Συνεντεύξεις

Voidnaut

Μπορεί οι Voidnaut να είναι μια σχετικά καινούργια μπάντα όμως τα μέλη της μπορούν (και είναι) να θεωρηθούν καραβάνες τις Ελληνικής σκηνής. Ήμασταν παρόντες στην προακρόαση του ντεμπούτου τους “Nadir” και πλέον  με την επίσημη κυκλοφορία του μιλήσαμε με τον drummer τους Κώστα Αλεξάκη αναλυτικά.

Πες μας λίγα πράγματα για την ιστορία των Voidnaut… Πως ξεκίνησαν; Ποιοι είναι στο συγκρότημα;

Οι Voidnaut δημιουργήθηκαν σαν κανονική μπάντα το 2015 από τον Κώστα Κρίκο και τον Σταύρο Venardo. Στην αρχή τα παιδιά ήταν οι δύο τους μέχρι που ήρθα εγώ και λίγο μετά ο πρώτος μπασίστας που είχαμε. Αφού αποκτήσαμε την σύνθεση μιας τυπικής μπάντας αρχίσαμε να προβάρουμε το υλικό όπου και εν τέλη ηχογραφήσαμε αλλά πλέον με άλλο άνθρωπο στο μπάσο, τον Κώστα Τασάκο. Μπόλικοι Κωστήδες δηλαδή!

Το όνομα καταλαβαίνω πως είναι σύνθεση δύο λέξεων. Μπορείς να μας εξηγήσεις το νόημα του;

Κοίτα, η λέξη είναι γέννημα από το Void και Naut που πολύ χαλαρά αποδοσμένο είναι “Αυτός που ταξιδεύει το κενό”. Το είχα εμπνευστεί (προφανώς) από την λέξη Astronaut αλλά στην προκειμένη είχε και έχει να κάνει με εμάς που βρεθήκαμε και αρχίζουμε να ταξιδεύουμε προς μια κατεύθυνση την οποία κανένας μας δεν ήξερε. Βεβαίως, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει αλλά το όνομα μας χαρακτηρίζει ακόμα.

Ο πρώτος σας δίσκος είναι γεγονός. Τι μπορείς να μας πεις για τις ηχογραφήσεις του;

Ότι κράτησαν πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε; Χαχα! Ήταν μια διαδικασία η οποία μας έμαθε πολλά (όπως είθισται πάντα στις ηχογραφήσεις) για την μουσική μας, το πόσο περίπλοκη είναι μέσα στην απλότητά της και βεβαίως το πώς δουλεύουμε ο ένας με τον άλλον σε αυτές τις καταστάσεις. Ο Fotis Benardo ήταν αυτός που ανέλαβε να μας ηχογραφήσει καθώς και -άτυπα- φόρεσε και το κουστούμι του παραγωγού πράμα που βοήθησε ΤΡΟΜΕΡΑ στην τελική απόδοση του υλικού όπως το ακούτε σήμερα. Μετά ανέλαβε ο Steve Lado το mastering όπου έκανε καταπληκτική δουλειά και το έφερε ηχητικά εκεί που είναι.

Κυκλοφορεί από την 7hard αν δεν κάνω λάθος. Πως προέκυψε η συνεργασία αυτή; Είχατε και άλλες προτάσεις;

Ναι, 7hard! Είχαμε κάνα δυο προτάσεις ακόμα αλλά η 7hard ήταν η καλύτερη. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε μια σύσταση στην εταιρία από τον Σαββα Μπετίνη, το καρντάσι και frontman των Acid Death. Η εταιρία άκουσε το υλικό και μας ήθελε κατευθείαν. Προσωπικά, έχοντας την εμπειρία στο τι δουλειά έχουν κάνει με Acid Death την πρότεινα και στα υπόλοιπα παιδιά και εδώ είμαστε.

