Συνεντεύξεις

Temperance

Με τον κιθαρίστα των Temperance, Marco Pastorino, είχα την τιμή να μιλήσω σχετικά με την τελευταία πολύ καλή κυκλοφορία του συγκροτήματος, “The Earth That Embrace Us All”. Αυτή άλλωστε είναι και η τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά των Ιταλών metallers. Για να δούμε τι μας είπε…

Γεια σου Marco, συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ των Temperance, “The Earth Embrace Us All”. Είναι μακράν η πιο ώριμη εργασία σας μέχρι σήμερα. Πώς αισθάνεσαι τώρα που το άλμπουμ είναι τελικά σε κυκλοφορία;

Γεια σας παιδιά! Σας ευχαριστούμε για τα όμορφα λόγια. Από όταν αρχίσαμε να το δουλεύουμε, περισσότερο από ένα χρόνο πριν, θεωρήσαμε ότι έχουμε κάποιο πιο ώριμο και ολοκληρωμένο υλικό της ιστορίας μας, ακόμα κι αν είναι μικρή. Όταν ξεκινάς ένα νέο έργο, περνάς από όλα τα στάδια από το γράψιμο στις ενορχηστρώσεις, τις ηχογραφήσεις, την μίξη και το τελικό αποτέλεσμα στο τέλος. Τι άλλο να πω; Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για αυτό το full άλμπουμ και είμαστε πολύ ευτυχείς να λαμβάνουμε κάθε μέρα απόψεις και πολύ θετικά σχόλια από κάθε μέρος του κόσμου.

Τι είδους σχόλια λαμβάνετε τόσο από τους οπαδούς όσο και τον Τύπο;

Όπως έλεγα πριν, λαμβάνουμε πολύ καλά σχόλια. Για την ώρα αυτό είναι το άλμπουμ που ήταν σε θέση να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου (συμπεριλαμβανομένων αυτών που εργάζονται στον τομέα της μουσικής) περισσότερο από ό, τι τις προηγούμενες. Εκτός από το γεγονός ότι αυτό είναι το άλμπουμ που έχει για τα καλά κριθεί από όλο τον κόσμο, έχουμε λάβει σπουδαία σχόλια και αντιδράσεις, επίσης, από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν το είδος λέγοντας ότι είναι το καλύτερο “έργο” μας και ένα από τα best sellers του 2016 και αυτό μας κάνει τόσο ευτυχισμένους.

Ίσως οι Temperance δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το ελληνικό κοινό. Θα θέλατε να μας δώσει ένα μικρό βιογραφικό και να μας παρουσιάσεις τα μέλη της μπάντας;

Βέβαια! Αυτή η μπάντα γεννήθηκε στα τέλη του 2013. Όλοι είχαμε μοιραστεί τη σκηνή με προηγούμενες εμπειρίες και τα τελευταία χρόνια έχουμε παίξει εκατοντάδες show σε όλο τον κόσμο με άλλες μπάντες μας, χτίζοντας την εμπειρία που ήταν αναγκαία με τους Temperance. Θέλαμε μια νέα περιπέτεια που θα μπορούσε να ενώσει όλες τις μουσικές προτιμήσεις μας ξεκινώντας από το μελωδικό metal ως τα βαρύτερα μέρη, μεγάλες ενορχηστρώσεις, τη χρήση της χορωδίας από metal διαγωνισμούς και πάει λέγοντας. Έχουμε παίξει 100 συναυλίες από το 2014 στην Ιταλία, την Ευρώπη και την Αμερική με περιοδείες, φεστιβάλ και παίξαμε support για μπάντες όπως οι Nightwish, Epica, Slipknot, Within Temptation, Rhapsody, κλπ. Είμαστε στο 2017 τώρα κι έχουμε ήδη δημοσιεύσει τρία άλμπουμ για την Scarlet Records σε λιγότερο από 3 χρόνια.

Το “The Earth Embrace Us All” κυκλοφόρησε μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του “Limitless”. Ποια πιστεύετε ότι, κατά τη γνώμη σας, οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο albums;

Δεν ξέρω τι να σας πω σε λεπτομέρειες για το τι έχει αλλάξει σε αυτό το τελευταίο έτος, αλλά μια μπάντα σαν αυτή ζει χάρη στις προσωπικές εμπειρίες που έχουν περιληφθεί στην ίδια τη μουσική, όταν αρχίζουμε τη φάση της σύνθεσης, αναπτύσσουμε κάποιες μελωδίες ή μερικές γραμμές σε μια ορισμένη στιγμή. Στο τέλος πιστεύω ότι το “The Earth Embrace Us All” είναι η φυσική εξέλιξη του “Limitless” με ένα μάτσο μελωδίες αλλά με μουσική ωριμότητα σε ένα ευρύτερο φάσμα.

