Συνεντεύξεις

Hannes Grossmann

Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους drummer της ακραίας μουσικής και ανήκει σε μια από τις καλύτερες μπάντες του είδους, τους Obscura. Πρόσφατα ακολούθησε και την μοναχική οδό με το “The Radial Covenant”, όπου και ζήτησε από τους οπαδούς να συνεισφέρουν και να δώσουν από τον οβολό τους. Πρόκειται για έναν concept δίσκο με θέμα την θρησκεία όπου ο Hannes μας τα εξηγεί όλα παρακάτω.

Χαίρεται και καλώς όρισες στο GreekRebels.gr! Πρώτα, συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σου! Πως αισθάνεσαι με το αποτέλεσμα;

Σε ευχαριστώ! Κάνοντας αυτό το άλμπουμ είχε πλάκα και είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα! Μετά από μια επιτυχημένη crowdfunding καμπάνια στο Indiegogo και μαζεύοντας πάνω από 6700 €, είμαι χαρούμενος ακόμα που μπόρεσα να τα καταφέρω. Το άλμπουμ βγήκε καλύτερο απ’ ότι είχα αρχικά σχεδιάσει.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής;

Το άλμπουμ είχε πολύ δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενος που έχει πολύ καλή ανταπόκριση από τους οπαδούς. Αν βάλεις υπ’ όψη ότι δεν κάνω πολύ διαφήμιση και δεν περιοδεύω καθόλου με αυτό το project, η ανταπόκριση είναι συντριπτική. Πούλησα περίπου 1000 κόπιες από τον Φεβρουάριο, που είναι καλό αυτές τις μέρες, σε σχέση με τις συνθήκες που είπα. Οπότε, εκπληκτικές αντιδράσεις και επιτυχία.

Πως θα περιέγραφες την μουσική σου σε κάποιον που δεν σε έχει ξανακούσει;

Είναι μελωδική, brutal, progressive και πολύ σκοτεινή, αλλά σε πολλά χρώματα. Όλα τα κομμάτια έχουν διαφορετική αίσθηση, έτσι για να διαλέξω μια λέξη θα έλεγα: ποικίλη.

Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με Obscura. Συμφωνείς;

Σίγουρα, η μουσική είναι γνωστή σε στιγμές. Αλλά αυτό είναι λόγω του ότι έχω γράψει πολλά riffs για τους Obscura και έχω κάνει την ενορχήστρωση στα “Cosmogenesis” και “Omnivium”. Πέρα από δύο τραγούδια – – ‘Incarnated’ και ‘Universe Momentum’ – έκανα την περισσότερη ενορχήστρωση για όλα τα άλλα κομμάτια των Obscura και έχω γράψει το 60% της μουσικής. Έχω μιξάρει τα άλμπουμ των Obscura με τον V.Santura, όπως και στο solo δίσκο η μίξη έγινε από εμάς τους δύο – αλλά πρέπει να πω πως ο περισσότερος ήχος είναι δικό μου όραμα, αλλά δημιουργήθηκε με τις ικανότητες του V.Santura ως mixing engineer. Του χρωστάω πολλά. Αλλά για να απαντήσω στην ερώτηση, πιστεύω ότι είναι δικό μου στυλ που κάνει και τα δύο projects να ακούγονται όμοια. Το “The Radial Covenant” έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό όπως και να έχει.

Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις μια indiegogo crowdfunding campaign; Πιστεύεις ότι αυτό είναι το μέλλον της μουσικής;

Όχι εντελώς. Πιστεύω ότι είναι ένας καλός τρόπος για τους καλλιτέχνες που έχουν κάνει ήδη ένα όνομα. Αλλά δεν πιστεύω ότι η μουσική θα δουλέψει έτσι. Ακόμα και αν οι πωλήσεις δίσκων πέσουν πιο χαμηλά, οι «τύποι των δισκογραφικών» θα είναι ακόμα εκεί έξω. Μπορεί οι εταιρείες παραγωγής συναυλιών να γίνουν πιο σημαντικοί. Στο τέλος, θα είναι αφελές να πιστέψουμε ότι οι μουσικοί κάνουν όλη τη δουλειά μόνοι τους. Χρειάζεσαι επαγγελματίες για προώθηση, διαφήμιση, συναυλίες κτλ. Ακόμα και αν η πλειοψηφία των μελλοντικών κυκλοφοριών χρηματοδοτηθούν, η βιομηχανία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Θα παραμείνει σε διαφορετικούς ρόλους.

Υπάρχουν κάποιο guests στο “The Radial Covenant”. Θα μπορούσες να μας πεις λίγο για αυτό;

Πρώτα απ’ όλα επέλεξα τους ανθρώπους που είμαι φίλος. Δεν το κάνει μόνο πιο προσωπικό για μένα, αλλά και το γεγονός ότι ξέρω το τρόπο παιξίματος του καθένα. Έτσι, ήμουν ικανός να δώσω κάθε solo στον σωστό παίχτη. Για παράδειγμα, το σημείο που παίζει ο Jeff Loomis ταιριάζει απόλυτα σε αυτόν. Αυτό το riff μοιάζει ακόμα με δική του μουσική. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα σημεία solo. Οπότε, στο τέλος η μουσική μου είπε ποιον να διαλέξω.

