Συνεντεύξεις

Wizard

Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Fallen Kings” οι Wizard επιστρέφουν δυναμικά με το “Metal In My Head”. Η μπάντα υπάρχει 30 χρόνια και έχει στο δυναμικό της 12 full length albums με το “Metal In My Head” να είναι ένα από αυτά που ξεχωρίζουν. Με αφορμή την εξαιρετική αυτή κυκλοφορία μιλήσαμε με τον frontman Sven DAnna.

Γεια σου Sven σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου! Οι Wizard επέστρεψαν! Πώς αισθάνεται η μπάντα μετά την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ; Ποιες είναι οι αντιδράσεις των θαυμαστών μέχρι τώρα;

Γεια σου Μιχάλη, νιώθουμε φανταστικά! Το νέο άλμπουμ “Metal In My Head” αγαπήθηκε αμέσως από τους θαυμαστές. Η αντίδρασή τους είναι ένα όνειρο. Μπήκαμε στα γερμανικά charts, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια. Δεν μπορώ να το πιστέψω.

Πώς είναι τα πράγματα εκεί με όλη την πανδημία; Ελπίζω να είστε όλοι ασφαλείς!

Μέχρι στιγμής όλοι είμαστε τυχεροί, είμαστε όλοι υγιείς. Η κατάσταση στη Γερμανία είναι πολύ μέτρια. Έχετε την αίσθηση ότι οι πολιτικοί απομακρύνουν την πανδημία, αλλά όλα πάνε πολύ αργά. Και έτσι είμαστε ακόμα σκατά. Εμείς ως συγκρότημα χρησιμοποιήσαμε τέλεια τον ελεύθερο χρόνο και γράψαμε, ηχογραφήσαμε και κυκλοφορήσαμε το νέο μας άλμπουμ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρέπει να αξιοποιείτε τον χρόνο σας. Θα ξεκουραστείτε όταν είστε νεκροί.

Μιλώντας για το χρόνο, γιατί χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να κυκλοφορήσετε ένα νέο άλμπουμ; Πιστεύω ότι υπήρχε ένα τετραετές χάσμα μεταξύ του “Fallen Kings” και του “Trail Of Death”. Συνηθίζατε να κυκλοφορείτε άλμπουμ αρκετά συχνά μέχρι το 2011…

Στα γηρατειά χρειάζεσαι μερικές φορές λίγο περισσότερο χαχαχα. Είναι πάντα δύσκολο να προετοιμαστείς για συναυλίες και να γράψεις ένα νέο άλμπουμ ταυτόχρονα. Όλοι έχουμε οικογένειες και παιδιά που φυσικά θέλουμε επίσης να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί τους. Δεν πιεζόμαστε, όταν έρθει η ώρα να γράψουμε ένα νέο άλμπουμ, τότε το κάνουμε. Αλλά νομίζω ότι δεν θα πάρει τόσο πολύ μέχρι το επόμενο άλμπουμ. Οι πρώτοι στίχοι έχουν ήδη γραφτεί και είμαι γεμάτος ενέργεια.

Metal In My Head. Ηχηρή δήλωση ενός αληθινού metalhead. Πιστεύεις ότι το metal είναι πράγματι τρόπος ζωής;

Νομίζω ότι κάθε metalhead που λατρεύει αυτήν τη μουσική την έχει στο μυαλό του όλη μέρα. Φυσικά νομίζω ότι το metal είναι τρόπος ζωής. Όχι για όλους, αλλά για τους περισσότερους από τους metalheads. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ μια ζωή χωρίς heavy metal, χωρίς τα μεγάλα φεστιβάλ και συναυλίες. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή βιώνουμε ένα παράδειγμα του πώς μια τέτοια κατάσταση. Το heavy metal δεν γνωρίζει σύνορα σε όλο τον κόσμο. Και είναι υπέροχο!

Τι μπορείς να μας πεις για τη διαδικασία ηχογράφησης; Πόσο καιρό κράτησε; Πού ηχογραφήσατε το άλμπουμ;

Γράψαμε το άλμπουμ σε περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια περάσαμε δύο εβδομάδες με τον Martin Buchwalter, στο Gernhart Studio (Tankard, Destruction). Ήταν πολύ ωραίες στιγμές. Ο Martin έκανε φανταστική δουλειά. Ηχογραφήσαμε τα τελευταία άλμπουμ στο σπίτι μας. Στη συνέχεια, στείλαμε τα πάντα στον Achim Köhler για μίξη και mastering. Τα άλμπουμ είχαν πάντα υπέροχο ήχο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, θέλαμε πραγματικά να επιστρέψουμε στο στούντιο όπως κάναμε πριν (“Bound by Metal” μέχρι το “Goochan”). Σίγουρα, όλα κοστίζουν πολλά χρήματα, αλλά άξιζε τον κόπο. Ο ήχος είναι απίστευτος …

