Συνεντεύξεις

Raw In Sect

Οι Raw In Sect είναι ένα από αυτά τα συγκροτήματα που ευχάριστα σε εκπλήσσουν με κάθε τους κυκλοφορία μιας και πάντα έχουν νέα πράγματα να προσφέρουν στον ακροατή. Αυτό δεν αλλάζει με την νέα τους κυκλοφορία “Kitro” η οποία είναι και η πιο πειραματική τους. ας δούμε τι μας είπαν δια στόματος Κώστα Διαμαντή (φωνητικά/Κιθάρα)!

Παιδιά συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο! Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του προηγούμενου σας δίσκου “Blue Haze”. Μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια τι μεσολάβησε στο μεσοδιάστημα; Ξέρω ότι δώσατε πολλά live

Γεια σου Μιχάλη και ευχαριστούμε! Ναι πέρασε κάποιος καιρός είναι η αλήθεια. Κάναμε πάρα πολλές συναυλίες στις περιοδείες του “Blue Haze” αλλά παράλληλα δουλεύαμε το Kitro από τότε. Σε μία φάση που σταματήσαμε τις περιοδείες αφιερώσαμε κάποιο χρόνο στη σύνθεση και παραγωγή του νέου δίσκου γεγονός που έκρυβε πολλές προκλήσεις και παγίδες οπότε χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο για να φτιάξουμε όλα όπως πρέπει.

Kitro λοιπόν ο νέος δίσκος και από πού να ξεκινήσω… Αν μη τι άλλο κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει ότι επαναλαμβάνεστε! Στροφή και πάλι και μπόλιασμα του ήχου σας με έντονα παραδοσιακά στοιχεία! Πως και αποφασίσατε να πάρετε τέτοια κατεύθυνση;

Όπως είπες κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει ότι κάνουμε το ίδιο πράγμα και έτσι και εμείς οι ίδιοι δε θέλουμε να κατηγορήσουμε τους εαυτούς μας. Το τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει η μπάντα σε κάθε δίσκο δεν είναι τόσο θέμα απόφασης, περιμένεις το κάλεσμα και ενώ αρχικά μπορείς να μην ανταποκριθείς, έρχεται η στιγμή που έχεις την αίσθηση πως δε μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Είναι πολλοί οι λόγοι που οδηγηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση σε σημείο που θα μπορούσαμε να κάνουμε μία συνέντευξη αποκλειστικά για αυτό το θέμα. Βασικός λόγος αυτής της στροφής είναι το γεγονός ότι ανακαλύψαμε ότι όσο πιο κοντά έρχεσαι στην ταυτότητά σου, τόσο ξεκλειδώνουν τα όρια της ίδιας της μουσικής σου και της δημιουργικότητάς σου γενικότερα.

Βαράω το κεφάλι κάθε φορά που σκέφτομαι πόσο πλούσια μουσική παράδοση έχουμε και πόσο έντονα δείχνουν να αδιαφορούν για αυτήν τα σχήματα του σκληρού χώρου. Γιατί πιστεύετε γίνεται αυτό;

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι. Σε κάποιους πολύ απλά δεν τους αρέσει η παραδοσιακή μουσική. Γενικά ο κανόνας είναι να είσαι Αγγλόφωνος και δυτικού τύπου γιατί αυτό έχει κυριαρχήσει τη μοντέρνα κουλτούρα. Κακά τα ψέμματα, η Ελληνική μουσική έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τη μοντέρνα και ουσιαστικά όποιος ασχολείται με την Ελληνική στον σκληρό ήχο, μπαίνει στην πειραματική κατηγορία γεγονός που δεν αρέσει στον μέσο ακροατή. Ισχύει πάντως ότι θα μπορούσαμε να ακούμε περισσότερες μπάντες να ακολουθούν αυτό το δρόμο.

Έχει ένα σχήμα πράγματα να κερδίσει μελετώντας την μουσική του τόπου του;

Εξαρτάται τι θέλει να κερδίσει. Σχήματα που δίνουν βάση σε πιο επικοινωνιακής φύσεως δραστηριότητες, μάλλον δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Αν ενδιαφέρει κάποιον όμως η μουσική η ίδια, τότε ναι, έχει να κερδίσει πάρα πολλά που δεν τα είχε φανταστεί καν.

