Συνεντεύξεις

Hellsingland Underground

Έχοντας κυκλοφορήσει έναν δίσκο αριστούργημα μέσα στο 2012 ονόματι “Evil Will Prevail” ήταν αδύνατο να μην ζητήσω μια συνέντευξη. Προερχόμενοι από την Σουηδία, η οποία ομολογουμένως μας έχει συνηθίσει σε τελείως διαφορετικά ακούσματα, το να βγάζεις έναν καθαρά Ροκ δίσκο είναι ίσως παρακινδυνευμένο. Βέβαια οι Σουηδοί Hellsingland Underground κάνουν όχι απλά καλά αυτό που κάνουν, αλλά με συνείδηση και φυσικά ειλικρίνεια και εντιμότητα. Για εμένα το “Evil Will Prevail” ήταν ο rock δίσκος της χρονιάς, οπότε κρίνω την παρακάτω συνέντευξη άκρως απολαυστική και αποκαλυπτική. Ελπίζω στο μέλλον να περάσουν και από τη χώρα μας, μιας και τέτοιες μπάντες πιστεύω πως τις χρειαζόμαστε όλοι μας. Η συνέντευξη που μας παρέθεσε ο τραγουδιστής της μπάντας, Charlie Granberg, βρίσκεται στην διάθεση σας στη διάθεσή σας!

Καλησπέρα! Είμαι ο Γιώργος από το Greek Rebels Web Magazine! Καταρχάς συγχαρητήρια για την δισκάρα που βγάλατε… Θα μας πείτε δύο λόγια για τους Hellsingland Underground καθώς και για το τελευταίο σας πόνημα με τίτλο “Evil Will Prevail”;

Καλησπέρα. Σε ευχαριστούμε πολύ! Χαιρόμαστε που σου άρεσε ο δίσκος. Οι Hellsingland Underground δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2006 όταν επέστρεψα στην γενέτειρα μου, την πόλη Ljusdal, μετά από πολλά χρόνια που έμενα στην Στοκχόλμη. Τότε πίστευα πως η μουσική είχε τελειώσει για εμένα. Ήμουνα σε μπάντες από την ηλικία των 12 και ποτέ δεν είχα βρει τα σωστά ή κατάλληλα άτομα για να παίξω μαζί τους, μέχρι βέβαια την στιγμή που δημιούργησα τους Hellsingland Underground. Το “Evil Will Prevail” είναι ο τρίτος κατά σειρά δίσκος μας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτόν. Είμαστε βέβαια το ίδιο ευχαριστημένοι και με τους προηγούμενους 2, αλλά γι αυτόν τον δίσκο δουλέψαμε λιγάκι διαφορετικά. Πήρε περισσότερο χρόνο σαν διαδικασία γραψίματος, σύνθεσης κτλ. Είναι ίσως και λίγο πιο πολιτικοποιημένος στιχουργικά από ότι τα δύο προηγούμενα άλμπουμ μας. Όχι βέβαια ότι είναι ένας καθαρά «πολιτικός» δίσκος αλλά κατάλαβες νομίζω τι εννοώ. Είναι ξέρεις και λίγο δύσκολο στις μέρες μας να μην γράψεις και για όλα αυτά τα άσχημα που συμβαίνουν ανά τον κόσμο.

Όσο και να μην το θέλω δυστυχώς η εποχή επιβάλλει να βάζουμε ταμπέλες στην μουσική για λόγους marketing και διαφήμισης… Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε την μουσική σας;

Εμείς θα λέγαμε πως παίζουμε απλά κλασσικό rock με μια πινελιά μπάντας που απλά τζαμάρει. Ααα επίσης πρόσθεσε λιγάκι από Country και Folk. Νομίζω δηλαδή! Απλά ξέρεις γράφουμε την μουσική που αρέσει σε εμάς να ακούμε.

Όντας λίγο «ρομαντικός» όσων αφορά την δισκογραφία κοιτάω πάντα οτιδήποτε έχει να κάνει με έναν δίσκο. Από το εικαστικό του εξώφυλλου μέχρι την παραγωγή και τους στίχους και όλα αυτά που σχετίζονται με όλα αυτά. Το εξώφυλλο σας είναι στα μάτια μου θα το ζήλευε πολύς κόσμος. Θα μου πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Πιστεύω πως όλοι μας δουλεύουμε πάνω κάτω το ίδιο μέσα στην μπάντα. Το οτιδήποτε έχει να κάνει με το άλμπουμ μας έχει και μια σκέψη από πίσω του. Δεν μπορώ ξέρεις να καταλάβω γιατί τη σημερινή εποχή υπάρχουν μπάντες οι οποίες απλά τα δίνουν όλα στη μουσική και δεν δίνουν δεκάρα για όλο το υπόλοιπο πακέτο. Πιστεύω πως τα πάντα που έχουν να κάνουν με ένα δίσκο, από το εξώφυλλο μέχρι το τελικό πακετάκι, να αντλούν και να εκπέμπουν το συναίσθημα και τις εικόνες που θέλεις να δημιουργήσεις. Τώρα όσων αφορά το “Evil Will Prevail” χρησιμοποιήσαμε έναν παλιό πίνακα ενός Ισπανού καλλιτέχνη, του Luis Ricardo Falero. Ο συγκεκριμένος πίνακας ονομάζεται “The Departure Of The Witches” και ξέρεις όταν πριν λίγο καιρό έπεσα πάνω του το πρώτο πράγμα που είπα είναι πως ο πίνακας φώναζε το όνομά μας.

