Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Dare

Dare… Η μεγάλη μου αγάπη όσον αφορά τον χώρο του AOR. Λίγες μέρες πριν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ) είχα την τιμή να μιλήσω με τον σπουδαίο Darren Wharton. Τεράστια τιμή και έτσι μου δόθηκε μια ευκαιρία για αναδρομή στο παρελθόν της μπάντας.

Είναι μεγάλη μου τιμή να μπορώ να σου μιλήσω Darren! Καλώς ήρθες στο Greekrebels.gr! Πως νιώθεις που τώρα που έρχεστε για πρώτη φορά στην καριέρα σας εδώ;

Γεια σου Νίκο, χαίρομαι που μιλάμε μαζί. Οι Dare είναι πολύ ενθουσιασμένοι που παίζουν πρώτη φορά στην Αθήνα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά. Οι Dare αγαπάνε την Ελλάδα και αγαπάμε τους ανθρώπους, έχουν πολύ πάθος, με πολλή ακεραιότητα και ζεστασιά. Αυτό θα είναι ένα πολύ ξεχωριστό ταξίδι για εμένα και τα παιδιά από τους Dare. Το να επισκεφτούμε την πολύ όμορφη χώρα σας και ένα τόσο ιστορικό μέρος όσο η Αθήνα, είναι φανταστικό.

Το “Sacred Ground” είναι το album που σηματοδοτεί την επιστροφή του Vinny Burns στους Dare ως κανονικό μέλος μετά από χρόνια απουσίας. Ήταν προφανής επιλογή;  Πες μας μερικά πράγματα για αυτό.

Ήταν πριν από μερικά χρόνια όταν ο Vinny και εγώ συναντηθήκαμε σε μία συναυλία των Thin Lizzy. Και συζητήσαμε για το πόσο ωραίο θα ήταν αν δουλεύαμε μαζί ξανά. Έπειτα από λίγο ο Vinny επανήλθε στα live των Dare. Ήταν φανταστικό να ξαναδουλέψουμε μαζί, και σύντομα ήταν προφανές σε όλους πόσο χρήσιμος ήταν. Το να έχουμε το στυλ και την ποιότητα παιξίματος του Vinny στην κιθάρα, μας πήγε σε άλλη διάσταση. Από εκεί έγινε μόνο πιο δυνατό, και πιο σημαντικό είμαστε ακόμη καλοί φίλοι. Είμαι πολύ υπερήφανος να δουλεύω με τον Vinniy πάλι και επίσης με τον πρώτο μας μπασίστα, τον Nigel Clutterbuck, και τον εξαιρετικό Kevin Whitehead στα drums. Είναι σαν μία νέα αρχή. Επίσης έχω έναν από τους καλύτερους φίλους μου, τον Marc Roberts, να παίζει πλήκτρα στα live shows μας και το να είμαι μέλος των Dare με κάνει πολύ περήφανο και χαρούμενο, να δουλεύω με τόσο ωραία άτομα. Μουσικά νιώθω πολύ εμπνευσμένος με τον Vinny σαν lead κιθαρίστα στους Dare.

Που ηχογραφήσατε το album αυτήν την φορά; Ανέλαβες πάλι εσύ την παραγωγή, το mixing και το mastering;

Το album ηχογραφήθηκε στο στούντιο μου στη Βόρεια Ουαλία, είμαι στα βουνά όποτε μπορώ να κάνω όσο θόρυβο θέλω (γέλια), και ηχογραφήσαμε πολλές από τις κιθάρες του Vinny στο στούντιο του στα Midlands. Ήταν ένας καλός τρόπος να δουλεύουμε. Ο Vinny ερχόταν για μερικές μέρες στο στούντιο μου, και άλλες φορές κατέβαινα εγώ στο δικό του, όπου έχει όλο τον κιθαριστικό του εξοπλισμό. Έχω κάνει την παραγωγή σε όλα τα album των Dare από το “Calm Before the Storm” οπότε νομίζω ότι έχω αρχίσει να γίνομαι καλός σε αυτό.

Λοιπόν ας κάνουμε ένα μικρό rewind στην προσωπική  σου καριέρα, όπως και αυτή των Dare. Λοιπόν πρώτη ερώτηση… Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου (και γιατί) έχοντας την ευκαιρία στην ηλικία των 17 να παίξεις με τον Phil Lynott και μια από τις πιο θρυλικές μπάντες της ιστορίας, τους Thin Lizzy;

Μουσικά, θα έλεγα ότι θα με αποκαλούσα τελειομανή. Ή τουλάχιστον προσπαθώ πολύ να κάνω τα πάντα σωστά, στο κεφάλι μου τουλάχιστον. Η μουσική είναι στην ψυχή μου, κάνω όμως και άλλα πράγματα, ζωγραφίζω, κατασκευάζω πράγματα, και έχω ακόμη και μερικές εφευρέσεις, άλλα κάτω από όλα αυτά είμαι ένας μουσικός και συνθέτης. Είναι σαν ένας βαθύς ωκεανός μέσα μου να μαίνεται και κάποιες φορές ξεσπάει καταιγίδα και τραγούδια των Dare γεννιούνται. Το να δουλέψω με τον Phil Lynott και τους Thin Lizzy ήταν απλά απίστευτο. Αγαπούσα την κάθε στιγμή εκεί. Μου έμαθε ότι γνωρίζω για την μουσική βιομηχανία, και αυτές οι αναμνήσεις είναι ανεκτίμητες και πολύ σημαντικές για εμένα.

