι ότι δεν έχουν ξανακούσει κάτι τέτοιο, εννοώντας ότι τους φάνηκε πρωτόγνωρο, τους άρεσε δεν τους άρεσε! Από την άλλη έχουν πει ότι παραπέμπει σε κάτι γυναικείο, λόγω του μπερδέματος που μπορούν να δημιουργήσουν οι ψιλές νότες του head voice στο αυτί κάποιου. Σε ένα γερμανικό review είχε γραφτεί: πολύ ωραίες ενορχηστρώσεις, μίξεις, death metal φωνητικά( για τα υπόλοιπα), αλλά τα φωνητικά δεν κολλάνε. Η αλήθεια είναι πως προτιμώ να ξενίζουν σε μερικούς, αρκεί να πετύχω αυτή την απόσταση μεταξύ μουσικής και φωνής που με εξυπηρετεί δημιουργικά

Επόμενά σας σχέδια; Lives;

Περικλής: Είμαστε ήδη στο studio για την ηχογράφηση του ολοκληρωμένου μας δίσκου, ταυτόχρονα θα κάνουμε lives και θα ακολουθήσει ένα video.

Κάποιο μήνυμα για τους αναγνώστες τoυ Greekrebels;

Δημήτρης: Σε μουσικούς και μη, να έχουμε δύναμη και να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Απόλλωνας: Θέλουμε να υπάρχουν άτομα σαν αυτά στο Greekrebels γιατί τέτοιες προσπάθειες ενισχύουν την Underground ελληνική σκηνή.

Περικλής: Ευχαριστούμε λοιπόν για τη συνέντευξη και εσένα!

Καλή επιτυχία λοιπόν και ελπίζω σύντομα να έχουμε να πούμε και καινούργια πράγματα για την επόμενή σας δουλειά!

Ήλια Τσάρα

http://www.facebook.com/underworlddreams http://www.myspace.com/underworlddreamsofficial

Band Members

Απόλλων- κιθάρα, φωνητικά

Δημήτρης- κιθάρα, δεύτερα φωνητικά

Γιώργος- μπάσο

Περικλής- πλήκτρα, κιθάρα, δεύτερα φωνητικά

Φοίβος- ντραμς

Discography

Solidarity EP, 2012

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X