Η μουσική σας με ταξιδεύει σε μονοπάτια των Pink Floyd παρέα με Ac/Dc, Guns N Roses, Lynyrd Skynyrd και γενικά οτιδήποτε εκείνης της περιόδου. Θα μας πείτε κάποιες από τις δικές σας προτιμήσεις – επιρροές;

Πιστεύω πως αυτή η περιγραφή ήταν ότι έπρεπε. Έπεσες διάνα που λέμε. Μας αρέσουν πάρα πολύ αυτές οι μπάντες. Βέβαια πριν τους Lynyrd Skynyrd αν μπορούσα να διαλέξω θα έβαζα και τους The Allman Brothers. Για εμένα προσωπικά η σύνθεση και το γράψιμο μουσικής και κομματιών πρέπει να γίνεται σοφά. Είμαι πολύ επηρεασμένος από τον Bob Dylan, τον Neil Young και τον Bruce Springsteen. Ειδικά στην συγγραφή των στίχων. Στο να δίνεις δηλαδή μια εικόνα ή ακόμα και μια ταινία με μοναδικό όπλο τους στίχους σου. Αλλά ακούμε το οποιοδήποτε είδος μουσικής. Μεγαλώσαμε ξέρεις όλοι σαν μεταλλάδες τις δεκαετίες των 80’s και των 90’s. Οπότε καταλαβαίνεις. Motorhead, AC/DC, Thin Lizzy, Iron Maiden και ούτω καθεξής. Όσο μεγαλώναμε νομίζω πως όλοι μας αρχίσαμε να ακούμε σχεδόν τα πάντα. Από The Cure, The Doors, Beatles, Rolling Stones μέχρι και τα σημερινά. Καταλαβαίνεις. Μπορεί βέβαια αυτό να αποτελέσει και έκπληξη για κάποιους αλλά εγώ ακούω και πολύ Hip-Hop. Και πολλές φορές τείνω να γράφω Rap στίχους για Ροκ κομμάτια. Δεν μου αρέσει τόσο η μουσική όσο το τι κάνουν οι Ράπερ με τις λέξεις.

Κατάγεστε από την Σουηδία. Μία χώρα που μέχρι στιγμής μας έχει μεν συνηθίσει σε μελωδικά πράγματα αλλά όχι σε τόσο soft μουσικές! Πως το καταφέρατε να βγάλετε έναν δίσκο ο οποίος συνδυάζει το Σουηδικό στοιχείο μαζί όμως με το αμερικανικό – αγγλικό; (όσων αφορά την μουσική)

Νομίζω πως έχει να κάνει με το ότι σε όλες τις προηγούμενες μπάντες με τις οποίες έχουμε παίξει λέγαμε πως απλά είμαστε μια rock ή μια metal μπάντα οπότε αυτή τη μουσική γράφουμε απλά. Αλλά με τους Hellsingland Underground απλά θέλουμε να φτιάχνουμε ωραία μουσική. Αυτό ξέρεις δεν έχει να κάνει και με το τι είδη μπορεί να περικλείει ή με το πώς θα ακούγεται. Έτσι απλά συνδυάζουμε όλες μας τις επιρροές και το φέρνουμε στον ήχο των Hellsingland underground. Υπάρχει πολύ μεγάλη Folk παράδοση εδώ στο Hälsingland που μένω οπότε νομίζω πως είναι κάτι που κουβαλάει ο καθένας μας από την πρώτη στιγμή που βυζαίνουμε το γάλα από τη μητέρα μας.

Για εμένα ο δίσκος σας είναι ο καλύτερος rock δίσκος της χρονιάς. Γενικά είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα; Τι κριτικές έχετε λάβει μέχρι στιγμής από τον κόσμο;

Σε ευχαριστούμε πραγματικά πολύ. Είναι ξέρεις πολύ όμορφο να ακούς ότι ο δίσκος σου είναι πολύ καλός. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Είναι απλά ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει για τον δίσκο και απλά το κάναμε. Και ξέρεις οι κριτικές είναι πάρα πολύ καλές μέχρι τώρα. Αλλά είμαστε και λίγο κακομαθημένοι πλέον με όλες αυτές τις καλές κριτικές που έρχονται! Έτσι συνέβη και με τους δύο προηγούμενους δίσκους μας. Μάλλον πρέπει να κάνουμε κάτι καλά και σωστά… Δεν εξηγείται αλλιώς!

