Συνεντεύξεις

Fluisteraars

Fluisteraars σημαίνει “αυτοί που ψιθυρίζουν” στα ολλανδικά. Μια ιδιαίτερη περίπτωση συγκροτήματος που πρόσφατα επέστρεψαν στην δισκογραφία με τον τρίτο τους δίσκο ονόματι  “Bloem”. Ο τραγουδιστής αυτού του duo band, Bob Mollema, απαντά στις ερωτήσεις μας.

Συγχαρητήρια για το “Bloem”, το λάτρεψα! Πείτε στους αναγνώστες μας κάποια πράγματα για το άλμπουμ.

Γεια σου Τζούλια, χαίρομαι που σε γνωρίζω. Σας ευχαριστούμε για τα συγχαρητήρια και για τα λουλούδια που μας στείλατε πολύ ευγενικό. Δεν το έχουμε ξανά ζήσει ποτέ με κάποιον που μας παίρνει συνέντευξη. Νομίζω ότι αν ακούσουν το άλμπουμ και διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη, πιθανότατα να έχουν μια καλή εικόνα του άλμπουμ.

Πώς ήταν η διαδικασία σύνθεσης των τραγουδιών; Πώς δουλεύετε συνήθως;

Η σύνθεση ξεκινά πάντα με συναντήσεις στις οποίες ακούμε πολύ μουσική, συζητάμε και  κάνουμε νυχτερινές βόλτες. Στη συνέχεια πηγαίνουμε σε δάση και μερικές φορές μένουμε μακριά για νύχτες, κάνουμε κάμπινγκ και επιστρέφουμε στον καθημερινό ρυθμό μας. Αυτό μας δίνει πολλή έμπνευση και ενέργεια. Οι περισσότερες ιδέες μας έρχονται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι ότι χωρίζουμε για λίγο, έτσι ώστε το κάθε μέλος να μπορεί να αναπτύξει τις νέες ιδέες. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε προτάσεις και να συζητάμε ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουμε. Ενώ ο Mink δουλεύει τη μουσική, εγώ δουλεύω τους στίχους. Έτσι κάναμε πάντα και αυτό λειτουργεί καλύτερα για εμάς.

Ποια είναι η θεματολογία του “Bloem”;

Το κεντρικό θέμα των στίχων είναι το πώς ένα λουλούδι ανεβαίνει και πέφτει. Στους στίχους, αυτή η διαδικασία απεικονίζεται ως μεταφορά σε μικρές ιστορίες ή ποιήματα. Οι στίχοι είναι αποσπασματικοί, ώστε να μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη . Η έμπνευση για προέρχεται από τοπικούς θρύλους, αλλά και από την ελληνική μυθολογία. Στους στίχους πάντα υπάρχει κάτι μυστικιστικό ή ένα τελετουργικό έτσι ώστε να φαίνεται σαν να ανοίγεται μια πύλη σε μια εποχή που οι άνθρωποι μπορούσαν να είναι εξίσου περήφανοι σαν λουλούδια.

Εσείς τραβήξατε τη φωτογραφία του εξώφυλλου;

Όσον αφορά τα εικαστικά, φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας και έτσι θα συνεχίσουμε. Το κάνουμε μαζί και είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας. Το εικαστικό κομμάτι είναι σημαντικό για εμάς, επειδή είναι μια φυσική μετάφραση της συνολικής ιστορίας, η οποία μπορεί επίσης να φανεί χωρίς τη μουσική. Ακριβώς όπως μπορείτε να ακούσετε τη μουσική χωρίς να δείτε το εξώφυλλο. Το ξόρκι είναι πλήρες όταν υπάρχουν και τα δύο μέρη.