Στροφή επίσης και στους στοίχους με ελληνική γλώσσα! Ο λόγος της επιλογής αυτής; Δένει καλύτερα με το μουσικό κομμάτι;

Σίγουρα δένει καλύτερα. Αλλά και πάλι, υπάρχει σύνδεση συναισθηματικής φύσεως με τη μητρική μας γλώσσα. Έχουν άλλο βάρος οι λέξεις σε σχέση με την Αγγλική με την οποία υπάρχει σύνδεση εικονικής φύσεως. Στην Ελληνική έχεις αναμνήσεις από όσο θυμάσαι τον εαυτό σου, στην ξένη υπάρχει πάντα ένα τείχος καθώς οι εμπειρίες που έχεις μαζί της είναι πολύ λιγότερες και σε μεγαλύτερο βαθμό εικονικές, δηλαδή προέρχονται από στίχους, ταινίες κτλ. Μετά είναι και το θέμα έκφρασης, ότι στην Αγγλική πρέπει να κατασκευάσεις ουσιαστικά την προφορά σου ενώ στα Ελληνικά δεν το έχεις αυτό το θέμα γιατί είναι η γλώσσα σου. Είναι μεγάλη υπόθεση για τους Raw In Sect να είμαστε ειλικρινείς σε κάθε μας δίσκο. Πολλοί νομίζουν ότι είναι ένα τρικάκι όλο αυτό για να πουλήσουμε, τόσο κουτοπόνηροι είναι… Το πιο εύκολο θα ήταν να βγάζουμε τον ίδιο δίσκο κάθε χρόνο.

Δεν σας ανησυχεί καθόλου το γεγονός πως οι στίχοι στα ελληνικά μπορεί να αποξενώσουν μερίδα των οπαδών σας;

Δε μας ανησυχεί όχι. Γενικά δε σκεφτόμαστε τι θα πει ο κόσμος όταν κάνουμε κάτι όσο εγωιστικό και να ακούγεται. Θέλουμε να μην ξέρει ο κόσμος τι θα κάνουμε πριν το κάνουμε. Γενικά είναι ένα θέμα αυτό, βγαίνουν δίσκοι και ο κόσμος ξέρει πώς θα είναι πριν καν τους ακούσει. Το στοιχείο της έκπληξης γίνεται όλο και πιο σπάνιο.

Στιχουργικά μιλώντας: για τι θέματα μιλούν τα τραγούδια του Kitro; Τι σας κεντρίζει να γράφετε στίχους;

Έπεσε μεγάλο βάρος στις λέξεις καθώς είχαμε πλέον μία άλλη επαφή μαζί τους. Κάποιες λέξεις που υποδηλώνουν πάρα πολλές σκέψεις και πάνω σε αυτό γράφτηκαν οι στίχοι. Από εκεί και πέρα μπορεί να είναι κάτι κοινωνικό ή και προσωπικό. Το κύριο νόημα του δίσκου αυτού είναι η αποδοχή όλων των πικρόξινων πραγμάτων, αυτό συμβολίζει το Κίτρο. Συνδέεται σε μεγάλο βαθμό του να αποδεχτείς την ίδια σου την ταυτότητα για να έρθει η γλυκή γεύση στο τέλος.

Για άλλη μια φορά πρωτοτυπείτε όσον αφορά τα βίντεοκλιπ σας. Γυρίσατε την Αθήνα για το “Arena”, τι θέλατε να αποτυπώσετε στην κάμερα; Περάσατε και από τον Περισσό; Ρωτάω μήπως δω τον εαυτό μου πουθενά! (γέλια)

Το “Arena” γυρίστηκε σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Πρέπει να πήρε και κάτι από Περισσό κατεβαίνοντας το “ποτάμι”. Θέλαμε να αποτυπώσουμε την ίδια την καθημερινότητα της Αθήνας και κατ’ επέκταση την καθημερινότητα σε κάθε σημείο το κόσμου. Επίσης ένα σημαντικό θέμα που πραγματεύεται το τραγούδι είναι το χτίσιμο των ποταμών και γενικότερα η τσιμεντοποίηση. Η ειρωνεία είναι ότι λίγους μήνες μετά από τότε που ολοκλήρωθηκε το τραγούδι, θρηνήσαμε θύματα και νεκρούς για αυτό το λόγο.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μεταλλάσετε τον ήχο σας από δίσκο σε δίσκο? Είναι απλά κάτι που γίνεται χωρίς πίεση;

