Συνεντεύξεις

Terra Atlantica

Οι Γερμανοί Terra Atlantica κυκλοφόρησαν το δεύτερο fulllength album τους Age Of Steam και εμείς μιλήσαμε με τον τραγουδιστή του σχήματος Tristan Harders με σκοπό να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό.

Γεια σου Tristan! Ακούγοντας τα τραγούδια, δεν μπόρεσα παρά να παρατηρήσω ότι είχαν κάποιες ομοιότητες με τη μουσική που έχουν κάνει μπάντες όπως οι Edguy και οι Avantasia. Δεν φοβάστε ότι θα υπάρξουν άνθρωποι να σας κατηγορήσουν ότι αντιγράφετε άλλες μπάντες αντί να απολαμβάνουν πραγματικά τη μουσική που φτιάχνετε; Πώς θα αντιδρούσατε σε τέτοιες δηλώσεις;

Γεια σου Μαρία! Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε μουσική στο ύφος που είχαν στα πρώτα τους βήματα οι Edguy και Avantasia γιατί δεν το κάνουν πια, οπότε όταν κάποιος λέει ότι ακουγόμαστε σαν αυτούς, το βλέπουμε σαν κομπλιμέντο. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχουμε κατηγορηθεί ποτέ ότι τους κλέβουμε. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι θέλουμε να συνεχίσουμε το πνεύμα τους, όχι να το αντιγράψουμε. Είναι η μουσική που θέλουμε να φτιάξουμε, αν σε κάποιον δεν αρέσει, θα πρέπει να ακούσει άλλα συγκροτήματα.

Οι Terra Atlantica φτιάχτηκαν το 2014 αλλά το πρώτο τους album κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα. Θαρρώ πως είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να κάνετε το ντεμπούτο σας. Γιατί λοιπόν περιμένατε τόσο;

Κι εγώ το ίδιο πιστεύω και ειλικρινά θύμωσα λίγο όταν η τότε εταιρεία μας αποκάλυψε την προβλεπόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας. Tο album ήταν ήδη ολοκληρωμένο από το τέλος του 2016 αλλά τότε έπρεπε να βρούμε δισκογραφική, να υπογράψουμε συμβόλαιο, να γυρίσουμε ένα video clip κλπ. Μετά από όλα αυτά λοιπόν η εταιρεία μας είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε άλλους 9 μήνες για να γίνει η κατάλληλη προώθηση, κάτι το οποίο βρήκα τουλάχιστον υπερβολικό. Τώρα συνεργαζόμαστε με την Pride and Joy Music και είμαστε πολύ καλύτερα.

Ακούγοντας το πρώτο σας album, νομίζω ότι η μουσική σας έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Συμφωνείς; Έχεις παρατηρήσει αλλαγές στον τρόπο που γράφετε τα τραγούδια σας και στην παραγωγή;

Ναι. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην συνολική ποιότητα των κομματιών. Στο πρώτο μας  album υπήρχε περισσότερος πειραματισμός προκειμένου να βρούμε το σωστό ύφος, το στυλ μας. Τώρα τα τραγούδια είναι πιο ώριμα και φτιαγμένα ώστε να λειτουργούν καλύτερα σε ζωντανές εμφανίσεις και να έχουν έδαφος για αλληλεπίδραση με το κοινό.

Πλέον ξέρουμε ότι παίζετε power metal. Όμως, ποιανού ιδέα ήταν να ντύνεστε σαν πειρατές; Θεωρώ τα κουστούμια σας εκπληκτικά και είναι πολύ έξυπνη ιδέα γιατί σας κάνει να ξεχωρίζετε.

Δεν είμαστε πειρατές, είμαστε έντιμοι θαλασσόλυκοι! Νομίζω ήταν ιδέα του Nico να υιοθετήσουμε αυτό το steampunk look. Η αρχική μου πρόθεση ήταν να φορέσουμε αρχαία ελληνικά κοστούμια επειδή ξέρεις τώρα, Ατλαντίδα – Terra Atlantis κλπ. Πολλοί επίσης μας συγκρίνουν με τους Running Wild εξαιτίας των κοστουμιών, παρόλο που μουσικά δε μοιάζουμε καθόλου.

