Συνεντεύξεις

Nightfall

Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να έχεις βρεθεί στην προακρόαση του νέου δίσκου αυτής της μπάντας και φεύγοντας να σκέφτεσαι “Μπράβο ρε μάγκες, τα καταφέρατε ακόμα καλύτερα αυτή τη φορά”. Ο λόγος για τους Nightfall, οι οποίοι σε λίγες μέρες κυκλοφορούν το νέο τους ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ με τίτλο “Cassiopeia”. Ο ιθύνων νους της μπάντας, Ευθύμης Καραδήμας, μας μιλά για την νέα δουλειά της μπάντας… Απολαύστε τον!

Γεια χαρά Εύθυμη. Συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του “Cassiopeia”. Πραγματικά ένα καταπληκτικό άλμπουμ. Από το listening session είχα πάθει ζημιά! Πως αισθάνεσαι τώρα που κυκλοφορεί; Δικαιωμένος;

Σε ευχαριστούμε Νίκο για τη θερμή υποδοχή. Δικαιωμένος δε θα το έλεγα γιατί δεν ένιωσα αδικημένος ούτε μια στιγμή. Η μπάντα έχει κυκλοφορήσει αρκετά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια και το “Cassiopeia” είναι ένα ακόμα όμορφο πλακάκι στο λουτρό που λούζονται οι θεοί του μέταλ.

Τι είδους σχόλια έχεις λάβει μέχρι στιγμής από τον Τύπο αλλά και από αυτούς που άκουσαν το πρώτο “single” αν θες, το “Oberon & Titania”;

Όλοι χαίρονται για την επιστροφή των Nightfall. Είναι συγκινητικό μετά απο τόσα χρόνια. Το “Astron Black & the Thirty Tyrants” άρεσε αλλά υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να μείνει χωρίς συνέχεια, ξέρεις μόνο του, μετέωρο σα κάτι Best of που βγαίνουν από μπάντες που διαλύθηκαν προ δεκαετίας. Το Cassiopeia ήρθε και προσγειώθηκε μέσα σε χαμόγελα, devil’s horns, και κραυγές πόρωσης. Αντιλαμβάνομαι αυτά είναι κλασσικά συμπτώματα θερμής υποδοχής στον μέταλ κόσμο.

Εμένα ακούγοντας το δίσκο μου ήρθαν στο μυαλό στιγμές του παρελθόντος της μπάντας και δίσκοι όπως τα “Macabre Sunsets” & “Athenian Echoes”, με την διαφορά ότι το “Cassiopeia” ακούγεται σαν φυσική εξέλιξη του “Astron Black”. Συμφωνείς ή διαφωνείς και γιατί;

Συμφωνώ απόλυτα. Δεν είναι φοβερό ότι ενώ αλλάζουν οι μουσικοί η ταυτότητα της μπάντας παραμένει σταθερή σα να είναι οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια?

Σίγουρα είναι κάτι το καταπληκτικό! Ποιες διαφορές νομίζεις ότι έχει το “Cassiopeia” σε σχέση με το “Astron Black & The Thirty Tyrants”;

Το “Cassiopeia” είναι πιο μελωδικό και κιθαροκεντρικό θα έλεγα. Οι συνθέσεις του “Astron Black..” ήταν συμπαγή κομμάτια που πήγαιναν προς μια κατεύθυνση όλα μαζί. Αυτές του “Cassiopeia” έχουν μεν τον ίδιο πυρήνα αλλά απο πάνω φέρουν ανελέητες κιθαριστικές γραμμές που πυροβολούν σα μυδραλιοβόλο αδιακρίτως και προς πάσα κατεύθυνση. Βάλε και τα φωνητικά που είναι ακόμα βαρύτερα απο τα του Astron Black και έχεις ένα πραγματικά βαρύ άλμπουμ. Heavy metal!

Όσον αφορά την μουσική στο νέο δίσκο, ήταν κάτι το συλλογικό ή δουλεύτηκε κυρίως από εσένα;

Δούλεψα τη μουσική με τον Evan Hensley και στη συνέχεια όλοι μας κάναμε τις απαραίτητες προσθήκες, ο καθένας στο τομέα του.

Σχετικά με τα φωνητικά, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείς εξ’ ολοκλήρου brutal και καθόλου καθαρά φωνητικά. Αυτό ήταν κάτι που προέκυψε ή έγινε θεμιτά;

Ούτε καν το πρόσεξα αυτό Νίκο. Σωστή η παρατήρησή σου.

Αλήθεια, τι σε έκανε να ονομάσεις το δίσκο “Cassiopeia”; Εμπνεύστηκες από τον ομώνυμο θρύλο, κάτι που δηλαδή μπορεί να κάνει τον δίσκο concept? Είναι άρα το “Cassiopeia” ένας concept δίσκος;

Ημουν στη Κέρκυρα και ανέβηκα προς Κασσιόπη. Πριν αρκετά χρόνια. Μου κόλησε στο μυαλό το μέρος και το όνομα. Συνεπαρμένος απο τα γεγονότα που ταλανίζουν το κόσμο μας γενικώς τον τελευταίο καιρό τα συνέδεσα με το μύθο της όμορφης αυτής βασίλισσας. Πάντα υπάρχει μια βασική θεματολογία που τρέχει πίσω απο κάθε άλμπουμ.