Το δημιουργικό κομμάτι συμβαίνει σε κάθε δίσκο όλο και πιο φυσικά. Γράφτηκε πάρα πολύ υλικό για αυτό το δίσκο και δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε τόσο εύκολα που γράφονταν όλα. Η πίεση εμφανίζεται όταν πρέπει μία ιδέα ή ένα τραγούδι ή ένας δίσκος να περάσει από το στάδιο της παραγωγής. Εκεί αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα καθώς χτίζουμε κάτι από την αρχή κάθε φορά. Συγκεκριμένα σε αυτό το δίσκο, η παραγωγή πήρε περίσσοτερο καιρό από τη σύνθεση. Τεχνικά θέματα δηλαδή έχουν δυσκολίες κάθε φορά γιατί αλλάζουμε πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με το τι κάναμε στον προηγούμενο δίσκο.

Που ηχογραφήθηκε ο δίσκος; Πόσο καιρό σας πήρε η όλη διαδικασία;

Τύμπανα, μπάσο, ρυθμικές κιθάρες ηχογραφήθηκαν ζωντανά σε δύο μέρες στο Λονδίνο με παραγωγό τον Peter Dowsett. Από εκεί και πέρα ηχογραφήσαμε κάποια overdubs εκεί και μετά συνεχίστηκε η παραγωγή στα Μέγαρα και Αθήνα. Μίξη έγινε στην Αμερική από τον Matt Bayles και master στην Αγγλία πάλι από τον Pete Maher. Όλη αυτή η διαδικασία από την πρώτη μέρα ηχογράφησης μέχρι και την τελευταία του mastering, κράτησε περίπου 8 μήνες.

Να υποθέσω ότι θα ακολουθήσουν πολλές ζωντανέ εμφανίσεις! Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία ή είναι πολύ νωρίς;

Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν πολλές συναυλίες και ναι υπάρχουν σχέδια για περιοδείες, κάποια έχουν κλείσει ήδη δηλαδή. Σε αυτή τη φάση συζητάμε με διάφορους αντζέντηδες και promoters για το πού και το πότε θα γίνουν όλα αυτά. Οπότε για αρχή θα κινηθούμε Ευρωπαϊκά και αργότερα υπάρχουν σχέδια για Αμερική και Ιαπωνία.

Κάνοντας μια αναδρομή στην μέχρι τώρα πορεία σας πια πιστεύετε ότι ήταν τα σημεία κλειδιά για το σχήμα;

Σίγουρα η δημιουργία της μπάντας ήταν το πρώτο σημείο κλειδί. Άλλο ένα σημείο κλειδί ήταν η απόφαση να περιοδεύσουμε τόσο πολύ καθώς άλλαξε τις ζωές μας και τίποτα πια δεν ήταν ίδιο, γεγονός που μας οδήγησε στη δημιουργία του νέου δίσκου.

Κλείστε αυτή την συζήτηση με ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας!

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη το Greek Rebels. Σας περιμένουμε όλες και όλους στις επόμενες συναυλίες που θα ανακοινώσουμε!

Μιχάλης Νταλάκος

http://www.rawinsect.com/
https://www.facebook.com/rawinsect
https://www.instagram.com/rawinsect/
https://twitter.com/rawinsect
https://www.youtube.com/user/rawinsect

Band Members
Κώστας Διαμαντής – Lead Φωνητικά, Κιθάρες
Δημήτρης Αλεξίου – Τύμπανα, Δεύτερα Φωνητικά
Γιώργος Ιωακειμίδης – Κιθάρες, Δεύτερα Φωνητικά
Ηλίας Πλατανίτης – Μπάσο, Δεύτερα Φωνητικά

Discography
Red Flows, 2011
Blue Haze, 2014
Kitro, 2018

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X