Αυτή είναι η πρώτη σας δουλειά με τον Tommy Hartung στην κιθάρα, συμμετείχε επίσης στη διαδικασία συγγραφής των κομματιών ή έφτασε αργά; Που τον συνάντησες; Νομίζω ότι ήταν στο ίδιο συγκρότημα με τον Arndt;

Δυστυχώς, ο Tommy ήρθε λίγο αργά στο συγκρότημα, και οι περισσότερες από τις ιδέες υπήρχαν ήδη. Αλλά ασχολήθηκε πολύ με την προπαραγωγή. Ναι, οι Arndt και Tommy έπαιζαν μαζί στους No Inner Limits. Γνωρίζουμε τον Tommy για πολλά, πολλά χρόνια, είναι ένα καλό παιδί και κιθαρίστας. Όταν ο Tommy άκουσε ότι ο Dano μας είχε αφήσει, μας ρώτησε αν χρειαζόμαστε κιθαρίστα. Στην πραγματικότητα, οι τέσσερις από εμάς θέλαμε να συνεχίσουμε. Δούλεψε καλά στο παρελθόν. Αλλά προσκαλέσαμε τον Tommy στις πρόβες μας και ναι, λειτούργησε υπέροχα. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, δεν μπορέσαμε ποτέ να παίξουμε ζωντανά με τον Tommy.

Αυτό είναι το δωδέκατο άλμπουμ σας! Πόσο εύκολο είναι για μια μπάντα όπως οι Wizard να διατηρούν ένα σταθερό όραμα μετά από σχεδόν 32 χρόνια!;

Όπως μπορείτε να ακούσετε στο νέο μας άλμπουμ, έχουμε ακόμα δύναμη και περνάμε καλά με αυτό κάνουμε. Τα κάνουμε όλα επειδή διασκεδάζουμε και μετά από 32 χρόνια είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς να ζει χωρίς μουσική. Ακόμα και μετά από 32 χρόνια συνεχίζουμε να τα πηγαίνουμε καλά και πάντα έχουμε νέες ιδέες. Φυσικά δεν ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό. Θέλουμε να παίξουμε heavy metal και αυτό έχει σημασία.

Ας πούμε δυο λόγια για τα τραγούδια και τους στίχους του άλμπουμ. Ποια θέματα σας ωθούν να γράφετε στίχους; Συνθέτετε τη μουσική πρώτα και τους στίχους μετά ή το αντίστροφο;

Μου αρέσουν πολύ οι στίχοι με θέματα φαντασίας. Έχουμε ήδη αρκετή πολιτική και προβλήματα σε αυτόν τον κόσμο, δεν χρειάζεται να γράψω για αυτό. Και ναι, νομίζω ότι άλλοι μπορούν να το κάνουν καλύτερα. Με το τρέχον άλμπουμ “Metal In My Head” πήρα την πρωτοβουλία να προωθήσω το heavy metal και τη δική μας ιστορία. Νομίζω ότι μετά από 30 χρόνια είναι εντάξει. Συνήθως οι στίχοι δημιουργούνται με τη μελωδία. Συχνά, ωστόσο, έχω ήδη ολοκληρώσει ιστορίες και μετά τις προσαρμόζω στη μελωδία.

Εάν έπρεπε να επιλέξεις μόνο ένα τραγούδι από αυτό το άλμπουμ για να παίξεις σε έναν φίλο, ποιο θα διάλεγες και γιατί;

Θα ξεκινούσα με το “Metal In My Head”, θα συνέχιζα με το “I Bring Light in the Dark” και μετά από αυτό θα θέλει να ακούσει ολόκληρο το άλμπουμ (γέλια). Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω ένα τραγούδι γιατί αγαπώ ολόκληρο το άλμπουμ και υποστηρίζω 100% κάθε τραγούδι. Ακούγεται πάντα σκατά όταν βαθμολογείς την ίδια σου τη μουσική. Αλλά αν δεν μας άρεσε η μουσική που φτιάχνουμε, δεν θα το κάναμε.

