Συνεντεύξεις

Bezwering

Psychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Οι Bezwering είναι ένα ολλανδικό black metal συγκρότημα που μόλις ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα. Ο πρώτος τους full-length δίσκος, Aan De Wormen Overgeleverd βρέθηκε στα χέρια της συντακτικής μας ομάδας και έτσι ήρθαν σε επαφή μαζί τους για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσαν γύρω από αυτό αλλά και την ίδια την μπάντα. Τις απαντήσεις έδωσε ο Alfschijn, ο τραγουδιστής του σχήματος.

Καλώς ήλθατε στο webzine μας και συγχαρητήρια για το πρώτο album σας! Μπορείτε να μας δώσετε μερικές γενικές πληροφορίες για αυτό;

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας στους Bezwering! Το album περιέχει εννέα κομμάτια αυτού που λέμε undeath metal, λόγω των θεμάτων των τραγουδιών. Το Aan De Wormen Overgeleverd ηχογραφήθηκε πέρυσι και δεν θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε καλύτερη περίοδο για την κυκλοφορία του, παρά στη μέση μιας πανδημίας. Το όνομα που επιλέξαμε για το συγκρότημά έχει αρκετές έννοιες στην ολλανδική γλώσσα αλλά λίγο πολύ καταλήγει στην προσπάθεια του ελέγχου των ζωντανών και των νεκρών.

Εάν έπρεπε να το περιγράψετε χρησιμοποιώντας μόνο τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Φόβος, οργή και απελπισία.

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων του Aan De Wormen Overgeleverd;

Τα τραγούδια είναι εμπνευσμένα κυρίως από σκοτεινές ιστορίες της λαογραφίας του Gelderland, της επαρχίας μας. Η περιοχή μας έχει πολλούς μύθους από το παρελθόν και τους χρησιμοποιούμε ως πηγές έμπνευσης. Εκτός από αυτό, ασχολούμαστε με τα φαντάσματα των κακών ιστορικών προσώπων, την νεκρομαντεία και άλλα πολλά τοπικά αποκρυφιστικά φαινόμενα.

Ποια είναι η ερμηνεία του εξώφυλλου του album;

Ζητήσαμε από τον πολύ ταλαντούχο ζωγράφο, τον Karmazid να βρει μια εικόνα βασισμένη στο Nachzehrer, τον πρώτο που πέθανε από επιδημία και που θα τραβούσε τους υπόλοιπους μαζί του στον τάφο. Δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πόσο προφητικό ήταν δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του κόσμου αλλά υποθέτουμε ότι αυτό είναι πιθανότατα ζήτημα σύμπτωσης. Τα τοπία στα οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες ιστορίες που τραγουδούμε απεικονίζονται επίσης στο εξώφυλλο.

Όπως λέτε, οι Bezwering αναγεννήθηκαν από τα ερείπια της μπάντας Wederganger. Γιατί αποφασίσατε να διαλύσετε την προηγούμενη μπάντα σας;

Η μαγεία είχε χαθεί ανάμεσα μας και δεν είχε νόημα να προσπαθούμε να αναζωογονήσουμε ένα πτώμα. Όταν ξεκινήσαμε τους Wederganger, ορκιστήκαμε ότι θα σταματήσουμε όταν η χημεία χαθεί, δυστυχώς αυτό συνέβη, τραβήξαμε το βύσμα και προχωρήσαμε. Μετά από λίγο ένιωσα την επιθυμία να αρχίσω να κάνω μουσική ξανά, μερικοί από τους παλιούς Wederganger και λίγο νέο αίμα ενώθηκαν και γεννήθηκαν οι Bezwering.

Μου αρέσει το γεγονός ότι το “Aan De Wormen Overgeleverd” έχει κάποια πειραματικά στοιχεία και δεν είναι απλώς ένα τυπικό black metal album. Ωστόσο, ποια θα ήταν η δική σας περιγραφή για τον ήχο σας;

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη σωστή ατμόσφαιρα, που ταιριάζει με την ιστορία που διηγούμαστε. Η μουσική είναι μια μετάφραση, του πώς γοητευόμαστε από τα θέματα που επιλέγουμε ή υποτασσόμαστε στα δαιμόνια που επιλέγουν εμάς. Έτσι, μερικές φορές οι κλασικοί ήχοι είναι πιο κατάλληλοι και κάποιες φορές πρέπει να πειραματιστούμε με μουσική αλχημεία, για να βρούμε τους σωστούς νέους ήχους και να δημιουργήσουμε τη σωστή ατμόσφαιρα. Θεματολογικά μπορείτε να μας εντάξετε στο black metal αλλά αντί να ασχοληθούμε με τον σατανισμό, εμπνεόμαστε από τις αρχαίες καταστροφικές δυνάμεις της περιοχής μας, οι οποίες υπήρχαν πολύ πριν εμφανιστεί ο διάβολος. Νομίζω ότι ο όρος gueldrian undeath metal μας καλύπτει απόλυτα.

Πιστεύετε ότι τα συγκροτήματα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα;

Το εκτιμώ πάντα όταν ένα συγκρότημα το κάνει αυτό καθώς πιστεύω ότι είναι πιο αυθεντικό αλλά δεν είμαι απαραιτήτως εναντίον των ανθρώπων που τραγουδούν σε διαφορετική γλώσσα από τη δική τους. Υποθέτω ότι εξαρτάται από το τι προσπαθούν να πετύχουν. Για μένα δεν είναι προτεραιότητα η κατανόηση από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Θέλω να κάνω την πιο αγνή και καθαρή μεταφορά των σκέψεων και των συναισθημάτων μου σε λέξεις, οπότε φυσικά τα ολλανδικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνω. Μια μπάντα όπως οι Horn, που νομίζω ότι είναι φανταστική, είναι πολύ πιο σταθερή, λόγω της θεματολογίας και της γλώσσας, από όσο θα ήταν αν χρησιμοποιούσαν για παράδειγμα κυρίως αγγλικούς στίχους.