Με τι καταπιάνονται οι στίχοι του δίσκου;

Με την αλαζονεία του ανθρώπινου είδους που σπρώχνει ανθρώπους που έχουν την ευλογία να απολαμβάνουν κάποιου είδους δύναμη στη ζωή τους να πηδήσουν το φράχτη που χωρίζει τα δικά μας χωράφια από αυτά των θεών. Και εκεί τρώνε τη μπαστουνιά στη μούρη και πέφτουν πιο γρήγορα και απο πέος μπροστά σε άπλυτο αιδοίο με τρίχες αγριόχειρου που νικάνε ψαλίδια, ξυράφια και λάμες απο ατσάλι. Αυτή μας η αδυναμία να αντιπαρέλθουμε μια και καλή την ατελή φύση μας σαν είδος, σε συνδιασμό με τη λογική που μας την υπενθυμίζει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, μας κάνουν αλαζόνες μόλις νιώσουμε λίγο μεγαλύτεροι απο αυτό που πραγματικά είμαστε.

Που επιλέξατε να ηχογραφήσετε το δίσκο αυτή την φορά; Επίσης που έγινε και η μίξη και το master αυτού;

Ο καθένας ηχογράφησε στο στούντιο της προτίμησής του με τον ηχολήπτη που αυτός θεωρούσε καταλληλότερο. Ετσι οι ηχογραφήσεις γίνανε σε Ελλάδα, Γερμανία και Αμερική. Δούλεψε πολύ καλά αυτό. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχει ο μουσικός την άνεσή του τόσο στο περιβάλλον όσο και στο χρόνο. Το τελικό στάδιο έλαβε χώρα στη Γερμανία, στα Soundlodge studios του ντράμμερ μας Jorg Uken.

Όσον αφορά το εικαστικό θέμα του δίσκου, αυτό ποιος το επιμελήθηκε; Έχετε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν;

Είναι ο Vincent απο την Above Chaos στην Γαλλία. Πρώτη φορά δουλέψαμε μαζί. Είναι πολύ καλός και συνεργάσιμος. Οποια μπάντα ενδιαφέρεται θα πρότεινα να επικοινωνήσει μαζί του εκ μέρους μας.

Βλέψεις για κάποιο video clip υπάρχουν; Αν ναι έχεις σκεφτεί πιο κομμάτι του δίσκου θα επέλεγες;

Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε κάποιον ικανό να το αναλάβει. Δεν έχουμε καταλήξει στο κομμάτι. Αυτό θα βγει μιλώντας με τον σκηνοθέτη. Το “Ambassador of Mass” και το “Astron Black” ήταν ιδιαίτερα. Αν είναι να γίνει κάτι τώρα πρέπει να κινείται σε ανάλογα επίπεδα, τουλάχιστον. Κεφάλαιο συναυλίες.

Ξέρω ότι εσύ δεν είσαι τόσο υπέρμαχος αλλά οι υπόλοιποι της μπάντας θέλουν να εμφανιστείτε ζωντανά. Ποιος θα κερδίσει λοιπόν σε αυτήν την “τιτανομαχία”;

Χαχαχαχα θα δείξει. Η αλήθεια είναι ότι έχω χάσει το ενδιαφέρον μου σε όλες αυτές τις κινήσεις «προώθησης» που απαιτούνται προκειμένου να διαφημίσεις μια κυκλοφορία ώστε να πουλήσει περισσότερο. Υπάρχουν όμως και καλές προτάσεις ενίοτε, και εκεί σα σωστό μέλος μιας οικογένειας που θεωρώ ότι είμαστε θα συμφωνήσω.

Εύθυμη αν θα έπρεπε να κάνεις μια ανασκόπηση της καριέρας των Nightfall και να διαλέξεις τις πέντε καλύτερες και τις πέντε χειρότερες στιγμές, ποιες θα ήταν αυτές;

Επέτρεψέ μου να απαντήσω με ένα απόφθεγμα του Μπέρναρντ Σω: «Υπάρχουν δυο τραγωδίες στη ζωή. Μια είναι να μη πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Η άλλη, να τα πραγματοποιήσεις.» Με αυτές τις δύο παλεύω χρόνια.

Τι θα πρέπει να περιμένουν να ακούσουν οι οπαδοί των Nightfall στο “Cassiopeia” και τι περιμένουν οι Nightfall από τους οπαδούς τους;

Ολοι περιμένουμε καλύτερες ημέρες και… κολασμένες νύχτες. Ας είναι το “Cassiopeia” το μουσικό χαλί πάνω στο οποίο θα πετάξουν να τις βρουν.

Ποια είναι τα προσεχή σχέδια – βλέψεις της μπάντας;

Προς το παρών μιλάμε με αξιόλογους ανθρώπους για το “Cassiopeia” και το πως αυτό προέκυψε.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που διέθεσες Εύθυμη. Κλείσε την συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες του περιοδικού μας.

Νίκο ευχόμαστε ότι καλύτερο σε εσένα και τους αναγώστες σου. Ευχαριστούμε που είστε εδώ και συνυπάρχουμε!

Νίκος Σιγλίδης

http://www.facebook.com/nightfallgr

http://www.myspace.com/nightfallgr

http://www.youtube.com/user/TheNightfallstar

Band Members

Ευθύμης Καραδήμας – φωνητικά

Constantine – κιθάρες

Evan Hensley – κιθάρες

Στάθης Πακαταρίδης – μπάσο

Στάθης Κάσσιος – πλήκτρα

Jorg Uken – Τύμπανα

Discography 

Parade Into Centuries, 1992

Macabre Sunsets, 1993

Athenian Echoes, 1995

Lesbian Show, 1997

Diva Futura, 1999

I Am Jesus, 2003

Lyssa: Rural Gods And Astonishing Punishment, 2004

Astron Black And The Thirty Tyrants, 2010

Cassiopeia, 2013

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X