Συνεντεύξεις

Mortem Atra

Λίγες μόλις ημέρες πριν το τέλος του 2019, οι Mortem Atra από τη γειτονική μας Κύπρο κυκλοφόρησαν το παραμυθένιο ντεμπούτο full length τους με τίτλο “A Dark Lament”. Με αφορμή αυτό, επικοινωνήσαμε με τον κιθαρίστα του σχήματος, Βαλάντη Παύλου, με τον οποίο είχαμε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Καλώς ήρθατε στο Greekrebels.gr. Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια για το νέο album! Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση;

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία στο Greekrebeles.gr και για τα καλά σου λόγια. Μέχρι τώρα η ανταπόκριση είναι θετική, έχουμε πολύ καλά reviews, το τραγούδι “The Puppet” έχει μπει σε μια συλλογή στο πορτογαλικό Metal Hammer και γενικά είμαστε ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου.

Η πρώτη μουσική κυκλοφορία των Mortem Atra, το demoThe Puppet” είδε το φως το 2011, όμως το ντεμπούτο σας κυκλοφόρησε μόλις το 2019. Υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που σας καθυστέρησε;

Τέλος του 2011 δημιουργήθηκε το συγκρότημα. Αρχές του 2012 ηχογραφίσαμε σαν demo (σε πολύ χαμηλή ποιότητα) τρία κομμάτια, ένα απο αυτά και το “The Puppet”. Εκεί στα μέσα του 2012, δυο απο τα μέλη μας αποχώρησαν από το συγκρότημα για τους προσωπικούς τους λόγους, πάντα φιλικά. Βρεθηκαμε τοτε στη διαδικασία ανεύρεσης νεων μελών. Προς το τέλος του 2012 μπήκε στην οικογένεια των Mortem ο Τάσος στα τύμπανα και ο Άρης στο μπάσο. Δέσαμε απίστευτα και απο την επόμενη χρονιά ξεκινήσαμε τη διαδικασία ηχογράφησης ολόκληρου του album σε πιο επαγγελματικό πλέον επίπεδο. Πρώτο τελείωσε το The Puppet, γιατι θέλαμε να το κυκλοφορήσουμε ως single album. Την ίδια περίοδο, χάσαμε και τον αγαπημένο μας Τάσο, από λέμφωμα, και το single κυκλοφόρησε εις μνήμην του το 2016. Είχε ομως προλάβει να ολοκληρώσει όλα τα κομμάτια στο στούντιο. Μας κράτησε πίσω όμως η απώλεια αυτή. Σιγά σιγά σταθήκαμε και πάλι στα πόδια μας, συνεχίζοντας τις υπόλοιπες ηχογραφήσεις. Αρχές του 2019, και μετά απο πολλά σκαμπανεβάσματα, αναδιπλώσαμε τις δυνάμεις μας και φτάσαμε στην πολυπόθητη κυκλοφορία στις 6 Δεκέμβρη 2019.

Πώς είναι η διαδικασία σύνθεσης των τραγουδιών; Δεδομένου ότι όλοι είστε μουσικοί με πολλές γνώσεις και μεγάλη πείρα, εύκολα μπορώ να φανταστώ ότι η έμπνευση είναι αστείρευτη.

Η έμπνευση όντως είναι αστείρευτη, όχι μόνο επειδή είμαστε και οι ίδιοι μουσικοί αλλά και λόγω της συχνής επαφής μας και με πολλά είδη μουσικής. Τη μουσική και στίχους γράφει ο Τάκης, εκτός απο το “Mirror” που το έγραψε η Χριστίνα. Μέσα απο τις πρόβες όμως, ο καθένας από μας προσθέτει με τις δικές του γνώσεις τα ανάλογα μουσικά μέρη στο όργανο ειδίκευσης του. Υπάρχει η αρχική ιδέα και χτίζουμε ομαδικά πάνω σε αυτή όλοι μας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Pitch Black Records;

Η Pitch Black Records είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στη Κύπρο στο είδος που μας ενδιαφέρει, της metal. Υπήρχαν όμως και απο πριν φιλικές σχέσεις με τον Φοίβο Παπαδόπουλο, manager της εταιρείας.

Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσιάστηκαν οι τίτλοι των τραγουδιών του δίσκου μέσα από τη σύντομη αφήγηση του εισαγωγικού κομματιού. Απ’ όσο ξέρω, το “A Dark Lament” δεν είναι concept album, ωστόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να αφηγηθεί μια ιστορία; Ιδιαίτερα άμα σκεφτεί κανείς ότι είναι τόσο παραμυθένιο, ειδικά στον οπτικό τομέα!

Τα μόνα κομμάτια που γράφτηκαν ως συνέχεια το ένα με το άλλο ήτα το “The Puppet” και το “A Voice”. Αυτά τα δυο μόνο αρχικά σχετίζονταν μεταξύ τους. Το εισαγωγικό κομμάτι ήταν προσθήκη τελευταίας στιγμής και η αλήθεια μας άρεσε όλους πάρα πολύ. Συνέδεσε όλα τα κομμάτια μαζί σαν ένα και ίσως αυτό να βοήθησε στο να δημιουργηθεί μια ιστορία

Μιας και αναφερθήκαμε στο οπτικό κομμάτι, ας μιλήσουμε λίγο για το εξώφυλλο τώρα. Τι βλέπουμε σε αυτό;

Στο εξώφυλλο προσπαθήσαμε να βάλουμε την ιστορία του “Puppet”, μια κοπέλα που «στοιχειώνεται» από τις σκέψεις της και βλέπει μέσα από τον καθρέφτη (“Mirror”) μια άλλη εικόνα του εαυτού της. Όλοι μας μέσα μας κρύβουμε έναν άλλο εαυτό και ο καθρέφτης είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Γινόμαστε «μαριονέτες» για να κρύψουμε την αλήθεια μας καμιά φορά. Έτσι δεν είναι;

Τι συμβολίζει το όνομα Mortem Atra; Πώς επιλέχθηκε;

Mortem Atra” σημαίνει Μαύρος Θάνατος κυριολεκτικά! Μακάβριο ε; Ψάχναμε κάτι που να είναι και κοντά στον συναισθηματικό κόσμο των τραγουδιών και καταλήξαμε να βρούμε αυτή τη φράση στη λατινική γλώσσα.