Τι σας έκανε να ονομάσετε το άλμπουμ με αυτόν τον τίτλο; Είναι ένα ειδικό θέμα ή μια ιστορία πίσω από τον τίτλο;

Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ένα όνομα για τη νέα δουλειά, άρχισα να έχω περισσότερο νατουραλιστικές σκέψεις. Η γη μας αγκαλιάζει όλους, πώς θα μπορούσε να είναι το αντίθετο; Από όταν άρχισα να αναπτύσσω αυτόν τον τίτλο, ίσως η νέα προσέγγιση στα τραγούδια να ήταν διαφορετική, ψάχνοντας για κάτι στο επίπεδο της μουσικής που θα μπορούσε να ρέει σε ένα πολύ ολοκληρωμένο άλμπουμ, όπου χορωδία, κιθάρες, στίχοι, ενορχηστρώσεις θα μπορούσαν να ζήσουν όλα μαζί σε μια σαφή δήλωση αγάπης σε αυτό τον καταπληκτικό πλανήτη. Στην τελική, δεν είναι καν ένα concept άλμπουμ.

Με τι είδους θέματα ασχολούνται οι στίχοι σε αυτό το άλμπουμ και ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτούς;

Η Chiara έγραψε όλους τους στίχους γι’ αυτό το άλμπουμ, εκτός από το τελευταίο τραγούδι, η σουίτα “Restless Ride”, που γράφτηκε από τον Giulio. Νομίζω ότι ήταν σε θέση να συνδέσει όλο το άλμπουμ μέσω ενός γενικού φανταστικού κεντρικού θέματος, παρ ‘όλο που δεν είναι ένα concept άλμπουμ συνδυάζοντάς το με την μουσική τελειότητα. Το άλμπουμ, όπως όλα τα έργα μας, ασχολείται με αληθινά συναισθήματα, όπως η αγάπη, η φιλία ή κάτι που απορρέει και από τα δυο συναισθήματα.

Η σύνθεση της μουσικής στη μπάντα είναι ένας τομέας που το χειρίζεσαι αποκλειστικά εσύ Marco ή συμβάλουν και τα άλλα μέλη;

Όχι, η δημιουργική διαδικασία μας είναι τώρα σούπερ δοκιμασμένη. Όλα τα τραγούδια είναι 100% από εμένα και τον Giulio, ο καθένας μας φτάνει στο στούντιο με ένα μάτσο ιδέες και τραγούδια και μπορούμε να τα τελειώσουμε, χάρη και στους δυο μας ορίζοντάς τα και δίνοντάς τους μια συγκεκριμένο γεύση ήχου δουλεύοντας από κοινού. Όταν η διαδικασία σύνθεσης αρχίζει, αισθανόμαστε σαν να ζούμε ένα είδος αγωνιστικής έκστασης. Αυτό είναι ό, τι συνέβη και με το νέο άλμπουμ, ήμασταν χωρίς συστήματα ή προθεσμίες, και οι δυο μας γράψαμε κάποιο καλό υλικό, περάσαμε δύο ημέρες πλήρους εργασίας χωρίς διάλειμμα και μόνο με δύο ώρες ύπνου την ημέρα, τρώγοντας σε 10 λεπτά ακριβώς για να μην σταματήσει η ροή των ιδεών για την δουλειά με τα νέα τραγούδια και γράφοντας καινούργια. Το σωστό παράδειγμα για να κατανοήσετε τον τρόπο της δουλειάς μας είναι το “Advice From A Canterpillar”, ένα από τα πιο ιδιαίτερα τραγούδια μας που προέρχεται από το “The Earth Embrace Us All”. Εγώ και ο Giulio αγαπούμε να το ορίζουμε ως ακουστική τρέλα όπου αισθανθήκαμε να μην έχει εμπόδια. Γράψαμε το τραγούδι σε 45 λεπτά όμορφων εμπειριών χωρίς σταματημό και μπορείτε να ακούσετε τώρα αυτό που βγήκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η νικήτρια ομάδα μεταξύ Temperance και των Gustavo Sazes/Simone Mularoni φαίνεται να λειτουργεί τέλεια για μια ακόμη φορά. Πείτε μας μερικά πράγματα για αυτή την συνεργασία.