Πόσο διαφορετικό είναι να ηχογραφείς για τους Voidnaut σε σχέση με τους Acid Death που είναι η κύρια σου μπάντα;

Είναι πολύ διαφορετικό το υλικό στις δυο μπάντες οπότε κάποια πράματα ήταν διαφορετικά.
Βεβαίως το πρακτικό κομμάτι είναι ίδιο, αλλά είναι πολύ αλλιώς να γράφεις για τεχνικό Death και αλλιώς για American Heavy. Έχουν πολλές διαφορές στο πως αποδίδεις κάτι παικτικά. Οι Acid Death θέλουν τρελή ακρίβεια, ταχύτητα και ένα στήσιμο στο kit που θυμίζει μικρό περίπτερο. Οι Voidnaut έχουν πιο απλές στο αυτί συνθέσεις αλλά που απαιτούν λιγότερο ταχύτητα και περίπλοκα παιξίματα, περισσότερο groove και ένα πιο λιτό setup στα τύμπανα. Το οποίο, ως προς έκπληξή μου, ήταν πολύ πιο δύσκολο να βγει από ότι περίμενα. Ήταν μια πολύ επιμορφωτική εμπειρία.

Η μουσική ανάμεσα στα δύο συγκροτήματα είναι πολύ διαφορετική; Ήταν αυτό κάτι που έψαχνες;

Όπως είπα ναι. ΠΟΛΥ διαφορετική. Οι δυο μπάντες έχουν κάτι το μοναδικό από μόνες τους. Από την μουσική αυτή καθεαυτή, στον τρόπο που συνθέτουν κλπ. Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι μπήκα στην μπάντα διότι είναι αυτό που έψαχνα. Αλλά διότι ήθελα να παίξω κάτι άλλο πέρα από death που παίζω τα τελευταία χρόνια. Σαν να λέμε, να ανοίξω λίγο τους μουσικούς μου ορίζοντες και σε άλλες “φάσεις”. Βέβαια, έκατσε και το γεγονός ότι με τα παιδιά γίναμε κατευθείαν παρέα και έχουμε τρομερή επικοινωνία που βοηθά πολύ περισσότερο από απλά να ξέρεις να παίζεις καλά μουσική.

Πως θα περιέγραφες την μουσική των Voidnaut σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει;

Μια μίξη Disturbed, Pantera και Stone Sour ίσως; Βασικά ελάτε σε ένα live να μας δείτε και σχηματίστε την δική σας γνώμη.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας βίντεο για το κομμάτι “Back From The Grave”. Μίλησε μας για τα γυρίσματα του; Σκοπεύετε να γυρίσετε και άλλα κλιπ;

Tα γυρίσματα έγιναν στο Devasoundz Studios του Fotis Benardo και ο σκηνοθέτης/παραγωγός δεν ήταν άλλος από τον Bob Κατσιώνη. Ο αγαπητός αυτός κύριος έκανε τρομερή δουλειά (για εμάς τουλάχιστον) και βοήθησε τα βέλτιστα στο να βγει οπτικά ο δυναμισμός και η ένταση που έχει η μουσική μας. Παρεμπίπτοντος, συμμετέχει με ένα σόλο του σε ένα κομμάτι μας μέσα στον δίσκο! Το βίντεο μέχρι στιγμής έχει πολύ καλή υποδοχή από και τον κόσμο που περίμενε να δει/ακούσει κάτι από εμάς, καθώς και από ανθρώπους που δεν μας ήξεραν και αυτό αποτελούσε μια πρώτη γνωριμία. Σκοπεύουμε να κάνουμε και άλλο ένα βίντεο στην αρχή του 2019 αν βγαίνουμε χρονικά και χρηματικά. Προς το παρών, λέμε ναι.

Είμαι σίγουρος πως έχεις ακούσει όλα τα ανέκδοτα που υπάρχουν για τους drummer. Πιο είναι το αγαπημένο σου; Ακούγοντας άλλους drummer που εστιάζεις την προσοχή σου;

-Πως αποκαλείς ένα drummer με χαμηλή νοημοσύνη;
-Προικισμένο.