Πιο από τα τρία album που συμμετείχες θα επέλεγες ως το αγαπημένο σου;

Νομίζω μάλλον το “Thunder & Lighting” γιατί ήμουν πολύ εμπλεκόμενος στην παραγωγή, είχα  γράψει το “Angel of Death” με τον Phil και αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι μου με τους Lizzy, αλλά το “Thunder & Lighting” ήταν μια πραγματικά ομαδική προσπάθεια και είχε πολλή πλάκα να το ηχογραφήσουμε.

Το 1984 είναι η χρονιά που διαλύονται οι Thin Lizzy. Τι αναμνήσεις έχεις από εκείνη την περίοδο;

Απλά ότι κανένας από το συγκρότημα δεν νόμιζε πραγματικά ότι διαλυόμασταν. Όλοι νομίζαμε ότι θα κάναμε απλά ένα διάλειμμα. Υποτίθεται ότι δεν θα ήταν οριστικό. Οπότε όταν αποχαιρετιστήκαμε στο αεροδρόμιο όλοι νομίζαμε ότι θα ξαναβρισκόμασταν σύντομα  αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Ήταν πραγματικά τραγικό, άπλα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος του management, και νομίζω πως κόστισε στον Phil την ζωή του.

Οι Dare ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά και έπειτα δυο χρόνια μετά υπογράψατε συμβόλαιο με την A&M Records και βγάλατε το “Out Of The Silence” το 1988. Πως το υποδέχτηκαν ο τύπος και οι οπαδοί;

Ναι, το “Out Of The Silence” ήταν πολύ θετικά αποδεκτό. Ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι με την A&M Records και ηχογραφήσαμε το album στο Los Angeles, στο σπίτι του Joni Mitchel. Νομίζω ότι το album κέρδισε το σεβασμό μέσα στα χρονιά και πολλοί το αποκαλούν κλασσικό. Αλλά αγαπάω όλα τα album των Dare, αλλά υποθέτω ότι δεν είμαι αντικειμενικός (γέλια).

Οι Dare είχαν την ευκαιρία να παίξουν μερικές συναυλίες, λίγο μετά αφού το “Out Of The Silence” κυκλοφόρησε, ανοίγοντας για τον Jimmy Page από τους Led Zeppelin, τον Gary Moore και ακόμη και για τους Europe, ανάμεσα σε άλλους, κάτι που σας ξαναέγινε φέτος με τους τελευταίους. Ποια ήταν η πιο ωραία για εσένα και γιατί;

Ήταν μεγάλη τιμή να παίξω με τον Jimmy Page και τον Gary Moore, ήξερα τον Gary από τις εποχές των Lizzy και ο Jimmy Page ήταν ένας θρύλος και τόσο ωραίος τύπος. Οπότε ήταν μια φανταστική εμπειρία, που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Το “Out Of The Silence” ακολουθήθηκε από το “Blood From Stone”, ένα album όπου ήταν παραγωγός ο Keith Olsen που είχε δουλέψει με τους Whitesnake, τους Scorpions, τους  Fleetwood Mac, τους Emerson, Lake and Palmer, κλπ. Ποσό σημαντικό ήταν για την μπάντα να επιλέξει τον συγκεκριμένο παραγωγό;

Όλοι αγαπούσαμε την δουλεία του Keith με τους Whitesnake και τους Scorpions. Οπότε ξέραμε τι περνάμε. Ήταν πραγματικά τιμή μας να δουλέψουμε με τον Keith Olsen, ήταν πραγματικός star και κύριος. Αλλά κοιτώντας πίσω τώρα, νομίζω ότι βγήκαμε λίγο εκτός πορείας με την κατεύθυνση των Dare. Είχαμε ενσυνείδητα θέσει ως στόχο να γράψουμε ένα πιο βαρύ album, που κοιτώντας το τώρα, νομίζω ότι ήταν λάθος. Μην με παρεξηγείς, είμαι υπερήφανος για το “Blood From Stone” αλλά νομίζω ότι έπρεπε να το είχαμε γράψει περισσότερο από καρδιάς, από το να το γράφαμε για να ευχαριστήσουμε την ‘Heavy Rock’ κοινότητα. Μετά από αυτό το album υποσχέθηκα να γράφω πάντα από την καρδιά και να μην προσπαθώ να συμμορφώνομαι με τις μόδες. Και αυτό κρατάει μέχρι και σήμερα.