Θα αλλάζατε κάτι όσων αφορούν τα του δίσκου; Ίσως κάτι από το παρελθόν;

Όχι. Δεν θα αλλάζαμε κάτι. Βγήκε όπως βγήκε και απλά αυτό είναι! Αλλά ίσως και να είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πω αν θα άλλαζα κάτι. Μπορείς να με ρωτήσεις σε κάνα δύο χρόνια από τώρα πάλι αν θες. Στο δεύτερο δίσκο μας το “Madness & Grace” υπάρχουν δύο κομμάτια που νομίζω πως δεν βγήκαν έτσι όπως ακριβώς θα μπορούσαν να βγουν. Θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Ίσως να έπρεπε να είχαμε 9 κομμάτια αντί για 11 βέβαια. Ένα τραγούδι που λέγεται “Poor Boy” και το ομώνυμο το :Madness & Grace”. Είναι καλά κομμάτια αλλά κατά περίεργο τρόπο δεν βγήκαν τόσο καλά όσο τα άκουγα εγώ μέσα στο κεφάλι μου.

Υπήρξε κανένα περίεργο περιστατικό κατά την διάρκεια της σύνθεσης και των ηχογραφήσεων που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Νομίζω πως μου είναι δύσκολο να πω κάτι τέτοιο. Ξέρεις σε μικρές ομάδες ανθρώπων και κυρίως μεταξύ αυτών, πολλές φορές υπάρχει και αναπτύσσεται ένα πολύ περίεργο είδος χιούμορ και τρόπος με τον οποίο μιλάς ή ενεργείς που σίγουρα όσοι είναι έξω από αυτό θα το βρουν περίεργο. Αλλά για εμάς είναι απλά αυτό που είμαστε. Βέβαια υπήρξαν αρκετοί καυγάδες. Όχι βέβαια σωματικοί αλλά λεκτικοί. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει όταν 6 άνθρωποι είναι μαζεμένοι και θέλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό άλμπουμ; Έχουμε πολύ υψηλούς στόχους γι αυτή την μπάντα και συγκρίνουμε τους εαυτούς μας μόνο με ότι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω. Θέλαμε ο δίσκος μας να μπορέσει να σταθεί δίπλα σε όλους τους δίσκους των αγαπημένων μας συγκροτημάτων χωρίς να φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε γι αυτόν.

Μέσα στο 2013 βλέπω πως έχετε ήδη κανονίσει κάποια live shows κυρίως σε Σουηδία και Ισπανία. Υπάρχουν σχέδια για άλλα live; Κάποια Ευρωπαϊκή περιοδεία ίσως;

Ναι. Τα πράγματα τώρα τελευταία έχουν αρχίσει να κυλάνε αρκετά καλά θα έλεγα για εμάς. Ειδικά μετά από ένα καταστροφικό φθινόπωρο του 2012. λίγο μετά από όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ έπρεπε να ακυρώσουμε 16 shows της ευρωπαϊκής περιοδείας μας λόγω κάποιων συνθηκών που δεν είχαν να κάνουν με εμάς για να το πω όσο πιο ευγενικά γίνεται! Στο τέλος καταλήξαμε να τα σπάσουμε με την Γερμανική εταιρία που κανόνιζε τα live μας και γι αυτό θα προσπαθήσουμε να πάμε και στην Γερμανία και στις γύρω χώρες πολύ σύντομα! Και ίσως και στην Ελλάδα! Πράγμα το οποίο θα ήταν φανταστικό.

Γενικά πάντως βλέπω πως τα περισσότερα σας είναι στην Γερμανία και την Σουηδία μέχρι στιγμής! Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα του είδους να μπορέσει να κλείσει κάποιο καλό Show σε κάποιες άλλες χώρες;

Όπως σου είπα είχαμε συνεργασία με ένα Γερμανικό πρακτορείο το οποίο μας έκλεινε όλα αυτά τα χρόνια εμφανίσεις εκεί. Τόσο σε φεστιβάλ όσο και σε μικρότερους χώρους και club. Επίσης έχουμε και ένα Σουηδικό πρακτορείο και γι αυτό πιστεύω πως είναι πιο εύκολο για εμάς να παίζουμε περισσότερο σε αυτές τις χώρες. Είμαστε όμως πολύ χαρούμενοι γι αυτήν την περιοδεία στην Ισπανία και ανυπομονούμε πάρα πολύ να δώσουμε αυτά τα 12 shows τον Σεπτέμβριο. Αυτό μας το έκλεισε το Ισπανικό πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόμαστε. Παίζουμε όπου ο κόσμος το ζητήσει. Αν ένα ελληνικό πρακτορείο για παράδειγμα θελήσει να συνεργαστεί με εμάς και ενδιαφερθεί γι αυτό είναι απολύτως σίγουρο πως θα κάνουμε και στην Ελλάδα ένα tour. Όμως πιστεύω πως για το Σουηδικό πρακτορείο μας είναι δύσκολο να κανονίσει ένα τέτοιο tour.