Υπάρχει ένα τραγούδι με τους Feanor σε αυτό το άλμπουμ; Πως συνέβη αυτό; Είστε καλοί φίλοι;

Νομίζω ο κόσμος το εξέλαβε λάθος. Ο φίλος μου ο Gustavo από τους Feanor ηχογράφησε το πιάνο, τα έγχορδα κ.λπ. Ήθελα να γράψω ένα τραγούδι για τον φίλο μου Martjo (σ.σ.: “Whirlewolf” Brongers) από τους Vortex/Steel Shock που πέθανε το 2019, αλλά χρειαζόμουν ένα πιάνο για να το κάνω. Ρώτησα λοιπόν τον Gustavo και μου έδωσε μια καλή βάση για πιάνο. Έκανα το τραγούδι “Whirlewolf”. Έτσι γράψαμε το τραγούδι λίγο πολύ σε συνεργασία με τον Gustavo. Φυσικά έγραψα τους στίχους. Έχω τραγουδήσει παράλληλα στους Wizard και στους Feanor από το 2016 και αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό. Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο μας single, “Rise Of The Dragon”, ενώ το νέο άλμπουμ των Feanor,Power Of The Chosen One”, θα κυκλοφορήσει στις 23 Απριλίου.

Θεωρώ το “Metal In My Head” μια πολύ πιο ισχυρή κυκλοφορία σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Συμφωνείς σε αυτό; Πιστεύεις ότι το χάσμα των τεσσάρων ετών βοήθησε στη δημιουργία μια νέας δυναμικής για το νέο άλμπουμ;

Ο χρόνος χωρίς συναυλίες και η πανδημία συνέβαλαν σε αυτό. Έπρεπε να βγάλουμε κάπου τη δύναμή μας, οπότε τη βγάλαμε στο νέο άλμπουμ.

Έχετε κάποια σχέδια για περιοδείες ή είναι πολύ νωρίς με την όλη κατάσταση;

Έχουμε προγραμματίσει μια περιοδεία στη Γερμανία με τους Stormwarrior και τους Steel Shock για τον Οκτώβριο. Μόνο ο Odin γνωρίζει αν μπορεί να συμβεί αυτό.

Ως συγκρότημα που υπάρχει τόσα χρόνια και έχει δει τόσες πολλές αλλαγές στη μουσική βιομηχανία, κατά τη γνώμη σου ποιες αλλαγές θα έρθουν μόλις τελειώσει αυτή η πανδημία; Θα είναι τα πράγματα όπως παλιά;

Βλέπω το μεγαλύτερο πρόβλημα στο γεγονός ότι θα κλείσουν πολλά live clubs. Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα όλοι θα μπορούμε να γιορτάσουμε ξανά μαζί αυτό που αγαπάμε, το heavy metal. Εμείς ως συγκρότημα θα παλέψουμε για αυτό και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να παίξουμε ξανά ζωντανά. Ελπίζω απλώς ότι θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να παίξουμε όπως πριν από την πανδημία. Αλλά θέλω να είμαι θετικός. Όλα θα πάνε καλά!

Πρόσφατα όλο και περισσότερα συγκροτήματα διαμαρτύρονται για streaming πλατφόρμες και τα ψίχουλα που δίνουν στους καλλιτέχνες για δικαιώματα. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό το θέμα;

Ναι, αυτό είναι το πέρασμα του χρόνου. Το βλέπω με δυο τρόπους. Ναι, είναι μια καταστροφή γιατί δεν κερδίζεις τίποτα από εκεί. Αλλά αυτές οι πλατφόρμες έχουν επίσης θετικές πλευρές, βλέπω αυτές τις πλατφόρμες ως διαφημιστικό χώρο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι metalheads αγοράζουν CD και βινύλια παρά την ύπαρξη των πλατφορμών.

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου! Κλείσε αυτήν τη συνέντευξη με ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους σας εδώ στην Ελλάδα!

Μιχάλη, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και την υποστήριξη! Αδελφοί και αδελφές από την Ελλάδα, λατρεύω τη χώρα σας και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα για να γιορτάσουμε το heavy metal! Ακούστε το νέο μας άλμπουμ “Metal In My Head” και επισκεφθείτε μας στο Facebook μας. IN THE SIGN OF THE WIZARD!

Συνέντευξη: Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

Official Website
Facebook
Spotify

Band Members
Snoppi Denn – Τύμπανα
Michael Maass – Κιθάρες
Sven D’Anna – Φωνητικά
Arndt Ratering – Μπάσο
Tommy Hartung – Κιθάρες

Discography
Son Of Darkness, 1995
Battle Of metal, 1997
Bound By Metal, 1999
Head Of The Deceiver, 2001
Odin, 2003
Magic Circle, 2005
Goochan, 2007
Thor, 2009
…of Wariwulfs and Bluotvarwes, 2011
Trail Of Death, 2013
Fallen Kings, 2017
Metal In My Head, 2021

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X