Ηχογράφησες επίσης και τις ρυθμικές κιθάρες στο δίσκο. Ποιο από τα δύο προτιμάς, κιθάρα ή drums;

Σίγουρα τα drums! Δεν είμαι και τόσο καλός κιθαρίστας, υπάρχει πολλή επεξεργασία σε αυτές τις ρυθμικές κιθάρες και μου πήρε πολύς χρόνος για να τις ηχογραφήσω. Ήταν απλά πιο οικονομικό και με βόλευε καλύτερα να τα κάνω μόνος μου από το να προσλάβω κάποιον. Μπορώ να παίξω κιθάρα, αν λάβεις υπ’ όψη ότι είμαι drummer, αρκετά καλά νομίζω. Αλλά δεν είναι στο ίδιο επίπεδο.

Πρόκειται για concept δίσκο; Σε τι αναφέρεται;

Το γενικό θέμα είναι η θρησκεία, ή όπως το βλέπω εγώ: πόσο αμαθής πραγματικά είναι. Όλες οι θρησκείες του κόσμου έχουν επεκταθεί επειδή είχαν συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτιστικά κριτήρια, τα οποία ζήταγε ο κόσμος την συγκεκριμένη περίοδο. Και η θρησκεία πάντα ενεργούσε με συγκεκριμένη επιθετικότητα και μισαλλοδοξία σε όσους δεν πίστευαν. Αναρωτιόμουν τι πρέπει να προσφέρει μια εντελώς νέα θρησκεία για να γίνει μια νέα σε μια μοντέρνα «Δυτική» κοινωνία. Για να δείξω το βασικό σχέδιο της θρησκεία δημιούργησα μια νέα που λέγεται “Aoen Cult”, με θεό τον Aeon, που αντιπροσωπεύει την ζωή του καθένα. Αυτή η λατρεία έχει επίσης προφήτες, ηθική φιλοσοφία, ψαλμούς και προσφέρει το δώρο της αιώνιας ζωής με την αναγέννηση. Αλλά το αποτέλεσμα είναι: κοίτα, η θρησκεία δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο. Δεν έχει κάτι ιερό. Ο καθένας μπορεί να τη δημιουργήσει – όπως η Σαϊεντολογία ή οι μορμόνοι. Στο τέλος, θα χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες. Και αυτό είναι επικίνδυνο!

Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου να δημιουργεί μουσική διαφορετική από (death) metal; Κάποιον jazz ή ακόμα έναν blues δίσκο.

Το πραγματικό μου υπόβαθρο δεν είναι metal. Μεγάλωσα με Rock/Pop/Blues από τα 60s και 70s. Και έπαιξα πολλά διαφορετικά στυλ, όπως funk, fusion και prog. Δεν είμαι πολύ μεγάλος οπαδός της Jazz και παίκτης της Jazz. Αλλά στην πραγματικότητα παίζω άλλα πολλά διαφορετικά στυλ. Οπότε ναι, όσο η μουσική με συγκινεί συναισθηματικά θα την παίζω (την μουσική), δεν εξαρτάται από το είδος.

Ποια είναι τα νέα από το στρατόπεδο των Obscura και Blotted Science;

Θα ηχογραφήσουμε ένα καινούριο full length με τους Blotted Science τον Δεκέμβρη και γράφουμε και μαζεύουμε ιδέες για αυτό. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και ανυπομονώ. Το να δουλεύω με τον Ron Jarzombek και τον Alex Webster είναι απλά εκπληκτικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σαν solo καλλιτέχνης;

Η solo προσπάθεια ήταν αναπάντεχη και είμαι χαρούμενος που δούλεψε. Προς το παρόν εστιάζω σε ένα καινούριο συγκρότημα, τους Alkaloid. Ξεκίνησα την μπάντα με τον κλασικό συνθέτη Florian Magnus Maier και έχει και κάποια από τα παιδιά από τους Obscura. Ήμουν πάντα ένας άνθρωπος μέσα σε μπάντες, οπότε προτιμώ να συνεισφέρω με τις ιδέες μου συνολικά, που τις κάνει πιο μεγάλες. Οπότε τα solo σχέδια κάνουν ένα διάλειμμα για τώρα, μέχρι το επόμενο, χαχα.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου. Οι τελευταίες γραμμές είναι δικές σου για να κλείσεις την συνέντευξη όπως θέλεις…

Σε ευχαριστώ για την συνέντευξη! Μπορείτε να τσεκάρετε το website μου στο www.hannesgrossmann.com. Μπορείτε να βρείτε το solo δίσκο μου εκεί, όπως και τα drum DVD, drum book μου και μπορείτε να προσλάβετε σαν σεσσιονά για την μπάντα σας. Διαδώστε τα νέα και να κρατήσει ζωντανή την metal!

Τένια Λάρδα

www.hannesgrossmann.com
www.facebook.com/pages/Hannes-Grossmann/101482779892304
http://hannesgrossmann.bandcamp.com

Discography:
The Radial Covenant, 2014

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X