Είναι εντελώς διαφορετικό από τα εξώφυλλα των προηγούμενων κυκλοφοριών σας. Είναι μοναδικό για ένα black metal άλμπουμ γενικά. Ποια είναι η έννοια πίσω από αυτό;

Εκτός από το γεγονός ότι τα λουλούδια ταιριάζουν με την προσωπική μας εξέλιξη είναι ένας συμβολισμός ανόδου και πτώσης. Τα λουλούδια είναι εντυπωσιακά επειδή είναι στα καλύτερά τους λίγο πριν από το φθινόπωρο. Μετά από αυτήν την περίοδο, εξαφανίζονται πολύ γρήγορα σε αντίθεση με αυτό που βιώνουμε ως ανθρώπινα όντα. Οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να κρατήσουν ο ένας τον άλλον ζωντανό για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο μπορείτε να αναπνέετε σημαίνει ότι ζείτε, είναι η γενική άποψη. Αλλά αυτή η άποψη δεν καθορίζει τη ζωή με βάση τις σκέψεις, την προσωπική πεποίθηση και την ψυχή. Ένα λουλούδι ανεβαίνει και πέφτει σύμφωνα με μια πιο μαγική αρχή. Πεθαίνοντας στο αποκορύφωμα του. Πεθαίνοντας με υπερηφάνεια και ενδιαφέρον για το άγνωστο που έρχεται. Ως αποτέλεσμα, το εξώφυλλο έχει επίσης κάποια απειλητικά πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε μηδαμινοί. Εμείς ως άνθρωποι έχουμε τόσες πολλές διαφορετικές έννοιες για τη ζωή και το θάνατο, έτσι μας φοβίζει. Υποθέτουμε ότι υπάρχει κάτι ή δεν υπάρχει τίποτα. Πρέπει να υπάρχει κάτι σαν ενδιάμεσο, όπου το παρόν κυβερνά. Ο κύκλος της φύσης δεν ξεκινά από πουθενά, γιατί απλά ήταν πάντα εκεί.

Θα κατηγοριοποιούσατε τη μουσική σας ως ατμοσφαιρικό black metal;

Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς. Προσπαθούμε να μεταφράσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα συναισθήματά μας μέσω της μουσικής μας.

Νόμιζα ότι το “Bloem” ήταν πολύ σύντομο. Χρειαζόμουν και άλλο. Ήταν κάτι που έγινε εσκεμμένα ή απλώς είπατε “Εντάξει, αυτά είναι τα τραγούδια, για τόσο διαρκεί το τελικό αποτέλεσμα, ας προχωρήσουμε”;

Αφού γράψαμε πέντε τραγούδια σε δύο εβδομάδες, ένιωσα ότι τελείωσε. Μουσικά είχαμε ορίσει αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Οι κυκλοφορίες των “Dromers” και “Luwte” είχαν μόνο ένα χρόνο απόσταση, γιατί το “Bloem” χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να κυκλοφορήσει. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό το κενό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Μερικές φορές η ζωή απλά είναι απρόβλεπτη. Έχουμε τελειώσει το πανεπιστήμιο, παίζουμε με άλλες μπάντες και έχουμε αναπτυχθεί πάρα πολύ σαν άτομα. Φυσικά, δεν έχουμε καθίσει καθόλου. Κυκλοφορήσαμε ένα EP και ένα split με τους Turia.

Πώς είναι η ολλανδική black metal σκηνή; Έχετε να μας προτείνετε κάτι;

Η ολλανδική σκηνή είναι αρκετά μεγάλη, αλλά το κομμάτι που ξέρουμε καλά είναι αρκετά μικρό. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον καλά και επικοινωνούμε ως φίλοι. Περιστασιακά υπάρχει μια βόλτα με ποδήλατα στην οποία είμαστε συνήθως όλοι παρόντες. Αυτή η βόλτα συνήθως καταλήγει σε παμπ. Ο κακός καιρός δεν αποτελεί δικαιολογία για να μείνουμε σπίτι! Αυτές οι μπάντες είναι οι Turia, Solar Temple, Lubert Das, Nusquama, Laster, Bezwering και Knoest. Είμαστε μια ομάδα δημιουργικών ατόμων και υπάρχει διασταύρωση μεταξύ των συγκροτημάτων. Η μεγαλύτερη σημασία για την σκηνή είναι πως παραμένει ανεπιτήδευτη. Και αυτό είναι κάτι που βλέπετε και σε άλλα είδη της ολλανδικής σκηνής. Αυτό φυσικά είναι πολύ ωραίο, αλλά δεν είναι δικό μας.