Εμείς επιλέξαμε να δώσουμε συνέχεια στα έργα μας και φάνηκε σωστό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτή την ομάδα. Ο Gustavo είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής και έχουμε αναπτύξει μια μεγάλη φιλία κατά τα τελευταία χρόνια. Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον αμέσως και είναι σε θέση να καταλάβει άριστα τις ιδέες μας. Μιλώντας για τον Simone, τι μπορώ να πω; Αυτός είναι ένας πολύ καλός κιθαρίστας και συνθέτης, έχει μια ακρίβεια του ήχου στο μυαλό του, ξέρει τι να πάρει από κάθε εγγραφή και έχουμε αναπτύξει μια μεγάλη αλχημεία μαζί του επίσης, χάρη στην οποία είναι τόσο εύκολο να εργαστούμε μαζί του, έχουμε αναπτύξει επίσης μια μεγάλη φιλία. Νομίζω ότι είναι μια πραγματικά καταπληκτική ομάδα, αλλά πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για το μέλλον να δημιουργήσουμε νέους τρόπους και να τοποθετήσουμε νέα στυλ τόσο στο πεδίο γραφικών όσο και στην ανάμειξη. Θα δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον.

Έχετε, επίσης, γυρίσει ένα video clip για το “Unspoken Worlds”. Δώσε μας μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Έχουμε εργαστεί για μια ιδέα για το “Unspoken Worlds” αντλώντας έμπνευση από κάποιες ιδέες που γράψαμε μαζί με τους δύο σκηνοθέτες Beppe Platania και Andrea Larosa. Η τόσο συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι σίγουρα, κατά τη γνώμη μου, το 90% του βίντεο. Η χρήση του drone έκανε το υπόλοιπο δίνοντας μια αίσθηση του βάθους σε αυτό το τραγούδι, όπως ο Luca είπε σε πολλές συνεντεύξεις, που θα σας κάνει να ταξιδεύετε με το μυαλό τόσο μακριά με αυτές τις ανάερες  μελωδικές γραμμές που το κάνουν να φαίνεται να είναι στη μέση του ενός βράχου στις ακτές της Σκωτίας.

Υπάρχουν σχέδια για ένα άλλο βίντεο κλιπ ίσως;

Θα δημοσιεύσουμε κι άλλα singles μέσα στους επόμενους μήνες, δουλεύουμε πάνω σε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα.

Τυχόν παραστάσεις προγραμματίζονται ή μια πιθανή περιοδεία με σκοπό να φέρει το “The Earth Embrace Us All” στη σκηνή;

Γυρίζουμε την Ιταλία αυτήν την στιγμή σχετικά με την προώθηση του άλμπουμ, απαντώ στις ερωτήσεις σας ενώ είμαστε στη Μπολόνια. Θα συνεχίσουμε για λίγους μήνες με κάποια συγκεκριμένα show. Εν τω μεταξύ, θα πάμε στην Ελβετία και στη συνέχεια στην Ισπανία για μία εβδομαδιαία mini tour. Θα υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2017, που προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο παραγωγικό το χρόνο μας από την άποψη των ζωντανών εμφανίσεων.

Ποιες είναι οι προσδοκίες για το μέλλον της μπάντας;

Όπως έλεγα και πριν, η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μια άπειρη σειρά από shows. Έχουμε επιβεβαιώσει πολλές παραστάσεις για το 2017 και έχουμε την αξιολόγηση για ακόμη περισσότερες. Μετά από τρία άλμπουμ μέσα σε τρία χρόνια, το setlist μας είναι αρκετά μεγάλο και με διαφορετικές δυνατότητες και στυλ σε αυτό. Πιστεύουμε ότι ο χρόνος για να περιοδεύσουμε όσο μπορούμε έφτασε επιτέλους, με ένα έτοιμο 100% show, χωρίς το φόβο να έχουμε λιγότερα επιδραστικά τραγούδια να παίξουμε ζωντανά.

Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη Marco. Κλείσε τη συνέντευξη, όπως σου αρέσει …

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά! Ελπίζουμε να έρθουμε σύντομα στην Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι μας ρωτούν πότε θα έρθουμε. Ελπίζουμε ότι το 2017 θα ήταν ο σωστός χρόνος. Cheers!

Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Κατερίνα Καλτσά

https://www.facebook.com/temperanceofficial
https://www.temperanceband.com/
https://www.reverbnation.com/temperanceband
https://twitter.com/TemperanceMetal

Band Members
Liuk Abbott – Μπάσο
Giulio Capone – Τύμπανα, Πλήκτρα
Marco Pastorino – Κιθάρες, Φωνητικά
Chiara Tricarico – Φωνητικά

Dicography
Temperance (2014)
Limitless (2015)
The Earth Embraces Us All (2016)

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X