Προσωπικά πιστεύω ότι δίνει ένα ακόμη πιο δυνατό και μυστηριώδες συναίσθημα στον ήχο. Ποια είναι η δική σου άποψη για αυτό;

Όσον αφορά τους Bezwering, είναι δύσκολο να αποτυπώσω πώς το ακούει ο μη ολλανδόφωνος ακροατής. Τα ολλανδικά έχουν πολλές ιδιαιτερότητες στους ήχους τους, είναι φυσιολογικοί για εμάς αλλά εξωτικοί για τους άλλους. Nομίζω ότι η γλώσσα μας έχει κάποια σκληρότητα, αυτό την καθιστά ιδανική για ένα στυλ όπως το black metal. Σε γενικές γραμμές, μια άγνωστη γλώσσα προσθέτει ένα ενδιαφέρον στρώμα στη μουσική, χρειάζεται λίγη επιπλέον προσπάθεια για να την καταλάβουμε και αυτό την κάνει ελαφρώς πιο αποκρυφιστική με την αληθινή έννοια της λέξης. Θυμάμαι όταν άκουσα για πρώτη φορά νορβηγικό black metal μαγεύτηκα, όχι μόνο από τα τρελά φωνητικά αλλά και από την ίδια την εξωφρενική γλώσσα. Ήμουν πολύ ικανοποιημένος όταν ανακάλυψα ότι πέρα ​​από τον ήχο, οι στίχοι μετά τη μετάφραση, ήταν επίσης φανταστικοί. Η ανακάλυψη της μουσικής και η αποκρυπτογράφηση των στίχων έμοιαζαν σαν ένα είδος μύησης, απαιτούσε επιπλέον προσπάθεια που με τη σειρά της έκανε όλη τη διαδικασία τόσο ικανοποιητική.

Τι ελπίζετε να πετύχετε με τους Bezwering τώρα;

Δεν έχουμε σταθερούς μακροπρόθεσμους στόχους αλλά θέλουμε να επιστρέψουμε στη σκηνή και να εξαπλώσουμε τη δική μας πανδημία, μόλις τελειώσει η τωρινή. Έχουμε κάνει δύο εμφανίσεις μέχρι τώρα και θέλουμε περισσότερες. Υπάρχει κάτι παράξενα ευχάριστο όταν παίζουμε, είναι διαφορετικό από αυτό που έχω συνηθίσει σε άλλες μπάντες, μια άλλη ενέργεια. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε ξανά την ευχαρίστηση των συναυλιών αλλά προς το παρόν, όπως κάθε άλλη μπάντα, επικεντρωνόμαστε στη σύνθεση νέας μουσικής.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ολλανδική metal σκηνή;

Δεν παρακολουθώ όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες αλλά φαίνεται να έχουμε αρκετές δραστηριότητες. Αισθάνομαι ότι υπάρχει μια πλημμύρα μουσικής και γι’ αυτό οι καλές μπάντες σπανίζουν. Μπορώ όμως να προτείνω συγκροτήματα όπως οι Duivel, The Spirit Cabinet, Lucifericon και Hellewijt για να αναφέρουμε μερικά.

Έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση της πανδημίας τα σχέδια σας; Οι στιγμές που βιώνουμε είναι δύσκολες και εύχομαι να είστε ασφαλείς.

Σας ευχαριστώ, το ίδιο εύχομαι και για εσάς! Δύο εκφράσεις έρχονται στο μυαλό μου. Η αγγλική κατάρα “Εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς.” (Μay you live in interesting times) και η παροιμία “Καλύτερα να είσαι σκύλος σε περιόδους ηρεμίας παρά άνθρωπος σε περιόδους χάους.” (Βetter to be a dog in times of tranquility, than a human in times of chaos). Λοιπόν, οι καιροί είναι σίγουρα ενδιαφέροντες και χαοτικοί αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι μόνο ενοχλητική παρά καταστροφική για τους περισσότερους από εμάς. Τα σχέδιά μας για συναυλίες έχουν παγώσει για τώρα αλλά ξεκινήσαμε να κάνουμε πρόβες και έχουμε αρκετό χρόνο για να γράψουμε το νέο μας album. Αυτή η κατάσταση απαιτεί ανθεκτικότητα, επινοητικότητα, αποφασιστικότητα και υπομονή και έχουμε μεγάλα αποθέματα από όλα αυτά.

Σας ευχαριστώ που αφιερώσατε χρόνο για να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσάς.

Με την προοπτική των ζωντανών νεκρών οι τελευταίες λέξεις είναι σχετικές οπότε καλύτερα να το αφήσω εδώ προς το παρόν. Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ήταν χαρά μου Τζούλια!

Τζούλια Τσαγκάρη
Μετάφραση: Σοφία-Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

https://www.facebook.com/BEZWERING-552636585162467/
https://bezwering-vanrecords.bandcamp.com/

Band Members
Onzalige – μπάσο
Onmens – τύμπανα
MJWW – κιθάρες
Plaag – κιθάρες
Alfschijn – φωνητικά

Discography
Aan De Wormen Overgeleverd, 2020

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X