Υπάρχει κάποια χώρα που θα θέλατε να παίξετε στο μέλλον;

Όχι κάτι συγκεκριμένο! Θέλουμε απλά να πάμε όσο το δυνατόν σε περισσότερες πόλεις και χώρες του κόσμου. Δεν μας πειράζει το που! Μέχρι τώρα είχαμε εμφανίσεις μόνο σε χώρες ανά την Ευρώπη: Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία και Νορβηγία, έτσι θα ήταν υπέροχο να πάμε και σε διάφορες άλλες χώρες στο εγγύς μέλλον. Η Ιαπωνία για παράδειγμα θα ήταν καταπληκτική χώρα στο να πάμε επειδή η κουλτούρα της και ο πολιτισμός της διαφέρουν κατά πολύ από όσα εμείς γνωρίζουμε. Στις Η.Π.Α επίσης και φυσικά στην Ελλάδα!

Κάποιο περιστατικό από τις ζωντανές εμφανίσεις σας που να σας έχει μείνει αποτυπωμένο;

Υπήρξαν τόσες πολλές μαγικές στιγμές γενικά όλα αυτά τα χρόνια που δεν μου έρχεται κάτι συγκεκριμένο. Είχαμε παίξει για παράδειγμα σε μία φυλακή υψηλής προστασίας στην Γερμανία. Θυμάμαι ήμασταν όλοι πολύ φοβισμένοι πριν αρχίσουμε να παίζουμε, αλλά μόλις ξεκινήσαμε και είδαμε πως οι κρατούμενοι εκεί μπήκαν αμέσως στο κλίμα του live, αμέσως μας φάνηκε πως ήταν απλά ακόμα ένα show μας! Ήταν φοβερό πάντως.

Τι πρέπει να περιμένει κάποιος από τους Hellsngland Underground σε ένα live τους;

Να περιμένει πολύ ενέργεια. Συνήθως αναμιγνυόμαστε και με τον κόσμο και βρισκόμαστε ανάμεσα τους χοροπηδώντας μαζί τους κατά την διάρκεια της συναυλίας. Είμαστε πολύ κοινωνικοί όπου και αν παίξουμε! Θέλουμε να νιώθει ο οποιοσδήποτε βρίσκεται στα show μας ότι αποτελεί μέρος αυτών!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Και πάλι συγχαρητήρια για την δισκάρα που βγάλατε! Οι τελευταίες λέξεις είναι δικές σας για τους απανταχού Fan σας καθώς και για τους Έλληνες οπαδούς σας.. (εγώ πάντως σίγουρα πλέον είμαι από τους φανατικούς)

Σε ευχαριστούμε πολύ! Θα ήταν πραγματικά απίθανο και όμορφο να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έρθουμε και στην Ελλάδα. Ξέρω ‘ότι έχουμε κάποιους φαν εκεί! Δεν έχω πάει ποτέ μου στην Ελλάδα ούτε για διακοπές κι έτσι θα ήταν υπέροχο να την επισκεφτώ και να παίξουμε και λίγο rock & roll για να κουνηθούμε όλοι μαζί! Σίγουρα κάποια στιγμή! Αυτό πάρτε το ως υπόσχεση! Σκοπεύουμε να μείνουμε για λίγο καιρό στην μουσική, έτσι εκτός κι αν ο κόσμος καταστραφεί ή αν κάποιος από εμάς πεθάνει τότε σίγουρα θα μας δείτε κάπου!

Γιώργος Ραχιώτης

www.hellsinglandunderground.com

www.myspace.com/hellsinglandunderground

www.facebook.com/pages/Hellsingland-Underground/40420328014

Band Members

Charlie Granberg – Τραγούδι, Φυσαρμόνικα

Mats Olsson – Κιθάρα, Δεύτερα Φωνητικά

Peter Henriksson – Κιθάρα, Δεύτερα Φωνητικά

Henning Winnberg – Πιάνο, Όργανο

Martin Karlsson – Μπάσο

Patrik Jansson – Τύμπανα, Κρουστά

Discography

Hellsingland Underground (2008)

Madness & Grace (2010)

Evil Will Prevail (2012)

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X