Όλα τα τραγούδια σας είναι αρκετά πολύπλοκα και πολύ καλοδουλεμένα. Πόσο χρόνο σας παίρνει να γράψετε ένα κομμάτι γενικά;

Εξαρτάται. Κάποιες φορές ξυπνάω από τις ιδέες που μου έρχονται στη μέση της νύχτας και ξαφνικά έχω ένα ολόκληρο τραγούδι στο κεφάλι μου – τουλάχιστον τις μελωδίες. Όσο για τους στίχους, εκεί πρέπει να κάτσω να το δουλέψω, κάποιες φορές για μια ολόκληρη μέρα για κάθε τραγούδι. Επίσης, μερικά τραγούδια εξελίσσονται σε μία μεγάλη χρονική περίοδο και αλλάζουν πολύ μέσα σε αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα τοQuest Into The Sky, ξεκίνησα να το γράφω το 2016 μαζί με πολλά άλλα τραγούδια τα οποία απέρριψα γιατί ήταν πολύ βαρετά. Όποτε γράφεται ένα τραγούδι, φτιάχνω ένα demo για να δούμε αν είναι αρκετά καλό. Άλλες φορές δεν είναι και έτσι απορρίπτεται. Εννοείται φυσικά ότι διαλέγουμε μόνο τα καλύτερα για το album.

Από πού αντλείς συνήθως την έμπνευση για τη μελωδία αλλά και τους στίχους;

Ένα μεγάλο μέρος της προέρχεται από την υπερκατανάλωση καφέ το πρωί αλλά και από προσωπικές εμπειρίες. Πίσω από κάθε τραγούδι κρύβεται μια ιστορία, ξέχωρα από το έπος που διηγείται κάθε album. Φυσικά και η Ελληνική Μυθολογία έχει παίξει σημαντικό ρόλο μέχρι τούδε.

Εσύ και ο Nico υπήρξατε μέλη και σε άλλες μπάντες. Ο Nico έπαιζε με τους  Revendaria, μια power metal μπάντα ενώ εσύ έπαιζες με τους Forsaken Hill που έπαιζαν melodic death/folk. Και οι δύο αυτές μπάντες έχουν φοβερά διαφορετικό ήχο σε σχέση με τους Terra Atlantica. Πως λοιπόν προέκυψε η ιδέα να στηθεί μια μπάντα που παίζει  power metal με symphonic και epic στοιχεία;

O Nico κι εγώ παίζαμε μαζί στους Revendaria και οι δυο μας ήδη ήμασταν σε συμφωνία για το τί μουσική θέλαμε να φτιάξουμε. Όμως υπήρχαν πολλές διαφωνίες μέσα στο σχήμα οπότε έπρεπε να αποχωρήσουμε για να έχουμε την ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλαμε, όπως ακριβώς το θέλαμε. Νομίζω ότι είναι καλό που έπαιξα σε μία melodic death/folk μπάντα γιατί έτσι μπόρεσα να χρησιμοποιήσω στοιχεία από αυτά τα διαφορετικά είδη μουσικής για να κάνω τη δική μας μουσική πιο ιδιαίτερη.

Είσαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα στο Age Of Steam; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες στα κομμάτια;

Είμαι μάλλον ιδεαλιστής και έτσι δεν είμαι ποτέ απόλυτα ευχαριστημένος με οτιδήποτε φτιάχνω, αλλά πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε με αυτό το album ως τώρα. Επίσης υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την πρώτη μας δουλειά, οπότε δεν παραπονιέμαι. Ανυπομονώ όμως να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις του επόμενου album, αποφεύγοντας αυτή τη φορά όλα τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν.

Πιστεύεις ότι το album πήρε τη δημοσιότητα που του αξίζει;

Ναι, είχαμε πολύ θετικές αντιδράσεις και κριτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποιοι το χαρακτήρισαν ως album της χρονιάς αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό. Το μόνο κακό μέχρι τώρα είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ένα release concert, οπότε ακόμα δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ο κόσμος στα κομμάτια όταν τα παίξουμε ζωντανά.

Σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε καινούρια μουσική μέσα στα επόμενα δύο χρόνια; Σας παρακαλώ, κάντε το!

Εννοείται! Προσπαθούμε να μην ξεφύγουμε από τον κύκλο της διετίας για το επόμενο  album μας. Επίσης ετοιμάζουμε και κάτι για το τέλος αυτής της χρονιάς αλλά δεν μου επιτρέπεται να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή.

Ευχαριστούμε ειλικρινά για το χρόνο σας και ελπίζουμε να ακούσουμε πολλά περισσότερα από εσάς! Μπορείς να κλείσετε την συνέντευξη όπως εσύ θέλεις.

Εμείς ευχαριστούμε! Οφείλω να πω ότι ανυπομονούμε απίστευτα να σας δούμε σε μια ζωντανή εμφάνιση στο μέλλον, το  συντομότερο δυνατόν. Μας λείπετε όλοι. Ας κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα του power metal πέρα από την αιωνιότητα!

Μαρία Κανελλάκη
Μετάφραση: Παυλίνα Κωνσταντίνου

Website
Facebook
Instagram
SoundCloud
Spotify
YouTube

Band Members
Tristan Harders – Φωνητικά
Mike Terman – Κιθάρες, Φωνητικά
Karim Djemai – Μπάσο
Nico Hauschildt – Τύμπανα, Φωνητικά

Discography
A City Once Divine, 2017
Age Of Steam, 2020

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X