Ακούγοντας άλλους “τυμπανιάριδες” εκεί που επικεντρώνομαι κυρίως είναι στο πως αποδίδουν την μουσική που παίζουν. Και όχι τόσο στο skill αλλά στο feel. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή για όλους τους μουσικούς μεταξύ του “παίζω για να παίξω” και “παίζω για την μουσική”. Αυτό είναι εν τέλη αυτό που κάνει κάποιον, κατ εμέ, καλό μουσικό: Να αποδώσει αυτό που πρέπει όταν πρέπει χωρίς φλυαρίες αλλά και χωρίς να λείπει κάτι από το παίξιμο. Στην τελική εμείς είμαστε οι παλμός που κάνει τα κεφάλια να ανεβοκατεβαίνουν. Οφείλουμε να το τιμάμε αυτό.

Είσαι πολλά χρόνια στον χώρο. Τι συμβουλεύεις ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τα drums;

Να δώσει την καρδιά του σε αυτό. Ο ακριβός εξοπλισμός και λοιπά άλλα τέτοια είναι δευτερεύοντα. Βρείτε δάσκαλο που να σας εμπνέει και ακούστε τον. Μελετήστε και ξεστραβωθείτε. Πάνω από όλα για εμένα: Διατηρήστε το μυαλό σας ανοικτό προς όλα τα είδη μουσικής. Τα τύμπανα δεν είναι μόνο δίκασα τσίτα, blast και γυρίσματα που αψηφούν τους νόμους της Φυσικής. Είναι ΠΟΛΛΑ περισσότερα. Είναι όργανο που μπαίνεις σχετικά εύκολα αλλά δύσκολο πολύ στο να μπορέσεις να αναπτύξεις χαρακτήρα, ήχο και feel. Ακούστε πολλούς μουσικούς, πάρτε γνώμες και συζητήστε με άλλους του χώρου σας. Να θυμάστε πως δεν υπάρχουν short-cuts. Όλα είναι μελέτη. Όταν βλέπετε κάποιον στο YouTube να σας παίζει μια περίεργη τεχνική, να θυμάστε ότι αυτός έχει λιώσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα να την φτάσει εκεί που είναι. Πρέπει να είστε έτοιμοι να επενδύσετε και να επενδυθείτε.

Είναι οι Voidnaut ένα συγκρότημα πλήρης απασχόλησης ή πρέπει να το δούμε σαν project;

Είναι full μπάντα για εμένα. Δεν το είδα ποτέ σαν project και νομίζω αυτό πρέπει να  καταλάβει και ο κόσμος. Ότι δίνω σε Acid Death θα δώσω και εδώ γιατί πιστεύω σε αυτό καθώς και στους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το σχήμα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια των Voidnaut;

Live!!! Πολλά live!! Έχουμε στις 22, 23 και 24 Δεκεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα αντίστοιχα μαζί με Outloud! Πέρα από αυτό έχουμε το release του δίσκου που θα είναι σε κάποια στιγμή μέσα στον Ιανουάριο και μετά από αυτό πάλι live!

Κλείσε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας!

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την μέχρι τώρα υποδοχή σας και περιμένουμε να σας δούμε όλους στα live που έρχονται και να κεφάρουμε παρέα! Στηρίξτε την εγχώρια σκηνή μας διότι έχει να σας δώσει τρομερή μουσική! Για το ότι άλλο θα θέλατε να ρωτήσετε ή να επικοινωνήσετε μαζί μας, βρείτε μας στα social media. Stay Heavy! \m/

Μιχάλης Νταλάκος

https://www.facebook.com/Voidnaut
https://www.twitter.com/VoidnautOffcial
https://www.youtube.com/channel/UCrngkDypZEVix4djDSb_CoA

Band Members
Κώστας Κρίκος – Κιθάρες
Κώστας Τασάκος – Μπάσο
Κώστας Αλεξάκης – Τύμπανα
Steve Venardo – Φωνή

Discography
Nadir, 2018

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X