Ενώ το “Blood From Stone” ανέβαζε την δημοτικότητα των Dare ακόμη περισσότερο, η A&M Records πουλήθηκε στη PolyGram και τα πάντα σταμάτησαν. Τι έγινε εκείνα τα εφτά χρόνια που οι Dare ήταν σε “χειμερία νάρκη”;

Μετακόμισα στην Βόρεια Ουαλία, που ζω και τώρα. Έφτιαξα το δικό μου στούντιο και έστησα την δικιά μου δισκογραφική εταιρία, την Legend Records. Επίσης έπαιζα και με τους Thin Lizzy πάλι. Επανασυνδεθήκαμε ως Tribute to Phil Lynott. Οπότε ήμουν πολύ απασχολημένος.

Το 2004 το “Beneath The Shining Water” κυκλοφόρησε, ένα album με την αγνότητα από κάθε συναίσθημα που υπάρχει. Ένα πολύ συναισθηματικό album και η καλύτερη σας κυκλοφορία κατά την γνώμη μου. Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο σου ήταν να καταγράψεις αυτά τα εκφραστικά συναισθήματα σε ένα album;

Μετά από την κυκλοφορία του album “Belief”, ήμουν συγκλονισμένος από την απάντηση του κόσμου σε τραγούδια όπως το “Silent Thunder”, “We Were Friends” και “Dreams on Fire” όποτε είχα στο μυαλό μου έναν καινούργιο ήχο για τους Dare. Σχεδόν σαν να ζωγραφίζεις  με μουσική και στίχους. Το “Beneath The Shining Water” ήταν ένας συνδυασμός του “Belief” και μίας καινούριας εικόνας που σχημάτισα για τους Dare. Απολάμβανα την ελευθερία της έκφρασης ,και όπως είπα προηγουμένως, δεν ήμουν προετοιμασμένος να κάνω το album πιο βαρύ μόνο για τη χάρη του. Σε αυτό το σημείο είχαμε αρχίσει να βρίσκουμε καινούργιο κοινό. Ένα κοινό που αγαπούσε την rock, αλλά τους άρεσε και η πιο ατμοσφαιρική, σκοτεινή, παθιασμένη μεριά της μουσικής. Ήταν ένα πραγματικό σημείο αλλαγής για εμένα και έδωσε στους Dare πολλούς καινούργιους οπαδούς.

Το “Calm Before The Storm 2” ήταν κάτι που οι οπαδοί σας είμαι σίγουρος πως δεν το περίμεναν. Έχω να πω πως παρόλο που η επανηχογράφηση του album έχει πολλή νοσταλγία από το παρελθόν, το προτιμώ. Εσύ;

Το original ήταν η πρώτη μου προσπάθεια στην παραγωγή, και για να πω την αλήθεια, δεν νομίζω ότι έκανα και τόσο καλή δουλειά. Αλλά εκτός από αυτό το original album διαγράφηκε διότι η MTM, η δισκογραφική που το έβγαλε, μπήκε υπό εκκαθάριση. Οπότε δεν είχα άλλη επιλογή από το να το επαναηχογραφήσω. Προτιμώ πολύ την καινούργια έκδοση, έχει πολύ καλύτερη παραγωγή και νομίζω ότι τραγουδάω πολύ καλύτερα (γέλια).

Λοιπόν, πριν κλείσουμε, πες μας τι έχουν να περιμένουν οι οπαδοί σας εδώ στην Ελλάδα από τους Dare;

Είναι ένα μεγάλο set πάνω από 90 λεπτά και θα περιέχει τα αγαπημένα τραγούδια από όλα τα album των Dare. Ανυπομονούμε να παίξουμε στη Αθήνα, θα είναι είναι τέλεια βραδιά, και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε πολλούς καινούργιους φίλους μας όπως και παλιούς.

Σε ευχαριστώ πολύ Darren, ήταν πολύ ευχάριστο να σου μιλήσω. Τα λέμε στην Αθήνα.

Ανυπομονώ να σε δω στην Αθήνα, θα μοιραστούμε μια Ελληνική μπύρα, δεν μπορώ να περιμένω!

Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Στέφανος Χαρίτος
Φωτογραφικό υλικό: Πέτρος Παπαπέτρος

https://www.facebook.com/darebandofficial/

Band Members
Vinny Burns – Κιθάρα
Marc Roberts – Πλήκτρα
Darren Dean Wharton – Φωνητικά
Kev Whitehead – Τύμπανα
Nigel Clutterbuck – Μπάσο

Discography
Out of the Silence (1988)
Blood from Stone (1991)
Calm Before the Storm (1998)
Belief (2001)
Beneath the Shining Water (2004)
Arc of the Dawn (2009)
Calm Before the Storm 2 (2012)
Sacred Ground (2016)

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X