Το Fluisteraars σημαίνει “Αυτοί που ψιθυρίζουν”, σωστά; Ποια η σημασία του για εσάς;

Από τότε που ήμασταν νέοι πηγαίναμε στο δάσος του Veluwe. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παλιές ιστορίες εκεί. Δεν τους ακούμε πια, αλλά μπορείτε ακόμα να δείτε περίεργα ίχνη ξεχασμένων χρόνων σε πινακίδες ή λόφους. Όπως το Aardmansberg (σ.σ.: το ανθρωπόμορφο βουνό). Αυτά τα ονόματα μας προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον. Ως αποτέλεσμα, αρχίσαμε να διαβάζουμε για εκείνη την εποχή και μιλήσαμε με ηλικιωμένους για την προέλευση του. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν πολλά μυστικά στα παλιά δάση. Ιστορίες για φαντάσματα και τοποθεσίες όπου κάποτε υπήρχαν κάστρα. Η περιοχή είναι διάσπαρτη με ταφόπλακες και λόφους όπου λατρευόταν ο ήλιος. Πιστεύουμε ότι αυτή η γνώση βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Με τους Fluisteraars ψιθυρίζουμε αυτές τις ιστορίες στον κόσμο. Το μήνυμά μας είναι, απομακρυνθείτε από αυτόν τον τρελό κόσμο και μάθετε πως υπήρξαν και θα υπάρξουν άλλες εποχές με τη δική τους σημασία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι ασήμαντα, αλλά ολόκληρος ο κόσμος είναι απασχολημένος καθημερινά με αυτά τα ασήμαντα πράγματα.

Έψαξα στο διαδίκτυο για να βρω κάποιο ζωντανό υλικό από εσάς, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει. Δεν σας αρέσει να παίζεις ζωντανά;

Μας αρέσει να παίζουμε ζωντανά, αλλά με τους Fluisteraars δεν έγινε ποτέ. Είμαστε φυσικά και πολύ τελειομανείς. Ίσως κάποια μέρα γίνει, αλλά ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει βιασύνη. Ο Mink και εγώ ήμασταν ενεργοί στο συγκρότημα Dr. Duval. Μάζι παίξαμε την εισαγωγή του “De Doornen”  από το άλμπουμ “Dromers” κατά την αποχαιρετιστήρια συναυλία των Mondvolland. Νομίζω ότι έχει γυριστεί, αλλά δεν το βρίσκω πουθενά. Επιπλέον, θα παίζαμε ζωντανά σε μια μικρή καμπίνα στο δάσος, αλλά λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων, ακυρώθηκε. Μας ζητείται πολύ να παίξουμε, αλλά πάντα το απορρίπτουμε. Όπως είπα νωρίτερα. ίσως κάποια μέρα, αλλά ίσως και όχι.

Τι κάνουν λοιπόν οι Fluisteraars τώρα; Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια;

Αυτήν τη στιγμή κάνουμε πολύ ωραία πράγματα. Αλλά περισσότερα νέα για αυτό σύντομα. Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Instagram και Facebook για να μείνετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις μας.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τις απαντήσεις σας!

Ευχαριστώ για τη συνέντευξη! Είναι πάντα ωραίο να βλέπουμε ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται για την μουσική μας. Να έχετε μια όμορφη μέρα!

Τζούλια Τσαγκάρη
Μετάφραση: Σοφία Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

https://www.facebook.com/Fluisteraars
https://www.instagram.com/fluisteraars_bennekom/
https://fluisteraars.bandcamp.com/
https://open.spotify.com/artist/51xjQsqn95MC8DlAVEO4cm

Band Members
Mink Koops – Κιθάρες, Μπάσο, Τύμπανα
Bob Mollema – Φωνή

Discography
Dromers, 2014
Luwte, 2015
Bloem, 2020

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X