Σε όλο το δίσκο πλανάται μια σκοτεινή ομορφιά που κάνει τη μελαγχολία του απολαυστική και εθιστική. Μήπως τελικά τα επιδιώκουμε αυτά τα συναισθήματα, είναι καθαρτικά;

Όπως προανέφερα και πιο πάνω, μέσα μας αισθανόμαστε πράγματα που όμως προσπαθούμε να τα κρύψουμε ή προστατεύσουμε. Μέσα απο τη μουσική (σε οποιαδήποτε μορφή) εκτονωνόμαστε, γιατί ίσως να είναι και ο πιο αληθινός τρόπος να εκφραστεί κανεις. Έχεις απόλυτο δικαιο. Η μελαγχολία κρύβει μια ομορφία που σε εθίζει, και αυτή η ομορφιά βοηθά στην έμπνευση.

Επίσης, πιστεύετε ότι αυτά ακριβώς τα συναισθήματα είναι εκείνα που κάνουν τον άνθρωπο πιο δημιουργικό; Μεγαλώνουν την ανάγκη για έκφραση μέσω της τέχνης, ίσως;

Ακριβώς έτσι. Η δημιουργία γεννιέται μέσα απο τον συναισθηματικό μας κόσμο. Για εμάς (και για πολλούς θεωρώ) η μελαγχολία αυτή είναι τεράστια πηγή έμπνευσης. Πολλά έργα γεννιούνται μέσω προσωπικών δυσκολιών. Δε λέμε βέβαια ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι, σε καμία περίπτωση. Όμως απομονώνουμε αυτά που μας προκαλούν αυτή τη θλιμμένη ομορφιά και τα χρησιμοποιούμε με θετικό τρόπο, μέσω της δημιουργικότητας.

Ας αναφερθούμε και στη metal σκηνή της Κύπρου. Πώς φαίνεται σε εσάς, όχι μόνο σαν μουσικοί, αλλά γενικά ως άτομα που κινούνται σε αυτή;

Η metal σκηνή της Κύπρου έχει εξελιχτεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια βγαίνουν συγκροτήματα που μπορούν να κάνουν καριέρα και στο εξωτερικό, έχουν γίνει πολύ καλές παράγωγες σε δίσκους, βλέπουμε συγκροτήματα να βγαίνουν σε tour και να παίζουν με μεγάλα συγκροτήματα της metal. Γίνεται και μια προσπάθεια μέσα από festival να έρθουν μεγάλα ονόματα στο νησί και να έχουν τα συγκροτήματα την ευκαιρία να παίξουν σε αυτά αλλά και συναυλίες από τα ιδία τα συγκροτήματα για να κρατιούνται σε εγρήγορση.

Μη σταθούμε στη σημερινή εποχή, όπου το ίντερνετ κάνει τα πάντα πιο προσβάσιμα, αλλά ας κοιτάξουμε λίγο στο παρελθόν. Πόσο εύκολο ήταν για ένα τοπικό συγκρότημα να ξεπεράσει τα σύνορα; Η σχετική αγορά πρέπει να ήταν αρκετά μικρή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο και νομίζω λίγα συγκροτήματα τα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα σύνορα, διότι πιο παλιά για να προωθήσεις κάτι έπρεπε να το πολεμήσεις, να θυσιάσεις αρκετά πράγματα που δεν ήταν καθόλου εύκολο για τα δεδομένα της Κύπρου. Εκείνη την εποχή υπήρχε και η ανταλλαγή από κασέτες και αν ήσουν τυχερός κάτι θα μπορούσες να κάνεις, αν και είχαμε bands που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια και στο εξωτερικό.

Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε στην Ελλάδα σύντομα;

Ναι, θέλουμε πάρα πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα για μια συναυλία και μακάρι να πάνε όλα καλά και να καταφέρουμε να έρθουμε.

Τι μας επιφυλάσσουν οι Mortem Atra για το μέλλον;

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσα πιο πολλές εμφανίσεις για να προωθήσουμε τον δίσκο, έχουμε στείλει και σε κάποια φεστιβάλ του εξωτερικού και είμαστε σε αναμονή για απαντήσεις και σίγουρα νέα τραγούδια για ένα νέο δίσκο που ελπίζουμαι να μην εχει την καθυστέρηση που εiχε το “A Dark Lament”.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτές τις απαντήσεις! Τα τελευταία λόγια σας ανήκουν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Keep the Thorns Up!

Τζούλια Τσαγκάρη

Links
Facebook
Twitter
YouTube

Band Members

Τάκης Gorestoned – φωνητικά
Χριστίνα Παπατζιάκου – φωνητικά, πλήκτρα
Μάριος Γαβριηλίδης – κιθάρες
Βαλάντης Παύλου – κιθάρες
Άρης Ιωάννου – μπάσο
Αντώνης Παπάς – drums

Discography
A Dark Lament, 2019

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X